Tesla - Johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 2)

Olet aivan oikeassa. Omissa edellisissä viesteissäni käytin kalenterivuoden lukuja niin Teslalla kuin Toyotallakin. TMC Groupin yhtiöiden tilikausi päättyy 31.03.2024 .

Siis onhan Toyotalla plug-in hybridejä, ainakin RAV4, Prius ja C-HR, joskin suurin osa tarjonnasta tällä hetkellä (Suomessa) taitaa olla MHEV.

Niinpäs onkin. Pyydän anteeksi, kun jaan virheellistä tietoa. Olisi pitänyt tutkia tarkemmin

3 tykkäystä

Aina välillä ihmettelen, miten kukaan uskaltaa betata tuota hullua miestä (Musk) vastaan. Asioita vaan tapahtuu ja hulluja teknologisia steppejä otetaan kaikkialla, koko ajan.

BREAKING: Neuralink has officially implanted its first brain chip into an actual human!

13 tykkäystä

Tuohon voisi lisätä vielä Starlinkin:

On kyllä käsittämätön ukko monessakin mielessä. Kaikkia Muskin firmoja tarvitaan Marsissa. Ja etenkin robotteja tarvitaan Marsissa eli FSD painetaan maaliin vaikka henki menisi.

9 tykkäystä

Jatkoa ketjulle Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1):

Ensin Neuralink ja sitten robotaksi?

6 tykkäystä

Tätä olen miettinyt Teslan kohdalla, vaarallisen paljon henkilöityy yhteen ihmiseen. Jos Muskille tapahtuu jotain ennakimatonta, miten vaikuttaa noihin yhtiöihin

1 tykkäys

Tesla ehkä hyötyisi vähemmän poukkoilevasta toimitusjohtajasta. Firma muuttuisi hieman tasaisemmaksi suorittajaksi. Toisaalta koska emme näe tulevaisuuteen on vaikea sanoa poukkoileeko Musk vielä jotain innovaatiota joka vaikuttaisi Teslan tulevaan menestykseen?

Ihan hyvin Applekin on pärjännyt Steve Jobsin poistumisen jälkeen.

Elonin 2018 optio-ohjelma on kumottu oikeudessa. Jos tuo päätös pitää niin Musk menettää $51 miljardin arvosta saamiaan optioita. Jäljelle jää ~13% suora osakeomistus Teslassa (optioiden kanssa olisi ollut ~21%). Muiden omistajien kannalta tarkoittaa että tuo diluutio poistuisi.

Päätöksestä voi valittaa Delawaren korkeimpaan oikeuteen. Voisi kuvitella että yhtiökokous voisi myös periaatteessa halutessaan “uusia” tuon vanhan hallituksen päätöksen mutta en ole mikään asiantuntija tällaisia arvioimaan.

https://www.cnn.com/2024/01/30/investing/elon-musk-pay-package-thrown-out/index.html

E: Lisään vielä että osakkeenomistajana vuodesta 2018 olen pitänyt kyseistä ohjelmaa varsin menestyksellisenä. Jos ~10x kurssinoususta joutuu maksamaan ~7% diluution niin ei paljoa haittaa.

7 tykkäystä

Nyt kun mainitset Starlinkin, voikin laittaa tämän. Muskin bisneksissä on tietty toistuva kuvio, luvataan enemmän kuin saavutetaan.

Muskin aikataulut on kyllä ylioptimistisia ja tavoitteet kovia mutta todella hyvällä prosentilla tavoitteita on saavutettu, joskin myöhässä. Jos jokin tuntuu olevan toistuvaa niin se on uskomaton menestys. Miten yhdelle miehelle voi osua näin monta onnistunutta, maailmaa mullistavaa start-upia?

Jos 2015 asettaa tulevan firman tavoitteeksi että 2022 liikevaihto on 12 miljardia ja se saavutetaan esim. 2024 (tai viimeistään 2025) niin onko suoritus huono ottaen huomioon mitä kaikkea näinä vuosina on maailmalla tapahtunut? Kukaan ei varmaan voi väittää etteikö Starlink olisi valtava menestystarina ja jokainen varmasti laittaisi rahansa 2015 Muskille kun nyt tiedetään miten tarina eteni.

Kuka esimerkiksi osaa arvioida Teslan liikevaihdon seitsemän vuoden päähän?

13 tykkäystä

Mielestäni on koska 1) vuodelle 2025 musk projektoi 30 miljardin myyntiä (kuva alla) ja 2) ne vuodet kun starlink on ollut toiminnassa ovat olleet starlinkin kaltaiselle palvelulle harvinaisen otollisia. Pelkästään pandemian aikainen stay at home buumi ja ihmisten muuttoliike väljemmille asuinalueille olisi luullut nimenomaan auttavat starlinkiä. Sen sijaan firma ei ole kyvennyt toimittamaan edes lupaamaansa tuotetta
https://www.reuters.com/technology/space/us-agency-will-not-reinstate-900-mln-subsidy-spacex-starlink-unit-2023-12-13/

1 tykkäys

Saman virheen tekeminen kahdesti (tai useammin) on tyhmyyttä, eikö niin? Muskia siis voi kutsua erittäin tyhmäksi?

Ei. Hän tekee tätä täysin tietoisesti, jotta voisi saavuttaa kunnianhimoisia tavoitteita. Niitä ei ole lähes koskaan saavutettu Muskin tavoittelemassa aikataulussa, mutta pakko antaa arvoa sille, että aika hienoja asioita hän on lopulta saanut aikaiseksi.

13 tykkäystä

Eikö tavoitteet muutenkin kannata aina asettaa mahdollisimman korkealle? :smiley:

Jos asettaa tavoitteen euroon niin laiskistuu sen jälkeen ku sen saavuttaa, mut jos sen asettaa 10e ja pääsee vaikka puoliväliin on saavuttanut paljo enemmän kuin sen euron.

5 tykkäystä

Uutta Optimus-päivitystä:

2 tykkäystä

Tesla CEO Elon Musk’s Compensation In Limbo After Judge Voids $55-Billion Plan: ‘Never Incorporate Your Company In Delaware’ (UPDATED) - Tesla (NASDAQ:TSLA) - Benzinga Taitaa olla samasta jutusta kyse.

Elon Musk $55 Billion Tesla Pay Package Voided by Judge - Bloomberg Bloombergin juttu tuosta optio hommasta.

On tuo niin sekava ettei tuosta selvää saa saako muski optionsa vaiko ei, tulos tavoitteisiin sidottuja optioita käsittääkseni.
Varmaan tiedätte paremmin Teslalaiset tuon sotkun mutta tuli vastaan tuommoset uutiset niin päätinpä linkata tännekkin.

During the second half of 2023, Volvo Cars also saw gross profit margins on its electric cars increase fourfold versus the end of 2022 to 13 per cent

Volvon BEV gross margin 13% 23H2:lla, oletettavasti tulee kasvamaan kunhan uudet mallit pääsevät laajemmin myyntiin. Teslalla luokkaa 17% tällä hetkellä.

7 tykkäystä

Alennukset jatkuvat ainakin Kiinassa:

2 tykkäystä

Volvon transformaatio sähköautoihin näyttää etenevän paremmin kuin millään muulla OEM:llä ja yhtiö on pääsemässä kaavailemiinsa lukuihin. Etenkin litiumin hinta nostettiin esiin marginaaliparannuksen suhteen. Uuden EX30-mallin pitäisi nostaa katteita entisestään, kun ks. mallin bruttokate on 15-20 %.

Hyvä huomata, että Volvon non-BEV katteet Q4:llä oli 26 %. Siis ihan siellä Teslan ennätysluvuissa. Volvo esityksessään korostaakin, että premium brändinä sen on helpompi saavuttaa korkeampia katteita. Ja katteet yleisesti ovatkin historiassa olleet paljon paremmalla tasolla, kuin massavalmistajilla.

We were the first traditional car maker to be transparent
about our EV margins. During the second half of 2023, we
saw gross margins on our EVs increase fourfold to 13 per
cent, as we had predicted and communicated. High lithium
prices heavily affected our margins in 2022, but we saw a
clear uptick in the underlying profitability of these cars from
the second half of 2023 as lower raw material prices, mainly
led by lithium, and the effects of increased pricing materialised.
We also benefited from cost efficiencies from our own
investments.

While there’s still a gap in gross margins on our EVs compared to
some of our combustion engine (ICE) cars, the gap
is closing. Our new EX30 is set to deliver gross margins of
15–20 per cent and takes us a long way towards that goal.
We also expect the upcoming EX90 and EM90 to contribute
strongly to closing the gap between EV and ICE margins.
Although there has been some market scepticism in recent
times about the broader prospects for electric car demand in
2024, we have no doubts that fully electric cars and the AI
and data capture benefits they bring are the future, and our
numbers demonstrate as much. It is important to remember
that there are two categories in the automotive industry –
the mass market and the premium segment.

image

14 tykkäystä

Nopea ja ehkä tyhmä kysymys ihmiseltä joka ei autoile. Tuo kuulostaa vähän sellaiselta vastuuvapautus lauseelta joka voisi lukea jokaisen auton ohjekirjassa. Onkohan CT tässä suhteessa erikoinen vai löytyykö myös muiden merkkien kirjoista.