Tulikivi - Takat, uunit, saunat ja luonnonkivet

Inden q4 ennusteista jäätiin, toisaalta 2024 ennustehaarukan keskikohta jopa hieman inden ennusteita korkeammalla.

2 tykkäystä

Tässä on Thomaksen kommentit Tulikiven Q4-luvuista ja tulisijan markkinat ovat rauhoittumassa kohtalaisen kysyntäsyklin jälkeen.

Tulikiven Q4-luvut jäivät odotuksistamme tulisijojen vahvan kysyntäsyklin heiketessä odotuksiamme ripeämmin. Annettu ohjeistus oli vahva, mutta se nojaa kysynnän tasokorjaukseen, johon ei toistaiseksi vielä ole näkyvyyttä altistaen ohjeistuksen tulosvaroitusriskille. Ennustemuutoksemme olivat negatiivisia, mutta painottuivat kuluvaan vuoteen. Lähivuosien tulospohjainen arvostus vaikuttaa neutraalilta, muttei tarjoa nousuvaraakaan tuloskunnon heikentyessä eikä talkkihankeen arvon purkautumiseen ole toistaiseksi näkyvyyttä. Toistamme vähennä-suosituksemme ja 0,40 euron tavoitehinnan.

5 tykkäystä

Thomas on tosiaan tehnyt uuden yhtiöraportin Tulikivestä. :slight_smile: :gem:

Tulikiven Q4-luvut jäivät odotuksistamme tulisijojen vahvan kysyntäsyklin heiketessä odotuksiamme ripeämmin. Annettu ohjeistus oli vahva, mutta se nojaa kysynnän tasokorjaukseen, johon ei toistaiseksi vielä ole näkyvyyttä altistaen ohjeistuksen tulosvaroitusriskille. Ennustemuutoksemme olivat negatiivisia, mutta painottuivat kuluvaan vuoteen.

Rapsasta lainattua:

"…Bim SchV-säädös voi ajaa selvää vientiliikevaihdon kasvua kuluvan vuoden aikana, mutta mielestämme näkyvyys säädöksen vaikutukseen on heikko. Yhtiön muuten vaisun kysyntäympäristön ja viime kvartaalien hidastuneen tilausvirran vuoksi tunnistamme riskin negatiiviselle tulosvaroitukselle, jos Bim SchV:n vaikutus olisi odotuksia vaisumpi, tai Euroopan talousympäristö kehittyisi odotettua heikommin.

image"

2 tykkäystä

Tänään on julkaistu mielenkiitoinen uutinen Polar Night Energyn, CapMan Infran omistaman Loviisan Energian hankkeesta, jossa on tarkoitus rakentaa 1 MW:n lämpövarasto Tulikiven sivuvirrasta. Mielenkiintoinen hanke, jossa vuolukiven lämmönvarauskykyä ryhdyttäisiin käyttämään myös teollisen mittakaavan lämpövarastoissa.

11 tykkäystä

Kieltämättä. Tulikivelle luonnollisesti myönteistä, jos oman liiketoiminnan sivuvirtoja saadaan hyödynnettyä muihin käyttötarkoituksiin. Asiasta uutisoitiin pelkällä lehdistötiedotteella, joten odotuksia yhteistyön vaikutuksesta yhtiön tulokseen kannattaa kuitenkin hillitä.

9 tykkäystä

Niin aikaisemmin tuo sivuvirta on voitu myydä esimerkiksi vaikka sorana eteenpäin (puhdasta arvailua), mutta mielenkiintoinen tiedote oli omastakin mielestä.

Osoittaa, että noita kiertotaloushankkeita/ modulaarisia yritysekosysteemeja pyritään viemään Suomessa eteenpäin ja Tulikivi on mukana keskusteluissa.

3 tykkäystä

Ilmeisesti sivuvirtojen hyödyntäminen on ollut melko vähäistä. Ylipäätään pelkän kalliomurskeen tonnihinta on sen verran alhainen, ettei kuljetusmatka voi olla kovin pitkä. Vuolukiven osalta voi ongelmaksi tulla myös kiven ”pehmeys” vs. Graniitti.

Mielenkiintoinen on myös CapMan -linkki. Voi poikia monia hyviä asioita takka/kiuas -toimintojen ulkopuolella, mistä tämän päiväinen uutisointi hyvänä esimerkkinä.

1 tykkäys

Tykkään myös ja voi tosiaan poikia uusia tuulia.

Varmaan silti ei kannata suurta katevirtaa tosiaan odottaa, mutta teknologiasta ja kaikkea tehottomuutta vastustavana seuraan mielenkiinnolla näitä orastavia hankkeita.

Toki tosiaan sen kivimurskeen roudaaminen tosiaan maksaa.

Oletan myös, että energiavarastona kivimurske myös ajanmyötä haurastuu ja sitä tarvitaan jossain kohtaa lisää.

2 tykkäystä

Nuo lehdistötiedotteet tuntuvat aika usein vähän mainoksilta. :slight_smile:


Tässä on Salkunrakentajan juttu Tulikivestä, Inderesin materiaaleja tarkemmin lukeneille jutussa ei pitäisi olla kovinkaan paljoa uutta.

Yhtiön mukaan vuonna 2022 alkaneen tulisijojen poikkeuksellisen korkean kysynnän jälkeen markkinatilanne rauhoittui vuoden 2023 toisella jälkipuoliskolla. Tähän vaikutti korkeiden energiahintojen väistyminen kesän aikana. Lisäksi korkeat korot vähensivät merkittävästi uudisrakentamista ja asuntokauppaa, mikä johti kuluttajien rakennushankkeiden vähenemiseen Suomessa ja Euroopassa.

2 tykkäystä

Olen täysin samaa mieltä, että tässä vaiheessa ja näillä tiedoilla on täysin ennenaikaista laskea mitään merkittävää tulonmuodostusta uutisoidulle asialle.

On kuitenkin hienoa, että Tulikiven tuotannossa syntyvästä ylijäämäkivestä pystytään valmistamaan kuvatun kaltaisia energiavarastoja.

Mikäli kuvatun kaltainen energian varastointi yleistyy, Tulikivellä syntyy koko ajan uutta ”materiaalia” ja aikaisempaa ”varastoa” on riittämiin.

Mikäli tällainen käyttö vähänkään yleistyy, yhtiö voi käyttää tätä brändäyksessä hyväkseen.

6 tykkäystä

Ainakin tällä kertaa mainostaminen on saanut varsin laajaa julkisuutta kun asiasta on uutisoitu laajasti Suomessa ja ulkomailla.

Parhaassa tapauksessa useat kaukolämmön tuottajat ovat tutustuneet tai ainakin tulleet tietoisiksi tästä mahdollisuudesta.

Näin Helsinkiläisenä tuli heti mieleen Salmisaaren kohta tyhjenevät kivihiilisiilot lämpöakkuina.

2 tykkäystä

Espoon studio on avoinna viikon joka päivä ympäri vuorokauden.

Aika lailla joustavalla aikataululla pääsee tutustumaan tuotteisiin :smiley: .

2 tykkäystä

Kysymys on varmasti yhden kauppiaan kokeilusta. Tuskin on juurikaan merkitystä myyntiin, mutta ihan hyvä asia, että kokeillaan uusia toimintamalleja.

Tulikivi on palaamassa osingonmaksajaksi! Tulikiven yhtiökokouskutsun perusteella julkisen kaupankäynnin kohteena olevan A-osakkeen omistajat voivat odottaa 0,01 euron osakekohtaista osinkoa ja K-osakkeen omistajat 0,0083 euroa/osake vuoden 2023 tuloksesta.

Yhtiön tasehan on vahvistunut merkittävästi viime vuosina, joten osingon maksaminen edellisvuoden tuloksesta on jopa odotettua.

8 tykkäystä

Tulikiven vuosikertomuksen sivulla 19 on todettu seuraavasti; “Rikastushiekka sisältää lähes 40 %
magnesiumoksidia ja magnesium on mm. EU:n kriittisiksi luokittelemia raaka-aineita.”

Seuraavasta lauseesta päättelen, että termiä “rikastehiekka” on käytetty ilmaisemaan talkintuotannosta ylijäävää noin 55 %:ää louheesta.

Tästä lähtökohdasta magnesiumoksidia tulisi noin 22 % alkuperäisestä louheesta eli 220 kg tonnia kohden.

Yritin googlailla magnesiumoksidin hintaa, niin päädyin suuntaa-antavana lukuna 300 - 330 USD/tonni.

Edelleen kysyntä näyttäisi olevan kasvavaa. Magnesiumoksidia käytettiin maailmanlaajuistesti vuonna 2022 noin 15 miljoonaa tonnia ja käytön ennakoidaan lisääntyvän vuoteen 2030 mennessä 47 %:lla kaupan arvolla (dollareina) mitattuna. En löytänyt mainintaa siitä, perustuuko dollarimääräinen kasvu arvioituu hinnannousuun vai kulutuksen kasvuun.

Joka tapauksessa suuntaa antava tonnihinta olisi varsin lähellä talkin tonnihintaa.

Maallikon näkökulmasta varmasti merkittävä tuotannollinen ja taloudellinen merkitys hankkeelle, mikäli hyödynnettävä aines nousisi 44 %:sta 66 %:iin.

Maallikkona en tiedä, miten “sivutuotteena” saatavasta magnesiumoksidista saisi hapen pois ja mikä merkitys sillä olisi mahdollisesti olisi “sivutuotteen” taloudelliseen vaikutukseen hankkeen kannalta.

Onko kenelläkään parempaa/syvällisempää näkemystä magnesiumoksidin hintatasosta ja muista asiaan vaikuttavista seikoista.

5 tykkäystä

Kiitos hyvästä toimitusjohtajan haastattelusta.

Haastattelusta käy hyvin ilmi, että yhtiö katsoo Jero-malliston olevan “syömähammas” Keski-Euroopan markkinoilla ja Saksan imun jatkuvan vielä muutamia vuosia vuoden 2024 jälkeenkin.

Thomas; Onko sinulle syntynyt käsitystä siitä, mikä olisi omistussuhteen haarukka Tulikiven ja investorin välillä Nordic Talcin hankkeessa sillä edellytyksellä, että tarvittavat ympäristöluvat saadaan?

Heikin puheesta saattoi lukea, että investoreja olisi paremminkin yksi kuin useita. Ainakin hän käytti yksikkömuotoa puheessaan.

5 tykkäystä

Pidemmän päälle en tiedä miksi ostaja haluaisi pitää Tulikiveä hankkeessa mukana, mutta alkuunhan sijoitukseen liittyvää riskiä voisi varmaan porrastaa sillä, että ostaja kasvattaa omistusosuuttaan asteittain projektin edistyessä / projektiin liittyvän epävarmuuden hälvetessä.

Kauppalehdestä huomasin, että Tulikiven osakkeella käytiin juuri tuntuvan kokoinen blokkikauppa. Yhteensä 1 515 151 yhtiön osaketta vaihtoi omistajaa 0,45 euron osakekohtaiseen hintaan. Kaupan arvoksi tuli yhteensä 681 818 euroa.

Blokin koko vastaa tarkalleen Keskinäisen Vakuutusyhtiö Fennian omistusta per 31.3.2024 (8 suurin omistaja), mutta ostaja ilmennee huhtikuun lopun omistajalistauksesta.

4 tykkäystä

Kiitos vastauksesta.

Selvästikin passiivisten omistajien omistuksen pienevät ja joku/jotkut ostavat merkittäviäkin määriä yhtiön osakkeita.

Nähtäväksi jää kenelle Fennian osakkeet päätyivät.

1 tykkäys

Tämä osakeomistus meni näemmä Mikko Lakkoselle, joka 18.4 liputti ylittäneensä 5 %:n omistusrajan ja omistaa kaupan myötä jo 7,49 % yhtiön osakkeista.

3 tykkäystä

Nordic Talc Oy:n sivuilla uutisoitiin eilen sivuvirtojen hyödyntämisselvitykset.

Uutisoinnissa todettiin, että “Hankkeen keskeiset tavoitteet saavutettiin ja saatujen tulosten perusteella pystytään valitsemaan mahdolliset jatkojalostukseen soveltuvat menetelmät ja sovelluskohteet” ja “Yhtiö tulee jatkamaan selvityksiä ja etsii uusia kumppanuuksia sivutuotteen tuotteistamiseen”.

Uutisoinnin perusteella tehdyssä selvityksessä pystyttiin selvittämään saatavan magnesiitin käyttökohteet.

Käsitykseni mukaan kohteita MgO:lle voisi olla mm. rakennusteollisuus (palonkestävyyttä vaativat rakennuslevyt tai lämpöä kestävät tiilet).

Itse ymmärrän uutisoinnin siten, että sivutuotteen mahdolliset käyttökohteet saatiin selville ja seuraavaksi pitää sitten selvittää markkinat ko. tuotteelle.

Minulle on muodostunut käsitys, että yhtiö tulee jättämään seuraavaksi YVA-selvityksen ja kohta sen perään ympäristölupahakemuksen eikä yhtiö jää näiden kanssa odottamaan magnesiitin kaupallistamisselvityksiä.

3 tykkäystä