Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1)

Kyllä se varmasti huvittavalta tuntuu kun negailijat eivät pääse kirjoittelemaan tänne FSD:n huonoudesta, mutta vaan kun viimeeksi suurin osa sitä halusi. Siksi siitä myös huomautin.

Nyt on ääni muuttunut, mutta kyllä kansa tietää :grinning: Joten ei hätää Soppakattila

1 tykkäys

Voit käydä ihan itse katsomassa tuosta ketjusta, että kuinka paljon se porukkaa kiinnostaa. Muistaakseni 2 viestiä Huhtikuun jälkeen.

Ymmärtäisin jos toimari EI olis joka vuosi lupaillu tuota viimeistä 7 vuotta, että se tulee kohta. Niin se ei kuuluis tähän ketjuun.

EDIT: Tää on vielä ehkä foorumin ainoa ketju missä on karhuja enemmän, kuin härkiä. Muut ketjut on enemmän tai vähemmän Selänpesuketjuja, kuten eräällä toisella foorumilla sanottiin. En tietenkään seuraa jokaista tän foorumin ketjua.

Lopetan tän vänkäämisen tähän viestiin, ettei mene ihan offtopic.

10 tykkäystä

Troy arvioi, että Kiinan tehdas toimittaa syyskuussa yli 100 000 autoa. Se olisi n. 30 % ylitys edelliseen ennätykseen kesäkuulta (78 906).

19 tykkäystä

Tarviaa vaan saada ne autot myytyäkin. Tällä hetkellä ei ole minkäänlaista backloggia Kiinassa:

Eikä ole Euroopassakaan, koska niin lyhyet toimitusajat sekä Model 3 että Model Y:llä. Kaikkia malleja saatavilla 2-3kkn toimitusajoilla (pl. perus Model 3). Tuo on yhtäkuin että autoja on saatavilla heti toimitukseen.

Jos verrataan Toyotaan niin tilanne on karu. Toyota kauppiaan mukaan ei ole olemassakaan Toyotan mallia jossa toimitusaika olisi alle 6kk. Sen lisäksi kuumien tuotteiden tapauksessa nyt myydään ensi kesäkuun tuotantoa (mm. faceliftattu Corolla,Corolla Cross ja Plug-in Rav4). Eikä nyt ole kyseessä mikään pienivolyyminen automerkki tahi niche mallit.

Seuraava etappi onkin mallien hintojen lasku ja se pyyhkii tähtipölyllä kuorutetut katelupaukset olemattomiin.

Eikä tämä ole pelkästään Teslan ongelma. VW:n ID-mallistoa on saatavilla heti toimitukseen varuste-etujen siivittämänä=hinnan alennuksin. Akkuautojen kysyntä on selkeästi sylttäämässä eikä Tesla ole sille immuuni.

Voisin muutenkin väittää, että BYD:n vahva meno Kiinan markkinoilla johtuu laajasta voimalinjavalikoimasta. Juuri tämä on Teslan isoimpia heikkouksia.

7 tykkäystä

Mistä näitä “heti-toimitukseen-ale” -Volkkareita saa?
Tänään viimeeksi myyjältä kysyttynä ID4 toimitusaika Suomeen 6-8 kuukautta.
Edit: Vai oliko puhe vain Kiinan markkinoista?

2 tykkäystä

Fastlane mallit tulee jopa viikossa. Ihan Suomessa.

Edit: Voi olla että jotain poikkeuksia on. Mutta esim. ID3 fastlane lävähti heti nettisivuilta silmille.

1 tykkäys

Ja muutenkin hankalalle näyttää tämän saavuttaminen:

15t autoa ekalla viikolla. Voihan se olla että taas kikkastaan jostain jotkut numerot esille.

1 tykkäys

No onneksi Semi, Cybertruck ja energiabisnes on juuri alkamassa saada näkyviä tuloksia aikaan niin Kiinan selvästikin hiipuvan kysyntä saadaan sillä helposti paikattua. Ässänä hihassa avielä AI, Robotaksi, FSD, Humanoid robotti ja monia monia muita juttuja tulossa.

Kyllä näillä jo muutama surkea, alle odotusten menevä kvartaali aikana paikataan.

4 tykkäystä

Näkisin aika merkittävän mahdollisuuden, että tuo lause ei vanhene hyvin

10 tykkäystä

Tämänhän aika näyttää. Palataan vaikka 6kk päästä asiaan.

Minun nurkkauksessa on seuraavat asiat: akkuautojen kohonneet hintatasot, sähkön hinnan nousun aiheuttamat aiempaa merkittävästi korkeammat ajamisen kustannukset, eri puolilla maailmaa olevat sähköverkkojen pätkyt ja latausinfran puutteet jokaisella markkina-alueella. Ja koska eurooppa menee kohti talvea niin kylmässä lyhenevä range nousee taas puheenaiheeksi. Myös kylmässä kohoava kulutus aiheuttaa päänvaivaa koska se nostaa ajamisen kuluja. Sillä vaan on merkitystä näillä hinnoilla että viekö auto 13kwh/100km vai 23kwh/100km.

Havainnollistan tämän range-testin avulla:

Akkuautojen myyntiä edistävä asia on ehkä politiikka. Mutta rehellisesti näen kuluttajien maksukyvyn olevan koetuksella sähkisten kanssa, varsinkin Euroopassa.

3 tykkäystä

En menisi suoraan siihen johtopäätökseen, että kysyntä Kiinassa on jyrkässä laskussa sen takia, että toimitusajat pienenee. On sanomattakin selvää, että toimitusaikoihin vaikuttaa suoraan tuotantokapasiteetti, joka uusien päivitysten myötä tämän vuoden lukuja tarkastellen nousee tulevina kuukausina huomattavasti aiemmasta (mututuntumalla alkuvuoden keskimääräisestä 60k kapasiteetista yli 100k, jos tehtaan koronasulun jättää huomioimatta).

Optimaalinen tilannehan olisi se, että toimitusajat olisivat noin kahden viikon luokkaa. Ennen tämän virstanpylvään saavuttamista yksinomaan hyväkatteisten premium-autojen valmistaminen on ehdoton prioriteetti ja vasta tämän jälkeen siirtyminen halvempien mallien tuotantoon on järkeenkäypää. Tämähän on tuotantotaloudellisten periaatteiden ydintä.

Tesla's China-made vehicle sales expected to be 77,000 units in Aug, CPCA official says-CnEVPost

3 tykkäystä

Totta! Unohdit mainita erikseen Solar Roofit! Se vasta onkin tuottoisa business! Briteissäkin kerättiin käsirahat asiakkailta talteen yli viisi vuotta sitten (toukokuu 2017), mutta vielä ei ole ehditty asentaa ainoatakaan kattoa! Ehkä ne lopulta, tarkoitan siis heti ensi vuonna, toimitetaan perille miljoonalla robotaksilla :wink:

21 tykkäystä

Oli niin hauska, että laitetaan jakoon. Tietysti yksittäinen tapaus, mutta kertoo sähköntuotantotilanteesta tuollapäin…

21 tykkäystä

On käynyt selväksi että olet vetymiehiä, niin kerro miten sähkön hinnan nousu ei vaikutakaan polttokennoautojen kustannuksiin? Kun muistetaan että vety tehdään sähköllä ja hyötysuhde on kolmasosa akkuautoon verrattuna.

9 tykkäystä

Sille keskustelulle on omat ketjunsa ja sitä keskustelua on niissä käyty. Tähän ketjuun kuuluu sähkön liittyvät ongelmat oleellisesti. Se on se pointti.

Tälläkin hetkellä on Kiinan sähköverkossa blackoutteja sekä automerkkien pikalatureita on otettu pois käytöstä kuorman pienentämiseksi.

Nämä asiat pelaa esim. BYDin laariin, jolla on mm plug in hybridejä mallistossa. Voimalinjojen välistä cross shoppingia oikeasti tapahtuu. BYDillä onkin vahva keula Teslaan nähden. Kaikki BYDit ei ole BEVejä mutta NEVejä (New energy vehicle) ne on.

Itse olen hyvin skeptinen Teslan h1/22 suhteen.

Edit: h2/22 tarkoitin.

2 tykkäystä

Sehän on jo takana.

Mitä tulee sähköverkkoon, ei kai kukaan oleta, että mitään uusia investointeja ei ole tulossa? Jos jokin on nyt ”ongelma”, ei se tarkoita etteikö asialle tehtäisi mitään. Vaikkapa siellä Kiinassa tapahtuu jo nyt.

5 tykkäystä

Kiinan backlog on 6-numeroinen

Tesla on myynyt jo käytännössä koko Q3 tuotantonsa, parin viikon päästä myös globaali Q4 täynnä, backlogia kokonaisuutena tarkastellen.

Kaikki data kertoo globaalin EV-kysynnän olevan kasvussa. Voitko antaa jotain dataa tästä?

Viimeks elokuussa ilmotit, että tuotanto on romahtamassa sun lähteiden mukaan. Mitä jos odotat taas tän kuun loppuun, ennen kuin julistat mitään? Ennätyskuukausihan sieltä on tulossa.

P.S. Ei muuten kannata seurata noita $TSLAQ-lähteitä, ne on koko ajan ja kategorisesti väärässä lähes kaikesta, mitä ne ennustaa Teslan suhteen. Niiden postaaminen tänne saa näyttämään vähän hassulta. Etenkin jos ei opi, että niiden arviot ja ennusteet epäonnistuu koko ajan.

26 tykkäystä

Epäilen backloggia ja sanomaasi - ihan syystäkin. Niin lyhyet nuo toimitusajat on. En tosiaan usko internetin puhuvien päiden sanomaa Teslan ylivoimaisuudesta. Kiinan syyskuun ja q3 numerot selviää kohta mutta syyskuun ensimmäisen viikon saldo on tuo linkkaamani 15t autoa. Kiirettä pitää.

Kiinassa PHEVien myynnin kasvu on merkittävästi BEVejä nopeampaa. Ei voi olla vaikuttamatta tulevaisuuden kasvulukuihin. Eikä välttämättä mene kauaa kun PHEVit ottaa akkuautojen myynnin kiinni.

https://twitter.com/DKurac/status/1567666140054433792?t=4wU-PTTy3hN_dLV3v7Epfg&s=19

1 tykkäys

Voitko antaa jotain dataa tästä? Nyt en puhu mistää troytesliken ennustuksista vaan faktoista ja todellisista julkisista numeroista. Esität tämän väittämän faktana, joten oletan että tämä tieto on saatavilla.

Eikö olisi aika huolestuttavaa, jos Q3 tuotantoa ei olisi jo myyty?? Kvartaali loppuu 3 viikon päästä!

Ja samalla ei kannata seurata ja perustaa näkemystään näiden fanipoikien hienoihin videoihin ja graafeihin. Tässä esimerkki:

Screenshot 2022-09-08 at 7.40.46
Sama kaveri kritisoi toista fanipoikaa, kun tämä oli julkaissut Teslan FSD:stä videon, jossa näkyi todella paljon virheitä. Näyttää vähän hassulta kun näiden kavereiden videoita postaillaan tänne “faktoina”.

11 tykkäystä

Troy on tarkin ennustaja mitä tulee Teslan tuotanto- ja toimituslukuihin. Miksi en luottaisi tarkimman ennustajan lukuihin? Hänellä ei ole yhtään hypeä mukana omissa jutuissaan. Jos sulla on joku Troyta paremman track recordin omaava, voit postata hänen luvut?

Tässä on Troyn eilen päivitetty ennuste Shanghain tehtaan osalta:

kuva

Everlaastiahan oli huolissaan, ettei kysyntä riitä Q3:lle. Joku kiinalainen voi vielä saada Model Y SR:n tässä kvartaalissa, jos tilaa viikon sisällä. Kaiken muun toimitus menee seuraavaan kvartaaliin tai ensi vuoteen.

Teslan globaali backlog on eilisen päivityksen mukaan tästä eteenpäin n. 380 000 autoa.

Kun on seurannut tarpeeksi pitkään näitä kavereita, niin tietää ketä kannattaa kuunnella. WMC hypettää Teslaa jutuillaan, mutta se ei taida juurikaan mitään lukuja tai ennusteita postailla. Yleistä hypeä vaan. Tiedä ketä seuraat.

17 tykkäystä