Tecnotree sijoituskohteena

Tavoitehinta on 6 euroa ja osakkeen kurssi on 5,414 euroa. Nousuvaraa 9,77%.

Alla Inderesin oma politiikka:

Mielenkiinnosta siis kysyn, miten suositus on vähennä? Ei tällä käytännössä merkitystä, koska tavoitehinnat ja suositukset seuraavat historiaan peilaten ylös- ja alaspäin mentäessä kurssia.

12 tykkäystä

Mitä ajatuksia muita ajatuksia teillä heräsi luettuaenne 41-sivuisen Laajan raportin? :slight_smile:

Se on muuten kaikkien luettavissa eikä vaadi Premiiumia.

image

Yhtiön kahden suurimman asiakkaan osuus liikevaihdosta on 49 %. Isojen asiakkaiden alla on tosin useammalta paikalliselta toimijalta tulevai rahavirtoja, mutta näettekö tämän asian isona riskinä, että on pari näin valtavaa asiakasta? Toki nämä asiakkuudet ovat ehkä pitkäikäisiä, mikä vähentää riskiä.

Toisaalta tilanne ei ole muuttunut, vaikka olisi ehkä hyvä, että olisi vähän laajemmalla pohjalla - eikä olisi niin keskittynyttä, mitä tulee asiakkaisiin.

Eli:

Kuinka Tecnotreen asiakasriskiin liittyvät tekijät vaikuttavat kiinnostukseenne yhtiöön sijoituskohteena ja pitkän aikavälin näkymiin? Ei tämä toki ole uusi asia, mutta edelleen pohdituttaa minua. :slight_smile:

7 tykkäystä

Tervehdys foorumille!

Julkaistiin tosiaan laaja raportti tänään. Raportti on tuttuun tapaan avoimesti luettavissa, eikä vaadi Premiumia. Mukavia lukuhetkiä!

Toivottavasti jaksatte lukea raportin, eikä vain katsoa tavoitehinnan muutosta. Kuten aiemminkin mainittu, suosituksen merkitys analyysissä on tavoitehintaa suurempi. Meillä on yksi tavoitehinta, mutta todellisuudessa tuohon ympärille kannattaa ajatella (Tecnotreen kohdalla suuri) range. Tecnotreen tapauksessa käyvän arvon määrittäminen on kieltämättä haastavaa, kun tulos ei heijastele kassavirtoja ja näkyvyys siihen minkälaista kassavirtaa yhtiö tekee tulevaisuudessa on vielä varsin heikko. Arvostuksessa hyvä myös huomioida vaihtovelkakirjoista tuleva diluutio tulevaisuudessa ja mikäli rahan polttaminen jatkuu nykytahdissa ei ole poissuljettua että yhtiö joutuisi turvautumaan uuteen ulkoiseen rahoitukseen (toki nyt likvidejä varoja on vielä runsaasti kun vaihtovelkakirjoista vielä saamatta varoja). Jos kassavirtaprofiili paranee selvästi tulevaisuudessa on arvostus ehdottomasti houkuttelevalla tasolla, kuten analyysissä myös mainittu.

Kopioin tähän nyt tuon arvostuskappaleen viimeisen kohdan, jossa pitkälti tiivistettynä ajatukset:
”Tecnotreen sijoitustarinan kannalta olennaista on, miten yhtiö onnistuu kasvuinvestoinneissaan sekä parantamaan kassavirtaprofiiliaan tulevina vuosina. Suhtaudumme positiivisesti yhtiön tavoitteeseen kasvaa myös kehittyvien markkinoiden ulkopuolelle ja liiketoimintamallin muutokseen, sillä näillä voi olla riskejä lieventävä vaikutus paremman kassavirtaprofiilin myötä. Yleisesti yhtiön fokus on myös vahvasti kassavirran kohentamisessa, mitä pidämme tervetulleena. Vielä kassavirtaprofiilin rakenteellisesta parantumisesta ei ole nähty merkkejä. Ensimmäinen kriittinen askel yhtiön kannalta olisi, että yhtiö kykenisi rahoittamaan kasvuinvestointejaan tulorahoituksen turvin. Arviomme mukaan liiketoimintaprofiilin muutoksessa voi mennä kauan, sillä yhtiön maantieteellisiin sijainteihin liittyvät haasteet eivät korjaannu hetkessä.

Mikäli yhtiö onnistuu merkittävästi parantamaan kassavirtaprofiiliaan tulevaisuudessa on nykyinen arvostus mielestämme jo houkuttelevalla tasolla. Kohenevan kassavirran lisäksi tämä näkyisi ajan kanssa sijoittajien laskevassa tuottovaatimuksessa, mikä tukisi arvostusta. Kuitenkin jonkin asteista parantumista tällä saralla nykyinenkin arvostus jo hinnoittelee erityisesti kun otetaan huomioon vuosina 2026-2028 tapahtuva diluutio. Mikäli yhtiö jatkaa rahan polttamista ja joutuu turvautumaan oman pääoman ehtoiseen rahoitukseen myös jatkossa, on arvostuksessa edelleen laskuvaraa.

Joka tapauksessa lopputulemien kirjo on mielestämme leveä ja osakkeen käypä arvo on arviomme mukaan välillä 4-10 euroa. Haarukan yläraja kuvastaisi nähdäksemme skenaariota, missä yhtiön tulos alkaisi konvertoitumaan paremmin kassavirraksi ja vastaisi noin 10x vuoden 2024 P/E-kerrointa. Haarukan alaraja kuvastaa tilannetta, jossa yhtiön vapaa kassavirran luontikyky jää jatkossakin niukaksi, mutta yhtiö ei kuitenkaan joudu turvautumaan oman pääoman ehtoiseen rahoitukseen. Korkeisiin riskeihin nähden emme näe tuottopotentiaalia tarpeeksi houkuttelevana ja jäämmekin odottamaan edelleen näyttöjä parantuneen kassavirran muodossa. Laskemme tavoitehintamme 6,0 euroon (aik. 7,0 euroa) ja toistamme vähennä-suosituksemme.”

Inderesin suosituspolitiikka perustuu seuraavaan jakaumaan suhteessa osakkeen 12 kuukauden riskikorjattuun kokonaistuotto-odotukseen:

image

Upside kurssiin on 10,8 %, joka jää alle tuottovaatimuksemme (12,1 %), minkä myötä riskikorjattu tuotto-odotus ei ole riittävä. Kuten mainittu aiemmin, suositus on tavoitehintaa relevantimpi.

46 tykkäystä

Mielenkiinnosta kysyn, miten voidaan olettaa Tecnotreen tekevän kasvuinvestoinnit tulorahoituksella? Mikä tällöin olisi VVK:n tarkoitus?

4 tykkäystä

Eikö tuo raportti nimenomaan aika hyvin kuvaa sitä, että kahden suurimman asiakkaan merkitys on voimakkasti pienentynyt viimeisten vuosien aikana?

4 tykkäystä

Edellisvuodesta laski 75 prosentista noin 50 prosenttiin, mutta se taisi mennä MTN:n liikevaihdon laskun takia (Nigerian nairan heikentymisen syynä).

On se kyllä totta, että on se asiakaspohja laajentunut paljon siitä, mitä se on joskus ollut - varsinkin, kun katsoo kauemmas. Esim. 2018 84%, 2021 68% ja nyt 49%.

EDIT:

Kahden suurimman asiakkaan liikevaihdot:

2022: 54 miljoonaa
2023: 38 miljonaa

5 tykkäystä

Lähinnä tarkoitus tuossa on korostaa sitä, että yhtiön ollessa tuloslaskelmaa katsoessa erittäin kannattava pitäisi tämän riittää rahoittamaan orgaaninen tuotekehitys. Ideaalitilanteessa käyttökate (-verot) vastaisi suunnilleen liiketoiminnan rahavirtaa, josta sitten investoinnit rahoitettaisiin. Ja jos investoinnit ja poistot olisivat tasapainossa liikevoitto (-verot) vastaisi suunnilleen vapaata rahavirtaa. Nyt toki näin ei ole, erotus on hyvin suuri ja tuotekehitystä rahoitetaan vaihtovelkakirjoilla. Pidemmän päälle toki olisi hyvä jos yhtiö pystyisi itse rahoittamaan tuotekehityksen, sillä eihän se pitkän päälle kovin optimaalista ole jos tasaisin väliajoin joudutaan keräämään diluutiota aiheuttavaa oman pääoman ehtoista rahoitusta. On ehkä hiukan harhaanjohtavaa katsoa tulospohjaisia kertoimia jos yhtiö ei pysty tätä tekemään vaan toimii pitkälti kuin tappiollinen yhtiö. Jännä nähdä minkälaisia tuloksia (ja kassavirtaa omistajille) nyt tehtävät suuret investoinnit tuottavat.

15 tykkäystä

Jos oikein muistan Padman puheista, niin tästä rahat pitäisi tulla Q2:lla? Mielenkiintoista seurata myös tuota Intian päätä, kun parikin tiedotetta tullut aiheesta muutaman päivän sisällä.

18 tykkäystä

Tecnotreen ratkaisutoimitusyksikön johtaja Ramaseshan Subramanian myynyt yli puolet osakkeistaan. Ennen myyntiä 17 186 osaketta. Myi 10 937 osaketta. Isoimmat johdon myynnit noin vuoteen.
Tecnotree Oyj - Johdon liiketoimet | Kauppalehti

9 tykkäystä

Entäs johdon ostot? Kummat ovat isommat? Näkökulmia on erilaisia ja Padma taisi ostaa viimeksi. Äkkiseltään yhtiön toimitusjohtajan pitäisi tietää enemmän firman asioista kuin yksikön johtaja.

4 tykkäystä

Enemmän ehkä Subramanianin myynti merkki siitä, että hän olisi jättämässä yhtiön. Ei tuollaisia johtoryhmän jäsenen osakemyyntejä voi CEO muuten oikein hyvällä katsoa.

Arvelen, että tehdyt henkilöstösäästöt olisivat osuneet hänen organisaatioonsa.

14 tykkäystä

Voi olla ja mitä nyt jollain ymmärryksellä intialaiseen johtamiskulttuuriin, niin siinä vain parhaimmat pärjää ja pidetään firmoissa. Oli noi säästötoimenpiteet ja irtisanomiset rapeaa luettavaa. Heidän firmoissa ei punaliput liehu ja töitä tehdään tuloshakuisesti. :grinning:

2 tykkäystä

15 tykkäystä

Eikös suosituksella ja tavoitehinnalla ole noilla perusteilla suora matemaattinen yhteys? Juuri nyt kurssi on 5,25 eur ja upside 6 euron tavoitehintaan on 14,3%, joka ylittää 12,1% tuottovaatimuksen (WACC), jolloin pitäisi antaa Lisää-suositus?

Hieman kriittisesti suhtaudun nykyään Inderesin sekavaan suositusmalliin, koska edes kaltaiseni veteraanisijoittaja enää ymmärrä sitä.

24 tykkäystä

Reverse splitit on niiiiin haastavia tietojärjestelmille. :smiley:

5 tykkäystä

Voisi jolla tutkimuksen paikka, vaik alkuun graduna maisteritasolle…ja etenkin laskusyklin aikana vielä korostunut. Olisiko indikaattorit kaikilla painotettava kassavirtaan ei kirjanpidollisiin tunnuslukuihin kuten PE-luku, joka nyt vajaa 6 näillä ennusteilla. Kohtuu alhainen it-yhtiölle tai millainen yhtiö nyt määritellään kasvuyhtiöksi ?

Ihan vaan nopea kommentti:

Tecnotreellä, tai siis silloisella Tecnomenilla on paljonkin kokemusta tähän liittyen 2000-luvun alkupuolelta. Silloin keksittiin aktivoida kuluja tuotekehitysmenoiksi taseeseen, vaikka kassavirta näytti ihan samalta kuin nykyäänkin. P/E-luku näytti jonkin aikaa hyvältä, mutta kirjaukset loppui yrityssaneeraukseen.

4 tykkäystä

Itse tulkitsen siten, että tuotekehitys alkaa olla toivotuissa vaiheessa. Kuitenkin asiakaskunnan laajenemisen myötä Tecnotree joutuu investoimaan, jotta voi toimia lähellä asiakasta. Tähän uppoaa VVK:n rahoja. Ja toki johonkin niitä ”pitääkin” käyttää.

7 tykkäystä

VVK-pääomia kuluu myös käynnissä olevaan yritysostoon. Siitähän on jo maksettu 2 Meur ennakkomaksu ja TT kertoi due diligencen valmistuvat Q2 aikana. Yrityskauppaan menee vielä useita miljoonia VVK:lla kerättyjä euroja olettaen, että ennakko oli alle puolet lopullisesta kauppahinnasta. Lisäksi on mahdollista, että ostettavalla yhtiöllä on pitkäaikaista korollista velkaa taseessaan. TT:n kassavirtaprofiili huomioiden korollinen velka kannattaa maksaa pois VVK:n pääomilla. Ostettavasta yhtiöstä ei ole kerrottu muuta kuin, että sen ohjelmistoja (IP) on osana TT:n ohjelmistoja. Tämä tarjoaa valittavasti myyjälle vipua hintaneuvotteluun. @Roni_Peuranheimo tosin kirjoitti laajassa analyysissa, että ohjelmistot olisivat vain kokeiltavina. Itse kyllä muistelen, että CEO olisi sanonut niiden olevan asiakkailla käytössä.

Sitten vielä yksi käännöskukkanen. TT on siis lopettamassa konsulttien ulkoistussopimuksia ja ottamassa näitä henkilöitä omille palkkalistoilleen.

Suomenkielisessä käännöksessä Tecnotree saa päätökseen globaalin liiketoiminnan rationalisoinnin ja henkilöstöön liittyvät rakennemuutokset - Inderes asia on ilmaistu juuri päinvastoin :slight_smile: Ja ei heitä Suomessa kutsuta IT-alalla urakoitsijoiksi vaan konsulteiksi tai alihankkijoiksi.

15 tykkäystä

Sain vihdoin luettua Ronin laatiman laajan raportin. Hyvää antia. Nostan erityisesti raportista yhden kuvan, joka kuvaa mielestäni parhaiten, miksi TT:n kurssi matelee, vaikka yhtiön liikevoittomarginaali keikkuu hienoissa 30% lukemissa. Rahaa ei tule. Ja vapaa rahavirta on ainoa syy omistaa yhtiötä. Ilman vapaata rahavirtaa ei ole perusteita osakkeen hinnan nousulle tai osingonmaksulle.

Yllä siis 11 vuoden historia. Mutta mitä Inderes ennustaa seuraavalle 10 vuodelle? Luvut löytyvät raportista, mutta kuvan laadin itse.

image

Rahaa tulisi 172 Meur seuraavan 10 vuoden aikana. Kuvassa nykyarvoon diskonttaamattomat luvut. Diskontattuna vapaata rahavirtaa tulisi 164 Meur. Markkina-arvo on 84 Meur. Vaikka suositus on vähennä (12 kk). Jos uskoo laajaa raporttia, niin onhan tuo selvä osta (10 vuotta).

No, mikä yllä unohtui? Yritysostot. Ne eivät ole mukana DCF-laskelmassa, vai mitä @Roni_Peuranheimo?

24 tykkäystä