Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

Laaja raportti Tokmannista:

27 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Pilkunviilaus-, kielenhuolto- ja oikeinkirjoitusketju

Kiitos kattavasta raportista @Arttu_Heikura , näin ensilukemalta oikein hyvä tietopaketti. Osinkopuolueen jäsenenä toki kiinnostaa tuo, että olet pudottanut osingonjakosuhteen 60%:iin vuosina 2025-26, toki tämä velkaantuneisuus huomioonottaen voi olla ihan perusteltua, mutta hieman lisäselitystä kaipaisin, tarkoittaisihan tämä Tokmannin omasta osinkopolitiikasta vetäytymistä.

Tuo sivulta 34 löytyvä vertailu eri halpakauppiaiden valikoimista on myös valaiseva, eipä siellä varsinaisista halpakauppiaista ole täyden valikoiman tavarataloja kuin Halpahalli ja Kärkkäinen, molemmat varsin paikallisia toimijoita. Verrokeista puolestaan näyttää siltä, että Tokmanni laahaa ainoastaan vähän Europrisin alapuolella arvostuksessa, lienee eräänä syynä molemmille matalahkoon arvostukseen nuo toimitusketjuongelmat Punaisenmeren tilanteen takia, toki tämän luulisi pikkuhiljaa helpottavan, mikäli Lähi-idässä jotakin rauhantynkää saataisiin aikaiseksi. Tai sitten markkinat diskonttaavat pysyvämpää riskiä tuon toimitusketjuhaavoittuvuuden takia.

Skenaarioanalyysissa myös tämä on huomionarvoinen seikka: “Peruskenaarion mukaisten ennusteidemme ja 14x P/E- ja 11x EV/EBIT-kertoimien mukainen käypä nykyarvo Tokmannin osakkeelle arviomme mukaan on noin 16 euroa. Kokonaisuudessaan skenaariomalli viestii Tokmannin osakkeessa olevan selvää nousupotentiaalia, ja toisaalta laskuvara nykytasoilta jäisi rajalliseksi.”

Itse luen tämä niin, että jo ensi vuonna, Inderesin ennustetun tuloksen toteutuessa, käypä arvo voisi olla 18,50 e, kun kuitenkin puhutaan skenaarioista. Tämä lisäys siksi, ettei huomattava nousupotentiaali jää keneltäkään huomaamatta. Itse pidän myös osaketta huomattavan aliarvostettuna tällä hetkellä ja olen taas nostanut position koon 20%:iin salkustani. Älkää tehkö tätä perässä :slight_smile:

Koska kertaus on opintojen äiti, muistutan vielä, että Inderesin laajat raportit ovat kaikkien luettavissa.

20 tykkäystä

2025-26 osingonjakosuhde-ennusteet on tainnut jo hetken aikaa olla 65 %:n tasolla, jos en aivan väärin muista… :smiley: Uusi tavoite noin 70 %, niin tuo 65 % kuulostaa omaan korvaan melko käyvältä. Tokmannistahan saa varsin hyvän osinkotuoton nykykurssilla!

Tuossa skenaariomallissa on hyvä huomioida se että tuo 16 euroa käypä arvo muodostuu 2026 ennusteiden mukaisesta tuloksesta ja ym. kertoimista. Sitten tuo kokonaisuus diskontataan nykyarvoon. Eli absoluuttisesti kurssi onkin tämän analyysin mukaan tuon yläpuolella, mutta diskonttaamalla saadaan se arvo mitä tuosta osakkeesta kannattaisi maksaa tänään (joku voisi mieltää tämän turvamarginaalina). Miksi 2026e: sillon pitäisi olla Dollarstore-integraatio saatettua maalin ja synergiat siitä kotiutettu.

18 tykkäystä

Uusinta videota Tokmannista laajan raportin pohjalta analyytikko @Arttu_Heikura kanssa :slightly_smiling_face: :

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:29 Tokmannin liiketoiminta
02:25 Päivitetty strategia
03:45 Taloudelliset tavoitteet
05:42 Dollarstoren osto velkarahalla
07:09 Dollarstoren kannattavuuden vahvistus
09:00 Pääoman allokointi
10:55 Yhtiön tulevaisuudennäkymät
15:17 Yhtiön arvostus

18 tykkäystä

Nordnetistä poimittua. Kepler Cheuvreux aloittaa seurannan.

22 tykkäystä

Artun ja Raulin kommentit kotimaisen kaupan toukokuusta. :slight_smile:

13 tykkäystä

Uutinen on vanha, mutta ei ole käsitelty täällä. Suomalaiset ostavat edelleen vaatteensa marketeista:

Kaupan liitto

Kaupan liiton ennusteen mukaan Suomessa muotikaupan kuluttajamarkkinoiden arvo yltää vuoden 2019 tasolle vasta vuonna 2028. Suomessa kuluttajamarkkinoiden kasvua hidastavat ennen kaikkea sekä vanheneva väestö että niukka talouskasvu ja ostovoima.

15 tykkäystä

Tokmanni on sulkemassa myös Jyväskylän Miny-myymälän:


Näyttää että Miny-myymäläketju haudataan.

Minyä itsessään ei olla lopettamassa vaan Miny-myymälöitä, jotka toimivat itsenäisenä myymälöinä. Miny-osastoja on tullut lisää edelleen osaksi Tokmanni-myymälöitä. Myös Tampereen Miny-myymälä, joka on samassa Tokmannin kanssa voi menestyä. Tampereella Miny-myymälä on katutasolla ja Tokmanni kellarissa.

5 tykkäystä

Voisi kuvitella ettei ihan koko ketjua kuitenkaan. Esim juuri tullut työpaikkailmoitus toiseksi tuotepäälliköksi Minyyn.

1 tykkäys

No en yhtään ihmettele. Viimeksi kun tuossa kauppakeskuksessa kävin, niin varsin paljon oli tyhjiä liiketiloja. Jyväskylän keskusta ei muutenkaan houkuttele shoppailemaan, Seppä, Palokka ja Keljo taitaa vetää ostovoiman. Keskustassa taitaa hengailla vaan nuoriso ja keskustassa asuvat.

2 tykkäystä

Normal kasvattaa myymäläverkostoaan nopeasti. Mielenkiintoista on nähdä, että uskaltautuuko Normal myös Tokmannilandiaan:

Suomessa on tällä hetkellä noin 80 Normal -myymälää.

5 tykkäystä

Tokmanni-konserni suunnittelee Tanskaan 8 uutta Big Dollar myymälää 2024-2025 aikana:

”Olemme erittäin iloisia voidessamme laajentaa läsnäoloamme Keski-Jyllantiin Randersiin ja Grenåhon myöhemmin tänä vuonna avattavien myymälöidemme myötä. Lisäksi vuoden 2025 aikana eri puolille maata sijoittuvien kuuden myymäläavauksemme avulla voimme tarjota yhä useammille asiakkaille loistavia tuotteita edullisin hinnoin. Olemme tästä erittäin innoissamme”, Big Dollarin maajohtaja (Country Manager) Peter Jacobsen kertoo.

Analyytikon kommentti uusiin avauksiin:

27 tykkäystä

Sen verran pitää aktivoitua kesätauolta, että Tokmannin ehkäpä paras verrokki, norjalainen Europris julkisti Q2-tuloksensa eilen, markkinoiden ensireaktiosta päätellen, tulos oli pettymys. Saattoivat myös loppuun ruotsalaisen ÖoB:n kaupan. Tässä yhteenvetoa: https://investor.europris.no/financials/financial-summary/default.aspx

Punaisenmeren kiertoreitti edelleen käytössä: “Shipping transport from Asia is still being routed around the Cape of Good Hope due to the situation in the Red Sea. This is creating capacity constraints due to a lack of containers and higher war surcharges. The group is taking measures to mitigate negative effects to the extent possible.”

Koko raportti täältä: https://s22.q4cdn.com/579442476/files/doc_financials/2024/q2/Q2-rapport_2024.pdf

Ja Webcast: https://channel.royalcast.com/hegnarmedia/#!/hegnarmedia/20240711_1

Lisätäänpä samaan syssyyn vielä Kauppalehden uutinen shorttipositoista, maksumuurin takana, mutta siitä käy ilmi, että Tokmannin osakkeista on shortattuna 1,46%, eivät ole julkisia vähintään 0,5% positioita eli koostuu useammasta toimijasta: Nämä pörssin osakkeet ovat joutuneet osakevedonlyöjien hampaisiin – Etenkin kolmelle suuryhtiöille veikataan nyt kurssilaskua isolla rahalla | Kauppalehti

8 tykkäystä

Tokmanni voisi uutisen mukaan tuplata myyntinsä Suomessa laajenemalla nykyistä enemmän tuoreruokaan. Silloin tällöin tätä mahdollisuutta tarjotaan, mutta Tokmanni ei ole omien sanojen mukaisesti tulossa laajasti tuoreruokaan.
(maksumuuri, 16.7. Kauppalehti - löytyy esim. E-kirjastosta)

Tokmannilla on tällä hetkellä 20 tuoreruokaa myyvää myymälää. Mitenkään vauhdikkaasti Tokmanni ei ole tehnyt uusia avauksia jättimyymälä-konseptilla, joita on kaksi ja molemmissa on laajahkot ruokapuolet.

9 tykkäystä

Miny-myymälä suljetaan myös Lappeenrannassa:
(maksumuuri)

Tällä hetkellä on tiedossa, että Miny-myymälöistä puolet lopetetaan tänä vuonna. Miny jatkanee pelkästään osastoina Tokmanni-myymälöissä. Myymäläkokeilu oli mielenkiintoinen, mutta Miny ei tunnu kantavan yksistään.

7 tykkäystä

Tämä on mielenkiintoinen havainto.

Saa nähdä mitä käy fyysisten kenkäkauppojen kanssa, nythän niitä on avattu lisää. Kenkien ostaminen verkosta on kuitenkin jo melko suurta, ja suuremmat toimijat ovat sulkeneet Suomessa fyysisiä kenkäkauppoja.

10 tykkäystä

Click Shoes oli ostettaessa ainoa valtakunnallinen kenkäkauppaketju. Itse ainakin uskon, että Suomessa yksi kenkäkauppaketju mahtuu olemaan, vaikka verkkokauppa on suosittua. Uskon myös, että kenkäkaupassa palvelu ja kenkien sovittaminen on yhä valttikortti ja kaikki kenkäkauppa ei mene verkkoon.

Miny-myymälä oli selkeästi kokeilu, joka ei nähtävästi toiminut.

7 tykkäystä

Miny-myymälän loppuunmyynnissä kävin kun mainosjulisteen mukaan suuri osa tuotteista oli -50%. En löytänyt hyllyistä juuri mitään tavaraa, jota olisin suostunut ottamaan kotiini välttämättä edes ilmaiseksi pölyä keräämään. Pesuaineet ehkä ainoa ok tuoteryhmä. Parhaat tuotteet oli ehkä jo tosin myyty.

Aikuiselle miehelle ei konsepti ollut varmasti suunnattu. Tiktok-tytöille ja somettajille tai sisustajille kaikenlaista ihkua kivaa olisi ehkä löytänyt. Normal-myymälän tapainen, mutta huonompi ja suppeampi valikoima.

2 tykkäystä

Tämähän juuri on Minyn kohderyhmä. Markkinointi on ollut yksinomaan somessa.

Tokmanni oli tutkinut, että nuorissa on vajausta ja Miny oli täsmäisku siihen:

5 tykkäystä