Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

Dollarstore vaikuttaa lähteneen hyvin liikkeelle Tokmannin siipien suojassa kannattavuusmirlessä. Elokuussa muistan että johto puhui että Dollarstorella q4 ei ole samalla tavalla kausiluontoisesti tärkeä kuin Tokmannille. Nyt kuiten vedettiin siellä liikevoittoa 10,7 Meur q4:llä, kun ite hahmottelin silloin elokuussa reilua 5 meur q4:lle.

45 tykkäystä

Vähän arveluttaa pitkässä juoksussa se, että bisnes perustuu pitkälti tavaran rahtaamiseen Kiinasta ja vastaavista halvan tuotannon maista. Tähän luonnollisesti liittyy omat riskinsä joista Suezin kanava -case oli vasta pienehkö esimerkki. Valitettavasti iso osa Tokmannin tavarasta on myös muuta kuin ns välttämättömyyshyödykettä. Turhan tavaran kuluttaminen ei ole enää hirveen seksikästä myöskään. Egologisten arvojen huomioiminen myös päivittäisessä kulutuksessa lienee tulevaisuudessa vain kasvavan.

4 tykkäystä

Danske Bankin näkemykset Tokmannista. :point_down: Suositus: PIDÄ, tavoitehinta 15,50 €.

14 tykkäystä

OP laski tavoitehintaa 16,00 euroon 16,50 eurosta ja piti suosituksen Lisää-tasolla.

OP piti hieman huolestuttavana vertailukelpoisen asiakasmäärän lievää laskua Suomessa ja Ruotsissa.

Molemmissa maissa matalampikatteisten päivittäistavaroiden osuus oli OP:n odotuksia suurempi.

6 tykkäystä

Osaako Olli selventää Tokmannin rahoituskuvioita. Yhtiön rahoituskulut olivat verrattain tökeröt viimeisellä kvartaalilla. Rapsassakin odotetaan rahoituskulujen olevan kuluvalle vuodelle noin 40 miljoonaa euroa eli sama 10 miljoonan taso kuin viimeisellä kvartaalilla jatkuisi. Vuokrasopimusvelat pois lukien tämä tarkoittaisi kalliimpaa rahaa kuin mitä luottokorttivelka olisi

1 tykkäys

Olisikohan @Arttu_Heikura oikea osoite kysymyksellesi, Olli lienee opintovapaalla ja kommentoi ihan tavallisena foorumilaisena, toki todennäköisesti muita valistuneempana :slight_smile:

Täytyy kyllä sanoa, että pieni pettymys nuo isot rahoituskulut, mielestäni talousjohtaja puhui Dollarstore-kaupan toteuduttua noin 20 miljoonan kuluista eli melkoisen alakanttiin arvioi. Se selittänee myös kurssireaktion, vaikka analyytikoiden konsensus pysyi aika lähellä entistä, hieman muuttui jopa positiivisemmaksi, ottaen huomioon Artun kääntyminen lisää-puolelle.

Tosiaan piti paikkansa, että tulosjulkkarissa Rautiainen puhui Punaisenmeren kiertoreitin ja lakkojen yhteisvaikutuksen olevan kuluiltaan miljoona per kontti ja kyse oli 100-200 kontista. Tokmanni korjasi tiedon X:ssä, kun FIM Fennon salkunhoitaja Juha Varis ihmetteli asiaa, oikein on kokonaisuudessaan runsaan miljoonan kulut tähän mennessä. Tosin, en nyt usko, että kukaan otti tosissaan tuota miljoona per kontti-lausuntoa :slight_smile:

Hieman häiritsee tuo, että Tokmannin johto höperehtii tuolla tavalla, mutta erehtyminen on inhimillistä ja esiintymistilanne on kaikille aina jännittävä, vaikka kuinka olisi koulutettu ja marinoitu siihen.

Käsittääkseni @Gadus juurikin vuokrasopimusvelat tuon aiheuttavat, muutenhan velkaisuus ja rahoituskulut vähenisi hyvää tahtia. Arttuhan noita vuokravastuuvelkoja avasi tuossa muutama viesti sitten.

6 tykkäystä

Tuossa kuviossa ei ole omaan silmään mitään järkeä. Ei mikään elinkelpoinen firma joudu maksamaan noin paljon korkoja vai jääkö tässä jokin vuokrasopimusvelkoihin liittyvä kuvio huomioimatta?

Ajattelin ensin kulujen liittyvän Dollarstoren ostoon, mutta ei kait mahdolliset kertaluontoiset kulut yleensä usealle kvartaalille jakaudu, koska korot olivat koholla jo Q3lla

Tietysti laskennallisia vuokravelkoja tulee lisää, mutta ne eritellään syystä varsinaisista rahalaitosten korollisista veloista

Suuri osa Tokmannin rahoituskustannuksista tulee IFRS 16 (eli vuokrasopimusvelat) liitännäisistä korkokuluista. Jos IFRS16 maailma ei ole tuttu niin siitä löytyy lisää tietoa täältä ja täältä.

Alla kuva 2022 vuosikertomuksesta, jossa on eritelty velasta ja vuokrasopimuksista johtuvien korkokulujen osuudet. Tästä käy ilmi että IFRS16 korkokulujen osuus on ollut suuri verrattuna normaaleihin velasta johtuviin korkokustannuksiin

Nyt Dollarstoren oston myötä Tokmannin vuokravastuuvelat kasvoivat merkittävästi. Siihen on kaksi syytä. Kaikki Dollarstoren vuokrasopimukset siirrettiin Tokmannin taseen vuokravastuuvelkoihin. Lisäksi Dollarstoren vuokrasopimukset ovat kestoltaan paljon pidemmät kuin Tokmannilla. Tällöin Dollarstoren yhden vuokrasopimuksen arvo näyttäytyy taseessa suurempana kun sitä verrataan Tokmannin myymälöihin.

Lisäyksenä tähän vielä, että Mäntsälän logistiikkakeskuksen myynti ja takaisinvuokraus (2023 joulukuussa) nosti myöskin vuokravastuuvelkoja.

Olisi erittäin mukava jos Tokmanni avaisi näitä korkokulujen tietoja myös osavuosikatsauksessa, mutta asia ei näin valitettavasti ole.

On kuitenkin huomioitava että tavalliset korkokulut ovat myös nousseet, sillä Dollarstore yritysosto rahoitettiin velkarahalla ja samaan aikaan Tokmannin keskikorko on noussut. Mutta edelleen IFRS16 korkokulut esittää suurempaa osaa Tokmannin korkokustannuksista.

19 tykkäystä

Hyvä että paikataan aukkoa sivistyksessä. Muilla seuraamalla firmoilla kiinteistöjä niin vähän vuokralla, ettei asia ole erityisemmin pistänyt silmään missään vaiheessa

2 tykkäystä

Olet oikeassa, tämä efekti korostuu Helsingin pörssissä etenkin kauppa- ja terveyspalveluyhtiöillä sekä esim. NoHolla.

4 tykkäystä

Sipoon Söderkullan myymälä alkaa näyttämään melko valmiilta:


Lähde Facebook

11 tykkäystä

Analyytikon kommentit kaupan kasvun piristymiseen liittyen. :point_down:

Markkina kehittymässä oikeaan suuntaan Tokmannin kannalta

Tokmanni on kärsinyt Suomen heikosta käyttötavaramarkkinasta Q4:n ja tammikuun ajan. Kulutusta on siirtynyt alemman katerakenteen omaaviin päivittäistavaratuotteisiin, joissa kilpailu on samaan aikaan ollut arviomme mukaan erittäin lujaa. Nyt trendi on parantumaan päin käyttötavarakaupan herätessä kasvuun. Ennustamme Tokmannin Suomen toimintojen Q1-kasvun (~1 %) tulleen puhtaasti uusista myymäläavauksista. Käyttötavaramarkkinan jatkaessa parantumistaan, saattaa vanhojen myymälöiden kasvuennusteisiimme kohdistua jonkin asteista nousupainetta.

23 tykkäystä

Kaupan tila podcastien 10. jaksossa Arhi Kivilahden analyysiä mm. Tokmannista ja Dollarstoresta. Ei ehkä mitään uutta ja mullistavaa, mutta kuuntelusuositus kuitenkin ja samalla myös koko sarjalle, jos asiantuntijan näkemykset vähittäiskaupan tilasta kiinnostaa yleisemminkin.

5 tykkäystä

Sipoon Söderkullan myymälän avajaiset on 11.4.

Lähde Facebook

11 tykkäystä

Naantaliin aiotaan rakentaa uusi kauppakiinteistö. Siihen on tulossa kolme toimijaa, mutta nimiä ei paljastettu.
(maksumuuri)


Tokmanni avaa 11.4. myös Pälkäneen myymälän. Sipoon Söderkullan myymälään avataan myös Miny-osasto:

Tilaa halpakauppaketjun uusimman, helppoa ja miellyttävää ostamista korostavan myymäläkonseptin mukaisesti suunnitelluissa myymälöissä on runsaasti, Sipoon Söderkullassa noin 2 900 ja Pälkäneellä noin 3 000 neliömetriä. Sipoon Söderkullassa myymälän yhteydessä palvelee noin 500 ja Pälkäneellä noin 550 neliömetrin laajuinen puutarhamyymälä.

Vuosaaren myymälä suljetaan 12.4.:

Helsingin Vuosaaren kauppakeskus Columbuksessa Tokmanni sulkee myymälänsä vuokrasopimuksen päättymisen vuoksi perjantaina 12.4.2024.

6 tykkäystä

Pälkäneen uuden Tokmannin ensimmäiset asiakkaat olivat yöpyneet oven edessä teltassa :laughing:
(Maksumuuri)


Söderkullassa ensimmäiset asiakkaat tulivat vasta 5:30:
(ruotsinkielinen )

7 tykkäystä

Täältä tuhti lukupaketti:Tokmanni Group Oyj: Tokmanni-konsernin hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös, selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä sekä palkitsemisraportti vuodelta 2023 on julkaistu | Kauppalehti

Tässä linkki varsinaiseen toimintakertomukseen: https://mb.cision.com/Main/16556/3960709/2728269.pdf

7 tykkäystä

Uusi Dollarstore avataan Linköpingissä 25.4. Asiakkaita houkutellaan paikalle yllätysämpäreiden ja kahvin avulla. Tämä on toinen myymälä Linköpingissä:


Lähde Facebook

17 tykkäystä

Kohta on kesä ja ehkä loma, käy katsomassa millaisia helppoheikkien-kintas myymälöitä nuo ovat. Pidän Tokmannista mutta nuo ovat aivan muuta. Sijoittaisitko epäkurantin tavaran myymälöihn. Paluu juurille ei varmaan sovi tähän päivään enää-

2 tykkäystä

Tokmanni-konserni vastasi tähän kommenttiin laatimalla vajaat 100 sivusen englanninkielisen ESG-raportin.

Dollarstore:

  • Dollarstore aloitti liiketoimintansa vastuullisuuden vahvistamisen osana Tokmanni-konsernia.
  • Dollarstore lanseerasi ilmoituskanavan anonyymeille ilmoituksille.
  • Dollarstore aloitti konsernin politiikkojen integroinnin toimintaansa.
  • Dollarstore liittyi amfori BSCI:hin.
  • Valtaosa Dollarstoren toimistotyöntekijöistä sekä myymälä- ja varastopäälliköistä suoritti eettisiä toimintaohjeita koskevan koulutuksen.
12 tykkäystä