Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

Tokmanni-konserni vastasi tähän kommenttiin laatimalla vajaat 100 sivusen englanninkielisen ESG-raportin.

Dollarstore:

 • Dollarstore aloitti liiketoimintansa vastuullisuuden vahvistamisen osana Tokmanni-konsernia.
 • Dollarstore lanseerasi ilmoituskanavan anonyymeille ilmoituksille.
 • Dollarstore aloitti konsernin politiikkojen integroinnin toimintaansa.
 • Dollarstore liittyi amfori BSCI:hin.
 • Valtaosa Dollarstoren toimistotyöntekijöistä sekä myymälä- ja varastopäälliköistä suoritti eettisiä toimintaohjeita koskevan koulutuksen.
13 tykkäystä

Tokmannin tiedote Linköpingin toisen myymälän avajaisista:

Kyseessä on Dollarstoren toinen myymälä Linköpingissä. Uusi myymälä tulee Tornbyn kauppakeskittymään (Östra Svedengatan 27), ja sen myyntipinta-ala on noin 3 700 neliömetriä.

15 tykkäystä

Tokmannin yhtiökokous oli tänään: Tokmanni Group Oyj:n varsinaisen yhtiökokouksen ja hallituksen järjestäytymiskokouksen päätökset | Kauppalehti

Osinkopuolueen tiedote: Yhtiökokous päätti, että 31.12.2023 päättyneeltä tilikaudelta jaetaan osinkona enintään 0,76 euroa osakkeelta eli 44 706 782,64 euroa. Siitä 0,38 euroa maksetaan osakkaalle, joka täsmäytyspäivänä 25.4.2024 on merkitty Euroclear Finland Oy:n pitämään osakasluetteloon. Osingonmaksupäivä on 8.5.2024. Muu osa voitonjakokelpoisista varoista jätetään omaan pääomaan.

Hallitus valtuutettiin päättämään myöhemmin harkintansa mukaan enintään 0,38 euron osakekohtaisen osingon jakamisesta yhdessä erässä. Valtuutus on voimassa 31.12.2024 asti. Yhtiö julkistaa hallituksen mahdollisen osingonjakopäätöksen ja vahvistaa samassa yhteydessä osingonmaksun täsmäytys- ja maksupäivän.

Jokin ihmeellinen epäonni vaivaa omaa osallistumistani Tokmannin yhtiökokoukseen. Olin aamulla matkalla junalla Mäntsälää kohti, mutta koska jo Tikkurilassa juna oli 20 minuuttia myöhässä, päätin jättää leikin sikseen. Viime vuonna veturinkuljettajien lakko esti pääsyni Mäntsälään, kun taas koronakeväänä 2020 yhtiökokous peruutettiin, silloin kokouspaikka olisi ollut Katajanokan Marina Congress center. Seuraavana vuonna taisikin olla sitten vain etäkokous. Vuonna 2019 Tokmanni järjesti bussikuljetuksen Helsingistä Mäntsälään, mutta unohdin ilmoittautua ajoissa. No, toivottavasti ainakin @Vanerihands oli puolustamassa tänään foorumin värejä ja saamme kuulla maukkaita yksityiskohtia sekä nähdä meemejä kokouksesta :slight_smile:

Tokmanni voi järjestää yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiökokouksen joko Helsingissä tai Mäntsälässä, nähtävästi ainoa kerta Helsingissä tähän mennessä olisi ollut tuo edellä mainittu, peruutettu vuoden 2020 yhtiökokous. Ehkä jo ensi vuonna…

16 tykkäystä

Jotenkin tuntuu siltä, että Tokmannin johto ja hallitus pitää tästä, että väkeä on verrattain vähän, sekä kysymyksiä ja keskustelua ainakin kokouksen aikana olemattomasti.

Oikeastaan yhtiökokouksen rooli korostui siinä, että äänestyslippujen jaon yhteydessä ei annettu mustekynää. Viime vuoden tapaan oli vain makeaa tarjottavaa kahvin kera. Viime vuoden kuivakan pullan sijaan oli mehevää marjapiirakkaa kermavaahdolla. Oikeastaan tämä oli varsin riittävä majatalon runsaan aamiaisen jälkeen. Viime vuotinen messutunnelma aulassa loisti poissaolollaan. Oikeastaan siellä jökötti muutamia grillejä, kun viime vuonna siellä esiteltiin laajemmin Tokmannin omia merkkejä ja Tokmanni-klubia. Toisaalta Tokmanni-klubissa on yli 3,5 miljoonaa kanta-asiakasta.

Seppo Saastamoinen avasi tuttuun tapaan kokouksen. Puheessa oikeastaan ollut mitään, mikä olisi jäänyt mieleen. Taisi olla viime vuoden kertaamista. Olihan viime vuosi merkittävä Tokmannille logistiikkakeskuksen valmistumisen ja Dollarstore kaupan myötä. Mielestäni Saastamoinen kertoi myös osinkoehdotuksen sanasta sanaan. Voi olla että näin kuuluukin tehdä, vaikka asiaa käsitellään omassa pykälässään.

Toimitusjohtaja Mika Rautiainen piti katsauksensa, jonka alussa myös muu johtoryhmä esittäytyi. Mika Rautiainen on loistava esiintyjä, mutta tuskinpa tätä taaskaan videoitiin, mutta kalvot on julkaistu.


Toimitusjohtaja valitti myös takatalvesta, ettei se tee hyvää puutarhamyynnille.

Osakkeenomistajien kysymykset olivat, joko liian laajoja tai yksittäisiä lukuja, jotka kyllä pitäisi löytyä tilinpäätöksestä. Ensimmäinen kysymys koski yrityskauppoja varsin laajalla pensselillä. Hallituksen jäsen taisi olla Tikkurilan entinen toimitusjohtaja vastasi lähinnä, että yrityksiä myydään ja ostetaan. Joku toivoi, että yritys antaisi tavoitteen myös osakekohtaiselle tulokselle.

Itse yritin kysyä suomenkielisen sijoittajaviestinnän heikennyksistä. Käsittääkseni mainitsin myös englanninkielisen webcastin tekstittämisestä. Arimo lähinnä puolusti ajansäästöllä suomenkielisen webcastin lakkauttamista. Onhan tämä aikamoista, että audiovisuaalista suomenkielistä esitystä pitää mennä Mäntsälään saakka katsomaan julkisen liikenteen ulottumattomiin. Itse tarposin majatalosta yhdessä avustajani kanssa valtatien pientareella lumihangessa yhtiökokoukseen.

Osingonjakopäätöksen yhteydessä kysyin, miksi ei ole määritetty alustavaa täsmäytys- ja maksupäivää toiseen osinkoon. Arimo vastasi hyvin ympäripyöreästi lähinnä, että hallitus päättää nämä päivät oman harkinnan mukaan. Osinkopuolue loisti poissaolollaan kokouksesta, enkä saannut taustatukea.

Eja Tuominen piti mielestäni hyvän esittelypuheen sen yhteydessä, kun hänet valittiin hallitukseen. Avustajani hermostui siinä vaiheessa, kun alettiin päättää hallituksen ja johdon palkkiojärjestelmistä, mutta leppyi saadessaan yllätysämpärin.


Alla oleva piknikhuopa sisältyi ämpäriin. Pumppusaippua on nyt 100 millilitraa isompi kuin viime vuonna. Tokmannin osakekurssihan romahti viime vuonna siinä kohtaa kuin saippua loppui pullosta.

49 tykkäystä

Käyttötavaramarkkinan lasku ei analyytikkojen mukaan povaa Tokmannille suotuisaa kehitystä Q1:lle:

Tokmannille tärkeä käyttötavaramarkkinan 3 %:n lasku maaliskuussa ja tasainen kehitys tammi-maaliskuussa ei povaa yhtiölle suotuisaa kehitystä 17.5.2024 raportoitavalle Q1:lle. Käsityksemme mukaan kulutus on keskittynyt päivittäisiin, alhaisemman hintapisteen tuoteryhmiin. Arvioimme osan käyttötavaramyynnistä valuneen hypermarketeille korkeiden asiakasvirtojen (Keskon kävijämäärät ja Q1-liikevaihto kasvoivat sekä S-ryhmän liikevaihto kasvanut selvästi) ja hintakampanjoinnin seurauksena.

9 tykkäystä

Normalista hyvä juttu HS:ssa - liippaa myös Tokmannia
” Viimeisimmän arvion mukaan Suomeen voisi mahtua 130–140 Normal-myymälää. Lukema on tarkentunut jatkuvasti ylöspäin.”
Suomen halpakauppa laajentaa vauhdilla, mutta jossain vaiheessa markkinan täytyy kasvun/uusien liikepaikkojen osalta saturoitua. Kysymys kuuluu missä pisteessä, jos Tokmanneja, Puuiloja ja Normaleja jne tulee 30 paikan vauhtia lisää. Kuka on vahvin kandidaatti ja miksi?

5 tykkäystä

Kauppalehdessä halpakaupoista.

Tokmannista muutama nosto Dansken salkunhoitajan lausumista:

 • Dansken salkunhoitaja Ville Kivipelto kertoo, että keskeisin syy Tokmannin lisäostoille on varsin houkutteleva arvostustaso.

 • Tokmanni näyttää eri arvostuskertoimilla halvalta

 • Yhtiö saa vauhtia talouden piristymisestä ja Dollarstore-kaupan myötä lisääntyvistä myymälöistä sekä synergiaeduista. Osinkotuotto on houkutteleva.

20 tykkäystä

Tokmanni vetäytyy Jyväskylän Keljon hankkeesta ja sulkee Miny-myymälän Espoon Lippulaivasta. Tokmanni muuttaa Espoossa Espoontorista suurempaan tilaan Kauppakeskus Entresseen:

Espoossa Tokmanni on tehnyt pitkäaikaisen vuokrasopimuksen Espoon keskuksessa sijaitsevaan Kauppakeskus Entresseen. Tokmannin tavoitteena on päästä viettämään myymäläavajaisia kauppakeskuksessa kuluvan vuoden loka–marraskuussa.

Tilaa uudessa myymälässä tulee olemaan noin 2 000 neliömetriä, kun Kauppakeskus Espoontorin Tokmanni-myymälässä neliöitä on noin 1 300.

Edellä mainittujen myymälöiden ohella Tokmanni kertoi jo vuonna 2022 kaavailevansa uutta Tokmanni-myymälää Jyväskylän Keljon alueelle. Sittemmin suunnitelmia on siirretty, ja nyt Tokmanni kertoo vetäytyvänsä hankkeesta kokonaan.
– Vetäytymisen syinä ovat hankkeen suunnitteluvaiheessa ilmenneet ja kustannuksia nostaneet muutokset, Koponen kertoo.

Kaupunkikeskus Lippulaivaan Espoonlahteen vuonna 2022 avattu Miny-myymälä suljetaan heinäkuussa, sillä Minyllä nähdään olevan paremmat menestymismahdollisuudet kaupungin valikoiduissa Tokmanni-myymälöissä palvelevissa shop-in-shop-osastoissa.

9 tykkäystä

Onko esitetty arviota miten GM voisi parantua näiden synergioiden myötä? Voisi olla hyvin ilmeinen Dollar Storen osalta, mutta onko Tokmannin puolella varaa parantaa. Jonkinlaista pohjoismaista yhteistyötä taidettiin tehdä jo tällä hetkellä

Mikä on GM, muu kuin general manager?. En nyt saa enää tuota artikkelia auki, joten en osaa sanoa.

2 tykkäystä

GM=Gross Margin

(liirum ja laarum ja merkit täyteen)

4 tykkäystä

Nyt aukesi artikkeli. Ei ollut sen kummemmin avattu asiaa.

Analyytikon ennakkokommentit Tokmannin Q1-tulokseen liittyen. :point_down:

7 tykkäystä

Tokmanni myös Handelsbankenin aamukatsauksessa.

https://publish.ne.cision.com/Release/ViewReleaseHtml/FB09386E568EE012

Lyhyen ajan suositus Pidä ja 3v. tavoitehinta 21eur.

11 tykkäystä

Haluan tämän taulukon näkyviin avattuna aamua varten, vaikka @KuHa varmaan taas nopea onkin :slight_smile: , säästää ainakin yhden klikkauksen ja viesti ihan viimeisenä ketjussa, varokin @Vanerihands löytämästä jotakin myymäläavausta seuraavan 12,5 tunnin aikana :slight_smile:

Tokmanni Pre Q1'24

Aika pessimistiset on omatkin odotukset, mutta vaikka käyttötavaramarkkina on ollut heikko, logistiikkaongelmista kärsitty ja kevät tuli vasta toukokuussa, lienee analyytikkoennusteissakin jonkin verran liikkuvia osia Dollarstoren myötä. Myös sentimentti Hesulin pörssissä on parantunut viime viikkoina eli vaisusta tuloksesta ei välttämättä rangaista viimeisen päälle vaan annetaan jotakin arvoa myös kasvulle.

25 tykkäystä

Vahvaa kasvua haastavassa markkinatilanteessa

KESKEISTÄ ENSIMMÄISELTÄ VUOSINELJÄNNEKSELTÄ 2024

 • Tokmanni-konsernin liikevaihto kasvoi 42,4 % (4,7 %) 339,2 milj. euroon (238,2)
 • Vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi 1,7 % (2,7 %)
 • Vertailukelpoinen myyntikate oli 115,4 milj. euroa (75,5) ja vertailukelpoinen myyntikatemarginaali oli 34,0 % (31,7 %)
 • Vertailukelpoinen liikevoitto oli -5,1 milj. euroa (-2,2), -1,5 % liikevaihdosta (-0,9 %)
 • Liiketoiminnan rahavirta oli -40,0 milj. euroa (-12,9)
 • Laimennettu osakekohtainen tulos oli -0,20 euroa (-0,07)

TULOSOHJEISTUS VUODELLE 2024 ENNALLAAN

Tokmanni-konserni arvioi vuoden 2024 liikevaihdon olevan 1 660-1 760 milj. euroa. Vertailukelpoisen liikevoiton arvioidaan olevan 110-130 milj. euroa.

TOKMANNI-KONSERNIN TOIMITUSJOHTAJA MIKA RAUTIAINEN

Kova kasvu Dollarstoren myötä, kiinteät kulut rasittivat tulosta

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä Tokmanni-konsernin liikevaihto kasvoi 42,4 % ja oli 339,2 milj. euroa. Merkittävän kasvun taustalla on viime vuoden elokuussa toteutettu yrityskauppa. Vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi 1,7 % (2,7 %). Päivittäistavaroiden 4,7 %:n kasvu vauhditti vertailukelpoista myyntiä. Asiakkaiden ostovoima ja luottamus omaan talouteen olivat edelleen matalalla tasolla. Halvat hinnat ja houkuttelevat kampanjat kiinnostivat asiakkaitamme entistä enemmän.

Tokmannin ja Dollarstoren integraatio etenee suunnitelmien mukaisesti. Päähuomio kohdistuu ostojen yhdistämiseen konsernitasolla. Tavoitteemme vuoden 2025 loppuun mennessä on yli 15 miljoonan euron vuosittaiset synergiaedut. Maaliskuun loppuun mennessä saavutetut synergiaedut ovat vuositasolla jo 6.7 miljoonaa euroa.

Tokmanni-segmentin liikevaihto kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 4,2 % ja oli 248,1 milj. euroa. Vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi 1,7 %. Vertailukelpoinen asiakasmäärä kasvoi hieman edellisvuodesta ja samalla vertailukelpoinen keskiostos kasvoi 1,2 %. Myynnin hyvään kehitykseen vaikutti ennen kaikkea pääsiäisen ajoittuminen maaliskuun loppuun, kun vertailukaudella pääsiäinen ajoittui huhtikuun alkupuolelle. Vertailukelpoinen myyntikatemarginaali oli 32,8 % (31,7 %). Vertailukelpoinen liiketulos oli -1,7 euroa (-1,9).

Dollarstore-segmentin liikevaihto oli ensimmäisellä neljänneksellä 91,1 milj. euroa. Vertailukelpoisesti liikevaihto kasvoi 1,8 % paikallisissa valuutoissa. Vertailukelpoinen asiakasmäärä laski hieman edellisvuodesta, kun taas vertailukelpoinen keskiostos kasvoi 3,4 %. Vertailukelpoinen myyntikatemarginaali oli 37,4 %. Vertailukelpoinen liiketulos oli -2,8 milj. euroa.

Ensimmäinen vuosineljännes on sekä Tokmannille että Dollarstorelle heikoin myynnin ja kannattavuuden osalta. Molemmat segmentit kuitenkin suoriutuivat nykyisessä markkinatilanteessa kohtuullisesti.

LEHDISTÖ- JA ANALYYTIKKOTILAISUUS

Tokmanni-konsernin toimitusjohtaja Mika Rautiainen ja talousjohtaja Tapio Arimo esittelevät katsausta julkaisupäivänä analyytikoille, sijoittajille ja tiedotusvälineille klo 10.00. Esitys pidetään englanniksi. Suoraa webcast-lähetystä voi seurata osoitteessa Sijoittajat – Tokmanni tai alla olevan linkin kautta. Tallenne esityksestä on saatavilla yhtiön internetsivuilla tilaisuuden jälkeen. Webcast-linkki: Business Review for January-March 2024

12 tykkäystä

Tulosesityksen kalvot löytyvät täältä:

8 tykkäystä

Eipä tämä tulos pahemmin hurraa-huutoihin anna aihetta. Myyntikatemarginaali noussut vertailukaudesta varmaankin Dollarstoren ansiosta, mutta muuten on luvuista vaikea löytää positiivista. Luonnollisesti epäorgaanista kasvua on paljon. Kausiluonteisuus ja heikko suhdanne painaa kyllä kovasti. Kyllä markkinat tästä rankaisee, semminkin kun Q2:een sisältyvä huhtikuukin oli varmaan aika heikko kuukausi, mielelläni olen tässä väärässä🙂. Pitkän tähtäimen houkuttelevuus kuitenkin säilyy, ei tätä kvartteripelillä arvioida. Odotellaan ammattilaisen kommentointia🙂

Rahavirta oli nyt miinuksella 40 miljoonaa, viime vuoden vertailukaudella -13 miljoonaa ja Q1/2022 peräti 65 miljoonaa miinuksella.

Mikäs tuon nettovelkojen ilman vuokrasopimusvelkoja kasvun selittää @Arttu_Heikura , nyt 235 miljoonaa, mutta tilinpäätöksessä 165 miljoonaa!? Eikös silloin ollut jo yhdistetyt luvut Dollarstoren kanssa!? Onko varastot taas täynnä ja ostovelkaa!?

Pääsiäinen vaikutti positiivisesti @Alex_85

Lisäys: Taisinkin jättää huomiotta kassan noissa nettovelkapohdinnoissani eli ei velka ole lisääntynyt!?

12 tykkäystä

En lukenut vielä tarkemmin, mutta voisiko kuvitella että esim pääsiäisen ajoittuminen voisi vaikuttaa? Mietin tuota että käyttökate lähempänä odotuksia ja liikevoitto jäi?

Ohjeistus toistettiin, joten ei hätää :wink:

3 tykkäystä

Pessimisti ei pety, mutta markkinat pettyy.
Minä pidän tämän aamuista julkaisua positiivisena ulostulona, huonomminkin olisi voinut mennä kun miettii viime aikojen muuttujia.

DS:n synergiat ovat alkaneet tuottamaan tulosta, ja uskonkin että Ruotsista nähdään vielä kovia lukuja kun sykli lähtee nousuun. Tokmanni kasvaa edelleen ja lantteja tippuu osinkojen muodossa omistajille tasaisin väliajoin.

7 tykkäystä