Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1)

Aika kovat rekryt käynnissä, Botti ei ole animaatio/vitsi vaan real deal.

3 tykkäystä

Jokainen voi itse päätellä onko video aidon näköinen vai ei.

Ottaen lisäksi huomioon Teslan/Muskin historian näiden tarinoiden luotettavuuden osalta (“Paint It Black”) niin sanoisin että ihan aito tämä uusin video ei ole.

10 tykkäystä

Tämä kyllä vahvistaa Botin tuotearvoa minun silmissä kun karhujen täytyy alkaa todella irroittelemaan sen lyttäämiseksi.

Tää twittertili on kyllä ehdoton totuuden lähde, jopa luotettavampi kuin kukaan muu. On skuupannut myös sähköautojen hautausmaat, Berliinin tehdasta ei koskaan rakenneta, Puolassa Teslan salainen dumppausvarasto pöytälaatikkofirman nimellä (Arval) jnejne. Jos osa hyperbulleista on aivan sekaisin, niin fly4dat ja bradmunchen ovat tuplasti yhtä pihalla hyperbearipäädyssä.

Sulla on oikeasti hyviä pointteja ja perusteltua kritiikkiä, mutta välillä kyllä tuntuu että Tesla ja Musk asuu sun päässä ilman vuokraa ja soittaa baby sharkia täysillä voluumeilla. Miten muuten se Voxtur vs. Tesla betsi jaksaa, kuka johtaa?

13 tykkäystä

Tällä kertaa keisari kuitenkin on oikeassa. Video on animaatio

5 tykkäystä

Ihmismäisen robotin tekeminen on Sci-Fi -unelma, jolla ei ole robotiikan kehittymisen kannalta joidenkin kuvitteleman suuruista merkitystä. Yleiskäyttöinen robotti ei ole edes nykyisten robotiikan edelläkävijöiden päätavoitteena. Ihmiskeho ei ole käytännöllisin niiden ongelmien ratkaisuun, joita nykyrobotiikalla tavoitellaan.

On vaikea ymmärtää robottivideon merkitystä Teslan kannalta. Onko pehmeästi palikoita siirtelevä robotti jotenkin mullistava? Tällainen on tehty jo vuosikausia sitten konenäköineen kaikkineen. Se, että robotti seisoo kahdella jalalla ja sillä on leffoista tuttu SciFi-leffojen pääkallo ei muuta asiaa. Jos haluaa nähdä yleiskäyttöisen robotiikan todellista kehittymistä ja joitakin käytännön sovelluksia kannattaa seurata Boston Dynamicsia ja teollisuusrobotiikan osalta todellisia konkareita, kuten KUKA, FANUC tai ABB.

Teslan ympärillä on jatkuvasti tällainen omituinen aura, jota pyritään ylläpitämään joskus myös mielikuvituksellisilla teknisillä innovaatioilla ja etenkin niiden kuvitteellisella mullistavuudella. Supertietokone- ja humanoidiuutiset vahvistavat tätä auraa – ja liikuttavat pörssikursseja.

Jalat maan pinnalla ostokohteita katsovan sijoittajan kannalta Tesla on autovalmistaja, joka sai hyvän etumatkan EV:issä. Nyt tuo etumatka on kurottu lähes umpeen ja Tesla on selvästi edellä enää COGS:in osalta – ja sitäkin kiinalaiset uhkaavat. Jotain uutta pitäisi keksiä jo vuosikausia lähes samannäköisenä pysyneiden automallienkin suhteen.

En osaa sanoa onko Tesla hyvä vai huono sijoitus. Sen voin sanoa, että Teslan osakkeen arvostustasot ovat liian korkeat omaan salkkuuni. Yhtiön fanittamisessa ei ole mitään väärää, mutta se on todella huono lähtökohta sijoittamiselle. Fanaattisuus on vielä huonompi. Perusteltua kritiikkiä kannattaa aina kuunnella kiihtymättä.

Robotti-imuri on hieno keksintö.

40 tykkäystä

Väärin, sillä on valtava merkitys eikä se ole enää unelma vaan teknisesti mahdollista toteuttaa.

Väärin, Tesla on nykyinen robotiikan edelläkävijä ja se on päätavoite.

Väärin, Ihmiskeho on kaikkein monikäyttöisin robotin malli

Se tarkoitus on rekrytoida parhaat osaajat, kannattaa katsoa loppuun asti.

On, lue myös videon tekstit

Ei ole tehty ikinä, lue tekstit

Tästä ollaan samaa mieltä

No laitappa vastaavan tasoisesta laitteesta linkkejä. HW, SW, AI, Mekaniikka

Kurssikehitys kyllä seuraa perässä ja muutenhan hype on yhtiölle hyvästä, koska sitä hyödynnetään rekrytoinneissa. Täällä foorumilla karhut kuvittelee, että kaikki tehdään pörssikurssin takia vaikka Teslan tarkoitus on vain rakentaa ja kehittää yhtiötä.

Jalat maan pinnalla = silmät kiinni ja arvoa salkkuun, ymmärrän tämänkin. Ei ole väärin.
Cybertruck ja Next gen tulossa eikä kukaan ole saanut edes edellisiä tuotteita kiinni.

Yhdysvaltalaiseen johtavaan teknologiayritykseen sijoittaminen ei välttämättä ole fanaattista fanittamista, mutta onhan Tesla yrityksenä tämän hetken mielenkiintoisin.

9 tykkäystä

Voitaisiin miettiä asiaa myös maapallon ulkopuolelle?
Robotit olisivat ensimmäisiä Muskin Marsiin matkaavia?
Tuollainen kävelevä robo olisi paljon parempi kuin pelkkä neljällä pyörällä liikkuva kärry.

Robottien osalta ei tarvitse miettiä paluumatkaa, ruokailua jne. mitä ihminen tarvitsee.
Nuo robotit voisivat siis olla ensimmäinen “etujoukko” vieraalle planeetalle. Tekevät paikat valmiiksi ihmisille?

2 tykkäystä

Boston Dynamicsin suurin “tähti” ainakin pr-mielessä taitaa olla Atlas joka nimenomaan on ihmismäinen robotti. Kuten aiemmin totesinkin niin ajatushan näissä on että robotti voisi toimia ihmisille suunnitelluissa ympäristöissä. Tämä on ollut tavoitteena jo esim. Darpa Robotic Challengessa joka on ajanut ihmisrobottien kehitystä.

Teollisuusrobotiikka on täysin eri ala eikä Tesla Botia ole suunniteltu niitä korvaamaan. Mitä teollisuusrobotiikan konkareihin tulee niin ne eivät ole juurikaan innovoineet vuosikymmeniin vaan käsivarsirobotit ovat pysyneet varsin samanlaisina jo pitkään. Juuri minkäänlaista älyä niissä ei ole vaan opetus on edelleen todella hidasta ja vaivalloista käsin tekemistä.

1 tykkäys

Olen seurannut Teslan kohdalla erityisesti Energy Generation and Storage -segmentin tilannetta, joka paranikin Q1/23 huomattavasti. Energy on kasvanut tänä vuonna merkittävästi (+74% YoY), mutta liikevaihto on edelleen varsin pientä ja segmentti on vasta viimeisen vuoden aikana kääntynyt kannattavaksi. Softalisensointi voisi olla jonkinlainen tulonlähde jo lähitulevaisuudessa, mutta esim. FSD:lle on jo kilpailijoita ja realistinen tulovirta lisensoinnista olisi todennäköisesti varsin maltillinen (verraten lisensointiliikevaihtoon muilla aloilla). Tesla on kertonut, että se on kiinnostunut teknologiansa lisensoinnista muiden käyttöön ja keskusteluja on käynnissä, mutta sopimuksia teknologian käytöstä ei toistaiseksi ole.

Tutkimuksen ja kehityksen osuus Teslan toiminnasta vaikuttaa vaatimattomalta ottaen huomioon, että yhtiö on tekemässä vaikka mitä. Tällä rahalla (Q2: 0,9 BUSD) pitäisi tuottaa kilpailukykyisiä AI-piirejä, robotteja, FSD:tä ja supertietokoneita. Ehkä en vain ymmärrä jotain, mutta sen ymmärrän, että näillä luvuilla kaikki edellä mainitsemani kehitys ei voi olla mahdollista. Vertailun vuoksi: Nokia käytti tutkimukseen ja kehitykseen 4,55 mrd euroa vuonna 2022, joka on tasaisen R&D-kustannuksen kaavalla enemmän kuin Teslan vastaava vuonna 2023.

Kuvasta näkee Teslan tulovirrat, joita kaltaiseni sijoittaja katsoo. En tarkastanut sisältöä, mutta kyseessä on kohtuullisen luotettu visualisoija, enkä ole nähnyt kuvalle minkäänlaista haastoa.

Elon Musk ennusti, että Teslan humanoidirobotti olisi valmis 3-5 vuoden kuluessa alle 20 000 dollarin hintaan ja että se muuttaisi sivilisaation. Sijoittajana pidän tällaisia ennustuksia tyhjänpäiväisinä. Teslan kohdalla, historiasta johtuen, vielä montaa muuta yhtiötä enemmän.

Humanoidirobottiennustusta kannattaa verrata paljon vaatimattomampaa ja vakiintunutta teknologiaa sisältävään Tesla Semiin, jonka Musk esitteli 2016-2017 ja joka tulee mahdollisesti markkinoille vuonna 2024. Ehkä kannattaa myös miettiä, miten kannattavaa humanoidibusiness olisi, jos ottaa huomioon valmistuskustannukset. En ole ihan varma myöskään siitä, kuka olisi valmis päästämään kaksijalkaisen möhkäleen ensimmäisten joukossa koheltamaan taloonsa tai asuntoonsa 20k$ hintaan – ja miksi.

Tesla pysyi muutama vuosi sitten pinnalla myymällä päästöhyvityksiään. Nyt sen isot investoinnit kantavat vihdoin hedelmää ja BEV-valmistus kannattaa hyvin. Yllä mainitsemani kilpailun kiristyminen voi kuitenkin viedä nopeasti Teslan asemaa tässä sektorissa. Kiinalaisten vyörylle ollaan tosin jo laittamassa suitsia ainakin Euroopassa, sillä se on uhka etenkin Saksalle, joka elää ja hengittää autoteollisuudesta.

12 tykkäystä

Oletko ohjelmoinut robottia. Messuilla juuri kokeilin. Tehtävänä ottaa pinosta 200x300 puulevy ja hioa se, laittaa takaisin pinoon ja ottaa seuraava. Ohjelmointi tapahtui käsin opettamalla ja hyväksymällä tabletista liike. Aikaa meni 10 min. Tällaisen 7 kg robotin hinnat liikkuvat 30 000 € kieppeillä. Robotti ei tarvitse turva-aluetta

Tuosta ihmismäisyydestä vielä sen verran, että toistettavuuden tarkkuus on olennainen osa robotiikkaa teollisuudessa. En omalla mekaniikan ymmärrykselläni tajua miten ihmismäinen robotti voisi saavuttaa tarvittavan tarkkuuden, jos se esimerkiksi tekee jotain muuta välillä ja palaa takaisin kävelemällä referenssipisteeseen, jonka pitäisi sitten onnistua vähintään 0,1mm tarkkuudella. Voi toki olla, että tähän on joku ratkaisu mitä en vain ymmärrä.

12 tykkäystä

Nimenomaan tällaisiin rajoitettuihin tehtäviin nykyiset teollisuusrobotit sopivat hyvin. Siirräpä levyä puoli metriä niin robotilla ei tee enää mitään ilman kalliita konenäköjärjestelmiä (jotka nekin pitää ihmisen opettaa).

Minä olen ottanut tälläisen yhteistyörobotin teollisuudessa käyttöön ja käytännössä se vaati tuekseen PLC:n ja siihen kytketyt turvalaitteet sekä anturoinnin. Riippuu toki käyttökohteesta, mutta siinä projektissa oli noin mahdollisten puristus ja leikkautumisriskien takia. Valmistajat jättää kaiken vastuun laitteen käyttäjälle.

Jos robotin käsivarteen kiinnittää esim tarttujan niin kokonaisuudesta täytyy myös tehdä riskianalyysi, laitteen tekninen tiedosto, käyttö- ja huolto-ohjeet sekä CE-merkintä.

Ei ne niin mullistavia oikeasti ole kuin messuilla annetaan ymmärtää.
Normaaliin teollisuusrobottiin verrattuna niissä on vain hieman herkempi ja toki säädettävä törmäystunnistus ja yksinkertainen ohjelmointi johonkin turhaan messudemoon.
Oikeasti noidenkin ohjelmointi menee aikalailla samalle tasolla normaalin käsivarsirobotin kanssa kaikkine kommunikointeineen.

30k€ hintakin on aika kova noista ja käyttöönotettuna se on jotain ihan muuta.

Tesla Bot on aivan eri tason laite.

Voit miettiä, että kuinka tarkka ihmisen käsi on, jota noilla pyritään korvaamaan.

3 tykkäystä

Tuotanto suunnitellaan usein niin, että sen levyn voi siirtää seuraavaan pisteeseen yksinkertaisimmillaan rullaradalla. ( 0,5m 1000€) Jos pitää siirtää päällekkäin ihmisessä ja ihmismäisessä robotissa tulee ongelmaksi levyn fyysinen koko ja tartunta kappaleeseen. Ohutta isoa levyä ei voi vaurioittamatta nostaa. Tässä tapauksessa alipainepinkkari on paras ( esim. suomalainen Pinomatic) Näidenkään hinnat eivät päätä huimaa kun puhutaan pienistä siirroista.

No jos tuntemisesta puhutaan niin 0,02mm on normaali. Paikotukseen ei toki pysty. Mietin juuri tuota ihmisen korvaamista, kun nykyisillä voidaan korvata monta konetta ja sanotaanko 3:n ihmisen työpanos.

1 tykkäys

Ilmoitin mitä haluan sen tekevän ja tehtiin siinä yhdessä se ohjelma 10minuutin aikana.

1 tykkäys

Ihmismäinen robotti on hyödyllinen, jos sillä on riittävän ihmismäinen tekoäly. Silloin se voi suoraan korvata ihmisen työtehtävässä. Jos sellaisen saa kehitettyä, markkinat ovat valtavat. Musk tuntuu uskovan vahvasti tekoälyn kehitykseen. Varmaan siinä vaiheessa jos ihmisiä ei enää ole tehtaissa töissä, voidaan suunnitella tuotantolinjat uusiksi ilman humanoidirobotteja.

4 tykkäystä

Se missä Tesla botti tulee olemaan parempi mitä normaali teollisuus robotti niin on silmä-käsi koordinaatio. Musk puhui kuinka model 3 ramp upissa niillä oli haasteita automatisoida vaiheita joihin liittyi johtoja koska “tyhmä” robotti ei osaa ottaa luotettavasti johdosta kiinni jos se ei ole tismalleen siellä missä se pitää. Sen takia joutui laittamaan ihmisiä näihin vaiheisiin takaisin. Miksi tehtaalla sitten tarvitaan nykyään niin paljon ihmisiä jos normaali teollisuus robotti nykyään jo niin hyvä?

4 tykkäystä

Koska toistuvien työvaiheiden työmäärät joita yksittäiset kiinteät robotit voivat tehdä on lopulta aika pieniä niin käyttöaste jää alhaiseksi ja investoinnin takaisinmaksuaika menee liian pitkäksi.

Yksi AI humanoidi voi tehdä joustavasti useita tehtäviä, kuten ihminen niin käyttöaste saadaan korkeaksi.
Teollisuusrobotit ovat myös käyttöönotettuna melko kalliita ja vaativat aina jonkinlaista operaattoria vähintään valvomaan.

1 tykkäys

Paperitehtaassa automaatio on viety niin pitkälle, ettei siellä tarvita ihmisiä kuin muutama valvomaan koneita. Ihan kohtuullinen esimerkki mielestäni. Luonnollisesti on paljon tehtaita missä tarvitaan vielä paljonkin ihmisiä ja heidän korvaamisensa voi osittain onnistuakin, mutta ei onneksi kokonaan. Heterogeenisistä raaka-aineista valmistus vaatii ihmistä eikä robotti voi oikeastaan millään niissä ihmistä kokonaan korvata.

Olennaista on mielestäni miettiä kuinka paljon on sellaisia erikoistumattomia laitoksia, joissa tällaisesta robotista olisi olennainen kustannushyöty. Yleensä menestyvät yritykset ovat vieneet tuotantonsa niin pitkälle, että kaikki yleiskoneet on ne sitten robotteja tai muita koneita eivät tuo tehokkuuteen lisäystä.

Robotiikka on erittäin mielenkiintoinen aihe, ja korkeiden työvoimakustannuksen maissa ollaan jo murroksessa.

1 tykkäys

Investoinnit automaatioon pääsääntöisesti vähentää tekijöitä ja lisää tuotantoa. Tuotannon lisääntyminen vaatii investointeja logistiikkaan, varastojen hallintaan yms. ja toisessa päässä lisää raaka-aineita ja optimointia tulopuolen materiaalivirtoihin.
Näillä on positiivinen vaikutus työllisyyteen.

1 tykkäys