Titanium - Kasvun toista tukijalkaa etsimässä

Juttelin asiasta yhtiön kanssa tulosinfossa ja kyllä sieltä alustavasti tuli lupausta siitä, että voisivat jatkossa alkaa pitämään webcasteja tulosinfoista :slight_smile:

Ja tosiaan, nuo lunastukset pitää tehdä aina kvartaalin etupeltoon, eli nyt mahdollisestit tehtävät lunastukset näkymät vasta kesäkuussa. Koronakriisissä lunastuksia Hoivasta tuli muistaakseni luokkaa 15 MEUR, eli en tuosta nyt hirveän huolissani ole. Ehkä isompi kysymys on se, että miten tämä kriisi vaikuttaa sijoittajien haluun ostaa Baltia-rahastoa ja toisaalta miten tuolta Hoivasta löytyy kohteita Sotehommien ollessa levällään kuin ne kuuluisat Jokisen eväät.

17 tykkäystä

-Tähän jo aikaisemmin viittasinkin kommentillani joka poistettiin. Miten itse arvioisit tilannetta?
-Mainitsit koronan osalta Titaniumin kohdalta 15MEUR lunastukset. Onko tietoa / muistikuvia onko tämä prosentuaalisesti linjassa verrokkien osalta?

Jaa-a tosi vaikea sanoa. Nuohan ovat Nato-maita, eli rationaalista syytä tuolle Venäjä-pelolle ei pitäisi olla. Mutta nämä sijoitushommat eivät aina mene rationaalisesti :man_shrugging: Toisaalta Baltiassa aukeaa varmasti erinomaisia sijoitusmahdollisuuksia nyt, kun venäläisten toimijoiden määrä väistämättä vähenee (rahaliikenne ei pelaa ja pakotteet etc.), eli tässä mielessä rahaston pitäisi itseasiassa muuttua houkuttelevammaksi sijoittajien näkökulmasta, jos tuota pääomaa saadaan töihin kovilla alkutuotoilla. Pitää muistaa, että hyvät historialliset tuotot ovat tällä alalla about paras mahdollinen myyntivaltti :slight_smile: Meidän ennuste pysyi Baltian myynnin osalta ennallaan, niin ehkä se sitten kertoo meidän näkemyksen aiheesta (päivitetty raportti tulee pihalle viimeistään aamulla).

Tuo 15 MEUR oli lopulta aika pieni määrä ja vastasi noin 4% sen hetkisestä rahaston koosta (Koronakriisi heijastui odotetusti Titaniumin Hoivarahaston kesäkuun lukuihin | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus). Ei ole tarkkaa lukua vs. verrokkit. Perinteiset varainhoitajat ottivat kuokkaan aika rumasti tuossa koronassa, kun avoimista rahastoista virtasi pääomia paljon pois ja vastaavasti vaihtoehtoiset selvästi vähemmän. Esimerkiksi eQ:lla oli myös ihan reippaat lunastukset sen kiinteistörahastoista (Pääomavirrat kääntyivät kesäkuussa takaisin osakerahastoihin | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus), eli kyllä tuo Titaniumin suoritus koronassa oli lopulta mielestäni varsin mallikas. En jaksa uskoa, että nykytilanteessa nähtäisi Hoivasta isompia lunastuksia, vaan isompi riski on että ei löydetä ostettavaa :slight_smile:

19 tykkäystä

Suositus yhden napsun pohjoiseen + pienet ennustenostot.
image

Sauli on ymmärtääkseni ollut aika varovainen antamaan osta-suositusta Titaniumille riskisen profiilin vuoksi (Binäärinen riski).

Lainaanpa härkisti kaksi lausetta osoittamaan kuinka raporteista kannattaa katsoa aina suositushintaa pidemmälle:

"Titaniumin sijoituscase otti 2021 aikana aimo harppauksen eteenpäin Baltia-rahaston onnistuneen
lanseerauksen johdosta. Baltia-rahaston seurauksena Titaniumin riskitaso laskee ja lisäksi yhtiön
tuloskasvunäkymä on aiempaa parempi."

“Sijoittajien on tärkeä huomioida, että vaikka Baltian onnistunut startti laskeekin Titaniumin riskitasoa, on se yhä verrokkeja korkeampi”

17 tykkäystä

Mihin kokoluokkaan Baltian tulisi nousta että Titaniumiin voi alkaa soveltaa korkeampia kertoimia? AUM 150-200M? Rahaston koko noin 1/3 hoiva?

3 tykkäystä

En ole ihan rehellisesti miettinyt tätä ja tämä on kyllä ihan relevantti kysymys. Jos muistellaan Titaniumin riskitasoa, niin siinä on kaksi kulmaa 1) Hoivan dominoiva osuus ja 2) ei-jatkuvien palkkioiden suuri osuus (~30%).

Hoivan osuus 2021 palkkioista oli noin 80%. Jos ajatellaan, että taso olisi esim. 50%, niin kyllähän tuo Hoivan riski edelleen olisi olemassa, mutta se ei toki olisi enää ihan yhtä eksistentiaalinen. Missä vaiheessa Hoivan riski olisi niin pieni, että minä lopettaisin tästä rutkuttamisen? Karkeana arviona voisin heittää luokkaa 35%. Jos Hoivan kokoluokka ei supistu, niin tämä vaatisi Titaniumilta nykykokoisella Hoivalla +50 MEUR:n liikevaihtoa, eli kyllähän tämä Hoivan riski tässä roikkuu mukana vielä pitkään, vaikka se toivottavasti laskeekin asteittain :slight_smile:

Sitten tuo ei-jatkuvien tuottojen osuus. Se koostuu transaktiopalkkioista (saadaan kiinteistörahastoista, kun tehdään kauppoja) sekä tuottopalkkioista. Jatkuvien tuottojen osuus on nossut koko ajan, mutta se saisi olla vielä korkeampi. Näkemykseni mukaan jatkuvien tuottojen taso saisi Titaniumilla olla +80%, varsinkin kun tuottopalkkioiden lähde on pääosin yksi tuote, jossa etenkin tuottopalkkioiden katoaminen jollain aikavälillä on vääjäämätön tosiasia (tätä avattu laajassa: Toista tukijalkaa rakentamassa | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus). Huomatkaa btw, että kun Hoivan tuottikset katoavat jossain vaiheessa (2025 tjsp.) ja tämä aiheuttaa kohtuullisen kuopan yhtiön tulokseen (2021 tuottikset luokkaa 6m). Tätä myös avattu laajassa.

Mutta all in all, en ihan heti näe että Titaniumille hyväksyttäisi verrokkien kertoimia, mutta kyllähän nuo kertoimet nousevat asteittain kun yhtiö menee eteenpäin. En kuitenkaan rakentaisi sijoituscaseani tämän varaan, vaan nojaisin tuloskasvuun + osinkoon ja mahdollinen kertoimien nousu tulisi sitten kirsikkana kakun päälle :cake:

19 tykkäystä

Näin sen itsekkin nään mutta jos uusia tuotteita tulee niin todennäköisesti tuottopalkkiot tulevat myös sieltä ja kompensoivat hoivan tuottopalkkioiden laskua. Sama transaktiopalkkiot esim. Baltia.

Jos Baltia jatkaa hyvää kehitystä ja miksipä ei jos alustavat laskelmat nettotuotosta pitää paikkansa niin nään että toisen rahaston kasvu ja tuottopalkkiot kyllä paikkaa toisen hiipuvia tuottopalkkioita?

Oleellista tässä casessa tulee olemaan se että kuinka hyvin Baltia lähtee kasvamaan ja millä kulmakertoimella. Itse näen tämän sijoituscasen tuottavana vaikka riskiä tietenkin liittyy jokaiseen yksittäiseen osakkeeseen. Moniko piti esim. Nokian renkaita vähempi riskisenä kuin Titaniumia? Riskit tahtoo tulla välillä puun takaa.

Itse uskon että kun Baltian rahaston tuottoon saadaan muutamia kuukausia alle ja pystytään näyttämään tulevaa tuottotasoa niin sitä on sitä kautta helpompi myydä. Sitä on helpompi myydä mitä parempi tuleva rahaston tuottotaso on.

3 tykkäystä

Kuinka kauan täytyy vettä valua Vantaanjoessa, jotta toi kapea tuoteportfolio muuttuu riskistä enemmän arvoksi?

Mietin tämmöisellä hölmöläislogiikalla, että on kuitenkin arvokkampaa omistaa ja hallita kahta huippuhevosta kuin seitsemää keskinkertaisuutta. Vaikka toki huippuhevonen voi kaatua ja satuttaa niskansa.

6 tykkäystä

Tämä on mielestäni oikeinkin relevantti kysymys! Tavallaan tässä ollaan myös aika keskeisen kysymyksen äärellä, miten riskinen Titanium todellisuudessa on? Onko tuo kaksi huippuhevosta vähemmän riskinen kuin nippu keskinkertaisia? Tästä aiheesta löytyy ketjusta paljon kommentteja, mutta tiivistetysti, olen korostanut jatkuvasti että meidän arvio riskistä voi olla väärä ja jos näin on, niin sijoittaja voi arvottaa Titaniumin ihan eri kertoimilla kun me. Hyvä muistutus miten analyysissä on paljon muutakin kuin tavoitehinta ja suositus :face_with_monocle:

Jos ajatellaan tilannetta, että Titaniumilla olisi Hoiva, selvästi nykyistä isompi Baltia ja hyvän startin saanut uusi kiinteistörahasto sekä nippu noita pienempiä tuotteita, niin kyllähän tuo riskitaso alkaisi olla suhteellisen neutraali. Olisiko tämä realistista esim. 3v päästä? Miksipä ei. Baltia on 3v päästä oikeasti iso ja kyllä yhtiö varmasti pyrkii tuomaan uuden merkittävän tuotteen markkinalle parin vuoden sisään. Noita uusia pienempiä tuotteita tulee varmasti 1-2x vuodessa, jotka täydentävät kokonaisuutta.

Yksi mahdollinen polku olisi myös yrityskaupat, jolla tähän tilaan päästäisi selvästi nopeammin.

15 tykkäystä

Sanotaanko että on varmasti ihan tervettä muistutella tai varoitella että hoivan kasvu hyytyy ja tuottotasot laskee, mutta onko kenelläkään edes mitään luotettavaa kuvaa siitä että onko näin vai ei? Toisaalta puhutaan että vanhukset ja palveluasuminen täytyy hoitaa tavalla tai toisella ja siinä voi olla yksityisillä toimijoilla iso rooli. Ja että nyt pantataan hoivavelkaa joka täytyy tulevaisuudessa joka tapauksessa hoitaa.

Nyt periaatteessa luodaan näkymää että yksityiselle jäisi tässä luu käteen vaikka tilanne voi oleellisesti vielä muuttua markkinassa. Silloin hoivassakin on vielä aimo potentiaali kasvaa. Epävarmaa tämä on, mutta ei mitenkään mahdotonta.

Riskejä on Titaniumissa mutta myös paljon vielä tuloutumatonta potentiaalia. Jokainen varmasti laskee päässään että mitä on valmis maksamaan riskistä/potentiaalista.

Niin kauan kuin itse nään tämän potentiaalin pysyn kyydissä. Hoiva tekee tuottoa ja Baltia kasvaa ja kehittyy. Riskilisän otan vuosittain 7-8% osingosta.

6 tykkäystä

Asiaa voi ajatella niinkin, että Titaniumin riski saattaa olla ihan oikein ajateltu. Ehkä muissa osakkeissa pitäisi sen sijaan tarkastella vielä kerran sitä binäärisen riskin mahdollisuutta, joka on titaniumin kohdalla tunnistettu. Viime vuosina on nähty pandemia, raju sota lähialueella ja naapurimaan muuttuminen ympäristöksi, josta on lähes pakko vetäytyä ja tehdä isoja alaskirjauksia. Muistutuksia, että se binäärisyys taitaa jossain muodossa ja skenaariossa koskea kaikkia sijoituksia. :slight_smile: Jopa niitä, jotka on rankattu pienimmän riskin osakkeiksi. Näistä esim. Harvia on aika riippuvainen muuramen tehtaasta ja lähivuosien kasvua on hyvin hankalaa ennustaa koronakysyntäpiikin vuoksi.

5 tykkäystä

Laajassa raportissa sanotaan sivun 14 laidassa Baltian referenssituotoksi 7% ja hallinnointipalkkioksi 2,95%. Taitaa kuitenkin olla 6% ja 2,75% ainakin Titaniumin sivun mukaan?

Huomioni liittyen Titaniumin tilinpäätökseen:

Avattu vuoteen 2023 voimassaoleva optio-ohjelma suuruudeltaan 1 200 000 osaketta (12% koko yhtiön arvosta) mitä tällä aiotaan tehdä? Yrityskauppoja vai jotain muuta?

Hoivarahastoa tulee painamaan se, että ei ole varmaa haluaako hyvinvointialueet isossa määrin vuokrata hoivatiloja yksityiseltä puolelta vai toimitaanko mieluumin oman taseen puitteissa. Jälleen kerran, hyvin vaikeasti ennustettava asia, voidaan päättää miten vain hyvinvointialueilla.

Baltian kiinteistörahasto keskittyy asuntoihin, liiketiloihin, hotelleihin jne. Venäjän tilanne varmasti vähentää kansainvälistä kiinnostusta Baltian maihin vähintäänkin vuosiksi. Toisaalta tämä vähentää kilpailua kiinteistökaupoissa ja voi avata mahdollisuuksia Titaniumille tehdä kiinteistökauppoja erittäinkin suotuisilla hinnoilla.

2 tykkäystä

Vähän vaikea sanoa miten vaikuttaa lopulta kysyntään. Nato-maat ovat saaneet olla toistaiseksi rauhassa. Mielestäni se on aika hyvä vakuutus Baltiassa.

2 tykkäystä

Onko täällä ketään muita, jotka ovat Baltiaan sijoittaneet? Vai nautitaanko täällä vain meidän maksamistamme suolaisista kuluista? Itse laitoin heti ensimmäisessä merkinnässä viime kesänä. Olin pettynyt, kun tuotto oli ensimmäiset 7 kuukautta jotain aivan minimaalista. Ehkä olisi pitänyt tietää kiinteistörahaston aloittaessa puhtaalta pöydältä, että kestää aikansa, että rahat pääsevät töihin. Helmikuun tulos antoi sentään vähän lohtua. Uskon että nyt alkaa tulla parempaa tulosta, mutta aion silti luopua osuuksistani.

1 tykkäys

Natomaita ovat mutta mikä on kunkin Baltian maan Venäjä-riippuvaisuus taloudellisesti? Lisäksi kun käyvät kauppaa muihin Venäjästä ja Valko-Venäjästä riippuvaisiin talouksiin, en vähättelisi sodan vaikutusta vaikka suoralta kädeltä Venäjän osuus bkt:stä ei näyttäisikään suurelta.

Referenssi tuotto 6% ja tavoitetuotto 7% ja helmikuussa alkutuotto 6,5%. Näyttäisi, että on hyvät edellytykset, että rahasto tuottaa jatkossa merkittävästi paremmin mitä sinulle on todennäköisesti kerrottu yhtiön puolesta.

Kesäkuussa yhtiössä ennakoitiin, että ensimmäiset merkittäviä kohdehankintoja tapahtuisi loppukesästä/alkusyksystä. Aina ei kaikki suju kuin Strömsössä vaan Riikankin kohde toteutui vasta marraskuussa.

Rahaston ja rahaston osakkaiden kannalta on kuitenkin tärkeintä, että rahastoon hankitaan heti alusta alkaen hyvin tuottavia kohteita. Eikä rahaston tuottoja pilata heti kättelyssä ja lopullisesti ostamalla rahastoon väkisin huonotuottoista tavaraa. Jos rahaston tuotto on huono, kun rahastossa on jo merkittävä määrä kohteita ja pääomia, vaikea sitä on enää myöhemmin kääntää miksikään kultakaivokseksi.

6 tykkäystä

Siis varmaan ihan hyvä strategia hankkia hyviä kohteita enkä syytä muita kuin itseäni siitä, että oletin saavani tuottoa jo ensimmäisistä kuukausista lähtien, mutta kuukausiraportti toisensa jälkeen antoi 0 tulosta tai jotain 0,01%.

Itselläni on taas hieman toisenlaiset ajatukset. Alkoi itseasiassa tuo NATO maihin sijoittava kiinteistörahasto nyt kiinnostamaan, jos tuollainen 6-7% vuosituotto on sieltä saavutettavissa. Vastaavaan on nimittäin erittäin vaikeaa päästä ainakaan missään kotimaan kasvukeskusten sijoitusasunnoissa :slight_smile:

Negatiivisempi Niilo saattaisi myös teorisoida, että vastaava vuosituotto saattaisi olla kovan työn takana nykyisessä inflatorisessa talousympäristössä osakemarkkinoilla :person_shrugging: Kiinteistöt (vai oliko ne REIT ?) kuitenkin ovat historiallisesti toimineet hedgenä inflaatiota vastaan ja performoineet osakkeita paremmin. Muistan kun tästä aiheesta oli Titaniumin ketjussa juttua jo 2020 aikana, en nyt vain pikaisella haulla löytänyt sitä vertailu taulukkoa. Ehkä jollain muulla on se tallennettuna.

2 tykkäystä

Baltia-rahaston pitää päästä tuohon tavoitetuottoon 6-7%, jotta se on houkutteleva ja nythän näyttää hyvältä sen suhteen. Sijoittajalla on kuitenkin valittavana esim. EQ:n Yhdyskuntakiinteistöt -rahasto, joka on tuottanut yli 7% ja jossa kiinteistösalkku on erittäin hyvin hajautettu.

1 tykkäys