Tecnotree sijoituskohteena

No riippuu miten ajattelee asian. Fitzroy maksaa Wileniuksen 200 velkakirjasta 20 miljoonaa puuttuvaa rahaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Kyllä näkisin nuo hankinnat sellaisina, että hän on yrittänyt hankkia osakkeita hinnalla millä hyvänsä lisää

1 tykkäys

Onko tuo vuoden 2025 mahdollinen osinko (0.02€/kpl) nykyisellä osakemäärällä vai käänteissplitin jälkeisellä osakemäärällä?

1 tykkäys

Käänteissplitin jälkeisellä. Osingomaksu oli ilmeisesti pääsyy tähän liikkeeseen. Ilman sitä tuo olis sentin osia joka käytännössä on hyvin hankalaa.

Älä odota hirveää osinkokonetta vielä ihan lähivuosina… :upside_down_face:

2 tykkäystä

Mikä itsellä jäi mieleen esityksestä oli se että TJ heti otti muut omistajat huomioon ja halusi pistää kannustimet uusiksi. Kuunneltu selvästi forumin motkotuksia. Toi myös esille että hänellä on paljon skin in the game ja töitä tehdään sen mukaisesti :+1:

13 tykkäystä

Huomion arvoista esityksessä myös se, että liikevaihdosta oli vuonna 2023 jo 48% vuosittain toistuvaa liikevaihtoa. Lisäksi tilauskannasta (joka on siis yhä ennätyssuuri: 80,2milj€) yli 70% on vuosittain toistuvaa liikevaihtoa.

Eli vuoden 2023 luvuilla ja tilauskannalla tuo tekisi yhteensä minimissäänkin yli 93 miljoonaa vuosittain toistuvaa liikevaihtoa. Tämän lisäksi tilauskannassa oli merkattuna projekteja 22 milj€ edestä.

Lisäksi markkina, jolla TT toimii, kasvaa Gartnerin mukaan vuosina 22-27 2,1% vuodessa ollen viime vuonna yli 11 mrd€. Tästä markkinasta TT haastajana kasvattaa jatkuvasti omaa osuuttaan ja mm. Gartner toimii Padman mukaan jatkuvasti referenssinä uusien asiakkuuksien avaamisessa.

Lisäksi huomioni kiinnittyi tuohon DSO-lukemaan (päivät myynnistä maksuun): tässä korkeat, yli 400pv maksuajat olivat lähi-Idässä, kun Afrikassa oli n. 100 päivää. Tästä annettiin selityksenä, että alueena lähi-Itä oli uusi kun sinne pari vuotta sitten lähdettiin eikä kulttuuri ollut vielä tuttu. Tätä maksuaikaa onkin tällä alueella saatu lyhennettyä 22% vuoden 2023 loppuun mennessä, mikä on hyvä edistysaskel ilman muuta.

Kaikenkaikkiaan yhtiön liiketoiminta kasvaa hyvällä mallilla ja markkina millä toimitaan tuntuu melko rajattomalta. Liikevaihdon ennustetaan kasvavan 2-7% (n. 80-83milj€ v24e) ja tälle vuodelle 30% kasvaneelle Ebitille ennustetaan 7-15% kasvua (n. 25-27milj€ v.24e). Arvostuskertoimet elävät muilla voimilla tällä hetkellä.

43 tykkäystä

Pari kysymystä jää Kakkosen operaatiosta:

  1. Ostiko hän vai joku muu Padman vvk:t ?
  2. Ovatko loput 18 miljoonaa osaketta myynnissä?

Sinänsä yhtiön johto tuntui olevan, myös yksityisissä keskusteluissa, hyvin positiivinen tulevaisuuden osalta. Jos odotukset toteutuvat, osake on täysin väärällä tasolla. Kuitenkin valuutta- ja korkotappiot olivat vuonna 2023 huomattavat ja kävi selväksi että toimenpiteet vastaavan ehkäisemiseksi ovat olemattomat, eli riski toistosta on olemassa.

Q1 tulos tulee olemaan todella mielenkiintoinen nähdä.

13 tykkäystä

Nigerian pilipalivaluutta on vahvistunut viime aikoina. Riippuen miten rahoja on kotiutettu, tämä voi tuoda hyvää toiseen suuntaan tulevissa rapsoissa. Tosin se on kyllä vielä hieman alempana kuin se oli vuoden vaihteessa, joten :man_shrugging:

Naira ja muut kehittyvien maiden valuutat voivat vuoden aikana liikkua vielä paljon, ylös tai alas. Tätä vastaan voi suojautua, tosin joissain tapauksissa se ei ole kustannustehokasta kuten Vivekanda totesi.

Ongelma Tecnotreessa tämän asian suhteen on se, että se vasta nyt “tutkii” mahdollisuuksia suojautua. Toisin sanoen sillä ei ole kansainvälisen yhtiön rahoitustoimintoa joka näitä toimia tekee.

Olemme kuitenkin tilanteessa jossa pari vuotta sitten länsimaiset keskuspankit luopuivat yli 10 vuotta harjoittamastaan massiivisesta elvytyspolitiikasta. Jokainen joka yhtään seuraa taloutta ymmärsi että vaikutukset tulevat olemaan melkoiset ja kehittyvillä markkinoilla vielä kertautuen. Tecnotreessä tätä ei ole ymmärretty laisinkaan ja se on virhe josta mielestäni jonkun tulisi kantaa vastuu.

7 tykkäystä

Eikö näissä ole niin että suojaukset maksaa aina ylimääräistä ja jos se on jotenkin ostettu aktiivinen palvelu suojauksen tarjoajalta sille taholle pitää maksaa jonkinlainen preemio, joka on pois omasta tuloksesta ja siirtyy palveluntarjoajan voitoksi. Mietin että hiukan sama periaate että isot kiinteistömassan omistajat esim kirkko ei vakuuta kiinteistöjään lainkaan koska maksaisi vain vakuutusyhtiölle turhan 20% katteen tyhjästä. Eli periaatepäätös kannetaan riski kokoaan itse, toki aiheuttaa heiluntaa tuloksessa ja osakkeessa mutta kokonaistaloudellisesti edullisin.

4 tykkäystä

Pitkästä aikaa yhtiö tarjoili onnistuneen tilaisuuden. Mahtavaa istua kyydissä ja nyt näyttäisi että ajurit on eteenpäin. Yhtiö on alkanut puhumaan enemmissä määrin AI:n tuomista hyödyistä bisnekseen. Itse näkisin myös että VVK vaihto osakkeisiin olisi verotuksellinen toimenpide mutta myös pitkäntähtäimen sijoitus. Luulisi että osakkeet instrumenttinä on helpompi myydä kuin VVK, tosin 6M osakkeen myyntiohjelma on aikamoinen projekti sekin. Naira vahvistuu, tilauskanta pursuaa ja ansaintalogiikka vaihtuu kokoajan jatkuvalaskutteiseksi ja helpommin ennakoitavaksi. Johdolle on aina maistunut bonarit ja pidän siitä että ne ovat kytköksissä kassavirtaan. Tämän myötä tämä tullaan organisoimaan suotuisaksi pommin varmasti. Ja mikä parasta, yhtiöllä kauppa käy!

44 tykkäystä

Laitetaan nyt vielä linkkikin juttuun niin ei muiden tarvitse arvuutella mistä tämä tieto on peräisin. Hyvältä kuulostaa nämä kommentit!

62 tykkäystä

Kyllä nyt vaikuttaa hyvältä. Homma stabiloituu vääjäämättä pala kerrallaan. Kauanko mahtaa kestää siihen, että liikevaihto 100 miljoonaa ja tulos 30 miljoonaa? Kun raha vihdoin alkaa kotiutua noilla luvuilla, arvostus tulee olemaan kunnossa.

27 tykkäystä

Kempin tilikauden tulos tais olla 27 miljoonaa 2023 kevyellä googlettelulla ja markkina-arvoa miljardi parhaimmillaan kaksi. Sitä voi toisaalta kukin pohtia mitä Tecnotree on jos valuuttojen kanssa asiat stabiloituu ja jotain kasvusta ja tekoälystä maksetaankin? Okei kuulostaa aika raflaavalta verrata Tecnotreeta analyytikkojen kultapoikaan mutta mielenkiinnollahan tätä seuraa.

21 tykkäystä

Kysymys: Wilenius ei saanut vastuuvapautta.

Mutta onko jotain tietoa, mitä tuo nyt käytännössä tarkoittaa? Ryhtyykö joku tai jotkut joihinkin oikeustoimiin? Vai onko tämä nyt vain näin?

3 tykkäystä

Jaa-a. Wilenius ei enää ole hallituksessa joten siinä mielessä tuo ei muuta tilannetta. Kaipa tämä teoriassa lähinnä merkitsee sitä että yhtiöllä on näin optio haastaa mies oikeuteen ja hakea vahingonkorvauksia toimista hallituksen jäsenenä jos siltä tuntuu. Tällaisenaan se on lähinnä epäluottamuslause eikä yksinään vielä tarkoita muuta. Henkilökohtaisesti en usko että tästä tulee tämän kummempaa vaan sai jo kenkää (no, erosi) hallituksesta ja perään leiman “ei luottamusta” ihan yhtiökokoukselta.

10 tykkäystä

Ei se yhtiön asia ole, vaan osakkeenomistajien. Tuskinpa tälle saadaan enemmistön tukea, minusta tämä oli täysin merkityksetön juttu. Yleensähän koko hallitus saa tai ei saa luottamusta. En muista, että olisi omalla sijoitusuralla ollut eriteltynä henkilöittäin.

8 tykkäystä

"Tecnotreen yhtiökokous jätti myöntämättä vastuuvapauden entiselle hallituksen jäsenelle Markku Wileniukselle.
Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius sai 60 000 euron seuraamusmaksun liiketoimikiellon rikkomisesta. Asiasta kertoi tammikuussa Finanssivalvonta

2 tykkäystä

Yrityksen puolesta vastattiin yhtiökokouksessa, että jollei asialla ole jotain taloudellista vaikutusta, ei heillä ole intressiä tai aikeita tehdä jatkotoimia. Ymmärtääkseni tuo lähinnä tuo tekee Wileniuksesta “vapaata riistaa”, mikäli hänen hallitustyöskentelystään löytyy jotain moitittavaa, mutta en ole varma mitä se ihan käytännössä merkitsee.

3 tykkäystä

Yrityksen puolesta? Kuka vastasi? Tuohan on tarvittaessa ylimääräisen yhtiökokouksen asia.

1 tykkäys

Intialainen herra salin oikealla puolella – nimi meni kyllä ohi, ja oikeastaan asemakin. Mahtoikohan olla jokin viestintähenkilö?

3 tykkäystä