Tulevaisuuden teknologiat ja trendit

Kuinka paljon Ruotsista näitä helmiä oikein sikiää? :sweat_smile:

5 tykkäystä

Nopean vilkaisun jälkeen otettu pieni positio ruotsalaisesta sateliitti/komponenttivalmistajasta, AAC Clyde Space AB.

Yhtiö tarjoaa tietysti myös SaaS palveluja, eli Space-as-a-service.

Kovaa kasvua luvataan ja positiivinen kassavirta 2022.
Pari yritysostoa tehty myös viime vuonna.

5 tykkäystä

Päädyin perehtymään tapaukseen Blue Prism ja RPA, koska vaikutti kiinnostavalta. Ei ole suurin toimija sektorilla, Uipath ja Automation Anywhere ovat suurempia. (Kumpikaan ei pörssissä, vielä) Tuotevalikoima ei ole identtinen noilla kolmella, BP:llä hieman kapeampi kuin muilla. Microsoft tuli myös mukaan menoon melko hiljattain, mutta itse en usko heidän dominoivan kaikkea mihin koskevat. Aina suuri ei ole parempi softasektorilla.

Ala on vielä nuori eikä RPA:ta hypetetä vielä yleisessä mediassa. Siksi otin pienen potin hiljattain. En tiedä riittääkö BP:n voima selvitä ja kasvaa tarpeeksi nopeasti pitää markkinaosuudet kilpailijoita vastaan, mutta ainakin itsellä uskoa löytyy. Mahdollista myös, että joku ostaa pois kuljeksimasta. Ei sekään huono vaihtoehto ole sijoitukselle. Riskiä on ja potentiaalia ylöspäin myös.

Sanovat olevansa voitollisia tänä vuonna, mutta en ole täysin varma toteutuuko. Kasvupanostukset voivat vaatia liikaa rahaa siihen.

Nämähän ovat aivan kuin kultakaivoksia???

Voi kun ARKin rahastoihin pääsisikin mukaan täältä peräpohjolasta.

Tuollainen 5x50 firman “oman indeksin” luominen olisi aavistuksen työlästä, ostamalla ~250 lappua suoraan siis. Puhumattakaan kuluista.

Alkuviikosta pitkää matkaa ajellessa kuuntelin höpinöitä ARKG:nn suurimmista positioista, ja tein mentaalinootin käydä ostoksilla. Unohtuihan se sitten. Äsken kun katsoin, niin tiistain huiput → perjantain close välillä osakekurssi nousi KESKIMÄÄRIN +31 % ko. firmoilla (ARKG viisi suurinta positiota). Suurin positio nousi, näin ulkomuistista, 49 % alle viikossa.

4 tykkäystä

Itsellä lipsahtaa huomenna salkkuun Evogene. Ark omistaa siitä jo 20%. Bionano Genomics sujahti salkunperukoille perjantaina.

Joku jossain voisi tehdä oman yleisotsikon biotechille. Veikkaan sen nostavan keskustelua vielä tämän vuoden aikana.

7 tykkäystä

Kehtaatko avata perusteita Evogenen valinnan takana?

Ei taida olla ihan vaan ARKin beesailua, kun se roikkuu viimeisimmällä ARKG positiolistalla sijalla 50 :thinking:

1 tykkäys

Olen huono ja laiska kirjoittamaan puhelimella mitään pldempiä tekstejä, mutta sanotaan nyt, että 50% on Arkin sekä analyytikoiden (Cantor Fitzgerald Starts Evogene Ltd (EVGN) at Overweight) peesausta ja 50% omaa uskoa yritykseen. < 200 miljoonan markkina-arvo, biotechin lisäksi vahvat siteet kannabissektoriin (jonka uskon nousevan myös hypeen 2021), CRISP-IL ja tuotteet (Lavie Bio Provides Product Pipeline Update for 2020 – Evogene) sekä kirkkaat tulevaisuuden näkymät.

Voin joskus tietokoneella kirjoittaa pidemmän analyysini yhtiöstä.

4 tykkäystä

Nyt se Evogene lähtee. Takavalot vilkkuvat vaan.

1 tykkäys

Bionano on nyt rapean 14x siihen mitä se oli alle kuukausi sitten (0,50 → ~7 USD).

Huomasin kyllä viestisi, mutta en uskaltanut itse ostella kun keulii niin piristi… Onko ARK ostamassa tuon floating kokonaan pois, vai mitä uutista sieltä pitäisi huomenna pukata? :joy:

1 tykkäys

Bionano järjestää parhaillaan koko viikon kestävää Symposiumia ja oletettavaa on, että parhaat uutiset jätetään viimeiseksi. Luultavasti jotain mielettömiä uutisia Saphyrin käytöstä koronaviruksen kanssa.

Alkuperäisen ostosuunnitelmani mukaan ajattelin myydä siinä 8-10 dollarin tuntumassa, mutta ans kattoa. Liian mielenkiintoinen keissi kokonaan myytäväksi ainakin - huomisen jälkeen tiedän että myynkö ollenkaan vai ostanko yhä lisää.

Edit: ja tuon mahdollisen ARK-kytköksen takia en varmasti myy kaikkia pois, kävi miten kävi.

4 tykkäystä

Tänään viiden jälkeen ohjelmmassa puhutaan bioreaktorissa valmistetusta ruuasta. Osaako joku vinkata tähän liittyviä firmoja? Kestävän ruokatuotannon puolesta kasvihuonekaasujen päästöjä vastaan olevia firmojan olen alkanut myös ottaa seurantaa. Näitä siis olen ottanut Rize ETF Sustainable Future of the Food UCITS ETF:n sisällöstä.

2 tykkäystä
5 tykkäystä

#POND menisitkö tämä tuohon kategoriaan?

2 tykkäystä
2 tykkäystä

Täytyy todeta Microsoftin RPA uutisen jälkeen (Automatisoi tehtävät Windows 10: n Power Automate Desktopilla - ilman lisäkustannuksia), alkaa olemaan aika lyömätön kokonaisuus kasassa.

Power Automate työkalulla kun voi automatisoida prosesseja hyvinkin laajasti (myös eri osapuolien) järjestelmiin ja saada tehokkuutta toistuviin työtehtäviin. Nyt kun ilman lisäkuluja saa mukaan RPA - työkalun, lisääntyy varmasti alan opiskelu laajemminkin yrityksissä.

Melkein tekisi mieli sipaista Mikkiä salkkuun. Tuli kokeiltua työn puolesta ja hyvin pärjää esim. kilpailijan UiPath työkalulle. Vieläpä suomenkielellä sai käytettyä :joy:.

Erityisesti tykästyin Power Automaten ohjattuun AI Builderiin, jolla voi opettaa työkalua tunnistamaan laskuilta ja muilta lomakkeilta haluttuja kenttiä, tallentaa data ja jatkojalostaa se automatisoituun prosessiin. Lopuksi halutun datan tiedon jako vaikkapa Teamsiin ja hyväksyntäprosessiin mikäli tarve.

Kaiken tuon voi toki tehdä kilpailevilla työkaluilla, mutta mielestäni voiton vie se joka tarjoaa työkalut, jolla kaiken tämän saa tehtyä kivuttomasti ja ilman turhaa säätöä tai useiden viikkojen googlettelulla miten haluttu työ saadaan tehtyä työkalulla. Monesti on meinannut usko loppua kun on niin monimutkaista toteuttaa tai joutuu latailemaan paljon lisäpalikoita toimiakseen.

Microsoft RPA työkalun hyvänä ominaisuutena oli myös automaattinen muuttujien (variables) tarjonta, eli jos tallennan datan tiettyyn muuttujaan niin seuraavassa osiossa ohjelma ehdottaa niitä muuttujia suoraan käytettäväksi. Tällaista en ole huomannut muissa. Toki en kaikkia kilpailevia työkaluja tunne.

Tässä vielä linkki uutiseen: Automate tasks with Power Automate Desktop for Windows 10—no additional cost | Power Automate Blog

Taitaa mennä seuraavat työpäivät prosesseja miettiessä ja AI Builderiin tutustuessa :v:

15 tykkäystä

Pakko tarttua sanaan ilman lisäkustannuksia…

Power tuotteiden lisensointi on muuttunut parin vuoden aikana, ja kuten arvata saattaa, ei suinkaan asiakkaan kannalta parempaan suuntaan, osakkeenomistajan silmin toki :disguised_face:

Kun on taistellut jo puolen tusinaa kertaa EA sopimuksen läpi M$:n kanssa niin ei voi kuin ihmetellä omaa tyhmyyttä, kun ei ole pistänyt edelliset 10v all-in Microsoftin osakkeisiin, sen sijaan että on syöttänyt niille kymmeniä miljoonia lisenssimaksuja :face_with_raised_eyebrow:.

filosofisesti toi asiakkaiden houkuttelu alkuun veloituksettomilla lisensseillä/lisäominaisuuksilla ja kun (a)asiakas ei enää pääse eroon lisenssiehtojen muutoksilla alkava rahastus on kyllä toki alan tapa, mutta samalla aika hanurista.

1 tykkäys

Nostellaanpas ketjua ARK investingin Big Ideas 2021 -raportilla. Suosittelen erittäin lämpimästi lukemaan. En tiedä, mihin ARKin analyysit perustuvat, ja kuinka paljon niissä on ilmaa / hatusta revittyä tavaraa; ARKin price targetti Teslalle taitaa olla 3k taalaa vuoteen 2025 mennessä, joten saattaa olla pelkkä hypejuna tai sitten joukko visionäärejä, who knows, tulevaisuudessa se nähdään.

Raportti itsessään kuitenkin käy erittäin laadukkaasti läpi mm. AIn (Deep Learningin) potentiaalia ja näkymiä. Antaa mm. erittäin hyvän pintaraapaisun, missä mennään tällä hetkellä state-of-the-art-mallien suhteen GPT3:sta Meenaan ja Teslan Autopilottiin.

Sisällysluettelo käsitellyistä ideoista:

  1. Deep Learning 5
  2. The Re-Invention of the Data Center 13
  3. Virtual Worlds 21
  4. Digital Wallets 28
  5. Bitcoin’s Fundamentals 37
  6. Bitcoin: Preparing For Institutions 44
  7. Electric Vehicles (EVs) 51
  8. Automation 58
  9. Autonomous Ride-Hailing 65
  10. Delivery Drones 72
  11. Orbital Aerospace 78
  12. 3D Printing 85
  13. Long Read Sequencing 92
  14. Multi-Cancer Screening 99
  15. Cell and Gene Therapy: Generation 2 106
6 tykkäystä

UiPath listautui:

Luonnollisesti tekee vielä tappiota ja arvostus viime päivien nousun jälkeen hapokas, en viittinyt edes laskea mitä on liikevaihtoon suhteuttana. Liikaa joka tapauksessa. Mutta sitä lukuunottamatta ihan mielenkiintoinen tapaus, katotaan tapausta joskus sitten uudestaan seuraavassa maailmanlopussa osakemarkkinoilla.

8 tykkäystä

Inderesin osakkuusyhtiö HC Andersen Capital julkaisi hiljattain raportin robotiikkasektorista. Siinä käsitellään esimerkiksi sektorin valuaatiota sekä viimeaikaisten markkinatrendien (deglobalisaatio ja nearshoring) mahdollista vaikutusta sektoriin. Raportissa esitellään myös kolme tanskalaista sektorilla toimivaa yritystä sijoittamisen näkökulmasta.

https://hcandersencapital.dk/robotics-sector-report/

HC Andersen on tehnyt aiheesta myös videon Robotics sector report - Walkthrough.

Mukava, että raportti on kirjoitettu englanniksi eikä tanskaksi. :slight_smile: Hienoa, että Inderesin osakkuusyhtiö on tehnyt ajankohtaisesta robotiikka-aiheesta raportin englanniksi. :slight_smile:

Mukavaa viikonloppua kaikille! Kiva, että sinäkin olet mukava tässä yhteisössä. :slight_smile:

8 tykkäystä