Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

Nice. Oonki tässä tähystellyt oston paikkaa (näemmä edellinen kommentti 14.2.) ja nyt sopivasti saakin laittaa Innofactor rahat (-emännän tälläys kulut) tähän.

Hyvää kannatti taas odottaa.

7 tykkäystä

Hienosti olit kartalla jo toukokuussa, pisteet siitä.

14 tykkäystä

@Arttu_Heikura on antanut kommenttinsa Tokmannin negarista. :slight_smile:

Negatiivinen tulosvaroitus oli liikevaihdon osalta lähes pyöristysvirhe, mutta liikevoitto-ohjeistuksen keskikohta laski edellisestä 10 %. Olimme hiljattain julkaistussa ja vielä ajankohtaisessa Tokmannin laajassa raportissamme nostaneet tulosvaroituksen riskin esille, nojaten aiemman ohjeistuksen alalaidalla sijainneeseen liikevoittoennusteeseemme. Tiedotteen lomassa yhtiö antoi ennakkotietoja Q2-tuloksesta, jotka olivat linjassa ennusteisiimme nähden. Alustavan arviomme mukaan tulosvaroituksella ei ole vaikutusta näkemykseemme Tokmannista sijoituskohteena, joskin odotamme osakkeen pörssiavauksen olevan negatiivinen. Tarkennamme ennusteemme ennakkotietojen mukaisiksi viimeistään tulosennakon yhteydessä.

21 tykkäystä

Tulosvaroitus olikin jo Artulla hyvin tiedossa. :+1: :wink:

21 tykkäystä

Jos en ihan omiani katsonut niin viime vuoden loppupuoliskolla oikaistua ebittiä tuli 72 miljoonaa euroa. Jotta Inderesin ennusteeseen päästäisiin pitäisi liikevoittoa tulla toisella puoliskolla noin 90 miljoonaa euroa. Onhan noita muuttuvia tekijöitä toki kohtalaisesti, mutta kyllä tuo kanin taikomiselta omaan silmään kuulostaa, jotta noihin lukuihin päästäisiin

Kaipa tälläkin jokin hintalappu on olemassa. Tällä hetkellä tulevan vuoden 130 miljoonan euron ennuste ebitille kuulostaa aika positiiviselta, mutta jos edes niille tienoille päästään niin ei tämä superkallis voi olla reilu kympillä. Jään kuitenkin ihmettelemään

6 tykkäystä

Vanhan liiton halpakaupat ostivat satasen tuotteen poistoerät valmistajalta kympillä ja myivät viidelläkympillä. Ja ne mitkä eivät käyneet kaupaksi, myytiin sitten tuosta puoleen hintaan. Oli siinäkin kate vielä kohdallaan. Ehkä nyky-Tokmanni ei toimi noin, mutta kyllä osassa logiikka on hieman tuon kaltaista.

Mutta nyky-Tokmanniin, kyllä minä pidän huolestuttavana sitä, jos voittoarviota joudutaan noinkin paljon muuttamaan ilman, että liikevaihdossa tapahtuisi mitään dramaattista. Jos alv-nousut eivät leikkaa liikevaihtoa, mutta syövät liikevoittoa, se kertoo jotain huolestuttavaa hinnoitteluvoimasta. Sitä kannattaa miettiä toisenkin kerran, kuinka nopeasti tilanne on korjattavissa.

Analyytikoiden asennetta täytyy kyllä hieman ihmetellä näiden kaupanalan lafkojen suhteen. Etenkin OP:n osalta. Ohjeistuslaskut tuntuvat olevan pelkkää taustakohinaa, jolla ei ole mitään vaikutusta mihinkään. Keskokin on laskenut Q2/23-Q2/24 välillä neljä kertaa ohjeistusta (toki vain ylälaidan osalta), mutta aina vaan on analyytikoiden näkemyksissä hyvä meno ja käänne nurkan takana. Inderesillä sentään on tavoitehinnat maltillisempia, mutta OP:llä järjestäin siellä ylälaidassa.

Mutta ei siinä mitään, tänään otin Tokmannia pienen avauserän salkkuun -10% kurssikorjauksella. Ja Keskoa löytää salkkuun lisää heti kun kurssi korjaa vähän alaspäin.

17 tykkäystä

Tässä on Johannes Kuusistolta mielenkiintoinen tviitti Tokmanniin ja Dollarikauppaan liittyen. :slight_smile:

https://x.com/JohannesKuusis1/status/1816011424239358356/photo/2

17 tykkäystä

Onko porukka täällä unohtanut sen, että Q1 q&a osiossa mainittiin nousseiden rahtikustannusten näkyvän bruttokatteessa “six figure sum” eli miljoonissa. Mutta riippuen markkinasta. Ilmeisesti tuossa kohtaa oli ideana että hyvässä markkinatilanteessa markkinatoimijat saisivat leivottua nousseita kustannuksia asiakashintoihin? Jos katsoo varsinkin kesäkuun markkinakehitystä nii aika selvää on että nuo miljoonat bruttokatteessa otetaan suoraan omaan syliin. Lisäksi kevät sesonki nyt meni todennäköisesti täysin penkin alle, minkä johdosta varmaan jäänyt paremman katteen tavaraa myymättä/myyty alennuksella. Varmaan kesäkuussa markkinassa ollut ylipäätään paljon alennusmyyntiä, kun katsoo kuinka karut markkinaluvut siitä saatiin. Noihin peilaten ei ole mielestäni enää niin yllättävää että liikevoitto haarukka laski niin paljon liikevaihto haarukkaa enemmän.

5 tykkäystä

Ihan vain teknisenä huomautuksena ja ottamatta johtopäätöksien oikeellisuuteen sen enempää kantaa: six figures on satoja tuhansia, ei miljoonia.

22 tykkäystä

Kiitos huomiosta, näin se tosiaan on, pieni ajatus virhe sieltä

2 tykkäystä

Eikös Takoa Invest tankannut parilla miljoonalla lisää juuri kesäkuussa? Mietin vaan ostojen ajankohtaa kun varmasti kvartaalin heikkous ollut tiedossa heilläkin ja mahd. negarin antaminen. Vai onko tässä ostojen omistus luokkaa loppuelämä ja nähdään tulevaisuudessa parempia aikoja, joten ostojen ajankohdalla ei niinkään väliä? :thinking: Tokmannia ollut omassa salkussa pidempään ja suhtautuminen tähän ollut pitkään vähän kaksijakoinen. Odotan kyllä parempia aikoja tulevaisuudessa ja matkalla kiva nauttia osingoista, mutta toisaalta välillä hankaa ajatsumaailmaa vastaan valikoimassa oleva kiinakrääsä. Ja sitten on tullut huomattua, ettei Tokmannissa ole välttämättä yhtään sen halvempaa kun muualla ja se pistää miettimään mihin tämä halpakauppa case perustuu. Toki en tiedä kaikkea valikoimaa ja harvakseltaan itse myymälässä vierailen.

13 tykkäystä

Tämä pikavideo negarista oli hyvä, asiasta keskustelivat Antti ja Arttu. :slight_smile:

Tokmannin tuloskunto köhii ja kurssi on paineessa. Analyytikko Arttu Heikura kommentoi yhtiön tilannetta.

11 tykkäystä

Tasaista tankkausta, toki hurjan kokoinen positio jo ennestään, joten siihen suhteutettuna aika maltillisia lisäyksiä. Toisaalta, miksi ylipäätänsä kasvattaa suurta positiota jos uskoa ei löydy?

12 tykkäystä

Paniikkia ilmassa tänään; vaihtoa on kertynyt saman verran kuin Sammolle (MCAP ~20’000 MEUR) ja Nokialle (MCAP ~19’000 MEUR). Ottaen huomioon että Tokmannin MCAP on enää noin 670 MEUR alkaa jo vaikuttaa yliyönniltä. Tulosvaroituksen mukaan päästään kuitenkin edelleen mahdollisesti ennätystulokseen tänä vuonna? (>108 MEUR EBIT)

15 tykkäystä

Oleellista myös tietää mitä viimeiselle riville jää liikevoiton sijaan. Dollarstoren ostoon kuitenkin käytetty huomattava määrä vierasta pääomaa, joka heijastuu tietty rahoituskuluihin, mutta myös yritysarvoon

13 tykkäystä

Joo, eipä tämä Tokmannin suoriutuminen heikossa markkinassa itselläkään riemunkiljahduksia aiheuta, kun jo ennestään ylivoimaisesti suurin positio. Pitempään on ollut jo sellainen tunne, että Tokmanni on pelannut hyökkäyspeliä heikossa markkinassa ja nyt kun vielä huhtikuun myynti sakkasi huonon sään takia sekä Punaisenmeren kiertoreitin aiheuttamat rahtikustannukset heikentävät ennestäänkin velkaantuneen yhtiön tulosta, niin tämäkin vuosi jää suoritukseltaan pliisukaksi. Erillisten Miny-myymälöiden avaaminen on siis osoittautunut virheeksi, nähtävästi niiden vuokrasopimukset olivat kuitenkin lyhyitä, koska niitä nyt suljetaan. Odottavan aika on tosiaan pitkä, eiköhän shorttarit aja taas kurssin koputtelemaan 10,80 e tasoja eli kolmen vuoden pohjia. Pieni yllätys kyllä on näinkin raju reaktio, luulin markkinan jo hinnoitelleen húonompia näkymiä, kun kurssi ei lainkaan elpynyt heikosta Q1-tuloksesta vaan jäi sahaamaan 13-13,50 välille.

Voi kuitenkin lohduttautua sillä, että markkina väkisinkin alkaa olemaan pohjalukemissa, kuluttajien ostovoiman pitäisi kehittyä jo myönteisesti, vielä kun saataisiin kuluttajaluottamusta parannettua, niin Tokmanninkin kassakoneet alkaisivat laulamaan. Tällä arvostuksella(11,30 e) yhden euron paikkeilla oleva EPS on ihan hyvä. Tokmanni lyhentää kuitenkin säännöllisesti Dollarstore-kaupan myötä kasvanutta velkalastiaan ja Ruotsissa omistetaan kauppaketju, joka laajenee kovaa vauhtia Tanskaan. Tuntuu nyt siltä, että markkina hinnoittelee jo epäonnistumista Ruotsissa ja Tanskassa tai ei ainakaan anna mitään arvoa tälle optiolle.

Sen verran pitää tuohon Johannes Kuusiston twiittiin sanoa, että kyllä Tokmannin strategiaan 2021-25 nimenomaan kuului ulkomaille laajentuminen eli ei johto tällä mitenkään “nahkaansa pelastanut” kuten hän kirjoitti. No, liikevoiton osalta tavoitteista on toki jääty ja vaikea uskoa, että vuonna 2025 nitä saavutetaan.

50 tykkäystä

Onko tuosta loppuvuoden osingosta jo tullut päätöstä eli hallituksen valtuutusta?

1 tykkäys

Viime vuonna tuli päätös 17.11. Eli ei kannata vielä hoppuilla

Kannattais jo nyt ilmoittaa, niin loppuis kurssilasku kuin seinään :grin:

7 tykkäystä

Hiukan suosituspäivityksiä Kauppalehden pikauutisista konsensuksen seuraamisen helpottamiseksi:

DNB Markets laskee Tokmannin tavoitehinnan 15,00 euroon (aik. 16,00 euroa), toistaa osta-suosituksen

Kepler Cheuvreux laskee Tokmannin tavoitehinnan 15,50 euroon (aik. 16,00 euroa), toistaa osta-suosituksen

Carnegie Group laskee Tokmannin tavoitehinnan 15,00 euroon (aik. 17,00 euroa), toistaa osta-suosituksen

Danske Bank laskee Tokmannin tavoitehinnan 13,30 euroon (aik. 15,00 euroa), toistaa pidä-suosituksen

51 tykkäystä

OP:n aamukatsaus eilen: “Konsensusennuste vuoden 2024 vertailukelposesta liiketuloksesta on ollut lähellä vanhan ohjeistushaarukan alalaitaa 113 milj. eurossa (OPe: 113 milj. euroa), johon kohdistuu 4 %:n laskupaine uuden tulosohjeistushaarukan keskipisteellä laskettuna. Tämä huomioiden tulosvaroitus ei ole massiivinen”.

OP:n tavoitehinnan päivitys tänään: 16 → 13,5.

Mielestäni tavoitehinta laski eiliseen viestintään suhteutettuna melko reippaasti.

35 tykkäystä