Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

Nyt on Tokmannista herännyt keskustelua ja pöhinää, hienoa! Kommentoin rautakauppa keskustelua, kun itsekin sillä spekuloin ja sitä toivon. Ainakin omissa visioissa rautakaupalle tulisi omat “Tokrauta” myymälät, eikä rautakauppa toimisi nykyisissä myymälöissä. Toki “Tokraudasta” voisi valitut tuotteet tilata noudettavaksi muihinkin myymälöihin, kuten esim. Prisman ja Kodin Terran kohdalla.

Riskiä uudessa liiketoiminnassa kyllä on ja ainakin itse uskon, että rautakauppaa pitää tehdä riittävän isosti. Myymälöitä pitää olla riittävästi, B2B myyntiä tarvittaisiin lisää. Todennäköisesti yritysostoja tarvittaisiin, jotta saisi valmiita myymälöitä sekä tukkumyyntiä ammattilaisille.

2 tykkäystä

Tokmannin nykyinen johto on todennut melko selkeästi useaan otteeseen, että panostavat isosti siihen missä uskovat Tokmannin voivan olla Suomen johtava toimija. Alihankkijapäivillä kun osallistujat kyselivät mm. tuoreksien laajentamisesta, niin vastasivat tämän suuntaisesti. Asiakkaiden ja alueiden ehdoilla otetaan mukaan tarjontaan, mutta tuorekset eivät ole laajentumista ajatellen prioriteetti.

Vastaavasti minun on vaikea nykyisistä kilpailuasetelmista nähdä Tokmannia rautakaupan johtavana toimijana, kun iso jalansija tältä alueelta löytyy jo Keskolta sekä Starkilta, Bauhaus, Puuilo nyt muutaman nimetäkseni.

Konsolidoitavaa kotimaan markkinoilta, mutta nykyisen listautumisbuumin huomioiden voipi olla lähiaikoina hyvään hintaan ostettavat vähissä. En ihmettelisi esimerkiksi jos Broman Group (Motonet) olisi jollain aikavälillä tuomassa yritystä pörssiin Puuilon ja Duell:in jalanjäljissä.

23 tykkäystä

Affärsvärldenin osinkoportfolio 2022. Tokmanni mukana.https://www.borskollen.se/nyheter/28/affarsvarlden-lanserar-ny-utdelningsportfolj-for-2022

14 tykkäystä

Poiminta OP:n parhaat ideat -kalvolta 20.12.

Kohdat 1 & 3 kiinnostavia itselle lyhyellä aikavälillä.

45 tykkäystä

Tokmanni keskittää logistiikkatoimintonsa Mäntsälään

”Suunnitteilla oleva, suuruusluokaltaan noin 50 000 neliömetrin kokoinen, varastorakennus korvaa tällä hetkellä nykyisen logistiikkakeskuksen ulkopuolelta vuokratut varastot. Investoinnin arvioidaan olevan kokonaisuudessaan noin 60 milj. euroa. Uuden varaston käyttöönotto tulee parantamaan Tokmannin toimitusketjun kustannustehokkuutta merkittävästi.”

44 tykkäystä

Lyhyt vastaus on, että näen intressit läheisempään yhteistyöhön. Kevään CMD:llä Tokmanni kertoi selvittävänsä kansainvälisen yhteistyön ja laajenemisen mahdollisuuksia koronapandemian hellitettyä. Jos uusille markkinoille lähdetään, olisi Europris mielestäni luonnollinen yhteistyökumppani. Yhtiöt tekevät jo tiiviisti yhteistyötä, joten en osaa sanoa toisiko yhdistyminen riittävästi lisäarvoa, jotta sille tielle lähdettäisiin.

Uuden yhteisyrityksen perustaminen vaikuttaisi mielestäni luonnolliselta vaihtoehdolta, jos yhtiöt lähtisivät laajenemaan täysin uudelle markkinalle. Tässä tapauksessa heräisi kuitenkin kysymys, että millä brändillä uudelle markkinalle lähdetään.

29 tykkäystä

Mäntsälän kunnanhallituksen pöytäkirjasta 20.12. löytyy tietoa logistiikkakeskuksen tontista.

https://mantsala.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20213070-10

11 tykkäystä

Ja lisää Tokmanni uutisia tähän päivään!

Kuusamon myymälä laajenee👍

54 tykkäystä

Analyytikon kommentit eiliseen uutisointiin liittyen. :point_down:

29 tykkäystä

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tahtisalkunhoitaja-olli-viitikko-paljastaa-herkullisimmat-osakepoimintansa-vuodelle-2022-listalla-kahdeksan-yhtiota-helsingin-porssista/3065e3dd-2a64-485b-abe4-33d4ee575c0e

Olli Viitikko valitsi listalleen vuoden 2022 herkullisimmat osakkeet. Tokmanni on mukana. Juttu on maksumuurin takana, mutta alla oleellisimmat. :point_down:

Halpakauppaketju Tokmanni on tullut lähes 30 prosenttia alas heinäkuun huipustaan, jonne se oli noussut pandemia-ajan kotoilun siirrettyä kulutusta palveluista tavaroihin.

Yhtiön kolmannen neljänneksen tulos jäi pehmeäksi, minkä Viitikko kuitenkin uskoo johtuneen lähinnä yhtiön kanta-asiakaskampanjasta, jossa asiakkaita houkuteltiin liittymään ohjelmaan alennetuilla hinnoilla.

Kanta-asiakasohjelman myyntimarginaalia alentava vaikutus jäänee kuitenkin tilapäiseksi. Tuloksen yhteydessä Tokmanni kertoi ohjelmaan liittyneen jopa 500 000 asiakasta eli karkeasti kymmenesosa suomalaisista. Tästä luulisi olevan sille jatkossa hyötyäkin kasvavan myynnin muodossa.

Viitikko uskoo että nykyisellä arvostustasollaan Tokmanni voisi olla houkutteleva yritysostokohde jollekin ulkomaiselle toimijalle.

Toinen mahdollisuus on hänen mukaansa saman tyyppinen fuusio, joka tapahtui suomalaisen Altian ja norjalaisen Arcuksen yhdistyessä Anoraksi. Tokmannin fuusioparina voisi olla esimerkiksi Norjassa vahvasti kasvanut Europris.

Tokmannin huonona puolena on se, että kasvun rajat tulevat Suomen kokoisessa maassa äkkiä vastaan. Tokmannilla on Suomessa jo noin 200 myymälää.

Esimerkiksi pörssiin tänä vuonna listautuneella Puuilolla saattaa olla enemmän tilaa kasvaa, sillä se avasi hiljattain 37. myymälänsä. Yhtiön tavoitteena on avata lähivuosina 3-4 uutta myymälää vuodessa ja kasvattaa kokonaismäärä 50-60 myymälään.

Houkuttelevammasta kasvupolustaan huolimatta Puuilo sai tehdä Viitikon listalla tilaa Tokmannille yhdestä syystä.

”Puuilon kurssi on kehittynyt niin mukavasti, että en ihmettelisi yhtään, jos suuromistaja keventää omistustaan myyntirajoitusten päätyttyä. Siinä tilanteessa osake voi tulla herkästi 5-10 prosenttia alas.”

Puuilon mukaan ruotsalainen pääomasijoittaja Adelis Equity Partners omistaa sen osakkeista noin 36 prosenttia.

Viime kesäkuussa toteutuneen listautumisen yhteydessä Puuilo ja Adelis sopivat puolen vuoden mittaisesta lock-up -jaksosta, jonka aikana Adelis ei saa myydä omistuksiaan. Ensi vuonna Adelis on siten vapaa myymään, jos se katsoo sen järkeväksi.

Hallituksen jäsenille ja ylimmälle johdolle asetetut myyntirajoitukset kestävät kokonaisen vuoden, joten ne umpeutuvat ensi kesänä.

41 tykkäystä

Moikka kaikki,

Tässä mietin Tokmannin ostamista salkkuu, mutta DCF:ssä eivät kaikki osu yhtä hyvin kuin Inderesillä. Mallissa hiertää bruttoinvestointien ero esim. Inderesin malliin verrattuna sekä poistot ylipäätään. Osaako joku auttaa, millä suhteella raporttien poistot ollaan laadittu (*liikevaihto 2021 x liikevaihdon kasvu * vai onko tähän jokin muu määritys?) Entäs capexit? Muuten numerot osuu kohtuu hyvin.

Kiitos avusta!

2 tykkäystä

Tässä erossa meidän ja sinun omien laskelmien välillä on varmasti kyse IFRS16-standardista, mikä näkyy juuri investoinnit ja poistot riveillä. Erityisesti tällaisissa kaupan alan yhtiöissä, joilla on paljon vuokrattuja liiketiloja, näyttävät DCF-laskelmat hyvin erilaisilta noiden rivien osalta, jos toisessa IFRS16 otetaan ja toisessa ei oteta huomioon. En nyt kaiva Tokmannista samanlaisia esimerkkilukuja tähän, mutta samaa aihetta kysyttiin keväällä toisessa kaupan alan yhtiön ketjussa, mihin annoin esimerkein vastauksen. Sama päätee myös Tokmannin DCF-laskelmaan. Tässä kuvakaappaus ja selitys aiheesta:

25 tykkäystä

Hei Petri,

Kiitos super nopeasta vastauksesta. Koulun penkillä ja Mr. Damodaranin luentoja seuranneena myös IFRS 16 vaikutukset olivat minulla laskelmassa otettu huomioon. Mietin lähinnä, milhin sidotte tuon poistojen sekä investointien kasvun tulevaisuudessa. Kasvavatko ne liikevaihdon kanssa samaa vauhtia, vai oletteko ottaneet keskimääräisen poistoaikataulun ja sen perusteellaa määritellyt nuo poistot ja bruttoinvestointien tarpeen?

7 tykkäystä

Poiminta OP:een tämän aamun (3.1) aamukatsauksesta:

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) julkaisemien tilastojen mukaan sen tavaratalo- ja hypermarketketjujäsenten käyttötavaramyynnin liikevaihto kasvoi marraskuussa 5,9 % viime vuodesta. Lokakuussa vastaava luku oli 4,0 %. Osakomponenteista pukeutumisen liikevaihdon kasvu jatkui vahvana (+24,4 %), kun taas kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän kasvu jäi maltilliseksi (+0,8 %). PTY:n tilastoihin sisältyvät K-Citymarket, Prisma, Sokos, Tokmanni, Minimani ja Stockmann. Tilasto ei sisällä verkkokauppaa eikä se sisällä kaikkia käyttötavaroiden myyjiä Suomesta, mutta sitä voi kuitenkin pitää karkeana indikaationa käyttötavaratuoteryhmän kysynnästä, joka on relevanttia etenkin Tokmannille. Hyvänä jatkuneen kysyntätilanteen lisäksi nostamme tilastoista esiin korkeakatteisen pukeutumisen myynnin vahvana jatkuneen kasvun, mikä voi tukea yhtiön Q4-myyntimixiä katemielessä nykyisessä kustannusinflatorisessa toimintaympäristössä. Olemme Tokmannin Q4-ennusteissamme odottaneet vertailukelpoisen (LFL) liikevaihdon kasvun hidastuvan 1,5 %:iin, mikä alkaa loka-marraskuun tilastojen valossa näyttämään melko konservatiiviselta oletukselta.

38 tykkäystä

Bongattu LinkedIn:stä

Tokmannilla henkilöstö ilmeisesti viihtyy töissä :tokmanni:

27 tykkäystä

Havaintoja myös inderesin kyselystä

image

image

image

Johdon hyvä maine näkyy myös tuossa listauksessa, mutta en tiedä onko perusvastaaja perehtynyt tarkemmin henkilöihin.

27 tykkäystä

Tokmannin osake kelpasi joulukuussa Nordnet Suomen asiakkaille mukavissa määrin. Sijoitus kotimaisten osakkeiden listalla oli toinen, heti joulukuussa listautuneen Kempowerin jälkeen. :point_down:

Kuva: Nordnet

17 tykkäystä

2 viestiä yhdistettiin ketjuun: Omat kokemukset yhtiöistä -ketju

Kauppalehti listasi Helsingin pörssin 25 pieniriskisintä osaketta. :point_down:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tassa-ovat-helsingin-porssin-25-pieniriskisinta-osaketta-joukosta-loytyy-tuttujen-turvaosakkeiden-lisaksi-useita-kurssijyria-ja-ostopapereita/07b5138b-ba2b-467e-b8af-f5326887a6f3

Juttu on maksumuurin takana, mutta mainittakoot, että Tokmanni ylsi listauksessa mallikkaasti sijalle 5.

(“Kauppalehden lista perustuu 12 tunnusluvun rankingiin, eli yhtiöt on laitettu paremmuusjärjestykseen näiden tunnuslukujen perusteella. Tunnusluvut on jaettu kolmeen osa-alueeseen: taloudellinen suorituskyky, arvostustaso ja tekninen osakeriski. Taloudellinen suorituskyky pitää sisällään liikevaihdon kasvun, liiketulosprosentin variaatiokertoimen, oman pääoman tuoton sekä nettovelkaantumisasteen. Arvostusta pisteytetään tulostuoton, osinkotuoton, p/b-luvun ja vaaditun tuloskasvun perusteella. Osakeriskin mittareihin kuuluvat Sharpen luku, osakkeen likviditeetti, kurssimuutoksen variaatiokerroin sekä volatiliteetti.”)

28 tykkäystä

Lisää Kauppalehden otsikoita. Juttu on muutaman päivän takaa, mutta edelleen kuranttia kamaa. :point_down:

Juttu on maksumuurin takana, mutta S-Pankin Fenno-rahaston salkunhoitaja Juha Varis poimi kuusi yhtiötä, joita hänen mielestään kannattaa seurata tänä vuonna erityisen tarkasti (positiivisessa mielessä). Tokmanni valikoitui mukaan.

“Halpakauppaketju Tokmannin osake on laskenut syksyllä yli 15 prosenttia. Syynä oli kolmannella neljänneksellä odotettua heikommaksi jäänyt kannattavuus. Kapeampi myyntimarginaali oli kuitenkin enimmäkseen itse aiheutettua, sillä Tokmanni käynnisti massiivisen kanta-asiakaskampanjan, johon se houkutteli asiakkaitaan alennetuin hinnoin. Tokmannin mukaan sillä on nyt jopa puoli miljoonaa kanta-asiakasta. Negatiivinen vaikutus kannattavuuteen jäänee tilapäiseksi, mutta mittava kanta-asiakasarmada voi tuoda lisää myyntiä vuosiksi eteenpäin.”

20 tykkäystä