Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1)

Niin onhan Y-malllin käytettyjen hinnat Suomessakin tulleet kunnolla alas.
Kamuxilla näitä pitkä rivi kuin lumiaita.
Tämäkin käytännössä ajamaton…

image

1 tykkäys

Se tilanne, missä oltiin kun käytetyistä pyydettiin enemmän kuin uusista oli täysin absurdi. Nyt tilanne on palautumassa normaaliksi. Edelleen noissa vähän käytetyissä on laskuvaraa… tai ainakin itse maksaisin mielummin pari tonnia enemmän ihan uudesta autosta.

14 tykkäystä

Viime vuosien epänormaali tilanne on kuitenkin ollut yksi selitys Teslan menestykselle.

USA:sta vielä. Toki Tesla voi tuoda markkinoille pieniakkuisen Model Y:n, mutta luulisi akun koon vaikuttavan auton haluttavuuteen. USA:ssa muut autovalmistajat ovat edelleen tuotantorajoitteisia. Esim ID:n kapasiteetti on vain 90 00 autoa vuonna 2023. Model 3 LFP-akuilla todennäköisesti voi saada hinnankorotuksen. Model 3:n kapasiteetti USA:ssa on myös rajattu: sitä ei tehdä kuin Fremontissa. Kyllä ev-credit päätös oli Teslalle pettymys, eikä positiiviset kysyntänäkemykset toteutuneet.

2 tykkäystä

Tarkenna vähän mitä tällä tarkoitat ja miten se ei ole vaikuttanut muihin valmistajiin.

1 tykkäys

USA:ssa ainoastaan Tesla on voinut vastata sähköautojen kysyntään. Euroopassa tilanne on ollut sama. Vuosi 2023 lienee edelleen hyvä Teslalle USA:ssa. Kiinassa tilanne on jo muuttunut . Siellä Teslan kysyntä on juuttunut 120k autoon per kvartaali, vaikka markkina on jatkanut kovaa kasvua: vuonna 2022 EV-markkina kasvoi lähes 50%. Kasvua ei enää voi ennustaa kapasiteetin kasvun perusteella, vaan mallisto, hinta ja kuluttajien mieltymys ratkaisee.

5 tykkäystä
13 tykkäystä

Näytätkö missä kohtaa täällä on todettu kuinka “naurettavaa on tehdä yritysanalyysiä” vai oliko idea vain keksiä narratiivi omalle postaukselle?

Se ei tee 2027 FY EPS ennustamisesta yhtään sen uskottavampaa vaikka em. lukuja mainittaisiin yhtiöesittelyssä

Garyn työ on pyörittää rahastoa, nämä 2027 ennusteiden jakamiset Twitterissä ovat enemmänkin todellisuuden kontraamista ja oman >7% position puolustamista, mutta uskokoon ken tahtoo

Gary Black myös shorttasi viime vuonna meme-sagaa ja jollain käsittämättömällä tavalla onnistui ottaa turskaa omien absurdien twitter kommenttien kera casessa

Hieno ura cityssä mutta ei tee 27e sen järkevämpää

4 tykkäystä

BYD taitaa olla tulevaisuudessa hyvissä asemissa muuallakin

3 tykkäystä

Niin Kiinassa ei edes ole Twitteriä :smiley:

Myynti ei vedä Kiinassa enää odotetusti edes hinta-alennusten myötä, yhtiö toimittaa enemmän autoja kuin saa tilauksia ja P/E 38 autoyhtiönä

Ei se nyt ihan Twitterin piikkiin mene

4 tykkäystä

Tätä mielellään käytetään perusteluna rommaukselle mutta kun vähänkään miettii tarkemmin niin ymmärtää että Musk on kilahdellut säännöllisesti vuosikausia joten se tuskin riittää selitykseksi.

16 tykkäystä

Teslan kilpailija Polestar myi viime vuonna 29k autoa ja tänä vuonna 50k on täynnä. Yhtiö ilmoittaa 2025 tavoitteeksi 290k myytyä autoa.

Kun vertailin Teslan myyntilukuja vuodesta 2015 alkaen vuoteen 2019 niin melko samanlaisella kasvukäyrällä mennään, mutta 2019 myytiin jo 367k Teslaa. En silti sanoisi Polestarin suoritusta ja tavoitteita mitenkään heikoksi - päinvastoin. Ajatuksia?

7 tykkäystä

Tavoitteet tunutvat kovilta kiinalaiselle Volvolle. Teslalla oli aikanaan myös vähemmän täyssähkö kilpailijoita.

Polestar 2 range on aika vaatimaton Long Range versiossakin, Suomessa hinta on aika kilpailukykyinen verrattuna kilpailijoihin, niin jos sattuu ulkonäöstä pitämään, itse en pidä.

4 tykkäystä

Polestar 3 tuotanto alkaa 2023 aikana Kiinassa ja 2024 Yhdysvalloissa. Polestarilla on toki vahva kiinalaisomistus, mutta yhtiön tieto-taito ja taustat vahvasti Ruotsissa. Erottuuko Kiinassa tehty Tesla mielestäsi positiivisesti jenkeissä tehtyyn Polestariin? Laatuvaikutelma, luotettavuus, asiakaspalvelu ja huoltoverkosto eivät saa Teslan osalta kovinkaan suuria pisteitä valitettavasti. Aika moni vannoutunut Tesla-kuski kehuu Polestarin laatuvaikutelmaa. Onhan kyseessä oikeasti premium-brändi. Youtube on täynnä videoita. Edelleenkin on suuri virhe aliarvioida kilpailijoita. En vähättelisi sitä osaamista ja niitä muskeleita joita esim. Polestarin takana on.

Taitaa muuten olla ainoa autovalmistaja, joka meinaa tehdä ”climate neutralin” auton 2030. Kovaa valuuttaa tulevaisuudessa. Tesla ei pääse lähellekään tuota tavoitetta.

2 tykkäystä

Ei erotu, kyllä kiinalaiset amerikkaisen laadun voittaa :sweat_smile:. Ei auta auta vaikka nuorimmalla pojalla on Tesla Model 3. Teslan Model X on minusta kiinnostavin.

Lähinnä vertaan Mersun ja Bemarin täysähköihin. VW ID/ID5 on samassa hinta luokassa, mutta ovat sikatylsiä sisältä ja range on samalla tasolla.

Porchen Taycania pääsin myös kerran testaamaan, siinä on sitten jo eri laauvaikutelma, mutta niin on hintakin.

Joillekin tuo range asia ei ole niin kriittinen, itse pidän sitä aika tärkeänä, etenkin kun Suomessa on vielä aika harvassa latausverkosto, erityisesti DC lataus.

Seuraava auto voi olla sähköauto, mutta hinnat ovat vielä liian korkealla, mutta käytettyjen hinta on jo lakanut valumaan alaspäin. Jälleenmyyntiarvo on se suurin kysymysmerkki.
Olen melko varmaa, että ne tulee romahtamaan tulevaisuudessa verrattuna polttomoottori vehkeisiin, nyt tilanne on ollut vaan poikkeuksellinen suuren kysynnän vuoksi.

3 tykkäystä

Polestarin laatu on varmasti hyvä, en sitä missään nimessä sitä kyseenalaista, minä en vaan ikinä ole saanut makua Volvoon, niin se on tarttunut tuohon Polestariinkin eli henkilökohtainen ongelma asenne puolella.

Polestar 3 on hieno peli, hinta lähtee Suomessa 93.300€:sta ja performance paketilla ollaan jo Satkussa. Siellä on jo sitten enemmän kilpailuja, samoissa hinnoissa pyörii kai BMW iX:kin.

Sen verran sait minua ravisteltua, että käynpä ajamassa tuon Polestarin :+1:, vaimosta se on kuulemma hieno, tykkäisi edes sitten siitä :thinking:

7 tykkäystä

Tässä hieman lihaa luiden ympärille backlogin kehityksen suhteen

4 tykkäystä

Tätä argumenttia näkee kyllä yhä paljon. Uusia asemia aukeaa lähes päivittäin. Suomen pikalatausverkoston peitto on jo nyt täysin riittävä nykysähkisten rangeihin. (Kuvassa yli 100kW latauspaikat [latauskartta.fi])

4 tykkäystä

Jos ne sinulle riittää niin hyvä, ehkä riippuu myös siitä missä asuu.
Lahdessa vain 4 latauspaikkaa vähintään 100kW latauksella, eivät ole ihan koko ajan vapaana, enkä viitsi mm. sen takia mennä Mäkkäriin syömään.

Helposti vertaa normaaliin tankkausverkostoon ja niiden autojen rangeen.
Haasteena on jos ajaa latausasemalle ja siinä lukee rikki, niitäkin on.
600-700km olisi itselle riittävä range, antaa silloin vähän enemmän pelivaraa.

Vielä mennään bensa vehkeellä, seuraavaksi mielellän täyssähköpeli.
Hinta ja köyhyys rajoittaa hankintaa :cry:

2 tykkäystä

Lahdessa äkkiä katsoen yli 100kW latauspitetä 16 kpl kuudessa eri paikassa.

2 tykkäystä

Laita linkki kiitos! Tosin ei ollut ns. key issue, mutta thanks any way :+1: