Tulovero/ansioverotus

No tuosta ei voi päätellä vielä oikein mitään, kun ei tiedä vähennysten euromäärää tai alkuvuonna maksettuja ennakkoja. Veroprosentilla joku voi myös tarkoittaa sitä osuutta, johon sisältyy sivukulut.

3 tykkäystä

Tuohon sitten esim alle 53v henkilöillä +8,65%-yksikköä (TyEL + työttömyysvakuutusmaksu) = 20,65%.
Veroprosentin ilmoittaminen ilman näitä maksuja meenee vähän samaan kategoriaan kuin oman painon ilmoittaminen newtoneina, jos sitä joku kyselee…

20 tykkäystä

Tuosta hyvä taulukko, josta voit käydä tarkistamassa tulotasollasi marginaaliveroasteen. Vaivaa säästääkseni 38 ke tulotasolla tienatusta lisäeurosta menee 49-50 % veroluontoisia maksuja

18 tykkäystä

Ja sitten voi käyttää tätä, tuohon “vero alarajan ylittävästä osasta” päälle kun lisää 10 %-yks. (kunnallisvero+sairausvakuutusmaksu) niin se toimii yrittäjälle kohtuullisesti, palkansaaja joutuu lisäämään vielä Tyel maksun, joka on valtaosalle 7,15% ja 53-63 vuotiailla 8,65%. Se on jänskä kuinka ihmiset ei vieläkään ymmärrä mitä progressiivinen verotus tarkoittaa, vaan moni tuijottaa koko vuoden veroprosenttia, vaikka pitäisi toki miettiä paljonko jokaisesta lisää tienatusta eurosta menee veroa.
image

17 tykkäystä

Ihan normimäärillä maksoin ja tienasin alkuvuoden.

Siltikin minun tapauksessani n. 20%. Monen muun reilu 30k€/v tienaavan osalta osuu aika samoihin. Ainakin lähemmäs 20% kuin 40% :grin:

Kyllä itse ainakin ymmärrän veroprogression. En kuitenkaan alunperinkään kommentoinut progressioon liittyen mitään, vaan tähän:

Verolaskuristakin voi tuon todeta, ettei pidä paikkaansa.

Lisäksi noissa tuloveroasteikoissa ei usein oteta huomioon edes automaattisia verovähennyksiä (tuon linkkaamasi osalta en osaa sanoa, osaatko sinä @Tuohenpolttaja ?) saati sitten kaikkia muita vähennyksiä mitä todella moni pystyy hyödyntämään. Siksi olisi parempi puhua toteutuneista veroprosenteista kuin hypoteettisista taulukoista.

“Yli 30 t€ vuosiansiosta alkaa menemään”, eli siis jokaisesta eurosta joka menee yli 30t€ menee veroa 40%. Jos tienaat tuon 30t€, niin maksat jo sen verran veroa että pystyt yleensä hyödyntämään jo kaikki “automaattiset” vähennykset sekä kotitalousvähennykset yms. Joten jos pystyy itse vaikuttamaan nostamaansa palkkaan, niin en ainakaan suosittele tuon enempää nostamaan, ellei sitten ihan vapaaehtoisesti halua maksaa enemmän veroja, kyllähän tällaisiakin henkilöitä usein lehtien palstoilla näkee, mutta harvempi kuitenkaan sinne Suomen valtion kirstuun ylimääräisiä veroja makselee, vaikka heille tilinumero vinkataan.

18 tykkäystä

Toki voi haluta nostaa palkkaa ihan siitäkin syystä, että sitä tarvitsee elämiseen :smile: osinkoa, tai varsinkaan verohuojennettua osinkoa ei kuitenkaan nosteta “tuosta noin vain” siinä missä palkkaa voi nostella sitä mukaa kun tulee rahalle tarvetta. Osingon kanssa pitää budjetoida elämää vähän pidemmälle tulevaisuuteen vuositasolla, kun yleensä nostoja tulee kerran vuodessa. Toki tuosta sitten palkitaan sillä optimoidulla veroprosentilla.

Myös jos laskuttaa yli 300k€ vuodessa, jotka olisi periaatteessa mahdollista kotiuttaa itselle, niin aika monella iskee helposti halu nostaa elintasoa lyhyellä aikavälillä. Hyvää itsekuria jos itse maltat odotella ja kasvattaa firman pottia huojennettuja osinkoja varten :+1:

Tällaisessa tilanteessa tulee ehkä vastaan jo sekin, että mihin tarkoitukseen sitä rahaa loppuviimeksi säästää. Haluaako helpottaa ja parantaa omaa arkea nyt, vai jättääkö 10-20 vuoden päähän todella makean hillotolpan “eläkepäiviä” varten. Rahat kuitenkin kannattanee jossain kohtaa käyttää pois ellei haaveissa ole valtavan perinnön jättäminen, niin elääkö mielummin perusmukavaa hyvätuloista arkea, vai miljonääri-eläkepäiviä.

2 tykkäystä

Ahaa, tarkoitit tuon niin, anteeksi! Toki alkaa menemään, jos arvioi vuositulot väärin ja maksaa alkuvuodesta “liian vähän” kokonaisansioihin nähden.

Eiköhän tällä tarkoitettu tuota marginaaliveroa tulotason noustessa. Verotus vie kaikesta lisätulosta ison osan.

9 tykkäystä

Kyllä kyllä, pahoittelut väärinymmärryksestä. Minun pointtini oli se, että ainakin reilu 30k€/v tuloilla veroprosentti on erittäin kohtuullinen. Ja melko pitkälle myös siitä eteenpäin. Jokainen sitten päättää maksaako alkuvuonna veroa sen 30k€ mukaan ja ylimenevästä enemmän, vai kaikesta heti vuoden alusta pikkuisen enemmän.

2 tykkäystä

Nyt kun tuota progressiota esimerkistäsi katselee, niin onhan se ihan jäätävä. Oma % on jotakuin 30 +/- 1% en niin tarkkaan muista…

Mutta jos 38000 tuloista maksetaan veroa 12% → n. 4500. Seuraavista 22 000 € maksan veroa siis veroa 12 500-13 000 €. Olisin pärjännyt ilman tätä tietoa.

Se milloin makselet veroa tai mikä on ennakkoveroprosentti ei vaikuta mitään siihen paljonko tulee olemaan lopullinen tuloverosi, ne vaikuttaa ainoastaan sitten siihen saatko veronpalautusta vai juodutko maksamaan jäännösveroja (mätkyjä).
Keskustelun pointti on siis siinä, että lähestulkoon (hyvin pienellä prosentilla) verovapaasti saat tienata Suomessa noin 20t€. 20-30t€ välisestä tulosta maksat veroa vajaan 30%, 30t€ ylittävästä tulosta maksat jo 50%. Näin kun pystyn itse vaikuttamaan siihen paljonko veroja maksan, niin nostan mieluummin vain tuon “verovapaan” osuuden. Nostan toki vähän enemmän kuin tuon, koska itseni kannattaa nostaa siihen pisteeseen asti, jolloin ansiotuloveron marginaali ylittää 26%. Koska 26% on periaatteessa Oy:sta saatavien tuottojen minimivero.
Mä lopetan tässä vaiheessa tästä asiasta ja suosittelen perhtymään vielä vähän aiheeseen. Lihavoin tekstistä tuon osuuden, joka monelta jää verotuksessa ymmärtämättä.

Vähän epätarkkuutta prosenteissa, mutta tuosta Laskuputken linkaamasta taulukosta nuo näkee hyvin palkansaajien osalta. Yrittäjän osalta vero% vähän pienempi, kun ei mene Tyel ja työttömyysvakuutusmaksua, jotka tuossa laskettu mukaan. Palkansaajan veroprosentit – Veronmaksajain Keskusliitto ry

31 tykkäystä

Juu oli tämä taas hyvä muistutus. Olen juuri pohtimassa työpaikan vaihtoa, jonka yhteydessä palkka varmaan nousisi 5200€ paikkeilta johonkin 6000-6500€. En tiedä jaksaako nähdä vaivaa. Työpaikan vaihtoon kuitenkin liittyy aina paljon työlästä pikkuhommaa.

9 tykkäystä

Tämä jotenkin korostuu omalla kohdalla, kun on yksinhuoltaja. Jos talossa olisi 2kpl 30 000 € tienaavaa, meillä olisi käytössä rahaa 10 000€ enemmän vuodessa. On tämä hieno juttu. No, onhan se lapsilisän yksinhuoltajakorotus n. 45 € kuussa, vai mitälie. Bruttotulojeni takia tosin lapseni eivät saa/tule saamaan opintotukea. :joy:

10 tykkäystä

Itse en ole yksinhuoltaja, mutta puoliso tienaa suht reippaasti vähemmän. Välillä tuntuu vähän hullulta, että perheellä jonka jäsenet tienaavat 3500€ + 3500€ jää enemmän nettona käteen kuin perheellä, jossa tienataan 2000€ + 5000€.

29 tykkäystä

Kuulin juuri Berliiniin muuttavalta tuttavaltani, että Saksassa molempien puolisoiden tulot katsotaan yhdessä. Eli enemmän tienaava saa tasaavaa vähennystä tuloveroistaan vähemmän tienaavan tulojen perusteella. Hänellä palkka pysyy samana, mutta koska puoliso ei vielä opintojen jäljiltä ole löytänyt varsinaista työtä eikä siis juurikaan ole tienannut täällä eikä nyt siellä, nousee tämän avioparin yhteenlasketut nettotulot huomattavan paljon.

Vaikka kuinka yritän katsoa asiaa eri näkökulmista, oikealta ja vasemmalta, en keksi, mitä huonoa ja väärää tällaisessa järjestelmässä on. Kannustaako se toista osapuolta jäämään kotiin? Vahvistaako pelottavaa patriarkaattia? Vai onko kaikkialla muualla kuin Suomessa palkat yksinkertaisesti vain väärin verotettu, koska me ollaan onnellisimpiakin?

16 tykkäystä

40k€ ylittävästä tulosta maksaa 40v Helsinkiläinen 2 lapsen vanhempi veroa 14,5% ja marginaaliveroa 39% (liiton jäsenmaksuväh. 400e/v ja kotitalousväh. 500e/v). Eli taas meni aikalailla liiottelun puolelle, vaikka laskisi veroluonteiset maksut mukaan.

Laita siihen verottajan laskuriin ensin tuloksi 20.000 sen jälkeen 30.000, sitten 40.000 ja vielä 50.000 ja ota ylös verojen määrä. Sitten lasket paljonko veron määrä kasvaa suhteessa lisättyyn kymppitonniin.

8 tykkäystä

Tältä sivulta on omasta mielestäni selkein ja yleispätevin tapa tarkastella ansiotulojen veroja.

Ja eihän se 50% raja marginaaliverona mene rikki ennen 58000e vuosituloja, mutta 37000e kohdalla ollaan jo niin lähellä (49,5%), että käytännössä sama asia.

11 tykkäystä