TransMedics - Elinten siirtäjä

Yhtiön IR-sivut

TransMedics perustettiin sen nykyisen toimitusjohtajan Waleed Hassaneinin toimesta vuonna 1998 ja on perustamisestaan lähtien toiminut jollain tavalla elinsiirtojen parissa. Yhtiön markkina-arvo pyörii viestin kirjoitushetkellä 3 miljardin dollarin kohdilla.

TransMedicsin tärkein tuote on patentoitu OCS-laite (Organ Care System), joka on kannettava, usean elimen normoterminen säilytys- ja arviointilaite, joka matkii ihmisen fysiologiaa, minimoi iskemiaa (verenpuute) ja mahdollistaa kuljetuksen aikana tapahtuvan elinten optimoinnin. Laite on ainut FDA:n hyväksymä usean elimen eri elimen siirtoon soveltuva alusta. Tämän lisäksi vuoden 20223 Q4:sta alkaen yritys lanseerasi NOP-ohjelman (National OCS Program), joka käytännössä on sitä, että yhtiö on tarjonnut omia kuljetuspalveluitaan (ilma- ja maakuljetukset) elinten siirtämiseen. Aikaisemmin yritys käytti ulkopuolisia palveluntarjoajia, mikä osoittautui kalliiksi, epäluotettavaksi ja jopa vaaralliseksi. Tämän lentokonepalvelun avulla yhtiö kykenee tarjoamaan sekä elinten säilytyksen että kuljetuksen.

Yhtiö julkaisi juuri Q4 raporttinsa vuodelle 2023, joka oli heidän ensimmäinen kvartaali, jossa he tekivät positiivisen nettotuloksen (GAAP). Liikevaihto kasvoi 81.2 miljoonaan dollariin, prosentteina +159% y/y ja 22% q/q. Elinten määrässä tämä tarkoitti 1000->2300. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa 10 000 elimen vuositahti vuoteen 2028 mennessä. Liikevaihdosta 97% tulee heidän elinsiirtobisneksestä ja noin 95% yhtiön liikevaihdosta tulee Yhdysvalloista. Yhtiö toimii muutamien elinten siirtojen kanssa: maksan, sydämen ja keuhkojen. Näistä selvästi suurin “sektori” on maksa, jonka osuus elinsiirtojen kokonaisliikevaihdosta oli 73%, sydämen 23% ja loput, eli 4%, tulee keuhkoista. Yhdysvaltojen ulkopuolinen liikevaihto kasvoi +51% y/y, mutta muodostaa tosiaan vain noin ~5% liikevaihdosta.

Yhtiöllä on myös palveluliiketoimintaa, johon sisältyy kirurgisesta hankinnasta ja elinten hallinnasta veloitetut lisämäärät, joihin sisältyy myös elinten hankinnasta ja elinsiirtojen logistiikasta veloitettu määrä, mukaan lukien lento- ja maapalvelut. Yhtiö hankki vuoden 2023 aikana 11 lentokonetta voidaakseen tarjota omaa “kuriiripalveluaan” elinten siirtoa varten, hellä on tarkoitus laajentaa tämä määrä 15-20:een, vuoden 2025 H2 mennessä. Aikaisemmin elinsiirtolaitokset ja TransMedics ovat joutuneet luottaneet charter-lentoihin tai pienempiin paikallisiin toimijoihin, jotka eivät olleet käytettävissä 24/7/365, toisin kuin TransMedicsin lentokoneet. Tämä palvelu tuo ainakin lievän kilpailuedun. Q4:n aikana yhtiö kykeni toteuttamaan 35% lennoista omilla lentokoneillaan ja tämä osuus on tarkoitus nostaa 80%:iin.

Markkinaosuuksista: yhtiön mukaan heillä on elinsiirtovolyymeissä 17% markkinaosuus maksoissa, 16% markkinaosuus sydämissä ja 4% markkinaosuus keuhkoissa. Yhtiön mukaan tässä on selvästi kasvuvaraa ja heidän innovatiivinen teknologiansa on jopa kasvattanut näitä markkinoita elinsiirron onnistumistodennäköisyyden kasvamisen kautta. Palveluliiketoiminta muodosti 39% elinsiirtoihin liittyvästä liikevaihdosta. Koko vuodelta palveluliiketoiminnan bruttomarginaali oli 29% ja tuoteliiketoiminnan bruttomarginaali oli 77%.

Yhtiön vuodelle 2024 antama ohjeistus:

  • Liikevaihto 360-370 miljoonaa $ (49%-53% kasvu y/y)
  • Bruttomarginaali 63%-64% (vuonna 2023 64%).
    Perinteistesti yhtiön antamat ohjeistukset ovat olleet erittäin konservatiivisia ja niitä nostetaan vuoden mitaan.

Jos yhtiö vaikutti kiinnostavalta, suosittelen lukemaan/kuuntelemaan heidän viimeisimmän osarin, josta löytyy paljon yhtiöön liittyvää tietoa.

21 tykkäystä

Kiitos postauksesta @weeirdo

Mitään tietoa siitä, paljonko OCS:n käyttäminen maksaa näin vuonna 2024? Löysin vain summia 40 000 ja 80 000 dollarin väliltä, ja kaikki nuo luvut olivat vuodelta 2022 tai aiempaa. Aika mukavat voitot saisi tahkottua, jos kustannuksia saisi alas edes 5%. Otetaan esimerkiksi 2 000 elimen vuositahti.

40 000$ * 0,95 = 38 000$
40 000$ - 38 000$ = 2 000$
2 000$ * 2 000 = 4 000 000$

4 milliä vuodessa. Milli vuosineljänneksessä. Ja toki luvut skaalautuvat aivan eri mittaluokkaan, jos puhutaan vaikka 20% pienemmistä kustannuksista ja 10 000 elimen vuositahdista, johon firma tähtää muutaman vuoden kuluessa.

Pienellä positiolla mukana.

3 tykkäystä

Erittäin mielenkiintoinen ja potentiaalinen firma. Käsittääkseni markkinoiden paras ja ainoa laatuaan FDA-luvan elinten siirtoon tarkoitettu laite joka luo jonkinlaisen monopoliaseman ainakin toistaiseksi. Tässä on toki riskinsä regulaation puolelta, kuten tämä juttu kertoo EXCLUSIVE: Rep. Gosar Accuses TransMedics Of Holding Lifesaving Medical Devices ‘Hostage’ — Vows Oversight | The Daily Caller

“After FDA approval was achieved in 2021, TransMedics began to change the entirety of its business model,” Gosar stated. “Almost immediately, the cost of the one-time, disposable cassette utilized to encompass the organ during transportation and perfusion increased from the initial $7,000 to greater than $60,000 per disposable cassette.”

“Instead, TransMedics created its own team of individuals as the sole source for any initiation of the OCS device and labeled this the National OCS Program, or NOP. Transplant centers could no longer purchase the medical device, rather lease the device and request the necessary TransMedics personnel for any OCS heart, liver, or lung organ recovery. Costs for TransMedics surgical recovery are approximately $20,000 per request,” Gosar continued.

Näkisin tämän toistaiseksi isoimpana riskinä yhtiölle. Jenkit on markkina-alueena toki kenties eniten vapaata markkinataloutta kannattava valtio, mutta joka tapauksessa tämä aiheuttaa hieman epävarmuutta. Kuitenkin jos tuon regulaation puolelta ei tule iskua vasten kasvoja, näkisin yhtiön potentiaalin valtavana. Ulkomaille laajentuminen on vielä laajalti tekemättä, tulevaisuudessa voidaan mahdollisesti ottaa uusia elimiä kuljetukseen (esim. munuainen) ja sitä kautta suurentaa markkinan kokoa. Väki vanhenee länsimaissa ja nostaa elinsiirtojen tarvetta. Vielä mietityttää, mistä elimiä saadaan lisää ja voiko se muodostua kasvun esteeksi? Pitääpä harkita jos sitä lähtisi pienellä positiolla tähän mukaan.

4 tykkäystä

Oman valistuneen arvaukseni perusteella liikevaihto on siinä ~80 000$:ssa per elin. Alla on tekemiäni laskelmia. Näiden perusteella kaikista elimistä pystyttäisiin laskuttamaan suurin piirtein sama määrä.


Elinsiirtojen yhteismäärän sain täältä. Valitsin kategoriaksi “Transplant” ja siitä eri elimet erikseen.

80 000$ kappalehinnalla ja 10 000 elimen vuositahdilla liikevaihtoa syntyisi se 800 miljoonaa vuonna 2028, jos tavoitteeseen päästään. Tämä tarkoittaisi ~27% liikevaihdon CAGR:ia seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Ja ehkä vastauksena kysymykseesi: omien laskujeni mukaan hinta per elinsiirto olisi ~38 000€.

@TeemuK mainitsemaan regulaatioriskiin. TransMedicsin CEO ehti jo vastaamaan tähän viestiin/syytökseen (vastaus täällä). Tiivistettynä vastaus: kaikki syytökset kumottiin omasta mielestäni erittäin vakuuttavasti. Tämän senaattorin (tai mikä lie edustaja onkaan) suurimpien lahjoittajien joukossa on “Health professionals” ja heidän suunnilta on voinut tulla jotain painetta jonkinlaiseen reaktioon. Tämä tietenkin pelkkää spekulaatiota.


OPTN:n tilastojen mukaan näiden kolmen elimen siirtojen määrä on kasvanut ~4.8% CAGR:lla vuodesta 1988. 2010-luvun lopulla tämä vauhti on kiihtynyt, taustalla todennäköisesti teknologian kehittyminen ja elinten pysyminen “terveenä” siirron aikana ja sen jälkeen. Tästä aiheesta TransMedics puhuikin Q4-puhelun aikana, kuinka heidän teknologiansa aikana näiden onnistuneiden siirtojen määrä on kasvanut huomattavasti nopeammin kuin ennen sitä, mikä on todennäköisesti (ainakin osittain) myös totuus). Kysyntää elinsiirroille tulee aina olemaan, kun ihmiset kaipaavat pidempää elämää hakiessaan uusia varaosia pilalle menneiden tilalle. Pitkällä aikavälillä (+10v) käytettävissä olevien elinten määrä voi hyvinkin tulla kasvun esteeksi, mutta keskipitkällä aikavälillä kasvu pystyy nojaamaan hyvin markkinaosuuksien voittamiseen.

6 tykkäystä

TransMedicsin johtokunta osallistui hiljattain MedTech konferenssiin (webcast löytyy heidän IR-sivuilta), jossa analyytikot pääsivät esittämään heiltä kysymyksiä. En ensimmäisellä lukemalla havainnut mitään uutta, mutta joitain asioita voisi kertauksena nostaa esille:

  • Painottivat sitä, että he ovat yhä ainut yhtiö, joka tarjoaa kannettavaa, usealle elimelle sopivaa, laitetta. (Yhdelle elimelle palveluja tarjoavia kilpailijoita ovat esim. OrganOx ja XVIVO)
  • TransMedicsin palvelun hintajoustosta: elinsiirrot tulevat aina olemaan kalliita ja niitä tullaan tarvitsemaan lähes hinnasta riippumatta, eli kysyntä tulee pysymään todennäköisesti samalla tasolla, vaikka hinta nousisikin.
  • Kolmen vuoden päästä uskovat heidän OCS-teknologiansa olevan yhä tärkein osa heidän arvoketjuaan. Logistiikkapuoli (lentokoneet) on vain tämän teknologian saavutettavuuden lisäämisen katalyytti.
  • Esitettiin kysymys liittyen siihen, kuinka he ovat aikaisempina vuosina ylittäneet omat ohjeistuksensa ja miten he voisivat jatkaa tätä trendiä. Vastaus nosti nämä asiat esiin: “growing our transplant volume, growing our center volume, reviving the lung program, growing the DBD in hearts and livers.

Vastaan tuli toinen SeekingAlphan artikkeli parin päivän takaa, jossa esiteltiin yhtiötä ja sen sijoituscasea. Artikkelin lukemiseksi taitaa olla pakollista luoda käyttäjä, joten olen kirjoittanut alle asioita, joita ei ole aikaisemmin tullut mainittua tässä ketjussa.

  • Eri elinten Yhdysvaltojen TAM:eja SeekingAlphan laskujen mukaan, suluissa TransMedicsin markkinaosuus: Maksa 900 miljoonaa dollaria (17%), sydän 370 miljoonaa dollaria (16%), keuhkot 263 miljoonaa dollaria (4%). Yhteensä nämä johtavat siis yli 1.5 miljardin dollarin TAM:iin (Yhdysvalloissa), joka kasvaa noin 12% vuositahdilla.
  • Vajaan kolmen miljardin dollarin yritysarvolla ja houkuttelevalla patenttikokoelmalla yhtiö on mahdollinen yritysostokohde suuremmalle terveydenhoitoalan pelurille.

Ja ehkä tärkeimpänä esiin nostetut riskit:

  • Transmedicsin osoittama kasvu ja EBITDA-marginaalin heilunta 60-70% välillä houkuttelee kilpailijoita alalle. Tällä hetkellä TransMedicsillä on kuitenkin vahvat kilpailuedut heidän OCS-teknologiansa ja logistiikkapuolensa ansiosta.
  • Pystyykö johto toteuttamaan heidän strategiaansa ja ylläpitämään kovaa kasvua ja näin ollen vastaamaan odotuksiin? Yhtiön arvostus vaatii kasvupyrähdyksen jatkumista, jotta se olisi perusteltavissa.
5 tykkäystä

New York Times kirjoitti elinsiirroista ja siihen liittyvästä teknologiasta, lukuoikeuteen riittää rekisteröityminen sähköpostilla (ei tarvitse edes vahvistaa käyttäjää). TransMedicsin tuote näkyy kuvassa ja yhtiö mainitaan leipätekstissä, tosin ei ehkä niin imartelevaan sävyyn. Artikkelin pääaihe on kuitenkin yhtiön kannalta positiivinen, eli elinsiirtoja mullistaneen (TransMedicsin) teknologia. Artikkelissa oli myös linkki tutkimukseen, jonka mukaan TransMedicsin OCS-laite vähentää elinsiirron jälkeisiä komplikaatiota. Tutkimus koski vain maksan elinsiirtoja.

Kaiken kaikkiaan artikkeli oli mielestäni hyvää julkisuutta TransMedicsille.

5 tykkäystä

Lisää hyvää uutisia TransMedicsin (TMDX) kannalta. Johnson&Johnson on tehnyt ostotarjouksen Shockwave Medicalista (SWAV), joka on toinen terveydenhuollon laitteita valmistava medtech-yritys. Ostohinta oli 13.1 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa SWAV:in kohdalla ~14.2x CY2024 ennustetun liikevaihdon kerrointa.

Tällä hetkellä TMDX:n vastaava kerroin on ~7.6x viime päivien kurssinousun jälkeenkin, jos käytetään Yahoo Financesta löytyvää analyytikkodataa (366 miljoonaa dollaria, mikä on yhtiön oman ohjeistuksen keskikohdassa!!). 14.2x kerroin TransMedicsin kohdalla tarkoittaisi ~5.2 miljardin dollarin markkina-arvoa, eli ~160 dollarin osakekohtaista hintaa.

Mikä tekee tästä vielä paremman TMDX:n kannalta?

TMDX:in ennustetaan kasvavan 2x nopeampaa kuin SWAV:in. SWAV:in liikevaihdon kasvuennusteet vuodelle 2024 ja 2025: +26% ja +23%. TMDX:llä samat luvut +52% ja +34%. Erona on kannattavuus ja kassavirtaprofiili, joidenosalta SWAV on jo kyennyt pariin kannattavaan ja kassavirtapositiiviseen vuoteen, kun TMDX on kannattavuuden kannalta vasta elinkaarensa alussa (Q4 ensimmäinen kvartaali, jossa nettotulos plussalla). TMDX:n kohdalla jätti-investoinnit lentokoneisiin hidastaa kassavirtaposiviitisuuden saavuttamista, mutta uskon tämän vuoden olevan ensimmäinen, jossa TMDX:n operatiivinen kassavirta on selvästi positiivinen.

Edit: dollarimerkit muutettu sanoiksi

4 tykkäystä

https://twitter.com/i/spaces/1rmxPMOLOEbKN

Tuli vastaan tällainen podcast-jakso, jossa keskusteltiin TransMedicsistä. Ei tullut mitään sellaista tietoa, mitä ei olisi tässä ketjussa aikaisemmin sanottu, mutta pari mainitsemisen arvoista asiaa. Mainittakoon, että molemmat podcastin puhujat omistavat osaketta.

Aikaleimat aiheisiin alla:
6.25 Puhe TransMedicsista alkaa
8.50 Liikevaihdon kehitys
13.25 Puhetta yhtiön antamasta ohjeistuksesta. Molemmat puhujat uskovat TransMedicsin todellisen liikevaihdon olevan selvästi heidän antamaa ohjeistusta ylempänä, heittivät jopa 500 miljoonan dollarin määrää, mikä olisi ~107% y/y-kasvu. Uskovat markkinoiden hyväksyvän matalammat marginaalit, jos kasvu pysyy tällä tasolla.
15.30 Markkinaosuus. Spekuloivat, että TransMedicsin markkinaosuus elimissä nousisi korkeintaan ~50% luokkaan, koska heidän laitteitaan ei tarvittaisi lyhyemmän kantaman kuljetuksissa, vaan sitä käytettäisiin pääasiassa coast-to-coast tyypisissä pidemmmän kantaman (eli pidemmän elimen säilytysajan) matkoissa. Tähän voisin kommentoida, että heidän laitteensa vähentää merkittävästi elinsiirron jälkeisten haittavaikutusten riskiä, mikä toimii myyntivalttina myös lyhyemmille matkoille. Lisäksi näille elinsiirtoja tekeville keskuksille olisi todennäköisesti helpompaa, kun saisivat kaikki luotettavaa palvelua samalta yhtiöltä, etäisyydestä riippumatta.
20.30 Puhetta lentokonehankinnoista ja logistiikkabisneksen vaikutuksesta marginaaleihin. Elinsiirtobisneksen bruttomarginaalin ollessa 60-70% ja logistiikassa 30-35%, uskovat yhtiön kykenevän 20% nettotulosmarginaaliin.
25.20 Kilpailijoista
28.45 Valuaatiosta
36.20 Riskit. Nostivat esiin valuaatioriskin, eli yhtiön johdon pitää jatkaa erinomaista suorittamista perustellaakseen valuaationsa. Jos yhtiön omia ohjeistuksia ei selvästi ylitetä, niin voi käydä huonosti, mutta tästä ei ole tullut vielä mitään merkkejä. Toinen yhtiökohtainen riski oli ksenotransplantaatio, eli eläinten elinten käyttö ihmisiä varten, mutta tiede ei taida olla vielä tarpeeksi pitkällä tässä suhteessa.

4 tykkäystä

TransMedics raportoi Q1-tuloksensa myöhään eilen illalla. Erinomaista suorittamista yhtiöltä.

  • Net revenue of $96.9 million (konsensus ~81 milj. dollaria) in the first quarter of 2024, a 133% increase compared to the first quarter of 2023
  • Generated net income of $12.2 million (konsensus ~0.4 milj. dollaria) or $0.35 per fully diluted share in the first quarter of 2024

Liikevaihto ja kannattavuus olivat selvästi yli odotusten. Lisäksi (vähemmän yllättäen), yhtiö nosti ohjeistustaan tälle vuodelle liikevaihdon osalta 390-400 miljoonan dollarin välille, mikä olisi 61-66% kasvua y/y (aikaisempi ennuste 360-370 milj. dollaria). Q/q-tasolla kasvu oli 19.5%.

9 tykkäystä