Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

OP laskee tavoitehinnan 24 euroon (25). Osta-suositus pysyy samana.

Näemme yhtiön edelleen rakenteellisena markkinaosuusvoittajana ja suhtaudumme pitkän aikavälin tulosnäkymiin myönteisesti.

21 tykkäystä

Tosiaan nyt kun analyytikko vaihtui niin katsoin Tokmannia ihan puhtaalta pöydältä. Vertailin Tokmannin strategiaa, ennusteita ja riskiprofiilia myös muihin seuraamiini kaupan alan yhtiöihin ja nyt mallinnus on paremmin linjassa sen kanssa miten mallinnan kaupan alan muuta sektoria.

Vähittäiskaupassa ja käyttötavarakaupassa kilpailu on kuitenkin kovaa ja päädyttiin laskemaan ennusteita tätä kautta, sillä markkinaosuuden voittaminen on aina kovan työn takana, varsinkin kun markkinaosuus on jo korkea.

Myös Tokmannin arvostus on ollut läpi historian selvästi muita Suomen kaupan alan toimijoita matalampi ja ei ole realistista odottaa että tähän tulisi isoa muutosta. Johdolla on kuitenkin erittäin vahva träck record, mutta tätä markkina ei tunnu kovin paljoa arvottavan.

Suositus pysyi kuitenkin osta niin edelleen nähdään tämä houkuttelevana casena nykyhinnalla erityisesti kassavirta ja osinko tuo jo vahvaa perustuottoa verrattuna korkoihin.

82 tykkäystä

Ei kai sentään. Minimanit sijaitsee suht lähellä kyseisten kaupunkien Tokmanneja.

Lisäksi Minimanin valikoima on enemmän vertailukelpoinen esim Prisman kanssa kuin Tokmannin, eli on panostanut vahvasti myös ruokapuoleen.

4 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Inderesin analyysit (aik. Inderesin uusi suosituspolitiikka)

Viesti yhdistettiin ketjuun: Inderesin analyysit (aik. Inderesin uusi suosituspolitiikka)

Viesti yhdistettiin ketjuun: Inderesin analyysit (aik. Inderesin uusi suosituspolitiikka)

Kyseessähän on Mega-Tokmannit, joita on tällä hetkellä yksi Torniossa. En näe ongelmana nykyisten Tokmannien sijaintia, mikäli Tokmanni haluaa siirtyä isompiin tiloihin.

Uskon että Mega-Tokmanneihin tulee laaja elintarvikevalikoima. Tornion Tokmannilla on esimerkiksi iso kalatiski. Olisi outoa mikäli hehtaari-Tokmannilta ei saisi tavallisia ruokaostoksia tehtyä.

Kuten viestissäni kirjoitin pidän suurimpana ongelmana Minimanin myymälöiden sijaintipaikkakuntia. Ainoastaan Jyväskylä kuuluu Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukkoon.

Seuraava askel näiden megamyymälöiden kanssa on joka tapauksessa mielenkiintoinen,
vaikka myymälöiden lukumäärä ei ole tärkein asia strategiakaudella.

4 tykkäystä

35 tykkäystä

Tässä vielä linkki Handelsbankenin aamukatsaukseen, jossa tavoitehinnan muutosta käsitellään: https://mb.cision.com/Public/3555/3506739/8424e63154a9244b.pdf

13 tykkäystä

Mihin on Tokmanneista kadonnut asiakaskokemusdatan kerääminen??? OLIn todella innoissani, kun mm. Amazon (!!!) otti saman järjestelmän käyttöön, jonka Tokmannilla olin nähnyt jo useamman vuoden. (Kuva)

Please Tokmanni, ota se analytiikka haltuun ja anna se myös paikallisjohdon käyttöön. Tuota etumatkaa ei kannata päästää käsistä.

4 tykkäystä

Omalla työpaikallani vastaavan laitteen hyödyksi voi laskea pyöreät nolla. Lisäksi tuo systeemi oli melko kallis. Palaute oli melko polarisoitunutta, eli pitkälti viitosta tai ykköstä. Tietysti käytännössä vitosia :wink: Palaute jää myös täysin epämääräiseksi kun ei sanallista palautetta ole. Eli tuliko hymynaama nyt halvasta hinnasta vai myymälän siisteydestä? Surunaama siitä, että haluttu tuote oli loppu vai siitä, että kesäapulainen istui kärrykatoksessa röökillä?

57 tykkäystä

Arvaisin myös, että näin korona-ajan mainingeissa ihmiset vieläpä välttelevät nappien lätkimistä mitä muut ovat painelleet. Ellei kyseessä ole speden speleistä tuttu nopeustesti

2 tykkäystä

Mahtaakohan nuo tyytyväisyys -nappulakyselijät olla enemmänkin firman PR toimintaa asiakkaan suuntaan. Tunnen olevani tärkeä asiakas kun kauppa oikeen erikseen kysyy minulta mielipidettä heidän toiminnastaan. Olen tyytyväisempi ihan jo kun kysyvät, vaikka ko. laitteessa ei olisi edes töpseli seinässä. Sillä kyselytiedolla ei välttämättä tee mitään, eikä ole tarkoituskaan tehdä.

4 tykkäystä

Järjestelmän käyttöönoton jälkeen data voi olla ihan hyödyllistäkin tietoa. Jos esimerkiksi palautteiden keskiarvo on alalaidassa niin ei sillä ole väliä onko syy kesäapulaisen toiminta, siisteys tai X. Palautteiden heikko taso selvitetään ja korjataan. Kun hymynaamat ovat olleet pitkään ja mahdollisia palautteita alentavia tekijöitä on korjattu niin varmasti alkaa arvosanat olemaan aika hyödytöntä luettavaa (lue; on vaikea paikantaa mistä yksittäinen numeraalinen palaute johtuu).

3 tykkäystä

Voi olla hieman off-topic tokmannia kohtaan, mutta mennään nyt kuitenkin, kun yhtiön toimintaan liittyen tätä ihmeteltiin:

Kuvittelisin, että syynä on covid-19 vastatoimet.
Jokapaikassa vältetään / poistetaan koronan leviämisen estämiseksi laitteita ja nappuloita käytöstä, ettei niitä jokainen kävisi tupeltamassa ja näin levittäisi virusta.

(mm. ainakin osassa kaupoissa pelikoneet oli koronan aikaan poissa käytöstä jne.)

2 tykkäystä

Kyllä tuo laite on ainakin ollut käytössä Pietarsaaren Tokmannissa avajaispäivästä saakka

3 tykkäystä

Tokmanni kommunikoi kevään 2021 pääomamarkkinapäivänsä yhteydessä tarkastelevansa mahdollisuuksia kansainväliselle yhteistyölle ja laajenemiselle pandemian hellitettyä. Kun nyt näyttäisi olevan valoa tunnelin päässä, mitä tulee pandemiaan, niin jaetaanpa tänne valaiseva artikkeli Tokmannin norjalaisesta, suorasta verrokista Europrisistä. Jutusta käy myös ilmi se, että Europris hankki jo vuonna 2018 20% omistusosuuden ruotsalaisesta ÖoB:stä optiona hankkia myöhemmin loppuosakin, mutta tästä näyttäisi olevan nyt hieman erimielisyyksiä. Juttu on julkaistu jo lokakuussa 2021: Börsveckan: Det är rea i Europris | Placera

Tässä vielä hiukan ruotsalaisesta ÖoB:stä: Vår historia | ÖoB

Tässä myös Kepler Cheuvreuxin tuoreet kommentit Europrisin Q4-tuloksesta: Dagens analyser: Europris - fredagen den 4 februari 2022 - Aktiellt

Jaoin nämä tänne, koska Tokmannilla on pitkäaikaista hankintayhteistyötä Europrisin kanssa ja itse näen fuusion näiden kahden kesken luontevana tapana muodostaa yhteispohjoismainen halpakauppaketju ideana edelleen laajeneminen Ruotsissa. Tämä kyllä on melko puhdasta mutuilua ja @Olli_Vilppo voi halutessaan torpata koko ajatuksen riskaabelina ja jopa mielettömänä :slight_smile:

Tokmannilla on tällä hetkellä 196 myymälää ja neljä uutta myymäläavausta on jo julkistettu. Joka tapauksessa vielä on tehtävää kotimaassakin vuoteen 2025 yltävän strategiakauden tavoitteeseen 220 myymälää. Lisäksi vielä Mäntsälän logistiikkakeskuksen mittava investointi, joten voi hyvin olla, että joudumme näitä kansainvälisiä avauksia vielä odottelemaan tovin, mutta aikainen lintu madon nappaa, kuten sanonta kuuluu :slight_smile:

34 tykkäystä

Kyllähän tässä ihan ideaa olisi. Tokmannin johtohan sanoi CMD:llä, kun joku kysyi tästä Q&A:ssa, että We think that Europris is wonderfull company tai jotain vastaava kryptistä.

33 tykkäystä

Kysymys Tokmannin nettovelkaisuusasteesta. Muistelen, että täällä ketjussa on avattu sitä, että Tokmanni ei varsinaisesti ole niin velkainen yhtiö kuin nettovelkaisuusasteluku näyttää. En nyt kuitenkaan löytänyt perusteltuja tälle ajatukselle. Mitenkäs tämä velkahomma oikein meneekään? Voisiko analyytikoissta vaikka @Olli_Vilppo tai joku asiaa tunteva valaista vielä asiaa. Kiitän.

2 tykkäystä

Oletettavasti liittyy ifrs 16 kirjanpitostandardiin, jossa vuokratut tilat täytyy merkitä velaksi loppusopimuskauden ajaksi. Tämä taas nostaa velkaisuusastetta, kannattaa esim. tilinpäätöksestä katsoa mielummin korollisten velkojen määrää, kun kyseessä kuitenkin firma jolla paljon vuokralla kiinteistöjä.

13 tykkäystä