Tietoevry - Tähtäimessä kannattava kasvu

Tietoevry Care toimittaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle Lifecare Sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmän. Asiakastietojärjestelmä on sosiaalihuollon ammattilaisten tärkeimpiä työvälineitä. Järjestelmä nopeuttaa ammattilaisten työskentelyä sosiaalitoimen eri toimipisteissä ja mahdollistaa yhdenvertaisten palvelujen tarjoamisen hyvinvointialueen lähes 500 000 asukkaalle. Lifecare Sosiaalihuollon ratkaisu kattaa sosiaalihuollon palveluprosessit kaikissa palvelutehtävissä koskien esimerkiksi iäkkäiden ja lapsiperheiden palveluita, lastensuojelua ja vammaispalveluja.

17 tykkäystä

Ketjun otsikossa on tähtäimessä kannattava kasvu. Samaan aikaan konsernista pyritään saamaan arvoa ulos pilkkomalla yhtiö osiin.

Erilaisilla yritysjärjestelyillä on mahdollisuus saada konsernista arvoa… tai tuhota sitä.
Tietoevryn markkina-arvo näyttäisi olevan nyt 2,3 miljardia ja yritysarvo 3,2 miljardia.

Kun selailee tätä ketjua, Tietoevryn tiedotteita tai Inderesin sisältöä, niin aika vähän mielestäni on huomiota saanut tuo MentorMaten yrityskauppa. Kauppa ei ollut mikään aivan pieni Tietoevryn kokoluokkaan nähden.

Inderesin sivuilta katsottaessa Tietoevry on kuluvan vuoden ennusteilla EV/S=1,1 ja P/S=0,8. EV/EBIT= 9 tai 12 riippuen katsooko raportoituja vai kaunisteltuja lukuja.

“MentorMate on yksi johtavista teknologia-alan työnantajista Bulgariassa, missä sillä on noin 900 työntekijää. Vuonna 2022 MentorMaten liikevaihto oli 65 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja liikevaihdon kasvu oli noin 40 %. MentorMaten kannattavuus vahvistaa Tietoevry Createn kannattavuutta.”

2023 vuosikertomusta kun katsoo, niin 2023 lopussa Bulgariassa oli 780 työntekijää.

“MentorMate-yrityskauppa edistää Tietoevry Createn strategista tavoitetta olla johtava toimija datakeskeisissä kehitys- ja konsultointipalveluissa globaalisti. Yrityskauppa vahvistaa merkittävästi Tietoevry Createn asiakaskantaa Pohjois-Amerikassa, ja täydentää Bulgarian ja Paraguayn houkuttelevilla osaajamarkkinoilla yhtiön kyvykkyyksiä suunnittelu-, data-, pilvi- ja tekoälypalveluiden alueilla”

On tuo vuosikertomuksessa raportoitu määrä selvästi vähemmän työntekijöitä kuin on alunperin saatu yrityskaupassa ja sitä ennenkin Tiedolla oli Bulgariassa vähän väkeä. Onko tuolla nyt heti “tehostettu” väkeä pihalle, vai onko parhaat tekijät lähteneet heti kun Tietoevry osti MentorMaten?

image

Melkein 160 MEUR maksettiin 65 MUSD liikevaihdosta. Aika paljon kovempia kertoimia maksettiin, kuin Tietoevryn omat kertoimet.
“Hankinta-ajankohdasta lähtien MentorMate on lisännyt konsernin laajan tuloslaskelman liikevaihtoa 29,4 milj. eurolla ja tilikauden voittoa 2,9 milj. eurolla”
Reilussa 5 kuukaudessa MentorMate siis teki ~30 MEUR vaihtoa ja ~3 MEUR voittoa, ei nyt erityisen halvalta kuulosta kauppahintaan nähden :man_shrugging:

25 tykkäystä

Ostettiin edellisen vuoden kalliilla kasvulukemilla, sehän tuossa maksoi. Eiköhän johto tajua myös hintalapun, jos foorumilaisetkin.

“Vuonna 2022 MentorMaten liikevaihto oli 65 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja liikevaihdon kasvu oli noin 40 %. MentorMaten kannattavuus vahvistaa Tietoevry Createn kannattavuutta.”

1 tykkäys

Itsekin olen vähän ollut varovaisella kannalla sen suhteen, että miten hyvä tuo Mentor Mate kauppa lopulta oli, kun siitä maksettiin aika muhkeasti. Q3 23 tulospuhelun yhteydessä Mentor Maten tuloksesta ja maksetusta preemiosta kyseltiinkin, mutta toimari väisteli suoraan vastaamista ja ilmoitti, että tarkempia lukuja kuin mitä on jo ilmoitettu ei tulla ilmoittamaankaan. Heräsi vähän sellainen ”buyer’s remorse” tyylinen viba niistä kommenteista. Omistajana herätti vähän lisää epäilyjä johdon kyvystä tehdä omistaja-arvoa luovia ratkaisuja.

14 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Tietoevry-analyysinsä. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta tarkentuu 28,00 euroon (edellinen: 28,50 €).

17 tykkäystä

Itse kiinnitin huomioita siihen, että aineettomia hyödykkeitä oli ostossa mukana 22,5Musd (14% kauppahinnasta). Onko tietoa, mitä nämä olivat?

1 tykkäys

Vuosikertomuksen (S.124) mukaan asiakassuhteisiin ja markkinointiin liitännäisiä. Eli todennäköisesti hankinnan yhteydessä arvioitu asiakassuhteiden sekä brandin / trademarkin tms. yhteisarvoksi tuo 22,5m€.

5 tykkäystä

On tuolla Mentormatella yhteys pohjoismaihinkin. Vähän tulikin jo ihmeteltyä…


Hei @Joni_Gronqvist ja tietoevryläiset!
Voisiko joku valaista tietämätöntä, mistä nämä vuotuiset kertaerät syntyvät ja miten pitkään näitä kertaerin positiivisia tulosvaikutuksia voidaan olettaa tulevan jatkossa?

Normaali EPS ymmärtääkseni luokkaa 1,60 eur/osake v.2024 (nettotulos 189 MEUR / 118 MER osaketta), mutta mistä syntyy tuo 0,56 eur/osake (66 MEUR hyvää ihan konkreettisesti)?

3 tykkäystä

Alla kuvakaappaus viimeisimmästä tilinpäätösraportista. TietoEvry on ollut aika krooninen kertaeräilijä.

Ja tässä linkki hyvään blogitekstiin aiheesta :point_down:

12 tykkäystä

Isoimpia eriä oli: Strategisten arviointien (32,3m) kustannusten odotetaan olevan noin 1,5–2,0 % konsernin liikevaihdosta jakautuen pääosin vuosille 2023 ja 2024.

Toinen iso erä on yrityskauppojen aineettomat poistot (41,8m). Nämä poistettaisiin 10-15 vuoden (riippuen luonteesta) aikana, jos siis ei tehtäisi enää uusia yrityskauppoja. (nythän tuli taas tuo Mentor Mate). Summan voisi olettaa pienenevän vuosittain, nyt vähennystä tuli 4,9m.

3 tykkäystä

Kertokaapa sivusta seuranneelle. Miksi kurssi laskee ja mataa, vaikka tulossa houkutteleva jakautuminen, osinko kunnossa ja yhtiöllä hyvin tukeva asema? Aika hypätä kyytiin?

2 tykkäystä

Hyvä kysymys, itse olen ihmetellyt samaa ja kun en löytänyt mitään selkeää syytä ostin erän salkkuun. Jos joku iso omistaja pyrkisi syystä taitoisesta eroon omistuksestaan niin voisi ajatella ehkä käyvän näin.
Näinhän kävi mm. kun Mandatum listautui. Ikävää ettei enää näe välittäjää joka myy, siitä voisi päätellä ehkä jotain.

Tietomurto oli varmasti valtava mainehaitta joka vaikeuttaa jatkossa uusien asiakkaiden hankintaa. Kuuluu näkyäkkin kurssissa.

1 tykkäys

Eli meneekö tämä käytännössä näin:
Kassasta käytetty varat yritysostoihin, kulut kirjatta ostovuonna tuloslaskelmaan kuluihin kokonaisuudessaan mutta nyt kuitenkin aktivoitu taseeseen yritysjärjestelykulut ja näytetään kertaerissä positiivisena koska jo kertaalleen näytetty kuluina tuloslaskelmassa ja kertaerillä oikaistaan tulosta vuosittain 10~15v. Poistoajalla ?

Jos joku viisaampi voisi avata minulle miten tuloslaskelmaan saadaan uitettua positiiviset kertaerät olisin kovin kiitollinen. :slightly_smiling_face:

3 tykkäystä

Hyvä @Hessu ehkä sinun kannattaisi perehtyä Tietoevryn tilinpäätökseen ja ennen kaikkea tilinpäätöksen liitetietoihin kohta kohdalta lukien ne ajatuksella. Tämän tehtyäsi otaksun, että saat hyviä vastauksia sekä nykyisiin että mahdollisiin tuleviin kysymyksiisi.

https://ar2023.tietoevry.com/siteassets/tietoevry_taloudellinen_katsaus_2023.pdf

Suosittelen avamaan linkin kahteen kertaan ja sit lukemaan ikään kuin rinnakkain ainakin seuraavat sivut:

  • (vaihtoehtoiset) Tunnusluvut alkaen s. 69
  • Konsernitilinpäätös alkaen s. 71
  • Konserntitilinpäätöksen liitetiedot alkaen s. 76.
1 tykkäys

Luin tätä analyysiä suurella mielenkiinnolla pari vuotta sitten: Tietoevry – defensiivinen ja laadukas arvoyhtiö | Nordnet. Mielestäni järkevä pohdinta silloin, ja edelleenkin. Markkinat ovat toki ihan eri mieltä tästä. Mitä mieltä te olette: onko jotain muuttunut ratkaisevasti kahdessa vuodessa?

Teaser:

18 tykkäystä

Kyllä tässä itsekin pohtii, voikohan käppyrä tuosta paljon enää laskea, ja että millä hinnalla tätä täytyisi taas ostaa, mutta en ole uraa alalla tehdessä koskaan kuullut kenenkään muun kuin pörssianalyytikon kutsuvan Tietoa laadukkaaksi yritykseksi. Asiakkailta, työntekijöiltä ja kilpailijoilta tapaa kuulla vähän toisenlaista, ja tämä näkyy nyt vaikka siinä, kun firmaa on haukuttu pökäleeksi oikein kilpaa läpi pohjoismaiden, monta kuukautta, sen jälkeen, kun on sössitty hyvin vakavasti ja vahingoittavasti sellaista mitä ATK-asiantuntijapalveluita tarjoava laatuyhtiö ei yksinkertaisesti voi sössiä.

Firma voi olla ns. too big to fail markkinoilla, joilla valtaosa kilpailijoista ovat “too small to compete”. Mulle sijoituskeissi on se, että ellei kakasta voi päästä eroon, täytän sillä taskuni.

17 tykkäystä

Ihmettelen kovasti, mistä tämä analyytikoiden ja markkinan välinen jatkuva arvostusero TietoEvryn osakkeen suhteen johtuu. Itse epäilen, että analyytikot näkevät jakaantuvan yhtiön osien arvon suurempana kuin markkina. Toisena syynä näkemyseroon voi olla markkinan kokema epävarmuus Tietoon kohdistuneen kiristyshyökkäyksen vahinkojen todellisesta laajuudesta ja mahdollisten korvausvaatimusten mittasuhteista.
Niin kauan kun laskun suuruus hakkerien tekemän vahingon suhteen on hämärän peitossa, myyjiä osakkeelle riittää enemmän kuin ostajia. Muistetaanpa tapaukset Volkswagen ja Bayer. Vestigia terrent, jäljet pelottavat.

3 tykkäystä

Kovin puolueellinen kommentti? Ihme kun Tietoevry silti voittaa kilpailutuksia ja luo jatkuvasti strategisia kumppanuuksia.