Tietoevry - Tähtäimessä kannattava kasvu

Ostettiin edellisen vuoden kalliilla kasvulukemilla, sehän tuossa maksoi. Eiköhän johto tajua myös hintalapun, jos foorumilaisetkin.

“Vuonna 2022 MentorMaten liikevaihto oli 65 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja liikevaihdon kasvu oli noin 40 %. MentorMaten kannattavuus vahvistaa Tietoevry Createn kannattavuutta.”

1 tykkäys

Itsekin olen vähän ollut varovaisella kannalla sen suhteen, että miten hyvä tuo Mentor Mate kauppa lopulta oli, kun siitä maksettiin aika muhkeasti. Q3 23 tulospuhelun yhteydessä Mentor Maten tuloksesta ja maksetusta preemiosta kyseltiinkin, mutta toimari väisteli suoraan vastaamista ja ilmoitti, että tarkempia lukuja kuin mitä on jo ilmoitettu ei tulla ilmoittamaankaan. Heräsi vähän sellainen ”buyer’s remorse” tyylinen viba niistä kommenteista. Omistajana herätti vähän lisää epäilyjä johdon kyvystä tehdä omistaja-arvoa luovia ratkaisuja.

14 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Tietoevry-analyysinsä. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta tarkentuu 28,00 euroon (edellinen: 28,50 €).

17 tykkäystä

Itse kiinnitin huomioita siihen, että aineettomia hyödykkeitä oli ostossa mukana 22,5Musd (14% kauppahinnasta). Onko tietoa, mitä nämä olivat?

1 tykkäys

Vuosikertomuksen (S.124) mukaan asiakassuhteisiin ja markkinointiin liitännäisiä. Eli todennäköisesti hankinnan yhteydessä arvioitu asiakassuhteiden sekä brandin / trademarkin tms. yhteisarvoksi tuo 22,5m€.

5 tykkäystä

On tuolla Mentormatella yhteys pohjoismaihinkin. Vähän tulikin jo ihmeteltyä…


Hei @Joni_Gronqvist ja tietoevryläiset!
Voisiko joku valaista tietämätöntä, mistä nämä vuotuiset kertaerät syntyvät ja miten pitkään näitä kertaerin positiivisia tulosvaikutuksia voidaan olettaa tulevan jatkossa?

Normaali EPS ymmärtääkseni luokkaa 1,60 eur/osake v.2024 (nettotulos 189 MEUR / 118 MER osaketta), mutta mistä syntyy tuo 0,56 eur/osake (66 MEUR hyvää ihan konkreettisesti)?

3 tykkäystä

Alla kuvakaappaus viimeisimmästä tilinpäätösraportista. TietoEvry on ollut aika krooninen kertaeräilijä.

Ja tässä linkki hyvään blogitekstiin aiheesta :point_down:

12 tykkäystä

Isoimpia eriä oli: Strategisten arviointien (32,3m) kustannusten odotetaan olevan noin 1,5–2,0 % konsernin liikevaihdosta jakautuen pääosin vuosille 2023 ja 2024.

Toinen iso erä on yrityskauppojen aineettomat poistot (41,8m). Nämä poistettaisiin 10-15 vuoden (riippuen luonteesta) aikana, jos siis ei tehtäisi enää uusia yrityskauppoja. (nythän tuli taas tuo Mentor Mate). Summan voisi olettaa pienenevän vuosittain, nyt vähennystä tuli 4,9m.

3 tykkäystä

Kertokaapa sivusta seuranneelle. Miksi kurssi laskee ja mataa, vaikka tulossa houkutteleva jakautuminen, osinko kunnossa ja yhtiöllä hyvin tukeva asema? Aika hypätä kyytiin?

2 tykkäystä

Hyvä kysymys, itse olen ihmetellyt samaa ja kun en löytänyt mitään selkeää syytä ostin erän salkkuun. Jos joku iso omistaja pyrkisi syystä taitoisesta eroon omistuksestaan niin voisi ajatella ehkä käyvän näin.
Näinhän kävi mm. kun Mandatum listautui. Ikävää ettei enää näe välittäjää joka myy, siitä voisi päätellä ehkä jotain.

Tietomurto oli varmasti valtava mainehaitta joka vaikeuttaa jatkossa uusien asiakkaiden hankintaa. Kuuluu näkyäkkin kurssissa.

1 tykkäys

Eli meneekö tämä käytännössä näin:
Kassasta käytetty varat yritysostoihin, kulut kirjatta ostovuonna tuloslaskelmaan kuluihin kokonaisuudessaan mutta nyt kuitenkin aktivoitu taseeseen yritysjärjestelykulut ja näytetään kertaerissä positiivisena koska jo kertaalleen näytetty kuluina tuloslaskelmassa ja kertaerillä oikaistaan tulosta vuosittain 10~15v. Poistoajalla ?

Jos joku viisaampi voisi avata minulle miten tuloslaskelmaan saadaan uitettua positiiviset kertaerät olisin kovin kiitollinen. :slightly_smiling_face:

3 tykkäystä

Hyvä @Hessu ehkä sinun kannattaisi perehtyä Tietoevryn tilinpäätökseen ja ennen kaikkea tilinpäätöksen liitetietoihin kohta kohdalta lukien ne ajatuksella. Tämän tehtyäsi otaksun, että saat hyviä vastauksia sekä nykyisiin että mahdollisiin tuleviin kysymyksiisi.

https://ar2023.tietoevry.com/siteassets/tietoevry_taloudellinen_katsaus_2023.pdf

Suosittelen avamaan linkin kahteen kertaan ja sit lukemaan ikään kuin rinnakkain ainakin seuraavat sivut:

  • (vaihtoehtoiset) Tunnusluvut alkaen s. 69
  • Konsernitilinpäätös alkaen s. 71
  • Konserntitilinpäätöksen liitetiedot alkaen s. 76.
1 tykkäys

Luin tätä analyysiä suurella mielenkiinnolla pari vuotta sitten: Tietoevry – defensiivinen ja laadukas arvoyhtiö | Nordnet. Mielestäni järkevä pohdinta silloin, ja edelleenkin. Markkinat ovat toki ihan eri mieltä tästä. Mitä mieltä te olette: onko jotain muuttunut ratkaisevasti kahdessa vuodessa?

Teaser:

18 tykkäystä

Kyllä tässä itsekin pohtii, voikohan käppyrä tuosta paljon enää laskea, ja että millä hinnalla tätä täytyisi taas ostaa, mutta en ole uraa alalla tehdessä koskaan kuullut kenenkään muun kuin pörssianalyytikon kutsuvan Tietoa laadukkaaksi yritykseksi. Asiakkailta, työntekijöiltä ja kilpailijoilta tapaa kuulla vähän toisenlaista, ja tämä näkyy nyt vaikka siinä, kun firmaa on haukuttu pökäleeksi oikein kilpaa läpi pohjoismaiden, monta kuukautta, sen jälkeen, kun on sössitty hyvin vakavasti ja vahingoittavasti sellaista mitä ATK-asiantuntijapalveluita tarjoava laatuyhtiö ei yksinkertaisesti voi sössiä.

Firma voi olla ns. too big to fail markkinoilla, joilla valtaosa kilpailijoista ovat “too small to compete”. Mulle sijoituskeissi on se, että ellei kakasta voi päästä eroon, täytän sillä taskuni.

17 tykkäystä

Ihmettelen kovasti, mistä tämä analyytikoiden ja markkinan välinen jatkuva arvostusero TietoEvryn osakkeen suhteen johtuu. Itse epäilen, että analyytikot näkevät jakaantuvan yhtiön osien arvon suurempana kuin markkina. Toisena syynä näkemyseroon voi olla markkinan kokema epävarmuus Tietoon kohdistuneen kiristyshyökkäyksen vahinkojen todellisesta laajuudesta ja mahdollisten korvausvaatimusten mittasuhteista.
Niin kauan kun laskun suuruus hakkerien tekemän vahingon suhteen on hämärän peitossa, myyjiä osakkeelle riittää enemmän kuin ostajia. Muistetaanpa tapaukset Volkswagen ja Bayer. Vestigia terrent, jäljet pelottavat.

3 tykkäystä

Kovin puolueellinen kommentti? Ihme kun Tietoevry silti voittaa kilpailutuksia ja luo jatkuvasti strategisia kumppanuuksia.

Niinpä: ihme. Markkinamekanismiin uskovalle suorastaan käsittämätöntä.

Toisaalta annoin firmalle jo oman härkäkeissini pohjan: omassa kokoluokassaan en näe miten Tieto voisi tehdä niin huonoa työtä, etteikö niitä kilpailutuksia voiteta jatkossakin. Eikö tämä jo vastannut vastaukseesi? Tiedon vahvuuksista yksikään ei ole laatu, mutta julkisen puolen tarjonnassa kenties tärkein on vuosikymmenet ylittävät jatkuvat palvelut (ylläpito) omissa konesaleissa. Harva pohjoismainen firma on tässä oikeasti resursseiltaan varteen otettava toimittaja, jolloin voi olla, että vaihtoehtosi löytyvätkin vasta Amerikasta. Ja juuri tässähän on nyt paskottu housuun. Vaikuttanee tuleviin kilpailutuksiin, kun vaikkapa Ruotsin hammas- ja lääkehoidon korvauksista vastuullisen viraston diaaritiedot ovat nyt vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 sekä 2023, täysin mennyttä.

Totta kai tämä on puolueellista. Luulisin, että ura sektorilla oikeuttaa minut sanomaan, mitä siellä itsestään selvänä pidetään: firmalla ei todellakaan ole laatuyhtiön mainetta, päinvastoin. Totta kai Tiedolla, kuten muuallakin, työskentelee paljon oikein teräviä tyyppejä. Osaan heitä nimetäkin. Puolueellista on silti sekin, että pitkä ura kyseisessä firmassa (kuten Nokialla) on monelle tuntemalleni IT-rekrytoijalle punainen lippu.

3 tykkäystä

Niin, uskallan väittää, että propelleripäitä löytyy myös muiltakin Suomen IT- ja softa-alan yrityksissä :sweat_smile: - Tietoevry toisaalta on ollut luotettavampi omistajan salkussa pitkällä aikavälillä…