Titanium - Kasvun toista tukijalkaa etsimässä

Nyt on pakko avata Titaniumista ketju ja palan halusta kuulla mitä muut ovat yhtiöstä mieltä. Itsellä löytyy luonnollisesti listautumisesta asti sekä tankkailtu vähän lisää kylkeen.

Minä olen sitä mieltä että osake on laahannut aliarvostettuna listautumisesta asti.

Tuntuu, että markkinat ovat sitä mieltä, että hoivarahastolla on vain tämä vuosi erinomainen ja tulevaisuudessa rytisee kannattavuus ja tulos kun korot nousevat. Tuntuu myös, että osaketta pidetään hyvin riskipitoisena “aikapommina”, joka voi vain räjähtää hetkenä minä hyvänsä, mutta viimeistään sitten kun korot nousevat.

Mutta miettikää, eivät ne korot nouse aivan kauheesti vielä pitkään aikaan, sijoittajat saavat ihan rauhassa katsella muita sijoituskohteita vielä pitkään. Kun osakkeetkin ovat jo parhaat bileet nähnyt, on tämmöinen hoivarahasto varmasti hyvin houkutteleva kohde vielä pitkään tietyille ihmisille. Saahan tästä rahastosta ihan puhdasta käteistä tuotto-osuutena, mikä on ihan vuokratuottoa uusista hoivakiinteistöistä, missä pitkät vuokra-ajat. Miksi korkojen nousu tuhoaisi pohjan tämmöiseltä? Uskon, että hoivarahastolla on erinomaisia vuosia paljon edessä, kun markkinatilanne jatkuu suotuisana ja nyt myös Investiumin myyntikanavat kasvattavat rahaston kokoa entisestään.

En usko, että osakekurssi tuplaantuu lähiaikoina, mutta uskon yhtiön tarjoavan hyvän ja kasvavan osingon omistajille, lisäksi yhtiö tarjoaa vielä ilmaisen option yrityskaupoilla ja uusilla tuotteilla. Mutta miksi niitä uusia tuotteita on jatkuvasti odoteltu, kun hoivarahasto pärjää niin hyvin kuin voi edes odottaa?

Yhtiön riskiprofiili on tasaisesti vain laskenut Investiumin ostolla, jatkuvien palkkioiden nousulla sekä ylipäätään yhtiön koon ja avainhenkilöiden lukumäärän kasvaessa. Yhtiön tase on myös erinomainen.

En nyt kirjoita tätä siksi, että tämä saisi kurssin nousemaan :smiley: tuskin aivan niin käy. Ehdottomasti muiden näkemyksiä pöytään: Voiko olla mahdollista, että osake on aliarvostettu, kun osake treidaa alle 9 P/E:llä, osinkotuotto% 8,5, suotuisa markkinatilanne, vahvat kasvunäkymät, vahva tase, nettovelaton? Mitä muuta olette yhtiöstä mieltä? Onko kellään jopa kokemuksia yhtiöstä ja niiden tuotteista?? Mitä mieltä olitte Investiumista?

3 tykkäystä

Ei, markkina ei ole skeptinen tulevasta. Se on yhtä innostunut kuin sinäkin. Katsotaanpa lukemia. Titaniumilla oli osakekohtaista omaa pääomaa 1,67 euroa vuodenvaihteessa, josta se jakoi kolmasosan osinkoina pois (0,55 euroa osake). Harmillisesti viime vuoden voitot ovat tätä pienemmät, eli 0,29€/osake. Titaniumissa on kiinnostavaa se, että suurin osa taseesta on silkkaa likvidiä varallisuutta. En tiedä mistä tuon 9 P/E:n sait. Osakekohtainen kurssi 7,15€ / 0,29€ tulos = 24,7

Investium-yhtiöiden 2017 tulos oli 0,2 miljoonaa. Jaettuna Titaniumin osakemäärällä, tämä tekee 0,02€ osakekohtaista tulosta, mikäli mahdolliset synergiat eivät tulosta paranna. Kaupassa Titanium järjesti suunnatun osakeannin Investiumille (hyvä veto!) ja se nykyinen ja tuleva hyvä mikä ennen kauppaa jaettiin yhdeksällä jaetaan nyt kymmenellä. Kaupassa oli myös 1,2 miljoonan euron käteismaksu, eli investointi maksanee itsensä kuudessa vuodessa takaisin jos sykli säilyy hyvänä.

Teit mukavat voitot kun annista ostit. Mitä meinaat tehdä?

Käytin p/e:ssä tämän vuoden ennustettua tulosta. Aion pitää nykyiset mitä salkussa on =)

Mutta siis, en minä tiedä mitä osakkeelle käy tulevaisuudessa. Tuskin sitä kukaan muukaan tietää. Ehkä menee hyvin, pirun hyvin tai jotain dramaattisia riskejä realisoituu ja yhtiön tarina saakin uusia käänteitä. Kaikki edellä olevat näkemykseni olivat vain…niin, näkemyksiä. Mutta eri skenaarioita pohtiessa ja asiaa miettiessä olen suhteellisen toiveikas yhtiön tarinasta. Tokihan yhtiö on juuri listautunut ja aika näyttää, kuinka yhtiö selviää mahdollisesti heikommista ajoista tulevaisuudessa kun markkinatilanteet muuttuvat. Liioittelinkohan vähän sanoessani markkinoiden pelkäävän yhtiön olevan “aikapommi”… Mutta varovaiselta vaikuttaa olevan markkinoiden näkemys yhtiöstä! =)

Miullakin Titanium alkuvaiheesta n. 6.30/kpl. Hyvät osingot ja kurssikäyrä ei ainakaan laske. En aio hevin luopua.

1 tykkäys

Mukana myös annista asti ja ihastuin osinkoihin, jotka yhtä suuret kuin kaikkien muiden omistusteni osingot yhteensä. Mutta kuten missä tahansa sijoituksessa, se on jatkuvat arvioinnin alla.

2 tykkäystä

Mukana annista. Investium-kauppa oli ikävä yllätys. Jäin miettimään, oliko se pakkorako “hinnalla millä hyvänsä”, eli olisiko joku toinen taho ostanut Titaniumilta tämänkin jakelijan, elleivät olisi reagoineet. En pidä pakkoraoista, enkä kalliinoloisista yrityskaupoista, joissa ei ole selkeitä synergioita/hyötyjä nähtävissä. Toisaalta rauhoitti se, että pääosa kauppahintaa maksetaan omilla osakkeilla, joita eivät saa myydä ennen 2022. Tämä heittää Investiumin tyypit samaan rekeen Titaniumin kanssa ja tahtotila myydä niin maan perkeleesti Titaniumin tuotteita lienee kova ja onnistumiset tuntuu omassa kukkarossa. Kuin myös epäonnistumiset. Siksi jäi salkkuun.

“Myyjän eli Investium Group Oy:n (“Myyjä”) omistajat Pasi Kosonen, Tarkko Laitinen ja Tom Lojander ovat sitoutuneet olemaan kaupan täytäntöönpanon jälkeen muodostuvan Titanium-konsernin palveluksessa vastaavin ehdoin kuin Titaniumin perustajaosakkaat Petri Kärkkäinen, Tommi Santanen ja Henri Prittinen. Myyjä on sitoutunut vastaaviin Titaniumin osakkeita koskeviin, vuoteen 2022 ulottuviin luovutusrajoituksiin kuin Titaniumin perustajaosakkaat.” Titanium Oyj: TITANIUM OYJ OSTAA INVESTIUMIN – Titanium

4 tykkäystä

Kunnat eivät enää itse rakenna tai hallinnoi mitään hoiva-, koulu- tai päiväkotipuolen kiinteistöjä ja tämä antaa erilaisille hoivarahastoille hienon sauman toimia voitokkaasti. Homeet ym. ovat lisänneet tätä rakentamista aivan julmetusti. Näkyy mm. Massen synnyinkunnassa joka päivä. Masse kiittää, veronmaksaja ei.

Tähän saumaan ovat Titanium, Hoivatilat (ja Lehto rakentajana) ymv. iskeneet/iskemässä kiinni oikein kunnolla ja siinä kyydissä kannattaa olla.

Onko VP tällaisesta amatöörianalyysistä samaa mieltä?

Haha, jätän sanan “analyysi” kokonaan analyytikoille :wink:

Käsittääkseni kunnat kyllä edelleen rakennuttavat seiniä vaikka kuinka. Sen sijaan hoivamarkkinalla taitaa olla jopa hieman ylitarjontaa tällä hetkellä. Tämä painanee eniten Lehtoa, vähemmän tilaajia kuten Hoivatilat/Titanium.

@Jesse_Kinnunen voi ehkä valottaa tätä lisää?

Masse on todennäköisesti oikeassa kuntien rakennuttamisesta ainakin hoivakotien osalta. Todennäköisesti harva kunta uskaltaa tällä hetkellä itse rakennuttaa hoivakoteja kunnan omaan omistukseen, koska sote:n myötä rakennukset voivat mennä maakuntien haltuun. Toisaalta monet kunnat ovat myös velkaisia ja niillä ei välttämättä ole taloudellisia edellytyksiä tai edes järkeä omistaa itse seiniä. Useissa selvityksissä on myös todettu, että yksityiset toimijat pystyvät tuottamaan esim. päivähoidon palvelut kuntaa kustannustehokkaammin, joten tämä voi olla kuntien kannalta houkuttelevaa. Yksityisten osuus on kasvanut viime vuosina voimakkaasti erityisesti päivähoidossa ja tämä tulee todennäköisesti jatkumaan. Yksi ajuri on juuri tuo homeongelma. Esimerkiksi Kuntaliiton 2016 tutkimuksen mukaan 12-18 % Suomen kouluista ja päiväkodeista kärsii merkittävistä kosteus- ja homevaurioista. Olemme mm. tämän perusteella arvioineet, että näiden takia yksityinen päiväkotimarkkina kasvaa yli 10 % vauhtia lähivuodet. Tehostetussa palveluasumisessa voi olla jo hetkellistä ylitarjontaa joissain alueilla, mutta tämä vaikuttaa eniten rakentajiin, ei niin paljoa Titaniumiin ja Suomen Hoivatiloihin.

3 tykkäystä

Masse ei juuri tykkäyksiä saa liian realistisen maailmankuvansa takia (=sijoittaminen on pääasiassa viihdettä, josta voisi jopa maksaakin), mutta tuossa yllä lupailin pitää Titaniumista kiinni. Tämän aamun Saulin prekommentti yhtiöstä tukee Massen ajatuksia. Todella kiintoisaa nähdä Titaniumin H1 ensi viikolla:)

2 tykkäystä

Eipä pahalta näytä! “Titanium kasvoi räjähdysmäisesti” sanoo KL. Kurssi alkaa kohta kiittää, veikkaa Masse-setä ja lupauksensa mukaan pitää edelleen Titaniumista kiinni.

Kurssireaktio naurettavan pieni. Sen verran pieni yhtiö, että isot eivät ole ehtineet mukaan. Odottakaas kun Sauli katsoo seuraavan kerran yhtiön tulevaisuutta. Ysipuolen lappu syksyllä.

Äkkiseltään kun osaria vilkasin, taisi mennä liikevaihto ja poistoista oikaistu voitto just eikä melkein nappiin Saulin ennusteiden kans. Oli siis varmaan ihan odotettu, mutta vahva, tosi vahva tulos ja suoritus yhtiöltä. Onhan noi marginaalit ja kasvuprosentit ihan omassa sarjassaan. Toivottavasti marginaalit säilyy tulevaisuudessakin korkealla. Kurssi taisi ottaa jo viime viikolla vähän etunojaa.

Täytyy tos illalla ajatuksella lukea osari ja Tompan kommentit. Olikohan siellä mitään tavotteita heitelty hmm…

Titaniumissa on tärkeä huomioida, että liikevaihdossa poikkeuksellisen paljon kertaluontoisia tuottoja Hoivarahastosta. Titaniumin Hoivarahaston palkkiothan koostuvan kolmesta elementistä: 1) hallinnointipalkkiot (jatkuvia, sijoittajan näkökulmasta kaikkein arvokkaimpia) 2) tuottosidonnaiset palkkiot (rahaston tuoton laskiessa markkinatuoton mukana tulee näiden rooli väistämättä pienentymään jatkuvasti) 3) transaktiopalkkiot (Titanium saa 2%:n palkkion kaikista rahaston tekemistä kiinteistökaupoista, tämä täysin sidoksissa rahaston kasvuun). H1’18 Hoivan liikevaihto oli arvioni mukaan noin 6,6m ja tästä hallinnointipalkkiot olivat noin 2,5m, tuottosidonnaiset noin 1m ja transaktiopalkkiot noin 3m. Tämän seurauksena Titaniumin luvut näyttävät vähän liian hyvältä suhteessa niiden kestävään tasoon. Tämä on myös se syy, miksi yhtiötä hinnoitellaan varsin vaatimattomilla kertoimilla. Mitä isommaksi Hoivarahasto kasvaa, sen enemmän painopiste siirtyy hallinnointipalkkioihin => sen arvokkaammaksi rahasto muuttuu sijoittajien silmissä. Titaniumissa kannattaa lähikuukausina seurata ennen kaikkea Hoivarahaston nettomerkintöjä, sillä se tulee ohjaamaan kurssikehitystä.

5 tykkäystä

Mutta eikös se Hoivarahasto ole Titaniumin lippulaiva ja ollut kovassa kasvussa?

Ei heitetty pyyhettä kehään kaikkien varainhoitajien kanssa. Titaniumissa ollaan edelleen lisää, mutta laskettiin tavoitehintaa koska hyväksyttävä arvostus on tullut alas verrokkiryhmän mukana ja markkinariskit kohonneet selvästi. CapManissa ollaan edelleen osta-suosituksella, koska CapManin lyhyen tähtäimen markkinaheilunnalla vain rajallinen vaikutus CapManiin.

Taaleri ja Evli käännettiin osta => vähennä, koska molempien tulokset ottavat osumaa tästä markkinahermoilusta ja arvostustasoissa ei nousuvaraa ilman tuloskasvua. Suosittelen tsekkaamaan näissä meidän raportit ja perustelut muutoksien taustalla.

4 tykkäystä

Tässä tärkeä kysymys on mielestäni se, että ovatko myyjät “lähteneet” vai onko heidät “lähetetty”? En yhtään ihmettelisi jos Titanium karsisi myyjien lukumäärää. Tyypillisesti näissä myyntivetoisissa taloissa top10% myyjää myy luokkaa puolet kaikesta myynnistä ja bottom 50% kattaa juuri ja juuri omat kulunsa. En ihmettelisi jos näin olisi myös Investiumilla.

2 tykkäystä

Tiedän, mitä meinaatte, mutta en jaksanut ihan noin tylsästi asioita kirjoittaa, vaan otin vähän raflaavamman sävyn, joka on aina paljon lystimpää. :joy:

Tein jo eilen samoja johtoäätöksiä ja laitoin loput Evlit laitaan. Viime viikolla myin taalereita lähemmäs kympillä, 9,5 egen hintaan, jos oikein muista. Ihan kartalla olette, kun peesaatte meikäläistä. :ok_hand:

Nyt ei ole enää meikäläisellä ihan niin paljoa varainhoitoa kuin kuukauisi sitten.

Joo, voi olla että siellä myös karsitaan niitä turhimpia myyjiä. Olisi kiva saada jotain tietoa, kun ei tämä nyt sinne 6,5 egeen tipu millään, josta olisi turvallista ostella omien laskelmien mukaan.

PS. Ette te tietenkään näitä valkoisia joutsenia voi ottaa arvioissanne huomioon. :wink:

1 tykkäys

Olin aamulla varsin pettynyt, kun Titaniumin kurssi ei ollenkaan reagoinut tavoitehinnan laskuun. :pleading_face:

En kuitenkaan aivan käsitä, että miten -1 % muutos tulevina vuosina epsissä oikeuttaa -12 % laskuun tavoitehinnassa? :thinking:

Osinkoa perusteena yhtiön arvolle, en sitten taas ymmärrä ollenkaan, mutta ei sitäkään 12 % dropattu…