Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1)

Jos välillä syytetään, että tänne postataan pelkkiä positiivisia asioita, niin karhuillaan (taas kerran) hetki.

Lyhyellä aikavälillä näkisin muutamia riskejä, joilla on potentiaalia myös liikuttaa osaketta:

  • Toimitusmäärät voi jäädä odotuksista (Q3 luvut julkaistaan ensi viikon sunnuntaina). Tehtaiden päivitykset ovat hidastaneet tuotantomääriä. Uuden Model 3:n ramp-up myös alkuun laskee tuotantoa. Model 3 toimitukset myös saattavat käynnistyä hieman hitaasti.
  • Katteet laskevat vielä Q3 edellisestä kvartaalista. Katteiden odotan olevan alempana kuin WS ennustaa. Keskihinnat laskivat vielä selvästi Q2 tasolta, kun viimeiset isot hinnanalennukset tehtiin huhtikuussa Q2 puolivälissä. Muutama muukin hinnanalennus tehty Q2/Q3.

Mulla ei näihin em. ole mitään tarkkaa omaa ennustetta, mutta uskon niiden jäävän nykyisistä WS ennusteista.

Itse trackaan Teslan keskimyyntihintoja USA:ssa Cox Automotiven julkaiseman kuukausitilaston perusteella. Olen yllättynyt, että tätä dataa ei postaa Twitterissä härät eikä karhut. Tämä lienee paras etukäteisindikaatio myyntihinnoista, minkä ennen osaria voi saada. Hyvä muistaa, että katteisiin vaikuttaa myyntihinnan lisäksi myös kustannusten (COGS) muutos, jota kokonaisuutena taas on vaikeaa ennustaa. Ainakin akuston kustannukset on ollut laskussa, joten se taas tuo positiivisen vaikutuksen katteisiin.

Otin em. syistä tällä viikolla shortin Teslaan $260 päältä. Tämä on vain lyhyt treidi, target $23X.

Kaikki tässä viestissä liittyy vain lyhyen aikavälin operatiiviseen performanssiin, joka tosin voi heiluttaa osaketta reilustikin.

24 tykkäystä

Teslan Robotti Ruttunen näyttää uusia temppuja:

Edit. Doumakin ihmeissään:

19 tykkäystä

Huima kehitysvauhti ollut kyllä jos vertaa liikkumista siihen julkaisupäivän kömpelöön bottiin joka hädin tuskin pysyi pystyssä. Siitä taitaa olla nyt vuosi? Aika uskomatonta.

Edit. Tesla Botin kehitys lupaa hyvää myös autopuolelle sillä molemmat pyörivät käsittääkseni melko lailla saman softan varassa. Palikoiden nosto kertoo myös vision only-ratkaisun potentiaalista tarkkuuden suhteen.

Elluswamy luottavaisena Teslan ratkaisun suhteen:

5 tykkäystä

Niin, eikö täällä juuri naurettu tälle botille, joka ei edes pysy pystyssä?

kuva

Mutta mitäköhän Teslan resursseilla varustettu yhtiö, joka pystyy houkuttelemaan parasta talenttia ja kehittää bottia yötä päivää, voisi saada tulevaisuudessa aikaan? :thinking:

Teslan rekrysivulta bongattua:

Tuo Ashokin kommentti on myös aika luottavainen heidän uuden end-to-end neuroverkkoratkaisun suhteen!

These robots do use additional sensing such as audio, proprioception, temperature etc., just like most animals. But no LIDAR, RADAR, ultrasonics, HD maps shenanigans. It will become so obvious over the coming years, we’ll be wondering why anyone thought those were a great idea.

Ehkä jatkossa nauretaankin vain niille, jotka luulivat lidaria tarvittavan autonomisiin ratkaisuihin.

14 tykkäystä

Aina yhtä viihdyttävä GJ. Ei osaa ennustaa Teslan tekemistä, eikä oikein sen kilpailijoidenkaan. Toki siitä huolimatta CNBC haluaa aina kuulla hänen näkemyksiään.

1 tykkäys

Siis oikeasti, täällä juhlitaan jotain tietokoneella tehtyä animaatiota Teslan robotista?

Ettei nyt vaan olisi niin että autobisneksellä menee niin surkeasti suhteessa odotuksiin ja pörssikurssiin että narratiivi siirtynyt ihan täysin kaikkeen muuhun?

Taas kerran se “the next big thing” jota heilutellaan sijoittajien nenän edessä jotta saadaan pumppia kurssiin ja huomio pois vähemmän kivoista asioista.

Troy Tesliken delivery ennuste 442K (viimeisin julkinen ennuste, en tiedä mitä on tarjoiltu maksaville asiakkaille) kun konsensus on 462K. Toki tätä tullaan ruuvaamaan Teslan IR:n toimesta alas vielä ensi viikolla jotta saadaan vähän kivempi julkistuspäivä.

5 tykkäystä

Aina yhtä viihdyttävän James Stephensonin ennusteesta tuli vähän aikaa sitten kuluneeksi vuosi. Ei osaa ennustaa Teslan tekemistä, eikä ilmeisesti edes yritäkään ennustaa kilpailijoiden tekemisiä (hyvä niin tarkkuuden perusteella). Harmi, että CNBC ei kutsu valtakunnan johtavaa analyytikkoa televisioon. Olisi todennäköisesti varsin viihdyttävää.

Pointti: hankalaa se ennustaminen on näillä nojatuolianalyytikoillakin, jotka omistavat elämänsä Teslalle.

2 tykkäystä

Meinaatko, että tuo Optimus video on CGI? Näyttäähän tuo robotin liikkuvuus kieltämättä aika hyvältä ollakseen totta, mutta onko tästä jotain spekulaatioita ollut jossain vai näkeekö sen omin silmin?

Tämä on minusta huvittava tapa ajatella, että näillä koitetaan “peitellä” Teslan huonoa autobisnestä. Vaikeahan sitä on peitellä kun myynti -ja toimitusmäärät ilmoitetaan kohta puolin. Troy ennustaa tällä hetkellä delivers 442k mikä toteutuessaan ei olisi yhtään huono määrä odotuksiin nähden.

9 tykkäystä

Tämä Teslakarhujen denialismi alkaa olemaan aika noloa ja surkuhupaisaa. Väitetään tietokoneella tehdyksi animaatioksi…

Mitä jos annetaan oikeiden ammattilaisten kommentoida? Tämä oli varmaan paras näkemäni analyysi (teknologisesta näkökulmasta), NVIDIA:n AI-kaverin kirjoittamana. Aloittaa kutsumalla Optimusta ilmiömäiseksi…

17 tykkäystä

Tesla Bot julkaistiin aikalailla tasan kaksi vuotta sitten ja sen jälkeen on mennyt aika mukavasti.
Videoiden tarkoitus on edelleen huippuosaajien rekrytointi eikä kurssin pumppaaminen.

2 tykkäystä

No kyllä se animaatiolla näyttää. Huoneen kliinisyys on aivan kuin animaatiosta.

Samoin vihreät palikat ovat jotenkin outoja. Ja alussa varmasti on animaatiota, kun kädet värjäytyvät.

Robotti liikuttaa koko vartaloaan palikoita poimiessaan tosi ihmismäisesti. Luulisi että robotti liikuttaisi pelkästään kättä.

Zen liikettä tehdessään robotti on myös varsin ihmismäinen. Tasapainotusliikkeet ovat hitaita ja selvästi erottuvia.

Totta kai ihmismäiset liikkeet voivat olla suoraa seurausta teköälyoppimisesta.

Jos video on aito, Bot on kyllä edistynyt valtavasti ja on huomattavan paljon ihmismäisempi kuin Boston roboticsin robotit, jotka vielä ovat ketteryydessä Teslan edellä.

4 tykkäystä

Ketjussa on ilmeisen asiantuntevia keskustelijoita, siksi haluaisin kysyä teiltä miksi robotti on ihmismäinen ? Mitä sillä on tarkoitus tehdä ? Monet teollisuudessa käytettävät robotit eivät todellakaan ole ihmismäisiä, eikä sillä saavutettaisi mitään, vaikka niin olisi. Onko robotin tarkoitus vain osoittaa, että Tesla pystyy rakentamaan ihmismäisen robotin vai onko markkinoilla kysyntää lähes ihmisen tasoiseen liikkumiseen kykenevälle koneelle. Väkisin tulee mieleen, että tällä yritetään herättää innostusta piireissä joissa ei ole mitään hajua mitä roboteilla jo tehdään teollisuudessa. Voihan olla, että markkinat ovat jossain muualla kuin teollisessa tuotannossa. Olen siis aidosti kiinnostunut mahdollisista markkinoista, enkä yritä tässä haastaa Teslan näkemystä.

8 tykkäystä

Liikkua siellä missä ihmiset liikkuu (portaat yms.) ja käyttää samoja laitteita ja työkaluja mitä ihmiset käyttää. Silloin on hyötyä jos on ihmismäinen (koko, kädet ja sormet). Se myös mahdollistaa nopean siirtymisen tehtävästä toiseen.

Eikä mikään estä Teslaa rakentamasta myös muunlaisia robotteja jos sellaisille on kysyntää. Nyt rakennetaan käyttöjärjestelmä kaikenlaisille roboteille.

3 tykkäystä

En ole mikään asiantuntija lähellekään, mutta ekana tuli mieleen, että nyt sitä on jatkossa “helppo” kehittää lisää ihmisen liikkeillä, näyttämällä ja tekemällä niitä. Tuossahan käytetään end-to-end tapaa mitä myös FSD:ssä.

Teslan suunnitelmissa tuota on alkuun tarkoitus kokeilla omilla tehtailla tekemässä jotain työtä, etenkin jotain tylsää ja toistavaa työtä.

Edit. Ps. Jos noiden bottien lopullinen sijoituspaikka on sitten vaikka pistää ne Marsiin painamaan hommia :grinning::wink:

2 tykkäystä

Totta. Tämä denialismi alkaa olemaan niin väsynyttä paskaa että koko ketju menettää merkityksensä. Asiasta on kiva lukea, itsellä ei ole penniäkään kiinni Teslassa eikä Teslaa autotallissa joten mitään tavoitteita ei ole bull/bear akselilla Teslan suhteen.

Ihan sama mitä Teslalta tulee ulos niin muutama nimimerkki on välittömästi kertomassa että Tesla huijaa/kusettaa/vääristelee tai sitten keskitytään arvostelemaan Muskin persoonaa. Nyt ollaan sitten tultu tähän pisteeseen että ihan sama vaikka Tesla kehittäisi ikuisen puhtaan energian lähteen, pillerin joka parantaa kaikki sairaudet tai lopettaisi sodat Maa nimiseltä planeetalta, tulisi tänne välittömästi keisarin negatiivinen kommentti aiheesta jota miami komppaa. Toivottavasti moderointi puuttuisi tilanteeseen jollain tapaa.

20 tykkäystä

Ei kai tuota ainakaan spekseillä voi tehtaaseen laittaa. Tai ehkä tarjoilemaan kahvia. Tehdasrobotti on yleensä pyörivällä alustalla toimiva. En kyllä itse keksi mitään järkevää tointa tehtaassa ja siksi tätä kysyinkin. Työkalujen suhteen ihmisellä on huomattavia rajoitteita, enkä ymmärrä miksi samat rajoitteet on nyt robotissa. Ehkä tähän saadaan selvyys myöhemmin.

Tämä tässä on ainakin viestinnän tarkoitus. Onko ihmismäinen robotti paras vaihtoehto kun noita miettii. Itse ainakin laittaisin kolmannen käden saman tien. Neljällä jalalla saataisiin paljon suurempi voimantuotto mahdolliseksi jne. Luontoa kun vähän tutkii niin voi nopeasti päätellä ihmisen parhaimpien avujen olevan pään sisällä.

5 tykkäystä

Oon jo vakuuttunut että ne trollaa tai tahallaan vaan hakee reaktiota.

3 tykkäystä

Ainoa kysymyshän tässä on se että mille tasolle tällainen ihmisrobotti saadaan kehitettyä. Jos taso on se että kykenee kaikkeen mihin keskivertoihminen niin silloinhan maailma on täynnä hommaa niin tehtaissa kuin niiden ulkopuolellakin. Itse ainakin mielelläni ottaisin tuollaisen hoitamaan kaikki kotityöt.

Onko sellainen taso realistinen? Jos joku olisi 10 vuotta sitten kysynyt niin aika skeptinen olisin ollut. Nyt kun on nähnyt Boston Dynamicsit ja Chatgpt:t yms. niin väittäisin että on hyvinkin realistinen eikä edes kovin kaukaisessa tulevaisuudessa.

1 tykkäys

Tuo Bot video on animaatio. Katso se.

5 tykkäystä

Aika kovat rekryt käynnissä, Botti ei ole animaatio/vitsi vaan real deal.

3 tykkäystä