Osakesijoittaminen

Tekoäly - AI yritykset

Huomenta! Aamukahvia hörppiessä luin Ylen nettisivuilta jutun vauvojen älypotkupuvusta. Aivan upeaa, että tälläistä tutkimusta tehdään ja rahoitetaan. Varsinaiset kaupalliset tuotteet saattavat olla vielä kauempana tulevaisuudessa mutta mikä mieletön potentiaali: tälläisen älypotkupuvun haluaisi varmaan jokaisen vauvan uudet vanhemmat… puhumattakaan sovelluksista lemmikkieläin puolelle. (Toinen asia on kuinka paljon tämän avulla löytyisi false positive tapauksia…)

Vauvojen potkupukuun littyvästä uutisesta inspiroituneena ajattelin kysyä löytyykö Helsingin pörssistä tekoälyfirmoja tai yrityksiä, joilla on merkittävää tuotekehitystä tekoälyyn liittyen? Osa omaa sijoitussuunnitelmaa on uudelleensijoittaa muutava vuosi sitten hankituista rahastoista olevat varat AI rahastoihin ja AI yrityksiin. Toistaiseksi AI investoinnit rajoittuvat 3M osakkeisiin (3M:n AI sektoriin liittyvän tuotekehitys ja liiketoiminnan takia) ja AI:hin erikoistununeeseen rahastoon Smith & Williamson AI rahasto (kts. liite siinä olevista yrityksistä).

Rahaston valitsin sen perusteella, että siinä on osuus Ocadoa, joka paremmin tunnetaaan päivittäiskaupan kotiinkuljetus yrityksenä. Itseasiassa Ocado on AI firma, koska he ovat kehittäneet voimaakkasti robotiikkaa ja automaatiikkaa esim. varastoissaan. Olen itse käyttänyt Ocadoa jo kymmenen vuoden ajan (asun Briteissä) ja jo muutama vuosi sitten yksi kuljettajista vinkkasi, että Ocadon osakkeita kannattaisi ostaa juuri robotiikkan takia. Ocadon liiketoiminta on ollut vuosia tappiollista vaikka kurssikehitys ylöspäin on ollut varsin huimaa. Juuri tuon negatiivisen kassavirran takia en välttämättä uskaltaisi ostaa sitä suoraan salkkuun, mutta kun se on osana rahastoa luotan siihen, että salkunhaltijat osaavat irrottautua siitä ajoissa, jos tulevaisuuden ennusteet heikkenee.

(Edit: lisätty linkki Ylen uutiseen. Ylläpito saa poistaa liitteen rahastoon, jos ei sallittua. En huomannut että säännöt tämän kieltäisivät, eikä tämä ole sijoitussuositus.)

Smith_&Williamson_Investment_Management(Dublin)Artificial_Intelligence_Class_Z_Accumulation[GBP].pdf|attachment (256,8 Kt)

4 tykkäystä

Eiköhän Alphabet ole tämän planeetan tekoälyjättiläinen ja siksikin sitä on salkussa. Kiinassa myös Alibaballa ja Tencentillä on molemmilla virityksiä erilaisiin tekoäly-yhtiöihin, näistä Alibabaa on salkussa.

2 tykkäystä