Osakesijoittaminen

Tekoäly - AI yritykset

Huomenta! Aamukahvia hörppiessä luin Ylen nettisivuilta jutun vauvojen älypotkupuvusta. Aivan upeaa, että tälläistä tutkimusta tehdään ja rahoitetaan. Varsinaiset kaupalliset tuotteet saattavat olla vielä kauempana tulevaisuudessa mutta mikä mieletön potentiaali: tälläisen älypotkupuvun haluaisi varmaan jokaisen vauvan uudet vanhemmat… puhumattakaan sovelluksista lemmikkieläin puolelle. (Toinen asia on kuinka paljon tämän avulla löytyisi false positive tapauksia…)

Vauvojen potkupukuun littyvästä uutisesta inspiroituneena ajattelin kysyä löytyykö Helsingin pörssistä tekoälyfirmoja tai yrityksiä, joilla on merkittävää tuotekehitystä tekoälyyn liittyen? Osa omaa sijoitussuunnitelmaa on uudelleensijoittaa muutava vuosi sitten hankituista rahastoista olevat varat AI rahastoihin ja AI yrityksiin. Toistaiseksi AI investoinnit rajoittuvat 3M osakkeisiin (3M:n AI sektoriin liittyvän tuotekehitys ja liiketoiminnan takia) ja AI:hin erikoistununeeseen rahastoon Smith & Williamson AI rahasto (kts. liite siinä olevista yrityksistä).

Rahaston valitsin sen perusteella, että siinä on osuus Ocadoa, joka paremmin tunnetaaan päivittäiskaupan kotiinkuljetus yrityksenä. Itseasiassa Ocado on AI firma, koska he ovat kehittäneet voimaakkasti robotiikkaa ja automaatiikkaa esim. varastoissaan. Olen itse käyttänyt Ocadoa jo kymmenen vuoden ajan (asun Briteissä) ja jo muutama vuosi sitten yksi kuljettajista vinkkasi, että Ocadon osakkeita kannattaisi ostaa juuri robotiikkan takia. Ocadon liiketoiminta on ollut vuosia tappiollista vaikka kurssikehitys ylöspäin on ollut varsin huimaa. Juuri tuon negatiivisen kassavirran takia en välttämättä uskaltaisi ostaa sitä suoraan salkkuun, mutta kun se on osana rahastoa luotan siihen, että salkunhaltijat osaavat irrottautua siitä ajoissa, jos tulevaisuuden ennusteet heikkenee.

(Edit: lisätty linkki Ylen uutiseen. Ylläpito saa poistaa liitteen rahastoon, jos ei sallittua. En huomannut että säännöt tämän kieltäisivät, eikä tämä ole sijoitussuositus.)

Smith_&Williamson_Investment_Management(Dublin)Artificial_Intelligence_Class_Z_Accumulation[GBP].pdf|attachment (256,8 Kt)

5 tykkäystä

Eiköhän Alphabet ole tämän planeetan tekoälyjättiläinen ja siksikin sitä on salkussa. Kiinassa myös Alibaballa ja Tencentillä on molemmilla virityksiä erilaisiin tekoäly-yhtiöihin, näistä Alibabaa on salkussa.

3 tykkäystä

Mielenkiintoisia nimiä AI:n saralla voivat olla myös muutamat muut jenkkijätit:
Facebook pyrkii hyödyntämään AI:ta kasvavassa määrin mainoksien kohdentamisessa / kiinnostavien sisältöjen tuomiseen käyttäjien feediin. -> enemmin klikkauksia / arvokkaampia klikkauksia (jos ne johtavat ostoksiin mainostajalle)
Amazon panostaa esim. Alexaan paljon -> pyrkii omalla “home assistant” tuotteellaan sitomaan käyttäjät entistä voimakkaammin omaan ekosysteemiinsä. Amazon on myös suurehko tekijä digitaalisissa mainoksissa -> entistä paremmin kohdennettu mainonta tuo potentiaalisesti lisää mainostuloja heidän platformillaan.
NVDIA tekee paljon rautaa/ohjelmoijien työkaluja, joilla AI-ratkaisuja suunnitellaan / pyöritetään. NVDIA koittaa kovasti kehittää omaa ekosysteemiään muiden teknojättien tapaan. Myyntiä on paljon datacentereihin, joka on itsessään jo voimakkaasti kasvava bisnes.
AI:n alakategorioista itseajavat autot ovat yksi iso panostuksen kohde -> tuotot ovat vielä melko kaukana ja kilpalijoita varmasti tulee. Muskelit omiin ratkaisuihin riittänevät ainakin Teslalla & Alphabetillä.
Kolmas tukijalka sijoituscasena on perinteinen pelikäytön GPU-myynti.
Hetkellisesti cryptomining oli myös tuottojen lähde, mutta siitä vaikuttaa olevan (tällä hetkellä) paras terä poissa.

2 tykkäystä

Viime vuonna oli juttua Googlen kvanttitietokoneesta, josta oli hetkeksi julkaistu tutkimus joka kuitenkin pian vedettiin pois… löytyisi varmaan…googlaamalla :grin:

Jäi mietityttään millaisia intressejä siihenkin liittyi ja kuka käski tutkimuksen poistamaan… valtio?

Jotenkin näppituntuma on että alphabet on ylitse muiden, mutta suurelle yleisölle ei ole kerrottu… :man_shrugging:

2 tykkäystä

Mukava että tästä aiheesta syntyy vähän keskustelua. Heitän vähän löylyä kiville yhden mielenkiintoisen ajatuksen muodossa, jonka kuulin tutulta investointipankkiirilta lomaviikolla hiihtohississä. (Yritän esittää asian niin ettei se loukkaa ketään, ja toivon kommenttien pysyvän hyvän maun rajoissa myös.)

Eli keskustelimme sijoituksista yleisesti ja kysäisin mihin AI on hänen mielestään menossa /mielenkiintoisia firmoja tuolla saralla. Hän sanoi että hän olisi kiinnostunut investoimaan AI yrityksiin, jotka tuovat markkinoille seksirobotteja sekä naisille että miehille. Perusteluna oli että nettiporno ajoi internetin kehitymistä ja kyseessä on niin alkukantainen tarve, että firma, joka pystyy tuotteistamaan robotin tälle saralle, tulee olemaan voittajien joukossa. Enpä olisi itse tullut ajatelleeksi tällaistä tuotetta AI sijoituksena mutta oppia ikä kaikki.

3 tykkäystä

Mii sou holni.

Haljakaine when juu gonna pei mii?

:grin::man_shrugging:

Pahoittelut…olen flunssan väsyttämä joten arviointikykyni on selvästi rampautunut.

1 tykkäys