Ulkomaalaiset sarjayhdistelijät

Monilla ruotsalaisverrokeilla on näyttänyt ihan yhtä kamalalta kasvun suhteen, eli ei sarjayhdistelijämallikaan autuaaksi tee talouden kyykätessä. Lifco, Volati ja Lagercrantz ovat ainakin kaikki jääneet orgaanisesti miinukselle Q4:llä, eli Teqnion ei ole yksin.

Mutta se, miksi CFO:ta vaihdetaan kuin sukkia, ansaitsisi oman konffapuhelunsa. Ei varsinaisesti herätä luottamusta yhtiöön, kun noinkin tärkeällä positiolla on vaihtuvuutta - vieläpä firmassa, joka korostaa pitkäjänteisyyttä. Miten yhdistelyä jatketaan tuosta lähtökohdasta? Voi toki olla, että yritysten ostelussakin ollaan vain hetkellisesti kärsivällisiä, mutta sijoittajat tuskin ostavat tällaista sekametelisoppaa nähdäkseen kärsivällisyyttä.

Hintalappu olisi eilisen luvuilla n. 36x OCF - preemiohinnoittelu verrattuna Lifcoon, joka on maailman parhaita sarjayhdistelijöitä. Kyllä Teqnionkin sopii nykyisillä pääoman tuotoilla jatkaa tekemistään, ei siinä, mutta tuo arviosi 40-50 prosentin kurssilaskusta kohti käypää arvoa lienee kohdallaan.

12 tykkäystä

Vähän mietteitä Teqnion tuloksesta:

  • Tulos on nykyiseen arvostukseen huono, joten odotuksissa voisi olla 10-20 % lasku maanantaina. Osake on melko volatiiliti muutenkin, myös pienemmän vaihtonsa takia.

  • Käytän nyt Yahoon dataa niin Teqnion numerot ovat jonkin verran väärin diluution takia, koska he myivät uusia osakkeita eri rahostoille viime vuoden puolella.

  • Lifcon market cap on 123,4 miljardia kruunua vs Teqnionin 4,6 miljardia. Kokoero on noin 26,8 kertainen. Teqnionilla on helpompi työ tehtävänään kasvaa tästä hetkestä eteenpäin kuin Lifcolla. Siksi olen pitänyt Lifcon arvostusta (nyt 39,6 P/E) enemmänkin melko suolaisena, vaikka Teqnion oli myös perjantaina arvostettu 36 P/E ketoimella, mikä ei huomio diluutiota. Korkea arvostus perustuu Teqnionilla sen pieneen kokoon ja näin parempaan potentiaaliin kasvaa vielä merkittävästi. Merkittävää preemiota Lifcoon nähden ei mielestäni ole.

  • Osinkopuoleen kovasta painostuksesta huolimatta Teqnion on harvoja sarjayhdistelijöitä (tai jopa ainut Ruotsissa?), mikä on päättänyt jättää osingon maksut myöhemmälle. Aiemmin he myös sortautuivat osingon maksuun kuin muutkin mutta pystyivät vastustamaan kiusausta myöhemmin.

  • CFO vaihtuu usein varmaankin tuon Danielin aseman takia. Hän tuli tosin sisään vasta 2021 mutta hoitaa osittain Investment officerina vieläkin jotain CFO tehtäviä. CFO:lla on ilmeisesti vähän kolmannen pyörän tunne parisuhteessa, minkä takia he erovat itse nopeasti. Daniel ei puolestaan todennäköisesti haluiaisi tehdä CFO:lle kuuluvia tylsempiä tehtäviä. Daniel ja Johan myös matkustavat yhdessä tapaamaan eri yrityksiä, mikä korostaa tätä ongelmaa (CFO jää toimistolle). Ei ole kuitenkaan hyvä tilanne, että sopivaa CFO:ta ei tunnu löytyvän. Muissa ruotsalaisissa sarjayhdistelijöissä CFO on yleensä korvannut poistuvan CEO:n, mikä osittain kertoo tästä Teqnionin mallin erilaisuudesta/puutteellisuudesta.

  • Teqnion on sanonut pyrkivänsä ostamaan noin neljä yritystä vuodessa, jotta saavat nämä hyvin integroitua osaksi konsernia. Tämä tahti ei tarjoa kovin nopeaa kasvuvauhtia epäorgaanisesti etenkin, jos ostetut yritykset ovat melko pieniä. Teqnion on myös historian alkutaipaleella joutunut ostamaan turnaround yrityksiä, kun heillä ei ollut varaa muuhun pienen koonsa takia. Ajoittain tästä historiasta tulee vielä vastaan isompia vaihteluja orgaanisessa kasvussa. Teqnionin kasvaessa nämä vaihtelut jäävät pienemmiksi. Verrokkina Lifco ostaa noin 10-20 yritystä vuodessa ja vauhti saattaa tästä vielä kiihtyä. Mutta mikään Eurooppalainen sarjayhdistelijä ei pärjää Constellation Softwaren vauhdille tai organisaatiolle.

  • Arvostukset ovat melkein kaikilla sarjayhdistelijöillä kasvaneet tuntuvasti ja ne ovat kalliita. Markkina tuntuu selvästi odottavan korkojen laskua ja alkanut arvostaa näitä yrityksiä melkoisella preemiolla muuhun markkinaan nähden perustuen kasvupotentiaaliin + laskeviin rahoituskustannuksiin. Teqnion on ollut mukana tässä kehityksessä ja yrityksen “kuuluisuus” on myös kasvanut sijoittajien keskuudessa vuodesta 2022, kun sitä sai alakuloisissa markkina tunnelmissa 15 - 20 P/E:llä ostettua. En olisi kovin varma 40-50 % laskusta huonosta tuloksesta huolimatta, käypäarvo voi olla yrityksellä melko korkea mutta se perustuu siihen mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

10 tykkäystä

Ensiviikolla herkkua tarjolla hyvien firmojen päälle ymmärtäville:
https://www.redeye.se/events/962075/redeye-theme-serial-acquirers-2

6 tykkäystä

I am currently reading different serial acquirers. Swedish firms have been most successful as a lot of good businesses are protected in small niches that no one is attacking you buy a stable business at 4 X cash flow and include it in your company which is listed, and the market will reward you immediately with 20 times cash flow. So immediately 5x in market returns. Then you use loans instead of equity so that you don’t dilute your shares.

It is very difficult to know who are gems and who are just creating a Ponzi scheme unless 10 years have passed. Ponzi scheme only breaks in recessions as loans become more expensive, sweet deals are not available as you try to acquire large firms, and capital allocators usually founders are rare. Not everyone is Buffet.

None of these companies give the following data what are cash flows for acquired business 5 years ago. Tequnion gives data on EBITA but should give cash
flows because I (Interest ) is imp .

Everyone is following Danaher’s model of decentralization and surprisingly it works for most of them. Why it is so easy that everyone can do it? There are YouTube channels on it ( Owners are old they want to sell etc). Question why it is so easy

Tequnion: I was a bit taken aback by the CFO exits and cover-up they did for Daniel’s stock sale and not disclosing it. I would have been ok with this but Daniel advertises himself as a great transparent guy like Munger and then he does the opposite. Reputation is the moat in Industry it is easy to lose. This is not his passion etc he did it for money. They should have at least told openly it was a mistake but no he was given options to buy CEO shares.

In my view serial acquiries need an Honest, Disciplined capital allocator who is a founder Let me know if you find one

2 tykkäystä

Redeyeltä droppasi tänä (4.3.2024) aamuna 69 sivuinen ruotsalaisten sarjayhdistelijöiden sektoripäivitys. On kyllä aika herkullista tietoa tarjolla taas sarjayhdistelijöistä kiinnostuneille.

Redeyen yleiskommenttit sektorista:

“Encouragingly, many serial acquirers seem successful in defending margins amid a weak
economy and faltering organic growth. While we do not know when the current downturn
ends or when organic growth will turn up again, we are pretty sure about quality serial
acquirers implementing their well-proven acquisition-led growth playbook. By prioritising
discipline and durability over rapid short-term growth, they ensure long-term success,
irrespective of short-term swings.”

Tämän lisäksi Lessons from the Titans kirjailija Todd Wenning oli vuoden alussa Redeyen podissa vieraana.

12 tykkäystä

Nostin tämän tänne etten sotke hienoa ketjua :smiley:

Tämä Christian Berner on kyllä ihan mielenkiintoiselta vaikuttava case. Yhtiö lentää ehkä vähän tutkan alla. Ainakaan en itse olisi tähän varmaan törmännyt ilman foorumia. Tuli mieleen muutama ajatus yhtiöön liittyen.

Arvostus ei tosiaan päätä huimaa ja hienosti on kyllä saatu marginaalia parannettua näinkin haastavassa syklin vaiheessa. Jäin miettimään, kun Q4 rapsassa mainitaan suotuisamman myyntimixin vaikuttaneen vuoden aikana positiivisesti marginaaleihin, että millainen se ns. “normaali” myyntimix on ja miten paljon sillä tulee olemaan vaikutusta kannattavuuteen?

Carolinen astuttua yhtiön puikkoihin on yhtiössä alkanut selvästi oikeita asioita tapahtumaan. Nopealla vilkaisulla Caroline vaikuttaisi oikein pätevälle toimarille ja Lagercrantzilta on hienosti kantautunut opit mukana. Onko yhtiö muuten avannut M&A-strategiaa jossain? Ollaankohan tässä vielä hakemassa uusia platformeja isommilla järjestelyillä vai lähinnä tulorahoituksen kautta add-oneja nykyisille? Arvostus ainakin tällä hetkellä sen verran matala, että tuskin halutaan hirveästi omaa osaketta printata näiltä tasoilta.

En omista yhtiön osakkeita, mutta kyllä tämä seurantalistalla on paikkansa ansainnut. Jäädään seurailemaan miten kannattavuuskäänne etenee ja millaisia yritysostoja sieltä tulee. Täytyy perehtyä vähän syvällisemmin yhtiöön :slight_smile:

8 tykkäystä

Jep. Vuoden aikana nimenomaan Energi & Miljö -liiketoiminnassa on tehty hirmuinen kannattavuusparannus, mikä ei taida olla kestävää.

Samalla suuremmalla liiketoiminta-alueella Teknik & Distribution kannattavuus itseasiassa heikkeni vähän, joskaan ei dramaattisesti EBITA marginaalin pudotessa 5,7 → 5,3 %:iin koko vuonna. Siellä tosin myös liikevaihto laski enemmän Q4:lla. Taitaa raksa painaa.

Käsittääkseni ei ole avattu, ellei sitten yhtiökokouksessa mutta enpä käynyt viime keväänä enkä ajatellut meneväni nytkään vaikka voisi olla mielenkiintoista olla varmaan ainoa ulkomaalainen paikalla.
:smiley: Lagercrantizissa Caroline veti Niche-tuotteita. Saa nähdä shoppaillaanko tänne lopulta vastaavalla tavalla pieniä niche-liiketoimintoja vai miten edetään.

7 tykkäystä

Vuosi ja +175 % myöhemmin voidaan todeta, että öljytankit ja kaasupullot ovat ihan OK sijoitus. Kova Twitter-hype toki auttaa kurssinousussa, mutta on tuo operatiivinen bisneskin kyllä pitänyt pintansa yritysostojen siivittämänä.

9 tykkäystä

Christian Berneriltä nopeasti vilkaistuna ihan ok tulos.

Liikevaihto pienessä kasvussa, kannattavuus ennallaan käytännössä. Kulutehokkuus- ja desentralointialoitteet etenevät. Tilaukset laskivat hieman. Kassavirta on vahvaa, minkä kanssa kelpaakin tutkailla ostokohteita. Nimittäin:

*Strong cash flow provides opportunities going forward
In addition to organic business opportunities, we work tirelessly to court potential acquisitions. In general, we find that the acquisition markets have loosened up more and more in recent quarters and that there are more opportunities out there. At the same time, our efforts to increase cash flow have continued to strengthen the balance sheet. Our net debt-to-EBITDA ratio is now at a low 0.5 before IFRS effects, giving us ample room for acquisitions."

11 tykkäystä

Christian Berner

https://cr.abgsc.com/foretag/christian-berner-tech-trade/Equity-research/2024/4/christian-berner-tech-trade---slight-miss-but-nothing-to-worry-about/

Estimates and outlook

On numbers alone, '24e-'26e sales change by +0.1%, and EBITA adj. changes by -1.5%. Despite a slight miss on estimates, there was still y-o-y growth in the quarter on most items, and we see no reason to worry. Management is seeing gradual improvements in several places, and says that the M&A markets are loosening up more and more. With a ND/EBITDA of 0.5x, there is ample room for acquisitions.

7 tykkäystä

Perus Momentumia.

First quarter 2024

  • Revenue increased by 32% to SEK 661 million (502), of which 5% was attributable to comparable units.
  • Operating profit rose by 18% to SEK 65 million (55), corresponding to an operating margin of 9.8% (11.0).
  • EBITA increased by 25% to SEK 75 million (60), corresponding to an EBITA margin of 11.3% (12.0).
  • Profit for the quarter amounted to SEK 43 million (42), corresponding to earnings per share of SEK 0.85 (0.85).
  • The return on working capital (EBITA/WC) was 59% (62).
  • The equity/assets ratio was 35% (43) at the end of the period.
  • As of 31 March 2024, the number of repurchased Class B shares totalled 1,083,026.
  • As of 1 January 2024, the business was divided into two business areas: Industry and Infrastructure.
  • Acquisition of PW Kullagerteknik, a specialist in ball and rolling bearings.
9 tykkäystä

Lifco Q1 2024 hyvä tiivistelmä X:stä:
https://x.com/comptortoise/status/1784285215499690346?s=46&t=8PWram_2j-aPWNNfjmezCA

3 tykkäystä

Hei,
Osaako kukaan sanoa kuinka selvittää IFRS poistojen oikaisu sarjayhdistelijöiden kassavirtalaskelmaan? Olen laskenut useammalle sarjayhdistelijälle kassakonversiota mikä ei sisällä yritysostoja, että saisi paremman kuvan kuinka itse liiketoiminnat luo kassavirtaa pitkällä aikavälillä. Ongelma kuitenkin on kun IFRS16 myötä Operatiivinen rahavirta paranee, koska ei sisällä vuokra/leasing maksuja. Nämä tulevat vasta rahoituksen rahavirroissa, mutta jos laskee kassakonversiota liiketoimintojen rahavirran ja investointien kautta niin tämä ei onnistu. Muutama yhtiö on ilmoittanut esityksissä tuon IFRS vaikutuksen liiketoiminnan rahavirtoihin, mutta suurin osa meilestäni ei. Momentum mainitsee vaikutuksen esityksissä, mutta ei raportillaan ja Teqnion esitti sen rahotuksen rahavirrassa vuosiraportissa, mutta ei enään viimeisimmässä kvartaaliraportissa. Tämä vaikuttaa kuitenkin jonkinverran ainakin omaan arvonmääritykseen tekeekö yhtiö 95 % kassakonversiota vai 75 %.

Jos ymmärsin oikein, niin ongelma on se, että kaikki yhtiöt ei avaa kvartaalirapsoissa vuokravastuiden lyhennyksien osuutta. Näitä tosiaan näkee, joten jos jotain rullaavia 12kk:n lukuja haluat laskea, taikka tehdä ennusteita niin vaihtoehtoa ei taida olla muuta kuin käyttää edellisen vuoden summaa tai jotain sen pohjalta laskettua ennustetta.

Haastavammaksi tämä muodostuu, jos vaikka on tehty monta yritysostoa, niin silloin on oletettavissa, että ne vuokravastuut kasvaa. Ehkä voit silloin käyttää jotain suhteellista lukua (vs. aiempi kokoluokka) ja arvioida, että minkä verran ne olisivat kasvaneet edellisvuodesta? Riippuen liiketoiminnasta, ne voi olla pitkälti toimitilojen vuokramenoja, jolloin ehkä henkilöstömäärän kehitys voisi toimina pohjana ennusteelle?

2 tykkäystä

Kiitos Petri,

Täytyy siis tyytyä laskemaan kassakonversio useamman vuoden keskiarvosta, mikä itseasiassa saattaa olla paras malli. Konversion voi päivittää sitten vuosiraportin perusteella. Lifco mielestäni ei kyllä ilmoita tätä leasingin kassavirtavaikutusta edes vuosiraportillaan, mutta muilla se löytyi kohtuullisen helposti viimeistään liitetiedoista.

Luulen, että alla oleva tviittiketju kiinnostaa tässä ketjussa senkin takia, että mukana on yhtiötä joita täälläkin on mainittu. :slight_smile:

https://x.com/Quartr_App/status/1790403954846646505

image

Kuva

Loppuosa tviittiketjusta, mutta kannattaa lukea Äxässä, jos mahdollista









5 tykkäystä

Tämä on hieman huumorikommentti, mutta harmikseni Christian Berner Tech Trade Ab on vaihtanut nimensä nasevampaan mutta kuivempaan “Berner Industrier” muotoon.

Osa omistamisen viehätystä oli tuo vekkuli nimi. :smiley:

Tätä nimenvaihtoa kompensoi 11x EV/EBITA arvostus…

13 tykkäystä

Näin ne firman vallihaudat sulaa…

Yhtiön sijoitustarinan suurin ylituoton komponentti oli kuitenkin tuo pitkä ja tylsä nimi :wink: Ei kukaan jaksa tutustua yhtiöön, jonka nimeä lukiessa rupeaa haukottelemaan

6 tykkäystä

Bernerillä oli toukokuussa sijoittajapäivä Finwiressä. Lyhyt katsaus historiaan, nykybisneksiin (aaahhhh tällä firmalla on kyllä maailman mielenkiintoisin niche portfolio tuotteita) ja miten kannattavuuskäänne on edennyt hyvin. Yritysostokohteita kartoitetaan aktiivisesti, mutta ilmeisesti hinnasta ei ole päässyt sopuun.

Miksi sijoittaa tekoälyyn, jos voi omistaa tärinänvaimentajia tai vedenpuhdistusta?

17 tykkäystä

Tulee hieman OT, mutta olin bongaavina sharevillestä tämän yhtiön kohdalta kommentin, että Nordnetin Martin omistaisi tai olisi omistanut tätä yritystä. En löytänyt Sharevillestä enää Martinia, joten en päässyt tarkistamaan.

1 tykkäys