Tecnotree sijoituskohteena

2 tykkäystä

Tästä Future - Tecnotree I Digital BSS I VAS I Charging I Digital Wallet I 5G Monetization tai etusivulta: Future >> Press Releases

Taitavasti nuo on piilotettu :face_with_peeking_eye:

1 tykkäys

Tarkoittavatko nämä uudet API -alustat mitä/ mitään Tecnotreen kannalta?

The launch of Nokia’s new Network as Code platform comes just days after Nokia rival Ericsson announced the launch of its own platform for network application programming interfaces (APIs). Germany’s Deutsche Telekom said it would be the first network operator to offer developers APIs into its network through a partnership with Ericsson’s Vonage.

Hyvä kysymys! En suoraan sanoen tiedä…
” Nokia estimates that the global, industrywide opportunity for network APIs could generate up to $26 billion in revenues by 2030” Josko tästä kakusta muutama pinna jäisi Tecnotreelle :man_shrugging::grin:

8 tykkäystä

Minua on jo pidempään kiinnostanut tehdä katsaus Tecnotreen DCF-malliin, sillä siinä on mielestäni hyvin mielenkiintoinen aspekti WACC:n laskemisessa. Ongelma liittyy ERP:n eli osakkeiden riskipreemion laskentaan. Tecnotree on yritys, joka on listattu Suomeen, mutta sen liikevaihto jakautuu ympäri maailmaa, kuten hyvin tiedetään. Osakkeiden riskipreemion laskenta on asia, joka tehdään eri lähteissä varsin eri tavalla, mutta esimerkiksi Damodaran laskee malleissaan riskipreemion liikevaihdon maantieteellisen jakauman mukaan (https://www.youtube.com/watch?v=J1m0PKrQrH4 suunnilleen kohdasta 37:30).

Ymmärrän, että Inderesin käyttämissä DCF-malleissa ei tehdä asioita aivan kuten koulussa opetetaan ja tästä on ollut runsaasti keskustelua aiemminkin. Tecnotree on kuitenkin erinomainen esimerkki siitä, minkä takia riskipreemio tulisi laskea liikevaihdon maantieteellisen jakauman eikä listautumismarkkinan mukaan. Eihän Suomen maariskin mittaaminen kerro Tecnotreen riskitasosta juuri mitään, sillä suurin osa yhtiön liikevaihdosta tulee Afrikan kehittyvistä maista, joissa maariskipreemio voi hyvinkin olla 10 %-yks Suomea korkeampi ja todella valideista syistä. Olemmehan tänäkin vuonna nähneet esimerkiksi Tecnotreen liikevaihdon kannalta tärkeän maan Nigerian suhteen, miksi tästä maasta tulevasta liikevaihdosta tuleekin maksaa merkittävästi korkeampaa riskipreemiota suhteessa Euroopasta tulevaan liikevaihtoon.

Päätinkin keskiviikkoaamun kunniaksi laskea Tecnotreen WACC:n uudestaan käyttäen liikevaihdon jakaumaa. Tässä nousi ongelmaksi se, että Tecnotree ilmoittaa varsin ympäripyöreästi liikevaihdon jakauman ja jouduinkin tekemään aika karkeita oletuksia liikevaihdon jakauman suhteen. Jos jollain on tarkempaa tietoa liikevaihdon jakaumasta, niin korjaan mallia mielelläni.

Seuraavassa taulukossa Tecnotreen liikevaihdon jakauma yhtiön vuosikertomuksessa ilmoittamalla tavalla:

LV 2022 %
MEA & APAC 58894 82 %
Eurooppa & Amerikka 12693 18 %

Seuraavassa taulukossa olen tehnyt oletuksia liikevaihdon tarkemmasta jakaumasta ja laskenut Damodaranin (https://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/ctryprem.html) ERP-taulukon perusteella uuden ERP:n.

Alue LV %-osuus Tarkempi alue Osuus alueesta LV %-osuus ERP ERP-osuus kok
MEA 45894 64 % Lähi-Itä 20 % 9178,8 12,8 % 11,62 % 1,49 %
Afrikka 80 % 36715,2 51,3 % 16,65 % 8,54 %
APAC 13000 18 % Aasia 100 % 13000 18,2 % 12,36 % 2,24 %
Eurooppa 6346,5 9 % Eurooppa 100 % 6346,5 8,9 % 7,65 % 0,68 %
Amerikka 6346,5 9 % Pohjois-Amerikka 20 % 1269,3 1,8 % 5,94 % 0,11 %
Etelä-Amerikka 80 % 5077,2 7,1 % 15,51 % 1,10 %
71587 14,16 %

Taulukosta huomataan, että liikevaihdon jakauman perusteella laskettu ERP on paljon korkeampi kuin Inderesin nykyisin käyttämä 4,75 %.

Seuraavaksi laskin uuden COE:n omaa maariskipreemiomallia käyttämällä:

RFR 2,80 % Saksan 10Y 27/09/23
ERP 14,16 %
Beta 1,25 Inderesin mallista
COE 20,50 %

Inderesin mallissa on oletettu velkaantumisaste nollaksi, joten CoE = WACC. Aikamoinen muutos Inderesin käyttämään 10,9 %!

Seuraavaksi laskin Inderesin DCF-mallin vapaiden kassavirtojen pohjalta, miten DCF-mallin lopputulema muuttuisi, mikäli käytettäisiin liikevaihdon maantieteellistä jakaumaa ERP:n pohjana.

Maariskipreemion mukaan laskettu 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031 2032 TERM
FCFF 2,4 10,4 13,0 15,0 17,4 19,6 20,6 20,4 21,3 22,0 252,0
Diskontattu FCFF 2,2 7,9 8,2 7,8 7,5 7,0 6,1 5,0 4,4 3,7 42,9
Kumulatiivinen 102,7 100,5 92,6 84,5 76,7 69,2 62,1 56,0 51,0 46,6 42,9
Korolliset velat -4,9
Rahavarat 12,3
Oman pääoman arvo DCF 110,1
Oman pääoman arvo DCF per osake 0,35

Oman pääoman arvoksi saadaan siis 0,35€ per osake. Tämä on aikamoinen muutos Inderesin DCF-mallin antamaan 0,63€ arvoon. Muutos ei sinällään ole kovin yllättävä, kun WACC:n lähes tuplaa.

No mitä tästä pohdinnasta tulisi jäädä käteen. Mielestäni nykyinen Inderesin käyttämä laskentatapa oman pääoman kustannukselle huomioi Tecnotreen riskiprofiilin varsin huonosti. Ei oma mallinikaan varmasti ole täydellinen, mutta mielestäni Tecnotreen DCF-mallissa on pakko ottaa huomioon paremmin se fakta, että liikevaihdon maantieteellinen jakauma on mitä on ja siihen liittyvät riskit ovat aivan eri luokkaa länsimaissa toimivan yrityksen suhteen. Olisikin mielenkiintoista kuulla @Roni_Peuranheimo ajatuksia, siitä miten näet maariskipreemion huomioimisen nykyisessä DCF-mallin laskentatavassa.

59 tykkäystä

Oikein hyvää pohdintaa @Hyky ja tuota liiketoiminnan maantieteellistä profiilia on toki tärkeä pohtia tuottovaatimusta määriteltäessä. On totta, että meillä tuottovaatimuksen parametrit ovat tyypillisesti vain keinoja päästä oikeaan lopputulokseen (Saulin vanha vastaus aiheeseen liittyen: Inderesin analyysit (aik. Inderesin uusi suosituspolitiikka) - #33 käyttäjältä Sauli_Vilen). ERP on meillä vakio 4,75 % kaikissa yhtiöissä ja WACC määritellään muiden parametrien avulla analyytikon katsomalle sopivalle tasolle.

Toki olemme pohtineet maantieteellistä riskiä määritellessämme tuottovaatimusta ja Tecnotreen WACC ja CoE ovatkin selvästi yli seurantamme keskiarvon ja mediaanin. Toki tuottovaatimuksessa olisi korotuspainetta, jos sinun ajatusta veisi pidemmälle. Voisi toki olla hyvä ajatus tuoda tätä näkökulmaa esiin esimerkiksi seuraavassa laajassa raportissa. Haasteena tuossa on toki tarkempien oletusten tekeminen. Kuten sanoit, tarkkaa maakohtaista jakoa ei ole tiedossa, vaikka varsin hyvät arviotkin voi tehdä.

Entistä korkeamman tuottovaatimuksen sijaan olemme raporteissamme pyrkineet tuomaan esiin Tecnotreen DCF-mallin luotettavuuden haasteita eri tavoin. Siten DCF-malli ei olekaan ensisijainen käyttämämme arvonmääritysmenelmä Tecnotreen osalta. Esimerkiksi edellisen raporttimme arvostus-kappaleessa olemme kirjoittaneet:

”DCF-mallimme mukainen osakkeen arvo on 0,62 euroa, joka indikoisi selvää nousuvaraa osakkeelle. Tecnotreen tapauksessa DCF-mallissa on hyvä huomioida, että kassavirtaennusteisiin liittyy huomattavaa epävarmuutta etenkin käyttöpääoman sitoutumisen ja investointitasojen ennusteisiin liittyen. Siten arvostuksen nojaaminen täysin DCF-malliin ei ole mielestämme tässä vaiheessa perusteltua. Malli kuitenkin osaltaan kertoo Tecnotreen osakkeen potentiaalista, jos yhtiön kassavirtaprofiili paranee tulevaisuudessa.”

Tecnotreen DCF-mallin (ja siten tuottovaatimuksen) tosiaan voi ajatella kuvaavan tilannetta, jossa kassavirtojen ennustamiseen liittyvät riskit ovat selvästi laskeneet. Tähän yhtiöllä tuntuu toki myös olevan tahtotila pyrkiessään laajenemaan entistä enemmän kehittyneille markkinoille ja siirtymällä entistä enemmän liiketoimintamallissaan kohti jatkuvia tulovirtoja (ARR).

40 tykkäystä

Suosittelen tilaamaan kaikki tiedotteet, niin napsahtaa heti sähköpostiin. Itse olen tehnyt näin ja oli ko. tiedote myös kauppiksessa tänään.

tiedotteiden tilaus

14 tykkäystä

Hyvää pohdintaa kyllä. Selvää on että Tecnotreen kohdemaissa on lisäriskiä ja tämän takia tuottojen pitäisi olla kovemmat, jotta lisäriski kannattaisi ottaa. Valuutatkin on mitä on. Meniköhän kuitenkin Nigeria ja Niger sekaisin vai onko Nigeriassakin jotain meneillään?

4 tykkäystä

Tässä on Ronin kommentti uudesta asiakkuudesta.

Tecnotree tiedotti allekirjoittaneensa uuden digitaalista transformaatiota koskevan sopimuksen Papua-Uusi-Guinealaisen Telikom Limitedin kanssa. Tiedotteessa ei mainittu tilauksen arvoa, mutta emme arvioi sen olleen erityisen suuri, kun kyseessä oli lehdistötiedote. Nyt saatu tilaus ei aiheuta ennustemuutoksia, mutta osaltaan tukee Tecnotreelle lähivuosille ennustamaamme kasvunäkymää.

31 tykkäystä

Suurimpien osakkeenomistajien liikkeitä syyskuussa, tilanne per 30.9.2023

Padmalle kirjattu +445K kpl

Osuusasunnoille +129K kpl

Muutoin melko stabiilia.

16 tykkäystä

Todennäköisesti tiesitkin, mutta varmuuden vuoksi kirjoitan, että nuo Padmalle kirjatut osakkeet tulivat osakepalkkioina.

Itseäni hiertää Padman suuri suhteellinen osuus palkitsemisessa. Toivoisin tasaisempaa palkitsemista, jossa ehtona olisi henkilöstön pysyminen firmassa.

33 tykkäystä

Mut aikoinaan firma oli jo suossa ja on osannut neuvotella palkkiot oikeaan aikaan. Muistetaan, että itsekin on laittanut euroja ja ostanut osakkeita merkittävästi korkeammalla hinnalla. Täällä saisi olla erinomaiset laskemat, mitä on ostettu ja milloin sekä mikä on keskihinta. Kyllä hattua pitää nostaa sitoutumisesta ja tekeekö muut toimarit samoin?

11 tykkäystä

Projektia pukkaa ja kait tästä päästää laskuttamaan ylläpitoa…tuloutuuko sit Q3:lle?

Onnistunut digitransformaatiotoimitus MTN South Sudanille - Tecnotree I Digital BSS I VAS I Charging I Digital Wallet I 5G Monetization

Lehdistötiedote 10.10.2023

Espoo, Suomi: Tecnotree, johtava globaali digitaalisten alustojen ja palveluiden toimittaja 5G- ja pilvipohjaisen teknologian alalla, sai hiljattain onnistuneesti toimitettua koko BSS-ratkaisun järjestelmäpäivitysten MTN South Sudanille. Päivitys sisälsi seuraavat ominaisuudet: Digital Customer Lifecycle Manager (DCLM), Digital Order Manager (DOM), Digital Accelerator Platform (DAP), Digital Catalog Manager (DCM), Digital Resource Management (DRM) ja Digital Convergent Billing System (DCBS). Projekti on osa MTN:n digitransformaatioaloitetta, jonka tavoitteena on nopeuttaa Ambition 2025 -strategiaohjelman toteuttamista.

Tecnotree paransi MTN South Sudanin BSS-infrastruktuuria täydellä digitaalisella BSS-valikoimallaan, joka sisältää CRM:n, tilausten hallinnan, tuoteluettelon, varastonhallinnan, mikropalvelualustan, laskutuksen, perinnän ja BSS-toimintojen integroinnin muihin 3PP-järjestelmiin ja kanaviin.

Tämän digitransformaation ansiosta MTN South Sudan liiketoiminnan harjoittaminen on sujuvaa ja yhtiö voi hyödyntää uusia ominaisuuksia liiketoimintahyötyjen saamiseksi. Samalla varmistetaan, että liiketoimintaprosessit ovat yhdenmukaisia päivittäisten toimintojen kanssa.

MTN South Sudanin tietohallintojohtaja Mazen Farah: “Tecnotreen kanssa toteutettu muutosprojekti on ollut suuri menestys! Tecnotreen kokemus ja vertaansa vailla oleva valikoima innovaatioita auttaa merkittävästi MTN South Sudania nopeuttamaan Ambition 2025 -ohjelman toteuttamista. Olen iloinen voidessani esittää kiitokseni, arvostukseni ja kiitollisuuteni MTN South Sudanin ja Tecnotreen tiimeille onnistuneesta päivityksestä. Yhdellä sanalla kuvailtuna tämä on ilmiömäistä!”

Tecnotreen varatoimitusjohtaja sekä globaalien toimitusten ja operaatioiden johtaja Ramaseshan Subramanian sanoi: “Olemme ylpeitä voidessamme ilmoittaa jälleen tärkeästä virstanpylväästä muutosmatkallamme MTN South Sudanin kanssa. Toimitus mahdollistaa MTN South Sudanin digitaalisten palveluiden aggressiivisen lanseeraamisen yhtiön asiakkaille osana sen Business Success -ohjelmaa. Projekti toteutettiin MTN South Sudanin ja Tecnotreen välillä vallitsevassa aidossa yhteistyön hengessä. Digivalmiudet omaavan kuluttajille suunnatun BSS-alustan luominen vain 9 kuukautta sen jälkeen, kun Enterprise BSS Suite otettiin käyttöön, antaa MTN South Sudanille erinomaisen etulyöntiaseman markkinoilla.”

Lisätietoja: Padma Ravichander, CEO, sähköposti: marketing@tecnotree.com

44 tykkäystä

Tecnotreellä on ollut tällä viikolla pitkästä aikaa hyvin vaihtoa. Tänäänkin yli 300k.

10 tykkäystä

Ostajia varmasti on, mutta kysymys on kuka myy tässä tilanteessa?:tipping_hand_man:

Tämä lappu alkaa omasta mielestäni halpa, mutta mielessä pyörii kokoajan onko jollain parempi näkyvyys johonkin mitä ei itse osaa ottaa huomioon…

5 tykkäystä

Markkinat hinnottelee negaria. Jos negaria ei tuu niin eiköhän kohta olla taas 0,50 lukemissa…

13 tykkäystä

Tuntuu, että tuloksenteolla ei ole ollut pitkään mitään merkitystä kurssin kehityksen kannalta. Q2 jälkeen myyntisaamiset ja kassavarat olivat 0,24€ osake. 40-vuotta vanhalle businekselle markkinat eivät paljon arvoa laske. Vissiin tällaisen rakentaa nollasta muutamassa vuodessa ja parilla kymmenellä miljoonalla😀. Toisin sanoen Tecnotreen kurssi heijastelee mielestäni täydellistä luottamuspulaa toimivaa johtoa kohtaan, joka epätoivoisesti kaataa omistaan lisää rahaa tähän hulluuteen😅

19 tykkäystä

Ja inderesin laskelman mukaan PE alle 8. :sweat_smile: No laitetaan vaik PE 10 ja ei väliä… nettovelattomalle kasvuyhtiölle.

18 tykkäystä

Tänään tein päätöksen hankkia tätä maanantaina lisää, vaikka on ennestäänkin.

17 tykkäystä

Hupisalkkua pitäisi alkaa pikkuhiljaa kasailemaan Mandatum-veivin jälkeen. Nordnetista tuli hintailmoitus, kun Tecnotree tippui alle 0,40 tason. En olisi kyllä uskonut tota ilmoitusta asettaessa, että se tulisi näkyviin ilman negaria. Noh tässä vaiheessa ollaan. Hinta ei ole tällä tasolla ollut vuoden 2020 syksyn jälkeen. Eikä ole negaria ainakaan vielä tullut.

Inderesin tavoitehintaankin on 35%, ja suosituskin tällä hetkellä tasolla “Lisää”.

Tecnotreesta ei puhuta Foorumilla enää yhtään. Ja se on ainakin itselle ihan hyvä asia. Mahdollisesti pääsee ostamaan yhtiötä, jossa “hype” on ainakin osittain kuollut. Meemejäkään ei enää väännetä.

No mikä sitten saa itseni tätä hankintaa edes miettimään? Sisäpiirin massiivinen omistaminen. Se, että 10 suurinta omistajaa omistaa firmasta melkein puolet, kertoo itselle paljon. Siellä ollaan oikeasti haluttu laittaa paljon omaa rahaa kiinni osakkeisiin. Ja tämmöisellä omistajapohjalla mahdollisia skenaarioita on useita. Yritystä ei ole helppo “kaapata” ulkopuolisen toimesta, mutta sisäpiirin olisi tämä suhteellisen helppo ostaa pois pörssistä kohtuuhintaan heidän niin halutessaan. Harvalla firmalla toimari näin isosti mukana, ja porukka silti vääntää pelkkiä meemejä.

Arvostus:
Tähän riittää pelkästään yksi kuva:
image
Aivan alas on poljettu Tecnotreen arvostus. Vaikka pieni negarikin tulisi, niin arvostus olisi kohtuullinen. Markkina joko hinnoittelee lappua ihan väärin, tai sitten se odottaa ison negarin tipahtavan. Muutenhan tässä ei ole mitään järkeä, vaikka saamisten kanssa onkin ilmassa vähän kysymysmerkkejä. En nää sitä kuitenkaan ylitsepääsemättömänä asiana, varsinkaan näillä kurssitasoilla. Indereskin ennustaa “vain” yksinumeroista kasvua tuleviksi vuosiksi, jonka ylittäminen ei mikään ihan supertemppu edes olisi. Jos siihen pystyttäisiin, niin alle P/E kympin tätä ei pitäisi enää saada.

Tekninen kuva:


Päivätasolla ylimyydyn puolelle valahtanut. Viikkotasolla rsi vasta 35, joten “myyntivaraa” vielä mahdollisesti löytyy. Osake jatkaa valumistaan liukuvien alapuolella eri graafeilla. Teknisesti olisi kiva saada jokin nousuajuri, jotta päästäisiin edes jonkun liukuvan yläpuolelle.

Onhan tässä toki riskinsä, kun firma toimii kehittyvillä markkinoilla yms, mutta tällä tasolla riskituottosuhde on mielestäni todella kiitettävä. Vähän kysymyksenä on vielä antirahojen käyttökohde, mutta ei itsellä ole mitään syytä olla luottamatta yrityksen johtoon tässä vaiheessa. En suosittele kenellekään tekemään päätöksiä omien tekstieni johdosta, mutta kyllä omaan silmään on tässä taas mielenkiintoisen keissin makua. Pitää varmaan aloittaa ostokset maanantaina…

40 tykkäystä