Tekoäly - AI yritykset

Oliko tästä jotain konkreettista todistetta?

1 tykkäys

Otin tätä C3.ai:ta reppuun ehkä vähän liiankin tukevasti. Kuten sanoit hinnanmuodostus on vasta aluillaan ja pienetkin markkinahäiriöt voivat heitellä hintaa aika tavalla.

Tutustuin firmaan jo ennen listautumista ja vakuutuin paitsi johdosta niin myös toiminta-ajatuksesta vaikka en olekaan alan ekspertti. Ovat tuotteistaneet tarjontaansa blue chip yhtiöiden kanssa kuten Baker Hughes, IBM, Shell (“juggernauts” Siebelin sanoin), tämä siis tehtiin jo ennen listautumista, nyt aletaan laventamaan mid cap -firmoihin ja maantieteellisesti.
Vaikuttaa hyvältä keissiltä ja jos/kun softayritysten arvostus tarttuu niin aina parempi.

1 tykkäys

Ihan mielenkiintoinen esitys tekoäly hyödyntämisestä H&M:ssä

Production ready machine learning pipelines in H&M

3 tykkäystä

Katselin vain tuon esityksen kuvat, mutta melko geneeriseltä näytti.
Olen työskennellyt (sw-arkkitehtina/IT-päällikkönä) joidenkin suomalaisten kaupparyhmien Data Scientistien kanssa ja H&M:n kaltaista kokonaisvaltaista ML-arkkitehtuuria ja prosessia en ole tavannut.
Lisäksi en ole tavannut neuroverkkojen tehokasta hyödyntämistä. Mielestäni neuroverkkoja tullaan hyödyntämään tulevaisuudessa enenevässä määrin business casesissa, joissa on riittävästi dataa neuroverkon opetukseen ja on tarve tuotantodatan perusteella ennustaa todennäköisyyksiä

Yleisemmät ML-algoritmit taitavat olla Neroverkko, päättelypuu, K-Means ja lineaarinen regressio. Näissä Top 10 algoritmeissä loput aina vaihtelee Top 10 ML algorithms

Saman kaltaisia neuroverkkoproseseja on autonomisissa autoissa Tesla, Waymo… Waymo ML-process
Monihan luulee, että Tesla perustuu kameroihin ja neuroverkkoon ja Waymo lidariin :slight_smile: Vaikka kaikissa on aina tuo kamera+CNN neuroverkko pohjalla. Waymossa vain lisäturvallisuutena muitakin datasyötteitä

5 tykkäystä

Laitetaan tähän ketjuun tämä uutinen Paccarin ja Auroran yhteistyösopimuksesta autonomisen kuorma-auton kehittämisestä. Parrac oli vuonna 2019 maailman 7. suurin kuorma-autovalmistaja 198 000 kuorma-auton myynnillä. Paccarilla on jo toimiva akkurekka ja vetyrekka kehitteillä. Kyse ei siis ole tappiollisesta startupista vaan positiivista tulosta takovasta perinteisestä valmistajasta.

5 tykkäystä

Tekoälyyn ja datapohjaisiin ratkaisuihin sijoittaminen kiinnostaa kyllä ehdottomasti. Mielenkiintoisia firmoja on paljon, niistä Microsoftia, Verizonia, Accenturea, Ebixiä ja Cisco Systemsiä jo nappasin pienet siivut ja seuraan nyt etenkin Nvidiaa, DocuSignia, Twiliota ja IBMää. Komppaan edellisiä että AI täytyy yhdistää johonkin palveluun tai tuotteeseen ollakseen kilpailuetu, ja näistä kaikki tekevät niin. On asiakaskokemusta ja -viestintää, fin techiä, legal techiä, autonomisia autoja ja vaikka mitä.

3 tykkäystä

Seuraava hyppy AI:n puolella on ilmeisesti hardwaren puolella (jo tänä vuonna), kun Lightmatter saa photonitietokoneensa pilveen:

CEO:n haastattelu:

4 tykkäystä

Seuraillut pitkään C3.ai:tä ja illalla tuli heidän osarinsa ulos. Lueskelin CC scriptiä ja mielestäni positiivisia juttuja tuli esille. Markkinoiden vastaanotto oli PM:ssä tyrmäävä. Oliko odotukset korkeammalla (biittas lievästi) vai saatiinko Google Cloud yhteistyöjulkistus negaksi? Varmaan yhteistyö vie katetta, Google ottaa omansa, mutta onhan tuossa potentiaalia saada myyntiä buustattua. Mielipiteitä?

4 tykkäystä

Ostin joskus alkuvuodesta seurantaposition joka nyt melkeen -50%. Homma vaikutti kuitenki sen verran mielenkiintoiselta ja sijoittamani summa pieni, että en oo malttanut myydä. Munkin mielestä raportti näytti lupaavalta ja Google Cloud yhteistyö potentiaaliselta, en ymmärrä ihan näin suurta reaktiota. Itseasiassa odotin vähän vihreämpää :thinking: Jokohan ois aika lyödä rahat kiinni…

2 tykkäystä

Scriptissä Siebel summasi aika hyvin markkinoiden koon pelkästään CRM:n osalta. Myynti on kuitenkin suhteessa markkina-arvoon pientä ja yksittäisten kauppojen koot on olleet pieniä. Pikku hiljaa kauppahinnat on nousseet ja se tuo vakautta osareiden yli. Itse en ole pitkään salkkuun tätä vielä kelpuuttanut, mutta mulla on pitkä treidi swinginä, jossa avg 49 pinnassa (vaatinut aktiivista osto/myynti/osto ketjutusta). Tänäänkin ostin erät 48 ja 47 tasoilta. Tämä on ainoa tapa minusta yrittää olla tällaisessa mukana, jolloin tulee mukaan aikahajautusta.

Ehti tehdä jo daily TC:n ja olin jalkauttamassa pitkään salkkuun, mutta odottelin osaria. Siinä mielessä tilanne resetoitui, mutta kyllä tässä lähempänä ollaan jo pohjia kuin toukokussa (low 47.22). Mikäli low 44.35 pitää, niin se on iso steppi eteenpäin tämän lapun osalta.

Osarin jälkeen kannattaa aina antaa markkinoille aikaa pureskella tilannetta (viikon verran). Sen jälkeen tulee lausuntoja enemmän ulos ja ne ohjaa kurssia tarkemmin.

2 tykkäystä

Ihan kiva reaktio tänään AI:lla - onhan se suhteellisen isosti shortattukin, mutta ehkä se Siebelin viesti alkaa purra vähän laajemmin, ensimmäisen negareaktion jälkeen.

1 tykkäys

Liekö soveliasta keskustella kurssinoususta ja omasta sijoittamisesta tässä ketjussa, mutta olen tällä hetkellä tyytyväinen kun eilen tuplasin positioni. Enää vain jotain 40% tappiolla :joy:

Oikeasti nythän noustiin vasta takaisin siihen missä oltiin ennen raporttia. Vähän vaikea tulkita minne suuntaan tämä on menossa, kun ”ihan ok” raportti heitti kurssin syöksyyn joka nyt onneksi ostettiin takaisin. No, ainakin firman kehitys vaikuttaa olevan menossa oikeaan suuntaan.

2 tykkäystä

Tuli noin 1kk sitten tutustuttua Upstart (Nasdaq: UPST) nimiseen firmaa jenkeistä. Upstart Holdings, Inc. (UPST) Stock Price, News, Quote & History - Yahoo Finance

Firma käyttää AI-teknologiaa määrittääkseen luottoriskiä perustuen aiemmin epätavanomaisina pidettyihin datapisteisiin. Tässä lainaus Forbesin artikkelista: ““The Upstart system uses AI and machine learning models with 1,600 data points and 15 billion cells of data to improve accuracy in terms of identifying and measuring credit risks,” said Phat Le, who is an Associate at Harbor Research.”

Toistaiseksi yhtiön luottoriskiluokitusta käytetään vain henkilökohtaisten lainojen ja autolainojen luottoriskin määritykseen. Autolainabisnes lanseerattiin vasta kuluneen vuoden aikana ja viimekuussa yhtiö lanseerasi ensimmäisenä jenkeissä espanjankielisen lainanhakuportaalin. Latinoväestö on perinteisesti ollut alilainoitettu väestönosa yhdysvalloissa, minkä takia sieltä haetaan kasvua.

Kokonaisuudessaan henkilölainoitus ja autolainamarkkinat ovat vasta murto-osa USA:n kuluttajalainamarkkinasta, jossa asuntolainat vievät n. 70% siivun. Näinpä kasvun varaa yrityksellä vielä riittää, vaikka paljon onkin jo hinnoiteltu kurssiin.

image

Mitä tulee arvostukseen niin yhtiön ilmoittamalla tämän vuoden ennusteella EV/EBIT olisi noin 200. Hinnan perusteltavuus riippuu pitkälti uskooko aluevaltausten onnistumiseen pitkässä juoksussa. Etenkin pystyykö yhtiön luottoluokitustapa päihittämään FICO luokituksen asuntolainamarkkinalla. Toistaiseksi kasvuvauhti on ollut hurjaa, mutta tulevia kassavirtoja on hinnoiteltu kurssiin jo melko muhkeasti.

6 tykkäystä

Upstart löytyy omasta salkustani. Voin jossain vaiheessa laittaa tarkemmin omia ajatuksia mutta tässä hyvin tuore podi jossa Upstartin toimarin haastattelu, vahva kuuntelusuositus:

2 tykkäystä

Näihin lupaaviin teknofirmoihin voisi kopioida puolet viestistä mitä olen kirjoitellut tänne aikaisemmin. Firmassa ei mitään vikaa ja periaatteessa kannattaisi sijoittaa, mutta. Arvostus on ihan absurdi vieläkin pienen laskun jälkeen. En näe niin hyvää kilpailuetua Upstartin ratkaisussa, että nykyinen kasvu ja kate% (palkkio) säilyisi vuosikausia kilpailun koventuessa. Varmasti se kasvaa edelleen jotain vauhtia, siitä ei liene epäilystä. Se ei vaan riitä.

4 tykkäystä

Kiitos hyvöstä linkkauksesta! Podi onkin ennestään tuttu joskin siitä on tullu vähän taukoa. Business Breakdowns on kans samoilta tyypeiltä hyvää kuunneltavaa.

Onhan tuo lainamarkkina valtava allas jossa varmasti on useammallekin fiksulle AI-yritykselle tilaa. Upstart saattaisi olla oman sektorinsa Google ehkä 10ssä vuodessa.

@Zoltan jos sulla on omia arvioita Upstartin kasvuvauhdista niin tämä kovasti kiinnostaisi! Myös mielipiteet kovimmista kilpailijoista. Arvostus on kyllä todella suolainen. Toisaalta yhtiö on tehnyt jo raskaan työn saadessaan tektonisesti liikkuvat pankit ja regulaattorit uskomaan teknologiaansa ja platformun käyttöönotto on verraten nopeaa verrattuna uuden sellaisen kehittämiseen.

2 tykkäystä

@Spaghettimonster Pakko tuottaa pettymys, että en ole numeroiden murskaaja. Siihen on minua fiksumpia ihmisiä. Hiha-arvioita lähinnä mietin. Kun latu on saatu auki heidän toimesta vastaaville ratkaisuille, kilpailijoidenkin on mielestäni helpompi tulla haaskalle ja jakaa TAM:ia. Oli ne sitten pankkeja tai uudempia fintech innovaattoreita. Totta, hidasta se on uutta vastaavaa pystyttää. Mutta tällä arvostuksella pitää katsoa kauaaas tulevaisuuteen ja jossain kohtaa alkaa suht riskivapaa tuotto kiinnostamaan muitakin.

Visan omistajana olen seurannut jenkkien luottomarkkinoita vähän eri näkökulmasta ja sieltä oikeastaan kaikki tieto mitä tiedän on peräisin. Upstart mainostaa podin perusteella luottotappioiden pienentymistä, mutta sanoisin tuollaisen väitteen todenperäisyyden todistamisen vaativan jonkun vakavan finanssisektorin kriisin. Silloin vasta mitataan se. Ehkä heidän systeemi toimii, ehkä ei.

Myöskin mietin heidän neuvotteluvoimaa suuria instituutioita kuten pankkeja vastaan. Jos Visan kaltainen duopolijätti joutuu tosissaan neuvottelemaan tuotoista, ei voi olla helppoa Upstartin kokoiselle firmalle.

Regulaation suhteen taitaa valitettavasti riippua mikä poliitikko siellä kulloinkin on, finanssisektori ei ole tällä hetkellä samalla tavalla tikunnokassa kuin FAANG:t. Eikä siten ole kerättävissä poliittisia irtopisteitä samalla tavalla. Tälläinen peruspessimistin näkemys.

Edit: pingaus unohtui lisätä.

1 tykkäys

On siinä vaan upea firman nimi, tämä UpStart. Enemmän negatiivista sanaa on rahapiireissä eikun sivistyneen vanhan rahan valtakunnassa vaikea keksiä. Voisiko firma ihan varmuuden välttämiseksi varata nimen kaikilla maailman kielillä. Suomeksi se olisi kai “Nousukas”.

1 tykkäys

Missy Cummingsin tausta hävittäjälentäjänä antaa erilaisen pohjan arvioida AI maailmaa. Jos et ehdi lukea, niin itselleni jäi päällimmäisenä mieleen se, että maailma vielä hakee oikeaa tasoa mitä AI:lta odotetaan. Missy näkee nyt liian paljon yliyrittämistä, yritetään heti liian paljon, ja maalit jäävät saavuttamatta. Tesla on erikseen mainittuna.

Kun olemme sijoittajafoorumissa, niin tässäkin tuli pohdittua mistä AI-tuottoja voi yrittää hakea. Yhtiöiden määrähän on valtava. Olen Nvidiaan mennyt sisään juuri AI-kulmalla. Nvidian nykystrategia ei ammu ohi sen mitä Missy kertoilee. Nvidia rakentaa ja kehittää ympäristöjä ja alustoja, joilla AI-perusteisia ratkaisukokonaisuuksia voi simuloida ja testata.

4 tykkäystä