Osakesijoittaminen

TietoEVRY - Tähtäimessä kannattava kasvu

Hei

Mietin tästä että mistä johtuu TietoEVRY:n osakkeen aliarvostus. Melkein viikoittain eteen tulee juttuja jossa suitsutetaan TietoEVRYä. Tänään viimeksi mm. Kauppalehdessä oli juttu “Näitä Helsingin pörssin osakkeita saa nyt halvalla”, jossa TiedoEVRYstä todettiin mm. seuraavaa

“Tiedon p/e luku on tämän vuoden ennusteilla 39,5% alempi kuin 10 vuoden mediaaniluku, Tieto kuuluu myös toisen vuosineljänneksen parhaimpiin tulosparantajiin 110% kasvullaan. Myös ensimmäisen neljänneksen tulos ylitti analyytikkojen ennusteet. Lyhyellä tähtäimellä tuloskasvua ajavat fuusion tuomat synergiat. Factsetin tietojen mukaan osakkeessa on n. 15% nousuvaraa keskimääräisen tavoitehinnan ollessa 28,75€ ja keskimääräisen suosituksen ollessa ylipainota.”

Q2 jälkeen mm. Inderes (25€, lisää → 28€, lisää) ja OP (26€, Osta → 30€, Osta) nostivat tavoitehintaa. Tuloskauden jälkeen Kauppalehti kirjoitti jutun “Tässä ovat pörssin ostopaperit tuloskauden jälkeen - Listalle nousee 15 analyytikoiden suosikkiosaketta”. Jutussa todetaan Tiedon osakkeella olevan yli 15% nousuvaraa. Samoin otetaan taas puheeksi yhdistymisen synergiat ja odotettua parempi Q2 tulos.

Mutta mitä Q2 julkistuksen jälkeen tapahtuu? Heti julkaisun jälkeen kurssi ottaa pienen pompun ylös josta lähdetäänkin sitten alas.

2.9.2020 TietoEVRYltä tulee tiedote, jossa todetaan suunnitellusti edenneistä integraatioista ja toimintojen yhdistymisistä. Tämän sanotaan vaikuttavan kokonaisuudessa enintään 550 hengen työtehtäviin.

Mitä taas tapahtuu? Kurssi ei ota noustakseen vaan junnaa paikallaan kuten on tehnyt viime kuukausien ajan.

Onko ihmisille vielä muistissa otsikot Tiedon epäonnistumisista?

Tämä foorumi taisi olla ainoa paikka mistä en löytänyt otsikoita Tiedosta. Noh nyt sekin on korjattu :smile:

Vaikuttaako nuo vanhat töpeksinnät vieläkin TietoEVRYn osakkeeseen vai missä on vika? Onko otsikot syöpyneet ihmisten mieliin ja pilanneet yhtiön maineen?

Tottahan se on että isoissa ohjelmistoprojekteissa on aina vaaran paikka mutta uskon tai ainakin toivon että virheistä on otettu myös jotain opiksi.

Mitäs mieltä Te olette firmasta ja siitä mikä tuota kurssia on pidätellyt paikallaan? Kuuntelen miellelläni Teidän kommentteja.

18 tykkäystä

Näkisin ainoana esteenä nousulle, että markkina ei usko yhdistetyn yhtiön tuloksen teko kykyyn.

1 tykkäys

Kannattaa lukea Inderesin laaja raportti pohjille ja verrata sen sisältöä tuulipukujen mielikuvaan yrityksestä. TietoEVRY on nykyiseltä profiililtaan erilainen kuin suurin osa IT-palveluyrityksistä. Median huomio pyörii vain julkissektorin projekteissa, joista osa tosiaan on mennyt pieleen. Mutta niin muuten menee muillakin firmoilla ja julkisen puolen kanssa puuhasteltaessa se projektin epäonnistuminen ei useinkaan johdu toimittajasta.

2 tykkäystä

Myös vaikea toimiala tehdä kannattavaa bisnestä. Tietoevryhän on palvelutalo eikä ohjelmistotalo joka kehittäisi uutta omaa teknologiaa.

IT-Palvelubisnes on haastavaa Suomessa koska on todella henkilöstösidonnaista ja osaajia on vaikea löytää, eikä skaalaudu samalla tavalla kun esim. SaaS bisnes. Eriasia koodaritalot (Gofore yms) jotka pystyy todella kovalla katteella myymään henkilötyötä koska osaavat niin spesifi projektit johon muilta ei osaajia löydy. Suomessahan henkilötyö on maailman kalleimpia.

TietoEvry tarjoaa perus IT infra + loppukäyttäjäpalveluita isoille organisaatioille ja kun epäonnistuneita projekteja tulee niin maine nopeasti menee.

Kilpailu myös todella kovaa alalla ja hinnoittelupaine on todella kova, markkinaan on tullut paljon pienempiä kilpailijoita jotka ottavat isojakin hankkeita polkemalla hintaa.

Yritysostoin voisi kasvaa esim. pienempiä ohjelmistotaloja ostamalla, muuten todella vaikeaa.

“Tietoevryhän on palvelutalo eikä ohjelmistotalo joka kehittäisi uutta omaa teknologiaa.”

Tämä on juuri se tuulipukujen käsitys tiivistettynä.

6 tykkäystä

Tietohan on listattuna 3 pörssissä. Sekin varmasti vaikuttaa kurssiin eli arbitraasikaupankäyntiä osa. En tiedä, mikä esimerkiksi on norjalaisten näkemys yhtiöstä, mutta silläkin merkitystä arvostukseen. Muistaakseni keski-eurooppalaisilla analyysitaloilla on kaikkein matalimmat tavoitehinnat, mutta onko heillä yhtä hyvä näkyvyys Pohjoismaiden markkinoihin kuin meidän analyytikoilla. Pitkässä juoksussa Tiedon kurssi kohoaa varmaan yli 40e, mutta paha sanoa, kuinka kauan se vie. Voi olla tosi hyväkin sijoitus 24kk tähtäimellä.

4 tykkäystä

Suomessahan henkilötyö on maailman kalleimpia

 • Nyt täytyy muistaa että TietoEVRY:llä on työntekijöitä myös muualla kuin Suomessa. Nyt käynnissä olevat henkilöstöneuvottelut koskevat 160 työtehtävää Ruotsissa, 150 Norjassa, 90 Suomessa ja 150 muissa maissa. Nykyäänhän Tiedolla on 24 000 työntekijää ympäri maailmaa ja esim. 19.3.2020 ilmestyneen Tivin jutun mukaan TietoEVRY olisi rekrytoinut Intiassa uusia työntekijöitä niin että työntekijöiden määrä Intiassa olisi kasvanut 50%. Tämä on taas juurikin sitä että kalliimpaa työvoimaa laitetaan pihalle samalla kun halvempaa otetaan tilalle.

Yritysostoin voisi kasvaa esim. pienempiä ohjelmistotaloja ostamalla, muuten todella vaikeaa.

 • Niin Tietohan osti juuri kesäkuussa 2019 EVRYn. Yhdistelmän yhteenlaskettu liikevaihto on noin 3 miljardia euroa, eli se lähestulkoon kaksinkertaisti Tiedon kokoluokan :wink:
1 tykkäys

Näkisin ainoana esteenä nousulle, että markkina ei usko yhdistetyn yhtiön tuloksen teko kykyyn.

 • Ehkä näin mutta toisaalta TietoEVRY nosti Q2-tuloksen yhteydessä synergiatavoitteitaan 75M€ --> 100M€. Ehkä tällä kertaa markkinat ovat väärässä ja analyytikot oikeassa. :smile:
1 tykkäys

Nojoo hyvä pointti, pakko myöntää tuli vähän hätiköityä ennenkun lähti ampumaan :smiley:

Mutta perinteisen IT infrapalvelutalona todella vaikea kasvaa markkinassa tällä hetkellä, varsinkin Tiedon kaltaisella toimijalla jonka asiakassegmentti aika rajallinen ja kilpailtu pohjoismaissa.

Ehkä merkittävää kasvua voi saada jos saa palveluportfolion ja osaamisen hyvin vastaamaan kasvavissa teknologioissa esim. Julkipilvi (aws, azure etc), AI & Robotiikka yms.

Mutta joo on totta että Tiedolla nykyään löytyy paljon digiosaamista ja tuohan on kasvava markkina. Täytyykin tutustua tarkemmin Tiedon asiakasreferensseihin mutta itse ymmärtänyt että juurikaan eivät kuitenkaan kilpaile mega-kansainvälisissä hankkeissa ja toki jos henkilöstökin kasvaa Intiassa ym. niin palaa voi isoissa globaaleissa konserneissakin olla jatkossa.

En tunne tarpeeksi hyvin Tietoa että uskallan lähteä väittelemään myönnettäköön, puen vaan tuulitakin suosiolla :smiley: (Y)

1 tykkäys
 • Joo tuosta olen kyllä täysin samaa mieltä kanssasi.Eikä tämä tosiaan koske vain tietotekniikkaa vaan myös esim. sosiaali- ja terveyspuolen puuhasteluja.
  Näyttäähän tuolla TietoEVRYllä olevan vieläkin julkisen puolen projekteja ja mm. maanantaina 14.9.2020 tuli julkaisu, jossa Digi- ja väestövirasto oli valinnut TietoEVRYn kumppanikseen jatkamaan kehitys- ja ylläpitopalveluita digitaalisissa asiointipalveluissa. Mutta toisaalta onhan Goforekin napannut ison kasan näitä julkisen puolen projekteja itselleen viime aikoina.
1 tykkäys

Suomessa osaamaton henkilötyö on melko tyyristä - osaajat ovat naurettavan halpoja. Ehkä vähän vaikeat markkinat, kukaan ei ole valmis maksamaan 200€/h gurusta, mutta ei tuota mitään ongelmia antaa 25€/h tekijöiden tuhota koko firman infraa.

2 tykkäystä

hmm…no joo. TietoEVRYhän on olemassa viisi palvelualuetta, jotka ovat

Digital Consulting
Digital Consulting -alue kattaa konsultointipalveluita ml. liiketoiminta- ja teknologiakonsultoinnin, sekä järjestelmäintegraatiopalveluita ja sovelluspalveluita. Segmentti toimii lähinnä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Palvelut tuotetaan pääasiassa Pohjoismaissa mutta myös globaalien toimituskeskusten kautta. Alueen markkinaosuus on suurin Suomessa ja Norjassa.

Cloud & Infra
Cloud & Infra -alue uudistaa ja turvaa asiakkaiden liiketoimintaa automatisoiduilla ratkaisuilla, joissa käytetään useita eri teknologioita. Toiminnan perustana on varmistaa pohjoismaisten asiakkaiden liiketoiminnan uudistaminen, jatkuvuus ja turvallisuus. Palvelut kattavat pilvi-, tietoturva- ja loppukäyttäjäpalveluita mukaan lukien tuen siirryttäessä pilvipalveluiden käyttöön. Maantieteellinen painopiste on Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa ja Norjassa konserni on johtava palvelutarjoaja ja Ruotsissa kolmen johtavan palvelutarjoajan joukossa. Palvelut tuotetaan sekä Pohjoismaissa että Tšekin tasavallassa sijaitsevassa toimituskeskuksessa.

Industry Software
Industry Software -alue tarjoaa toimialapohjaisia ohjelmistotuotteita asiakkaiden liiketoimintakriittisiin prosesseihin julkiselle sektorille, terveydenhuolto- ja hyvinvointipalveluihin, metsäteollisuudelle sekä energia-, öljy- ja kaasuteollisuudelle. Asiakkaat sijaitsevat pääasiassa Pohjoismaissa, mutta konsernilla on myös toimialakohtaisia ohjelmistoja globaaleille asiakkailleen öljy- ja kaasuteollisuudessa sekä metsäteollisuudessa. Suurin osa liiketoiminnasta on edelleen lisenssipohjaista, mutta palveluna myytävien ohjelmistojen osuus kasvaa. Lisenssipohjaisessa liiketoiminnassa liikevaihto kattaa ratkaisujen asennuksen ja lisenssimaksut sekä ylläpidon, joka perustuu yleensä monivuotisiin sopimuksiin.

Financial Services Solutions
Financial Services Solutions -alue auttaa lukuisia pohjoismaisia ja globaaleita finanssitoimialan yrityksiä liiketoimintaprosessin digitalisoinnissa sekä toiminnan tehostamisessa ja kasvattamisessa ympäristössä, jossa lainsäädäntö ja määräykset muuttuvat jatkuvasti. Palvelutarjonta kattaa laajan valikoiman palveluita ja prosesseja, jotka perustuvat joustaviin moduuleihin ja innovatiivisiin, skaalautuviin ohjelmistoalustoihin aina maksamiseen, kortteihin, varainhallintaan ja luotonantoon liittyvistä tosiaikaisista ratkaisuista kattavaan pankki- ja korttitoimintaan sekä BPO-palveluihin.

Product Development Services
Product Development Services -alue tarjoaa tuotekehityspalveluja ennen kaikkea tietoliikennesektorille, mutta on myös laajentamassa toimintaansa esimerkiksi autoteollisuuteen. Palveluja tuotetaan globaalisti tietoliikenneinfrastruktuuriyrityksille, kuluttajaelektroniikka- ja puolijohdealan yrityksille sekä autoteollisuudelle. Palvelut tuotetaan pääasiassa Puolassa, Kiinassa, Ruotsissa, Tšekin tasavallassa ja Suomessa sijaitsevissa globaaleissa toimituskeskuksissa.

Uusi toimintamalli, joka koostuu maakohtaisista tiimeistä, palvelualueista ja tukitoiminnoista, otettiin käyttöön vuoden 2020 toisella neljänneksellä.

Huomasin kans tuossa kun tutkailin että heiltä on tulossa myös jonkinlainen verkkokauppa Suomeen, Norjassa ja Ruotsissa tuo verkkokauppa näyttää jo toimivan. Tosin tuosta en nyt mitään suuria odota.

2 tykkäystä

Liiketoimintayksiköistä Industry Software ja Financial Services Solutions liiketoiminnat rakentuvat pääosin korporaation omien ohjelmistotuotteiden päälle. Toisin kuin puhtailla IT-palvelufirmoilla, TietoEVRYllä on siis liiketoiminnan kannalta merkittävää IPRää, mikä on nostettu myös Inderesin toimesta keskeiseksi arvoajuriksi.

1 tykkäys

TietoEVRY myy Empathic Building -toimintonsa Haltianille

TietoEVRY on tehnyt sopimuksen IoT-palveluyhtiö Haltianin kanssa koskien älytoimistoratkaisuihin keskittyvän Empathic Building -ratkaisunsa ja siihen liittyvän toimintansa myyntiä. Yhtiöt ovat tehneet tiivistä yhteistyötä älytoimistojen parissa jo aiemmin.

Lisää uutisesta täältä.

Edit: Täällä aiheesta vielä Haltian julkaisu.

4 tykkäystä

*CEVIAN SOLD 1.6M SHARES IN TIETOEVRY AUG. 31: DI

Siinä syy miksei oo jaksanut mihinkään, onhan noita vielä jokunen miljoona.

1 tykkäys

Huomenna käsittääkseni osinko irtoaa * The second dividend instalment of EUR 0.3175 per share shall be paid to shareholders who on the record date for the dividend payment on 28 September 2020 are recorded in the shareholders’ register held by Euroclear Finland Oy or the registers of Euroclear Sweden AB or Verdipapirsentralen ASA (VPS). The dividend shall be paid beginning from 6 October 2020 in accordance with the procedures applicable in Euroclear Finland, Euroclear Sweden and the VPS.

2 tykkäystä

Ei näytä osinko kiinnostavan. Kurssi valunut toukokuun tasolle ja -15 prossaa vuodenvaihteesta. Gardellin perspektiivistä tässä ei ole Evry-kaupan jälkeen todennäköisesti tulossa isoja järjestelyjä, joten ei enää ole niin sopiva Cevianin salkkuun (sehän ei tavoittele absoluuttisesti parasta tuottoa, muutenhan Nordeat ois heivattu mäkeen).

Oiskohan Gardellilla viritteillä joku iso kauppa kun kevennellyt myös Ericssonia ja ABB:tä ja Neleksestä oli kanssa kiire päästä eroon.

TietoEvryn kurssia painaa varmaan alkuperäisen osingon puolittuminen ja isot kertaerät, jotka väliaikaisesti alentavat liikevoittoa.

1 tykkäys

Published: 06 October 2020

The City of Västerås has completed its procurement regarding IT operation services and has chosen TietoEVRY as its IT partner in four out of five agreement areas. TietoEVRY will support the city in their digital transformation, and the agreement extends over four years and amounts to a value of SEK 300 million. The agreement also includes an option to extend the delivery by another two years.

Koko uutinen täällä.

4 tykkäystä

OP julkaisi aamulla TietoEVRY Q3/2020 Prekommenttin. Kommentissa OP toisti OSTA suosituksen ja 30€ tavoitehinnan.

Suositus ja tavoitehinta. Sallimme TietoEVRYlle EV/EBIT kertoimen 12.5x, jossa on runsaan 5% preemio suhteessa Tiedon historialliseen arvostukseen. Kerroin indikoi 29-32 osakekohtaista arvoa vuosien 2020-2022 tulosuralla. Toistamme EUR 30 tavoitehintamme ja Osta-suosituksemme”

Investment case

 • Vahva asema Pohjoismaissa. Tieto yhdistyy norjalaisen EVRYn kanssa ja uudesta TietoEVRYsta muodostuu vahva toimija Pohjoismaiden IT-markkinoille. Yhtiöillä on historiallisesti vahva asema Suomessa sekä Norjassa ja yhdessä niistä muodostuu merkittävä toimija Ruotsin markkinoille. TietoEVRY on riittävän iso saavuttaakseen skaalaetuja, mutta samalla vahvasti paikallinen toimija.

 • Synergiatavoite. TietoEVRY tavoittelee 100 milj. euron kustannussynergioita (aiemmin 75m), joista 75% (70-80 milj. euroa) saavutetaan vuoden 2020 lopulla (ns. run rate vuoden 2020 lopussa). Lisäksi yhtiö odottaa saavuttavansa liikevaihtosynergioita myöhemmin. Synergiatavoite edellyttää erinomaista toimeenpanoa johdolta.

 • Aktiivinen osingon maksaja. Vahvan taseen ja hyvän kassavirran seurauksena arvioimme TietoEVRYn olevan hyvä osinkoyhtiö, kun integraatio on viety päätökseen ja kassavirtaa rasittavat kertaluonteiset kustannukset jäävät taakse. Odotamme investointien säilyvän maltillisena (3,0-3,5% liikevaihdosta) ja TietoEVRY kykenee palauttamaan omistajille valtaosan vuotuisesta kassavirrasta.

Ajurit

 • Markkinan kasvunäkymä. Pohjoismaiden IT-markkina kasvaa kokonaisuutena vuodessa 2-3%, mutta markkinan sisällä on voimakkaasti eri suuntiin meneviä kokonaisuuksia. TietoEVRYlla on hyvät mahdollisuudet keskittyä kasvaville osa-alueille.

 • Investointikyky. Menestyminen IT-markkinassa voi edellyttää hetkellisesti mittavia investointeja ja TietoEVRYn investointikyky on omaa luokkaansa suhteessa pienempiin toimijoihin.

 • Arvoa luovat yritysostot. Pienet, tarjoomaa täydentävät yritysostot luovat lisää kasvumahdollisuuksia.

Riskit

 • Kustannusinflaatio. Palkkainflaatio on tunnetusti korkea ja kannattavuuden ylläpitäminen edellyttää aktiivista kulusopeutusta.

 • Hintaeroosio. Vanhojen tuoteratkaisujen hintaeroosio jatkuu ja heikentää olennaisesti Tiedon kasvumahdollisuuksia.

 • Kansainvälinen kilpailu + pienet toimijat. Kansainvälisten jättien kilpailukyky on vahva ja samalla pienet IT-toimijat nakertavat TietoEVRYn kasvupotentiaalia uusissa ratkaisuissa.

17 tykkäystä