Osakesijoittaminen

Treidausbotit - Passiivista tuloa kryptoilla

Moikka!

Pitkään jo kryptoskenessä mukana olleena olen viime aikoina huomannut treidausbottien yleistymisen.

Yksi tällainen on ainakin Bitsgap, joka yhdistetään API:n avulla kryptovaluuttapörssiin, kuten Binance, Kraken jne. Ilmeisesti botilla pystyy tekemään enemmän tai vähemmän helposti rahaa, kunhan oppii valitsemaan oikeat kolikkoparit/kolikot, stop loss -tasot jne. Toki myös markkinatilanne vaikuttaa tuottoihin. Sivuttaisliike markkinoilla ilman suuria nousuja/laskuja on ilmeisesti otollisin tilanne botille. Bitsgapia pystyy käyttämään myös demo-toiminnolla ilman senttiäkään omaa rahaa.

Tässä muutama video aiheesta:

Yksi haastava asia on verotus. Manuaalisesti laskemalla mahdoton tehtävä, koska botti tekee niin paljon kauppoja. Jotenkin tuo verojen laskeminen pitäisi saada automatisoitua. Onko jengillä kokemuksia/ideoita tähän liittyen? Itselleni nämä (krypto)trading botit ovat uusia tuttavuuksia, mutta erittäin kiinnostavia sellaisia.

7 tykkäystä

Mielenkiintoinen avaus, kiitos siitä!

Tässä viikonloppuna tuli aloiteltua tätä ”harrastusta” tutkiskelemalla aihealuetta, ja ensimmäiset koodinpätkätkin kirjoittelin aiheen tiimoilta. Ystäväpiirissäni on henkilöitä, jotka siirtyivät päivätöistä näiden bottien väsäämisen pariin, ja ovat joitakin miljoonia plussalla.

Tavoitteena itselläni on tehdä jonkinlainen oma botti ja hyödyntää sen teossa koneoppimisosaamistani. Todennäköisesti tulen myös hyödyntämään erilaisista kilpailuista syntyneitä tekoälymalleja, esim nyt on Kagglessa käynnissä kryptokurssien ennustamisen kilpailu.

Jos löytyy kyvykkyydet rajapintojen käyttöön treidaamisessa, niin suuret transaktiomäärät ja niiden automatisointi verotusta varten on uskoakseni pieni ongelma. Binancen tai Krakenin API:lla ajattelin lähteä liikenteeseen, mutta kovasti odotan Hotbitin rajapinnan aukeamista, jotta ”epätehokkaammat” meemikolikot pienillä kaupankäyntikuluilla mahdollistuisi myös.

Valmiista boteista ei ole itselläni kokemusta, ja saa nähdä kuinka pitkälle tätä omaa projektia ehtii muiden juttujen lomassa viemään. Pikkusummilla ajattelin joka tapauksessa aloitella, ja mahdollisimman realistisen backtestauksen on jäätävä plussalle ennen kuin alan rahojani laittamaan likoon :smiley:

3 tykkäystä

Valuutta kuin valuutta

17 tykkäystä

Tuota ideaa puoltaa lisäksi se, että Hotbitissä meemikolikoiden maker fee on negatiivinen (-0.50%), eli tiukassakin horisontaalisessa kanavassa voi saada ihan hyvää tuottoa.

2 tykkäystä

Olen tutkaillut tätä bottiaihetta vuodesta 2014 alkaen ja näitä on olemassa todella monia, joista osa varmaan parempia ja osa huonompia. Myös strategioita on erilaisia, joiden seurauksena osa tekee paljon kauppaa - toiset taas harvakseltaan (esim. keskimäärin vain 1-2 kertaa kuussa). Sitten on myös arbitraasia hyödyntäviä. Erityisen mielenkiintoinen on näistä ns. triangular arbitrage, jossa siis periaatteessa rikskittömästi mennään jonkin välivaluutan kautta takaisin alunperin omistamaan: esim. EUR->LTC->BTC->EUR. Tämä on mahdollista, koska tilauskirjat ovat nähtävissä.
Käytännössä algoritmin pitää kuitenkin olla riittävän nopea, jotta laskennallinen voitto tuosta saavutetaan - muuten jokin muu botti vie sen ensin.

Boteissa voi olla paljon hyviä puolia, erityisesti niillä pystyisi ehkä tekemään euromääräistä nettovoittoa laskevissakin markkinoissa. En kuitenkaan käytä botteja. Tässä syitä:

 • jatkuva treidaus johtaa hyvin nopeaan myyntivoittojen realisointiin → se tulee erittäin
  kalliiksi verojen muodossa. Useat positiot meillä ovat kuitenkin keskimäärinkin vähintään
  satoja prosentteja voitolla. FIFO, jota verottaja vaatii, tekee tämän vielä kalliimmaksi,
  koska useimmiten kaikista halvimmat kolikot ovat juuri niitä vanhimpia.
 • kunnolliset botit maksavat ja vaativat joka tapauksessa myös setuppia: ne eivät ole siitä
  vain heti käytettävissä. Vaatii siis oikeasti paneutumista saada nämä tuottamaan.
 • botin käyttö ei ole riskitöntä vaan voi johtaa myös tappioihin mutta silti realisoida myyntivoitot
  → nettoarvo laskee mutta veroja paukahtaa maksettavaksi
 • useimmat botit, joita löysin päätyvät pitkällä aikavälillä kuitenkin n.10-12% vuosituottoon.
  Korkosijoitustilit (Celsius, Nexo, BlockFI yms.) tuottavat 5-7% ilman treidausta.
  Lisäksi, jos tarvitsee euroja, voi niitä lainata (tai USDC:tä mutta riittävän lähellä) realisoimatta
  myyntivoittoja.

Verotus on siis tässä iso ajuri (tuon säätämisvaivan lisäksi), jonka vuoksi päädyin lopulta hylkäämään nämä treidausbotit. Jos tuo verotusasia vain olisi jollain järjestelyllä ratkaistu (esim. sijoitusyhtiö Virossa, jossa verot maksetaan vasta kun varoja ottaa ulos yhtiöstä), voisi tilanne olla toinen.
Treidausvoittojen pitäisi olla todella jäätäviä, jotta käyttö tällä FIFO-verotuksella kannattaisi - siis
vielä kymmeniä prosentteja enemmän kuin pelkällä arvonnousulla saavutettu. Sadatkaan USD/EUR-prosentit eivät siis riitä vaan se pitäisi nimenomaan olla kymmeniä prosentteja bitcoineja tms. lisää vuodessa.

Löytämäni botit eivät siihen tuolloin luotettavasti pystyneet.
Sellaisia voi kuitenkin olla. Suosittelen tutkimaan näitä nimenomaan kryptojen näkökulmasta, koska
pelkästään holdaamallakin on kuitenkin saanut satojen prosenttien vuosituottoja ilman veroseuraamuksia. Siten botti, joka tuottaa 500%/year euroissa ei välttämättä olekaan kovin
kannattava - sen sijaan 150% per year BTC voi sitä olla.

Mitä tulee seurantaan niin näistä oli jotain mainintoja toisessa aiheessa. Tarjolla on ainakin
Cointracking, Coinly yms., jotka mahdollistavat satojen tuhansien transaktioiden seurannan.
Itse käytän Cointrackingiä ja tapahtumia on siellä nyt sellainen 12000 vuodesta 2014 alkaen
mutta treidaamalla sen voi saada aikaiseksi todella nopeasti. Nämä palvelut kuitenkin kykenevät siihen, kunhan on valmis vähän maksamaan. Se kuitenkin on ajateltava osana treidauksen hintaa.

3 tykkäystä

Ohhoh, pitääpi perehtyä. 2017 tuli eräässä kryptopörssissä tienattua muutamia euroja kun juuri negativiisilla kuluilla skalppasi stabiilimpia coineja. Hauska harrastus. Sääli vaan, että kyseinen pörssi teki exit scamit, ja tuhannet MATICit jäi sitten sinne jumiin ikuisiksi ajoiksi. Silloin eivät olleet minkään arvoisia, nykyisellään jo hieman harmittaa.

Kiirusta ollut niin paljon, ettei ole ehtinyt nykyiseen bullruniin rakennella botteja, mutta tarkoitus olisi lähiviikkoina, jahka aikaa löytyy, jälleen yksi pistää tulille, kun tuli bongattua eräs hyvä pörssi muutamine coineineen ja pienine kuluineen, että oli tunnistettavissa ns. löysää rahaa, jota muu väki ei ole vielä tunnistanut / on niin pientä hommaa, ettei isoja poikia jaksa kiinnostaa / olen itse missannut jotain (tämähän selviää sitten siinä vaiheessa, kun homma kusahtaa nilkoille).

Jos sijoituskohdetta markkinoidaan näillä sanoilla, on aivan 100 % varma, että tulet häviämään rahasi. Ainahan se tekninen treidaus ja kryptotkin näyttävät helpolta ja on hauskaa niin kauan kun on onnea matkassa ja kurssi säilyy kohti koillista.

2 tykkäystä

Turvallisuusnäkökohta näihin: älkää vaan työntäkö rahaa niihin bottipalvelun tileihin muutoin kuin
siltä osin mitä botin käyttömaksu on.

Käyttäkää sen sijaan pelkästään API-kutsuja suoraan exchangeen ilman withdraw-oikeuksia. Jos botti vaatii rahoja toimittajan tilille ‘hallinnoitavaksi’ on se todennäköisesti huijaus. Se ei ole tarpeen yhdellekään botille.

2 tykkäystä