Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

Näissä halpakaupoissa monesti törmää käytävälle jätettyyn lavalliseen tavaraa, joka odottaa hyllyyn laittamista. Minusta se on täysin normaalia ja olen tottunut siihen, että työntekijät hyllyjä täyttävät töiden ohessa ja täyttö voi jäädä kesken asiakkaan vaatiessa huomiota.

Sitten taas esimerkiksi Citymarketissa arkiaamuna, jolloin kuormaa tulee enemmän, niin siellä tuntuu olevan koko kauppiaan suku jopa siviilivaatteissa purkamassa kuormaa. Tietysti ruokakaupassa on paljon tuotteita, jotka pitää esimerkiksi kylmäketjun takia saada nopeasti hyllyyn ja tavanomaisella henkilöstömäärällä se ei välttämättä onnistu, mutta on siinä myös varmasti mukana sellaista “tehokkuutta”, jotta hyllytys tapahtuisi mahdollisimman nopeasti ja “huomaamattomasti” ilman asiakkaiden häiritsemistä hyllyvälejä täyttävällä tuotteilla. Ja minun huomioni on nimenomaan kiinnittänyt useassa eri kaupassa se, että siellä ei ole hyllyjen täyttäjillä edes firman vaatteita päällä.

Ero tilanteilla on käyttäjän kannalta merkittävä, jos toisessa homma hoidetaan muutamassa tunnissa ja toisessa se kuormalava on käytävällä 6 tuntia. Näilläkin toimilla luodaan asiakkaalle mielikuvaa kaupasta. Onhan se joskus halpakaupassa vähän irvokkaan näköistä, jos se lava on kärrätty käytävälle ja revitty muoveja/pahveja vähän tieltä pois ja laitettu vain alelappu päälle, mutta kuuluu asiaan?

Nämä uudet Miny-myymälät sitten näyttävät olevan juuri ei-halpakaupan näköisiä, suorastaan ei uskoisi Tokmannin liikkeeksi tuota Jyväskylänkään liikettä kuvien perusteella.

5 tykkäystä

Tänään tuli vierailtua Tornion Tokmannin “avajaisissa”, jossa porukkaa riitti hyvin. 1000 ämpäriä oli kerennyt jo mennä klo 16 mennessä & näytti että hyvän määrän kanssa jengi myös liikkeestä tuli ulos. Tornion Tokmannilla myös sen verran kokoa, että haastavaa tulla tyhjin käsin ulos - Mutta ei myöskään ole ehkä se nopein kauppapaikka…

Miny vaikutti yleisesti ihan siistiltä - Taisin jostain lukea, että juuri nuoremmat naiset olisi kohderyhmänä. Vaimon mielestä se oli ihan ok, mutta löysi sieltä itselleen kaksi harjaa. Vaikuttaa myös, että Miny ottanut Somea haltuun. Instagram jotakin mainontaa on, mutta sitten TikTok puolella tehty kaupallisessa yhteistyössä mainoksia, jonka uskon olevan hyväksi - Kun todennäköisesti siellä se kohderyhmä on. Myös ainakin joissakin kommenteissa oli kiinnostusta ja myös halua päästä shoppailemaan Minyyn.

Oman mielekuvan mukaan Tokmanni ei ole niin ollut nuorison liike, mutta uskon Minyn erityisesti kiinnostavan nuorempien naisten joukkoa. Tottakai tuolla alueella on jo Tiger / Normal ja muitten puolelta jo kilpailua, mut nopealla fiiliksellä olisi laadukkaampia (ei niin krääsää), vaikka edullisia.

19 tykkäystä

Uusi Miny-myymälä on tulossa Lappeenrantaan:

– Kauppakeskus IsoKristiina on meille hyvin tuttu ja mieluisa kauppapaikka, sillä Tokmanni-myymälämme on palvellut asiakkaitamme siellä jo vuodesta 2015. Asiakkaamme löytävät Tokmannin jatkossakin tutusta paikasta kauppakeskuksen kellarikerroksesta, hän lisää.

Vaikuttaa siltä, että etenkin kauppakeskuksissa Tokmanni pyrkii kahden myymälän systeemiin.

16 tykkäystä

Varmasti näin! Kyllähän tämä 100 tuotteen halpuuttaminen on enemmän markkinointikikka, mutta sanoisin silti sen olevan osa sitä hintojen halpuutusstrategiaa josta johto on viestinyt muutaman osarin ajan (tai tarkemmin sitä strategiaa että hintoja ei olla nostettu kuluttajille). Tokmannin kannattaisi kuitenkin markkinoida tätä hintojen lukitsemista vahvasti, jotta siitä saadaan kaikki mehut irti.

Mutulla sanoisin, että Minyn lanseeraus voi olla oikein kova piristysruiske, sillä eikös näistä suurin osa ole Tokmannin Private label tuotteita joilla kova kate.

6 tykkäystä

Mitä mieltä olette, pystyykö Tokmanni kilpailemaan Prisman kanssa? Tuntuu että molemmat myyvät melko pitkälti samoja tuotteita, mutta Prismalla on varaa olla halvempi.

2 tykkäystä

-Prisma on nostanut hintoja aivan älyttömästi, Cittari luonnollisesti iski mainonnassa heti tällä viikolla takaisin kun oli tutkimuksessa todettu Prismaa halvemmaksi. Tähän saakka Cittari on ollut systemaattisesti aina noin 15% Prismaa kalliimpi mutta oli nyt ensimmäistä kertaa halvempi, kertoo Prisman korotusten suuruudesta, 20% - 30% keskimäärin tuotteissa ja jopa yli.

Tokmannin on todellinen halpakauppa noihin verrattuna, voisi olettaa ruokapuolen myynnin lisääntyvän mutta toki pääosa kuluttajista melko hitaasti tajuaa hintatason muutokset. käydään vanhasta muistista entisessä kaupassa maksoi mitä tahansa.

14 tykkäystä

Moro! Nyt takaisin lomilta. Meillä tosiaan ennusteet maalaavat näissä kypsissä hyvää kassavirtaa tekevissä kuluttajafirmoissa aina sitä perusskenaariota. Näitä bull ja bear skenaarioita voi toki pyöritellä tämän ympärillä. Normaalioloissa se hajonta tulosennusteen osalta ei ole älyttömän suuri.

Nykyinen inflaatioympäristö on kuitenkin erilainen mihin on viime vuosina totuttu, sillä se antaa painetta kuluttajien ostovoimalle (liikevaihto) ja samalla nostaa yhtiön omia kuluja, jolloin marginaalit heikkenevät. Se nostaa myös epävarmuutta ennusteiden osuvuuteen, kun yhtiön historiallisia näyttöjä inflaatioympäristössä ei vielä kunnolla ole ja on vaikea arvioida kuinka kauan korkean inflaation aikakausi kestää ja kuinka syvään taantumaan talous joudutaan ajamaan, jotta inflaatio maltillistuu.

Samalla inflaation taklaamiseksi keskuspankkien nostamat korot nostavat myös sijoittajien tuottovaadetta verrattuna aiempaan ja sitä kautta myös hyväksyttävät arvostuskertoimet tulevat alas.

Yhtiö tosiaan tekee meidän arvion mukaan oikeita asioita, mutta inflaatiokehitys on se, mille yhtiön tuloskehitys ja samalla osakkeen arvostuskertoimet (korkojen nousun kautta) eivät ole immuuneja.

Tämä DCF on tosiaan se meidän perusskenaario ja 14,7 € arvon indikoi, että tämä olisi jo erinomainen ostopaikka. Tämä peruskenaario maalaa toimintaympäristöä, jossa tosiaan se inflaatio taittuu ja käydään vain lievässä taantumassa (kuten Nukkenukuttajakin maalaili) ja kuten Suomen pankin syyskuun väliennuste indikoi
image.

Tokmannin suhteen olen luottavainen pidemmällä perspektiivillä, mutta tosiaan tällä hetkellä, kun epävarmuutta on runsaasti ilmassa ei voi vielä kovinkaan varmasti todeta, että inflaatio taittuu ja tulos lähtee jälleen nousuun H2’23 alkaen. Myös nyt lyhyellä aikavälillä on niukalti ajureita ylöspäin tuloksen laskiessa ja varsinkin, jos meidän ennusteiden mukainen lievä negari vielä loppuvuodelle tulee (tuntuu, että ennustetutkaan negarit eivät olleet vielä kaikissa osakkeissa hinnoiteltuja sisään). Tästä syystä ei haluttu mennä vielä all in.

Noiden muiden kaupan alan yhtiöiden kohdalla kannattaa seurata aina enemmän sitä suositusta kuin tavoitehintaa, sillä suositus kertoo meidän arviosta osakkeen tuotto/riskisuhteesta, joka yritetään pitää aina oikeana. Käytännössä siis sen yhtiön analyysi päivitetään aina ensin, missä analyytikko kokee, että suosituksen tulee muuttua kuin sen yhtiön analyysi, missä pelkässä tavoitehinnassa on muutospainetta. Osa noista meidän kaupan alan yhtiöiden analyyseistä on päivitetty viime tuloskaudella (heinä-elokuu) ja on huomattavaa, että sen jälkeen talouskuva on synkentynyt ja korko-odotukset ovat nousseet. Päivitetään nämäkin analyysit viimeistää sitten parin viikon päästä alkavalla tuloskaudella.

27 tykkäystä

Onko jossain uutista tästä, että cittari olisi halvempi vai mistä tieto?

1 tykkäys

Kiitos kommenteistasi @Olli_Vilppo , selvensi ainakin minulle asiaa🙂Viimeisimpään tavoitehinta- ja suositusasetantaan asti olen ollut hyvin pitkälti samoilla linjoilla Inderesin kanssa, kun tavoitehintaa ja lopulta myös suositusta on hilattu hyvinkin nopeaan tahtiin 20 eurosta alemmas ja lisää-suositukseen. Mitä vähemmän osakkeeseen on ladattu odotuksia, sitä pienempi on mahdollinen pettymys ja muutenkin ostokelit säilyvät hyvinä, jota vastaan kenelläkään ei kai ole mitään🙂 Itse joka tapauksessa ostan vähän joka tasolta, niin ei lukkiudu liikaa mihinkään kurssiin.Toki myönteinen tulosyllätys ja kurssinousu voisi myös tuntua ihan kivalta nykyisessä markkinaympäristössä, kun miinusmerkkisten rivien määrä senkun kasvaa salkussa🙂

Näkemysero on varmaankin siinä, että koen nykyisen hinnan jo erinomaiseksi ostopaikaksi ja tosiaan myös tuo DCF-lukema 14,7 e indikoisi sitä, kuten mainitsitkin. Ymmärrän hyvin, että skeptisyys markkinaympäristön suhteen puoltaa astetta varovaisempaa näkemystä Inderesin analyysissa. Inflaatio voi hyvinkin osoittautua varsin sitkeäksi pirulaiseksi ja seuraavat vuodet Tokmannin kaltaiset kulutussektorin hitaat kasvajat hinnoiteltaisiin p/e 10. Jossakin määrin toki olen pettynyt, jos EPS jää useiden vuosien ajaksi tuolle n.yhden euron tasolle. Tässä tapauksessa ei tosiaankaan olisi mikään kiire ostoksille vaan todennäköisesti parempaa tuotto-odotusta löytyy muilta sektoreilta.

Tosiaan, en ottanut huomioon tuossa vertailussani verrokkiryhmän tuotto-odotuksiin sitä, että tavoitehinnat siellä ovat jo useissa tapauksissa pari kuukautta vanhoja, tuo tuottopotentiaali on vaan niin hauska tuolta Inderesin osakevertailusta napata, vaikka se ei juuri viisaammaksi tee🙂 Tuohon peruskalliohintaan jossakin määrin luotan, ymmärtääkseni kuitenkaan Tokmannin tase ei ole ainakaan heikentymään päin, mutta todennäköisesti oma kapasiteettini ei riitä ymmärtämään tuon oman pääomantuoton vaihteluväliä eri skenaariossa eli se luo merkittävää epävarmuutta tämän arvonmääritystavan käytölle, mutta mainittakoon täsmennyksenä, että Inderesin ROE-ennusteella 25% tälle vuodelle, peruskalliohinta olisi 10,75 e(itse asiassa kurssi on toistaiseksi pitänyt hyvin tämän tason, jonkinlaista teknistä tukitasoa kai sieltä myös löytyy), kuten mainitsin, olin tuota ROE:a omassa laskelmassani pudottanut, ihan summamutikassa siis, liiallista optimismia karsiakseni.

Oletko muuten sinä @Olli_Vilppo löytänyt jonkin syyn tuohon Europrisin kovaan kannattavuuteen? Itsehän tuossa aiemmin esitin, että ehkä Norjassa voi vaan myydä kalliimmalla tavaraa jopa halpakauppaimagolla, hankintahinnathan ainakin Aasian tuonnissa lienevät kuitenkin samat kuin Tokmannilla, koska yhteinen projekti. Toisaalta taas esimerkiksi palkkakulutkin korkeammat Norjassa, eroavaisuuksiin eri verolajeissa en ole perehtynyt.

Jotta sepustukseen tulisi höpinöitteni lisäksi jotakin asiaakin, niin tässä pari hajahuomiota talouslehdistöstä :slight_smile:

Osuuspankki oli eilen päivittänyt kuluttajasektorin suosituksiaan, joukossa Tokmanni, uusi suositus osta, 14,50 e(oli lisää, 15 e).

Uusimmassa Talouselämä-lehdessä oli artikkeli “Hyvästi Halpa elämä”, siitä löytyi myös Tokmannin tj. Rautiaisen lyhyet kommentit: “Isojen hankintojen harkinta kestää nyt pidempään, ja elämän luksusjuttuja jätetään vähemmälle” ja “Retkeilyn ja vaeltamisen suosio ei ole laantunut, ei myöskään kotoilun. Osa tästä on ihan tervettä kehitystä, viisaampaa kulutusta”. Tokmannilla korona-ajan hittituotteiden kuten paljujen menekki on viilentynyt, kun taas aggregaattien ja puuklapien kysyntä käy kuumana. Rautiaisen mukaan omavaraisuustrendi pitää yhä pintansa.

11 tykkäystä

Tästä kuvaajasta näkee, että se myyntikatemarginaali on selvästi kovempi Europrisillä kuin Tokmannilla. Todennäköisesti johtuu paremmasta hinnoitteluympäristöstä, kun Norjassa kaikki muukin maksaa Suomea enemmän ja silti hankintaa tulee paljon Tokmannin kanssa samoilla hinnoilla Aasiasta.

Jos muistan oikein niin Europrisillä myös vähemmän tuoreruokaa ja muutenkin mixi painottunee enemmän käyttötavaraan kuin Tokmannilla. PT-kaupassa tavara kiertää nopeammin kuin käyttötavarakaupassa ja siksi katteet ovat matalampia, mutta ROE-% ei välttämättä eroa näin paljoa.

Tokmannilla on vastaavasti matalampi oma kulurakenne, mikä varmasti johtuu juuri Norjan korkeammasta palkkatasosta.

17 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Tokmanni-analyysinsä. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta tarkentuu 13,40 euroon (edellinen 15,70 €).


14 tykkäystä

Silläkin uhalla, että ketjuun tulee vähän liikaa minun kommenttejani, niin jaetaan tänne vielä tämä, luultavasti maksumuurin takana: Citin strategi: Osakemarkkinoilta luvassa jopa 15 prosentin tuotto ensi vuonna – Näitä osakkeita kannattaa nyt tankata | Arvopaperi

Siinä Helsingissä vieraillut Citin Beata Manthey arvioi eri sektoreiden pärjäämistä nykyisessä markkinaympäristössä ja tuo esiin tällaisen riskin: “Halpakauppaketjutkin voivat olla ennen pitkää ongelmissa, koska ne joutuvat ostamaan tuotteensa aasialaisilta valmistajilta euroilla, jonka kurssi on heikentynyt.”

Toki tämäkin on luultavasti hinnoiteltu jo Tokmannin osakkeeseen, koska markkinat nyt vaan ottavat tällaiset asiat huomioon. Kannattaa kuitenkin huomioida, että nämä Mantheyn kommentit koskevat suhteellisen lyhyttä aikaväliä(puoli vuotta - vuosi) eli aika harva yksityissijoittaja kai lähtee painottamaan salkkuaan sen mukaan, mikä kulloinkin on paras sektori sijoittaa.

15 tykkäystä

Tämä on hyvä nosto! Ja erittäin hyvä @NukkeNukuttaja kun saadaan laadukasta keskustelua.

Huomaa myös, että Tokmanni kertoo vuoskarissa seuraavaa: "Tokmanni altistuu valuuttakurssiriskeille hankintojensa kautta. Valuuttakurssien epäsuotuisat muutokset voivat nostaa muissa valuutoissa kuin euroissa ostettujen tuotteiden hankintakustannuksia, eikä Tokmanni välttämättä pysty siirtämään kaikkia tällaisia kustannuksia asiakkailleen. Tokmannin tärkein ulkomaanvaluutta on Yhdysvaltain dollari. Tokmannin tuoteostoista 31.12.2021 päättyneellä tilikaudella noin 87 % tehtiin euroissa ja noin 13 % Yhdysvaltain dollareissa. Tokmanni suojaa vähintään puolet Yhdysvaltain dollareissa tehtävistä ostoista keskimäärin kuuden kuukauden jaksolle.

Eli tämä tarkoittaa, että vahvan dollarin ja heikon euron efekti tulee viiveellä Tokmannille, kun ensin hankitaan tavaraa varastoon Kauko-idästä ja tässä kohtaa on jo suojattu eur/dollari kurssia lisäksi seuraavat 6kk tuleville hankinnoille.

Ennusteissa tätä on vaikea eksaktisti ottaa huomioon. Meidän karkea käsitys tässä kohtaa on se, että kysynnän pehmeneminen näkyy jo selvästi Kiinasta globaalisti tehtävissä käyttötavaratilauksissa. Tämä siirtää hintaneuvotteluvoimaa takaisin tilaajille (kuten Tokmanni). Hinnoissa voi siten olla joissain kategorioissa jo nähtävillä pientä laskua ja ainakin merikonttien hinnat on noin puolittunut huipputasoista.
Nämä positiiviset efektit kuitenkin todennäköisesti kumoutuu jossain määrin tällä EUR/USD kurssin negatiivisella vaikutuksella kotimaisille toimijoille.

Verrokkiryhmää tiiraillessa silmiinpistävää on myös se, että USA:n halpakauppoja (Dollar General, Target) hinnoitellaan selvästi korkeammilla kertoimilla kuin Eurooppalaisia (B&M, Tokmanni, Europris, Puuilo). Toki jenkkipörssillä on takana muutenkin vahvempi talous, mutta dollarin vahvuus suhteessa euroon voi olla yksi tekijä taustalla.

14 tykkäystä

Tokmannilta hyvän mielen uutisia. :point_down:

Tokmanni ja Unilever Finland tukevat avustusjärjestö Hurstinapu ry:n toimintaa jo kahdettatoista kertaa – Lahjoitusten myötä on tarjottu konkreettista apua jo 520 000 euron arvosta

Tokmanni ja Unilever Finland jatkavat yhteistyötään järjestämällä jo kahdennentoista hyväntekeväisyyskampanjan avustusjärjestö Hurstinapu ry:n toiminnan tukemiseksi. Tänä vuonna Tokmannin ja Unilever Finlandin tavoitteena on lahjoittaa toiminnanjohtaja Sini Hurstin ja varatoiminnanjohtaja Heikki Hurstin johtamalle Hurstinapu ry:lle 50 000 euron arvosta erilaisia arjen välttämättömyyksiä, kuten elintarvikkeita ja hygieniatuotteita.

Tokmanni ja Unilever Finland järjestivät hyväntekeväisyyskampanjan Hurstinapu ry:n tueksi ensimmäisen kerran jo vuonna 2011. Kerran vuodessa järjestettyjen kampanjoiden myötä osapuolet ovat auttaneet avustusjärjestöä jakamaan erilaisia tuotteita avuntarvitsijoille jo 520 000 euron arvosta.


Ilmastotyön suunnannäyttäjä Tokmanni haastaa myös tavarantoimittajiaan torjumaan ilmastonmuutosta

Suomen suurin halpakauppaketju Tokmanni asetti yhtenä maailman edelläkävijöistä tieteeseen perustuvat, Science Based Targets -aloitteen (SBTi) virallisesti hyväksymät ilmastotavoitteet vuonna 2020. Siitä lähtien Tokmanni on haastanut myös tavarantoimittajiaan asettamaan omia ilmastotavoitteitaan. Sinituote on yksi haasteeseen tarttuneista kotimaisista yrityksistä.

18 tykkäystä

Kaupan alan yhtiöille edelliset vuodet olivat lähes yhtä juhlaa. Latistunut kuluttajaluottamus paistaa nyt ostoskoreissa. Analyytikko Olli Vilppo kommentoi.

Aiheet
00:00 Aloitus
00:20 Puuilo valopilkkuna
02:05 Kuluttajien taantuma
03:53 Harkinnanvarainen kulutus
07:10 Omat tuotemerkit (Pirkka, K-Menu, Iisi…)
09:25 Kesko taantumassa
12:45 Arvostukset

12 tykkäystä

Kävin tuossa äsken pyörähtämässä vastikään Jyväskylään avatussa minyssä. Kova kuhina oli liikkeessä näin arkena. Toivottavasti ei oo pelkästään alkuhuumaa. Liikkeen sijainti myös hyvä kauppakeskuksessa, heti sisäänkäynnin vieressä :+1:

17 tykkäystä

Tämä kai relevanttia informaatiota Tokmanninkin myynnin kehityksen suhteen:

8 tykkäystä

Kolmas Miny-myymälä avautuu viikon päästä Vantaan Jumboon:

– Minyssä yhdistyvät yllätyksellisyys, mielenkiintoisuus, herkulliset värimaailmat ja erinomainen hinta-laatusuhde. On hienoa voida tuoda Miny nyt myös viihdekauppakeskus Jumbo-Flamingoon. Yksi Suomen monipuolisimmista ja vilkkaimmista kauppapaikoista soveltuu erinomaisesti myös Miny-myymälämme kodiksi, Heimo kertoo.

Miny-osastoja on tulossa myös Hollolan ja Vantaan Myyrmannin Tokmanneihin.

24 tykkäystä

Yllättävän hyvällä ryminällä noita MINY-liikkeitä nyt tullut, tosin se varmasti oikea peliliike Tokmannilta, että pääsee markkinaosuuksista kiinni… Siitä puheen ollen, mitä ajatellette kuinka iso tämä MINYn markkina on / voisi olla jatkossa?

2 tykkäystä