Tulikivi - Takat, uunit, saunat ja luonnonkivet

Nyt kun oma teesini Tulikivelle kirjaimellisesti sulaa alta, mietin, millaiset toimitusehdot tilauksilla on? Millä ehdoilla asiakkaan on mahdollista perua kauppa, jos toteaa, että oma talous ei tarvitsekaan takkaa lämmitykseen?

Olen Tulikivessä ihan pienellä tarkkailupositiolla ja lisäilen mahdollisesti jos kurssi laskee. Itse ajattelen, että ihmisille jää korkea sähkönhinta muistiin. Kun uutta mökkiä tai omakotitaloa rakennetaan niin ehkä aika moni haluaa pelata varmemman päälle ja ottaa siihen takkaa mukaan. Uskon että muistijälki on sen verran vahva että näin toimitaan vielä viiden vuoden päästäkin vaikka sähkönhinta palaisi 5c-10c/kwh huitteille. Voin olla asiassa väärässä, mutta tämä on oma näkemys johon perustan koko sijoituksen. Ostetaan vakuutuksiakin niin miksei takkaa?

Tosin hallituksen väliintulo jos tavara lentää tuulettimeen, saa ihmiset ennemmin elämään kuin pellossa. Riskit ulkoistetaan yhteiskunnalle. Tämä taas Tulikiven kannalta on huono.

5 tykkäystä

Näyttää Tulikivi hakevan tuotannon työntekijöitä Heinäveden tehtaalleen, missä valmistetaan Tulikivi- takkoja ja -kiukaita.

@Thomas_Westerholm Miten hintahäirikkö Uuniseppien poistuminen markkinoilta 20.12.2022 vaikuttaa Tulikiven liikevaihtoon ja tulokseen? Miten sanomalehti Karjalaisessa 21.12.2022 mainitut ja vuodenvaihteessa voimaan tulleet Tulikiven hinnankorotukset vaikuttavat Tulikiven liikevaihtoon ja tulokseen?

3 tykkäystä

Uuniseppien konkurssi osui kieltämättä mielenkiintoiseen aikaan toimialan vahva kysyntätilanne huomioiden. Omistajilla ei varmaankaan ollut haastavien vuosien jälkeen enää halua lähteä investoimaan tuotekehitykseen, jotta tuotteet vastaisivat uusia Ecodesign-vaatimuksia.

Näkisin että Uuniseppien poistuminen tervehdyttää markkinadynamiikkaa Suomessa, jossa on ollut tuotannon näkökulmasta ylikapasiteettiä ja kannattavuudet kauttaaltaan epäterveellä tasolla. Oletan että ovat etsineet myös ostajakandidaatteja ennen konkurssia, mutta kireän kilpailutilanteen ja yhtiön heikon tuloskunnon vuoksi potentiaaliset ostajat ovat puoltaneet varovaisuutta.

Uskon Tulikiven satsaavan kasvuun keski-euroopassa ensi vuonna, mutta Keski-Euroopan kysynnän hellittäessä kilpailijan poistuminen markkinalta mahdollistaa myös markkinaosuuden kasvattamisen kotimaassa. Hinnankorotukset vaikuttavat lähtkökohtaisesti positiivisesti sekä liikevaihtoon että kannattavuuteen, mutta kannattavuutta nipistää varmasti myös hinnankorotukset omassa tuotantoketjussa (ts. jakelijoiden toteuttamat hinnankorotukset). Käsittääkseni energiakriisin vuoksi joidenkin ostokomponenttien hinnat ovat korkealla tasolla, ja tulisijojen vahva kysyntä on vahvistanut tavarantoimittajien asemaa arvoketjussa.

9 tykkäystä

Jotenkin outo Tulikiven tilanne, koska edelleen löytyy positiivista virettä paljon, mutta jotenkin tuntuu jäävän tieto ja tulos piiloon. Ainakaan osakkeen kurssissa ei näy nykyistä potentiaalia. Voisi alkaa hieman avaamaan tämänhetkistä tilaa yleisölle. Vaikea uskoa, että siellä mitään masentavaa löytyy isommin vaan enempi sitä positiivista.

Mielenkiintoinen yhtiö tämä toki olisi sijoituskohteeksikin, kun niin paljon hyviä säikeitä liiketoiminnassa on käynnissä. Niitä on ansiokkaasti käsitelty tässäkin ketjussa.

Mutta en suoraan sanottuna uskalla sijoittaa niin kauan kuin yhtiön ympärillä on tämä “eri foorumien informaatio-operaatio” käynnissä. Huhujahan sen lähteestähän on esitetty, mutta itse en tiedä asiasta senkään vertaa. Tämä ilmassa leijuva kysymysmerkki pitää minut varovaisena.

12 tykkäystä

Yhtiö on perinteisesti tiedottanut tulosjulkisten välissä kovin vähän omasta liiketoiminnastaan. Viime vuoden syksyllä oli uutisia kysynnän kasvusta, mutta kaiketi uutisointi ei ollut yhtiöstä lähtenyttä vaan liittyi energiahintojen nousun lieveilmiöihin.

Perusliiketoiminnasta tuskin on mitään uutisoitavaa ennen seuraavaa tulosjulkistusta 3.3.2023. Toivottavasti Nordic Talcin osalta syntyy tiedottamistarvetta kuitenkin tätä ennen. Varmasti töitä tehdään viime mainitun osalta, koska yhtiöön on palkattu täysipäiväinen toimitusjohtaja viime syksynä.

2 tykkäystä

Tietääkö foorumin kollektiivinen äly, jotta onko Tulikiveltä tullut viime aikoina negatiivisia uutisia? Inderesin suositus Vähennä ja tavoite hinta 0.72, mutta markkinahinta on valunut melkolailla…

Mannerlaatat on jotenkin liikkuneet. Tulikivi- media Mayheimin ylläpitäjän vuolaasti lainaama sijoittajaharrastussivusto Timon lista on laskenut tavoitehintansa Inderesin tavoitetta alemmas 0,66 euroon. Perinteisesti tuolla ollaan liikuttu utopistisissa (vai tarkoitushakuisissa?), noin 1,5- kertaisissa tavoitteissa Inderesin nähden. Jokin operaatio on nyt tauolla tai ohi.

Thomakselta tuli uusi yhtiöraportti Tulikivestä. :gem: :point_down:

Leikkasimme lähivuosien ennusteitamme tulisijojen heikompaaa kysyntää ennakoiden, minkä seurauksena laskemme tavoitehintamme 0,60 euroon (aik. 0,72 eur). Kuluvan vuoden ennusteillamme osake vaikuttaa edulliselta, mutta kysyntäsyklin yli katsoessa huolet tulostason kestävyydestä pitävät meidät varpaillamme. Toistamme vähennä-suosituksemme.

https://www.inderes.fi/fi/katsomme-arvostusta-syklin-yli

1 tykkäys

Hyviä nostoja, mutta kysyntäkentässä on tällä hetkellä niin monta eri liikkujaa, joiden lopullista yhteenlaskettua vaikutusta on hyvin vaikea arvioida ennen kuin yhtiö raportoi 2022 tuloksen ja samalla kertoo nykyisestä markkinatilanteesta.

Itsekin uskon, että positiiviset tekijät vähintäänkin kumoavat negatiiviset tekijät.

Nordic Talcin osalta olisi odottanut jo uutisia projektin etenemistä. Varannot kasvoivat merkittävästi ja toimitusjohtajakin nimettiin. Olisi toivottavaa, että yhtiö raportoisi useammin missä mennään ja mitä tapahtuu seuraavaksi, jolloin olisi helpompi seurata projektin etenemistä.

Ymmärrän hyvin, että nykyisessä tilanteessa Nordic Talcille on hyvin vaikea antaa arvoa, koska se voi olla 0 € tai merkittävästi mainitsemaasi 4,2 m€ enemmän. Mielestäni olisi kuitenkin väärin lähteä antamaan Nordic Talcille arvoa sen positiivisimman vaihtoehdon kautta. Lisää tietoa hankkeen edistymisestä tarvittaisiin.

3 tykkäystä

Oman näkemykseni mukaan vuoden 2022 lukujen on pakko olla vähintään odotusten mukaisia ja tilauskirja on pullea. Miten sitten huutavaan kysyntään pystytään vastaamaan, on suurempi kysymysmerkki. Pystytäänkö tuotantoa lisäämään kannattavasti ylöspäin. Nunnauuni pystyi tuplaamaan työntekijämäärän. Tämä ei ole helppoa, kun kädentaitoisia on koko Suomessa aina vaan vähemmän.
Ei ihmisiltä unohdu hetkessä tämä energiakriisi. Takkojen kysyntä tullee olemaan kovaa myös jatkossa. Sisustustakkojen hankintapäätös vaihdetaan varaavaan tulisijaan. Onko se varaava takka sitten Tulikivi vai joku muu? Kilpailijan konkurssi sataa suoraan Tulikiven laariin, se ei liene mielipidekysymys. Tätä ei ole hinnoiteltu mitenkään Tulikiven osakkeeseen?
Nordic Talc on omissa papereissa arvoton, mutta hyvä upside on olemassa. Kaivostoimintaan sisältyy paljon riskejä, eikä tämä ole poikkeus. Vielä on mainittava, että Tulikiven sijoittajaviestintä ei ole pörssitasoa, iso miinus siitä.

3 tykkäystä

Hyvää haastoa tässä ketjussa! Voi hyvin olla, että saunaboomista traumatisoituneena suhtaudun turhan varovasti Tulikiveen, mutta koko toimialan historialliset haasteet huomioiden se on mielestäni aiheellista. Tulikivellä on edellytykset erittäin vahvaan 2023 vuoteen ja 2024 osalta on mielestäni todella hankala sanoa. Sijoitustarinan kannalta olennaisin kysymys on kuitenkin mille tasolle liikevaihto asettuu pidemmällä aikavälillä ja tervehtyykö toimialan kilpailuasetelma (etenkin Suomessa). Kilpailijan poistuminen kotimarkkinalta ja uusien jakelusopimusten myötä pienenevä riippuvuus kotimarkkinasta tukevat pidemmän aikavälin näkymää, mutta ennustamamme 40 MEUR:n normalisoitu liikevaihto edellyttää merkittävää hyppyä historiallisilta tasoilta. Pidemmän aikavälin normalisoidun liikevaihdon osalta on hyvä pitää mielessä, että se ei sisällä Venäjää, joka toi 2021 noin 10 % konsernin liikevaihdosta. Mikäli Tulikiven varaavat tulisijat lyövät isosti läpi Keski-Euroopassa on yhtiöllä edellytykset kasvaa selvästi suurempaan kokoluokkaan.

En usko, että viranomaiset painostavat kuluttajia uusimaan tulisijojaan, jos maa kamppailee energiakriisin kanssa. Hagosin osalta meillä odotuksemme ovat toistaiseksi melko maltilliset muutaman miljoonan luokkaa vuositasolla. Tässä myönnän, että yhtiöllä on mahdollisuus yllättää positiivisesti. 2017-2021 viennin osuus oli noin 55 %.

Uuniseppien markkinaosuuteen liittyen on hyvä pitää mielessä, että yhtiön 2021 liikevaihto oli 6,9 MEUR, joten liikevaihdolla mitattuna uusjakoon menevä myynti on vähemmän kuin 2019 markkinaosuus antaa ymmärtää.

Tulikiven kysyntä käy kuumimmillaan, kun taas Harvialla asia on päinvastoin. Kannattaa kiinnittää huomiota myös normalisoituun tulokseen.

Olettaisin Harvian avaavan ennemmin uusia markkina-alueita tai vahvistavan osaamistaan infrassa yritysjärjestelyillä. Pitäisin todennäköisempänä, että Ruotsalainen NIBE olisi Tulikivestä kiinnostunut.

In-situ-arvolla mitattuna kyllä, mutta se kuvastaa ennemmin hankkeen liikevaihtopotentiaalia kuin sen generoimaa rahavirtaa. Liikevaihdostahan ei voi kuitenkaan maksaa osinkoja.

10 tykkäystä

Elokuussa ja marraskuussa Tulikiven posari 2 päivää ennen osarin julkistusta klo 16.

Jatkuuko tänään sama? Jos ei - sitten Q4 oli pettymys.

2 tykkäystä

https://tulikivigroup.com/tilinpaatostiedote-1-12-2022/

Vahva kasvu jatkui

– Tulikivi-konsernin liikevaihto oli neljännellä vuosineljänneksellä 13,8 Me (9,4 Me 10-12/2021) ja liikevaihto oli katsauskaudella 44,3 Me (33,5 Me 1-12/2021).
– Tulikivi-konsernin liiketulos oli neljännellä vuosineljänneksellä 1,5 (0,6) Me ja liiketulos oli katsauskaudella 4,7 (2,7) Me.
– Tulikivi-konsernin tulos ennen veroja oli neljännellä vuosineljänneksellä 1,5 (0,5) Me ja tulos ennen veroja oli katsauskaudella 4,1 (2,1) Me.
– Liiketoiminnan nettorahavirta oli neljännellä vuosineljänneksellä 2,9 (1,2) Me ja katsauskaudella 6,4 (3,0) Me.
– Tilauskanta vahvistui merkittävästi neljännellä vuosineljänneksellä ja oli katsauskauden päättyessä 17,2 (6,3) Me.
– Tulevaisuuden näkymät: Vuoden 2023 liikevaihdon arvioidaan kasvavan ja vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan paranevan vuoteen 2022 verrattuna.

Avainluvut, Me

1-12/22 1-12/21 Muutos, % 10-12/22 10-12/21 Muutos, %
Liikevaihto, Me 44,3 33,5 32,1 13,8 9,4 45,9
Liiketulos, Me 4,7 2,7 74,3 1,5 0,6 141,9
Vertailukelpoinen liiketulos, Me 4,7 2,7 74,3 1,5 0,6 141,9
Tulos ennen veroja, Me 4,1 2,1 95,2 1,5 0,5 223,5
Katsauskauden laaja tulos, Me 4,9 1,7 191,6 2,1 0,4 483,7
Osakekohtainen tulos, e 0,08 0,03 0,04 0,01
Liiketoiminnan nettorahavirta 6,4 3,0 2,9 1,2
Omavaraisuusaste, % 39,0 29,4
Nettovelkaantumisaste, % 72,7 142,9
Sijoitetun pääoman tuotto, % 19,7 12,6

Toimitusjohtaja Heikki Vauhkosen kommentit:

Neljännellä vuosineljänneksellä yhtiön tilausvirta kasvoi 51 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan jaksoon, ja oli 14,3 (9,5) miljoonaa euroa. Kysyntä oli poikkeuksellisen vahvaa Keski-Euroopassa ja Skandinaviassa. Tulikivi-tulisijojen ohella kamiinan verhouskivien tilausvirta oli korkealla tasolla. Syksyllä voimakkaasti kohonneet lämmitysenergian hinnat ja kasvanut epävarmuus energian saatavuuteen sekä kotien huoltovarmuuteen liittyen lisäsivät kuluttajien kiinnostusta vaihtoehtoisen lämmitysjärjestelmän, kuten tulisijan, hankintaan. Myynnin vahvan kasvun taustalla oli myös pitkäjänteinen työ tuoteportfolion uudistamisessa, digitaalisen myynnin kehittämisessä, sekä jakelukanavien suoraviivaistamisessa vientimarkkinoilla. Vahvan tilausvirran ansiosta yhtiön tilauskanta kasvoi, ja oli katsauskauden päättyessä 17,2 (6,3) miljoonaa euroa.

Vaikka teräksen ja ostokomponenttien hinnat kohosivat edelleen voimakkaasti katsauskauden aikana, liiketoiminnan kannattavuus parantui liikevaihdon kasvun, hinnankorotusten ja onnistuneiden tuottavuustoimenpiteiden ansiosta. Yhtiön kannattavuutta tukee myös toiminnan pohjautuminen merkittäviltä osin omien kotimaisten vuolukivivarantojen hyödyntämiseen.

Uudet, 1.1.2022 voimaantulleet Ecodesign-määräykset täyttävät, keraamiset mallistot ovat vahvistaneet Tulikiven markkina-asemaa kotimaassa ja ovat laajentaneet potentiaalista asiakaskuntaa vientimarkkinoilla. Loppuvuonna Kermansavi-mallistoa täydennettiin edullisilla erityisesti taloteollisuuden tarpeisiin sopivilla malleilla.

Viimeisellä vuosineljänneksellä Erkki Kuronen aloitti Tulikivi-konserniin kuuluvan Nordic Talc Oy:n toimitusjohtajana. Hän on keskittynyt talkkihankkeen teknisen suunnittelun ja ympäristövaikutusten arviointiprosessin eteenpäin viemiseen ja rahoituksen edistämiseen.

TULIKIVI OYJ

Hallitus

Jakelu: Nasdaq Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet

6 tykkäystä

Hyvälle näytti Tulikiven luvut viime vuodelta ja positiivisia näkymiä tälle vuodelle. Osingosta ei mitään mainintaa. Pikku possalla mukana, niin toivon suotuisaa kurssikehitystä.

4 tykkäystä

Erinomainen tulos ja vuoden lopulla olevasta tilauskertymästä voi suoraan päätellä erittäin hyvää starttia vuodelle 2023.

Ohjeistus nouseva liikevaihdosta ja tuloksesta.

Suurin kotimainen kilpailija lopettanut konkurssin myötä.

Nordic Talc näyttäisi etenevän hyvässä myötätuulessa. Yhtiöllä täytyy olla positiivinen käsitys projektista oman toimitusjohtajan palkkaamisen johdosta. Uudet kotisivut osoittavat selvästi hankkeen etenemistä.

Toivottavasti saavat YVA:n päätökseen seuraavan 6 kk kuluessa.

Mielenkiintoinen vuosi edessä.

5 tykkäystä

Inderes tavoitehinta 0.63€ ja lisää suositus

2 tykkäystä

Tässä olisi vielä Thomaksen tekemä raportti. :gem:

Tulikiven Q4-raportti oli odotetusti vahva energiakriisistä seuranneen tulisijojen kysyntäaallon avittamana. Hurjan kysynnän keskellä on hankala arvioida mille tasolle yhtiön kestävä liikevaihto asettuu, mutta yhtiön kasvanut markkinaosuus kotimaassa ja vientimarkkinoilla lupailee hyvää myös pidemmän päälle.

3 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu, jossa on lainattu yhtiön toimitusjohtajaa ja Thomasta. Inderesin materiaaleja lukeneelle juttu ei tarjoile juurikaan uutta, mutta ihan ok tiivis juttu.

4 tykkäystä