Ulkomaalaiset sarjayhdistelijät

Ulkomaalaiset sarjayhdistelijät

Pitkään on toivottu omaa ketjua ruotsalaisille sarjayhdistelijöille, joten päätin avata uuden ketjun, vaikka itse en tiedä näistä juuri mitään. Näistä yhtiöstä on puhuttu tällä Foorumilla ainakin pari vuotta ja ketjun perustamisesta vajaan kuukauden, joten ajattelin avata pelin. Verneri (tai Johannes/analyytikot) voi tarvittaessa korjata aloitusviestiäni tai sitten laittaa aloitusviestini jälkeen omia viisauksiaan.

@TheTurunen sanoi, miksi rajata vain ruotsalaisiin yhtiöihin, joten muutin vähän otsikkoa ja aloitusviestin tekstiä, mitäpä sitä turhaan rajaamaan? Eli tässä ketjussa voi jutella Ruotsin tai muidenkin maiden sarjayhdistelijöistä.

Sarjayhdistelijä:
Yhtiö, joka allokoi ison osan pääomastaan yritysjärjestelyihin ja pyrkii näin luomaan arvoa. Compaunder sana kuvailee kai aika hyvin sarjayhdistelijää; pörssikielessä tarkoitetaan yhtiötä, jonka sijoitetun pääoman tuotto on korkea, joka pyrkii löytämään uusia kannattavia yhtiötä, jotka tuovat kassavirtaa. Tällä tavoin yhtiö luo korkoa korolle -ilmiötä.

Alla on erilaisia ruotsalaisia sarjayhdistelijöitä:

Indutrade
Iso sarjayhdistelijä, 12 vuotta putkeen kasvattanut liikevaihtoa 9 prosenttia, liikevaihto yli 2 miljardia ja sijoitetun pääoman tuotto 20 prosenttia.

Lifco
Liikevaihto 1,8 miljardia ja yhdentoista vuoden aika operatiivinen tuloskasvu on ollut 21 pinnaa.

Addtech
Pitkälti yli miljardin liikevaihto, operatiivinen tuloskasvu viime vuosina keskimäärin yli 10 prosenttia.

Lagercrantz
Liikevaihtoehto noin 0,5 miljardia, operatiivinen tuloskasvu viime vuosina keskimäärin yli 10 prosenttia.

Fasadgruppen
On suhteellisen tuore listautuja, vuonna 2021 noin 20 yritysostoa ja saman vuonna liikevaihto noin 300 miljoonaa.

Tässä Inderespodin jaksossa puhutaan sarjayhdistelijöistä tosi laajasti ja siinä puhutaan mm. ruotsalaisista yhtiöistä.

Joonas on maininnut Foorumillakin Lagercrantzin:

Hän on kirjoittanut myös Lifcosta:

Samoin myös Intrutradesta:

Jos haluaa yleisesti ottaen ymmärtää sarjayhdistelijöistä, niin Boreon ketjussa on asiaa myös muistakin sarjayhdistelijöistä kuin itse Boreosta. Sitten kannattaa tsekata esimerkiksi Boreon laaja rapsa, joka on kaikkien luettavissa.

Olen pahoillani ettei aloitusviesti ole tämän parempi, mutta ajattelin aloittaa keskustelun jo nyt ennen kuin kesä tulee, koska silloin Foorumi aina hiljenee.

Tästä ketjusta tulee varmasti hyvin laadukas, joten aloittaakaapa keskustelut ruotsalaisista sarjayhdistelijöistä, kiitos!
:slight_smile:

EDIT:

Muutin vähän otsikkoa ja tekstiä, koska mitäpä sitä rajaamaan? :slight_smile:

EDIT:2
@Eemeli_Oikarainen on tehnyt hienon sarjayhdistelijöiden verrokkitaulukon. :slight_smile:

35 tykkäystä

Mielenkiintoinen aihe. Tulipahan vain mieleen, miksi rajata ketju pelkkiin ruotsalaisiin sarjayhdistelijöihin? Saman genren mielenkiintoisia firmoja nimittäin löytyy paljon muualtakin.

9 tykkäystä

Jos toinen kotimainen taipuu niin täältä vähän länsinaapurin analyytikon näkemyksiä näistä sarjayhdistelijöistä:

Ja vähän eksoottisempi rapakon takaa - Yhdysvaltalainen Onewater Marine joka ostelee venealan liikkeitä ja antaa näiden jatkaa itsenäisinä liikkeinä. Ala on äärettömän fragmentoitunut joten ostettavaa tulee riittämään ja paljon ovat ostaneetkin.

https://www.onewatermarine.com/

5 tykkäystä

Suosittelen tutustumaan Red Eyen hetki sitten järjestämään sarjayhdistelijä eventtiin. Mukana oli lähinnä ruotsalaisia firmoja mutta myös kotimainen Boreo sekä englannista Judges Scientific. Eventissä oli myös Röko, jonka IPOsta on ollut huhuja jo hetken aikaa ja löytyy omalta seurantalistalta.

https://www.redeye.se/events/868835/redeye-theme-serial-acquirers-2023

Red Eye kirjoittaa myös säännöllisesti artikkeleita sarjayhdistelijöistä.

Varsinkin Ruotsissa on todella paljon sarjayhdistelijöitä, jotka tuntuvat käyttävän melko lailla samaa pelikirjaa. Tämä tuo oman haasteensa sijoittajalle selvittää, mihin lähteä mukaan. Alla pari muutakin linkkiä aiheeseen, jotka kannattaa tsekata jos aihe kiinnostaa.

11 tykkäystä

Bastide Le Confort Medical SA

Lifcot ja Constellationit alkavat tulla jo korvista ulos, niin otetaan väliin vaihtelua. Kyseessä on ranskalainen terveydenhoitoalan ”sarjayhdistelijä”, jonka toimialaa ovat kotihoitohärpäkkeet ja muut terveydenhoidon laitteet (insuliinipumput ja verenpainemittarit yms). Näitä myydään/vuokrataan niin kuluttajille kuin ammattitoimijoillekin. Toimii tällä hetkellä 7 maassa ja n. 18% liikevaihdosta tulee Ranskan ulkopuolelta. Firman itsensä mukaan Ranskan markkina on 9 mrd luokkaa ja kasvaa maltillisesti 4% p.a vauhtia. Megatrendeistä väestön ikääntyminen takaakin, että markkinan ei soisi sulavan yllättäen alta.

Bisnes hyötyi vahvasti koronasta ja nyt ollaankin palaamassa takaisin orgaanisen kasvun tielle jota tuetaan yritysostoin. Tätä rajoittaa valitettavasti kova velkaantumisaste 3.88 nettovelka/EBITDA, sacré bleu! Velasta kuitenkin n. 80% erääntyy 3 vuoden kuluessa, joka laskee pahimman kassakriisin uhkaa.

Riskejä löytyy, mutta arvostuskin on lajitovereihin nähden maltillinen. Perheyhtiö suurimpana omistajana 53% osuudella ja heillä ei ole ollut tapana kaunistella raportoituja lukuja eivätkä myöskään dilutoi osakkeenomistajia kasvun varjolla. EV/EBITDA 6.2 hinnalla 27.75€ ja kunhan poistot yms. siivotaan pois, niin firma tekee vahvaa kassavirtaa. Tulevina vuosina sitä joudutaan kuitenkin kanavoimaan velkataakan laskemiseen enenevissä määrin.

12 tykkäystä

Sarjayhdistelijät kiinnostavat varmasti moniakin tällä foorumilla, joten otetaanpa heti haasteeksi keksiä sellainen, joka ei kiinnosta niin sitten ketään. Kyllä, kaivetaan oikein Kanadan pörssistä asti - Terravest Industries.

Kyseessä on small-cap yhtiö (MCAP n. 450 miljoonaa CAD), jossa yhdistyy todellinen matalan profiilin operointi ja laadukkaan pääoman allokoinnin kulttuuri. Toimialat ovat melko moninaisia, mutta yhdistävä tekijä on energia-ala - löytyy energian säilytykseen liittyviä palveluita ja laitteiston valmistusta (öljytankkeja sun muuta), lämmityslaitteistoa, huoltopalveluita ja tarvikkeita öljykentille, energianjakelun ja -kuljetuksen laitteita… voin jo kuvitella lukijan nukahtavan! Kuten moni muukin sarjayhdistelijä, niin Terravest etsii niche-toimijoita ja ostelee niitä eläköityviltä myyjiltä niin pienillä kertoimilla, että jopa 1930-luvun alkupuolen arvosijoittajat olisivat kateudesta vihreitä. Yhtiön bisnekset ovat todella matalakatteisia (n. 20-25 % bruttokate), mutta kun ostohinta on keskimäärin 5x EBITDA ja n. 0,6x liikevaihto, niin ei liikoja tarvitse odottaakaan.

Operatiivisesta suorittamisesta kertoo hyvin vapaan kassavirran kasvu ja tasainen ROIC: vuosina 2018-2022 vapaa kassavirta on hieman yli tuplaantunut ja ROIC pyörinyt 16-17 prosentin maastossa. Vapaata kassavirtaa on ohjattu toki lahjakkaasti takaisin yritysostoihin, mutta firma on ottanut myös melko reilusti velkaa rahoittaakseen viime vuonna tehtyjä isoja yritysostoja. Samalla voi tuoda esille myös yhden melko ison huolenaiheen bisneksessä: orgaanista kasvua ei ole tullut liiaksi asti, vaikkakin viime vuonna öljymarkkinan liikkeet siivittivät firman luvut ihan jumalattoman kovaan kasvuun. Sitä edeltävät kolme vuotta taas olivat orgaanisen kasvun suhteen negatiivisia - yritysostojen varaan jää siis käytännössä koko tarina.

Johtoryhmä on CEO Dustin Hawin ja HPJ Charles Pellerinin johdolla erinomaisesti sitoutunut firmaan, ja sisäpiirillä onkin valta voima ja kunnia tässä yhtiössä. Yritysostojen onnistumisten lisäksi voi myös todeta, että 2010-luvulla on pääoman allokoinnilla osuttu maaliin käytännössä mistä kulmasta tahansa - firma jakoi lisäosinkoa markkina-arvonsa verran 2011, osti 4 CAD:n kurssitasolla yli kolmanneksen osakekannasta mitätöitäväksi, ja on sittemmin ostanut 10 prosenttia osakekannasta lisää noin puolella hinnalla nykykurssitasosta. Ei huono suoritus, ja sijoittajia on palkittu ruhtinaallisesti mukanaolosta. Tätä johtoryhmä ei kuitenkaan sijoittajille tule erikseen kertomaan, sillä voi luoja, miten vähän voi yhtiö pitää itsestään ääntä. Ei esityksiä, sijoittajasuhdesivuilla ei mitään ylimääräistä, vain suorittamista. Ei sekään huono lähestymistapa ole.

Nykyarvostustaso on n. 10x TTM net profit, eli sarjayhdistelijäksi melko maltillinen taso. Itse kuitenkin kavahdan hieman tuota viime vuoden piikkiä: vaikka yhtiö olisi kuinka hajauttanut liiketoimintaansa pois öljyalan syklisyydestä, niin jonkinlaista normalisoitumista lienee odotettavissa. Lisäksi velkaisuusaste lähentelee 3x CAFD (cash available for distribution tai jaettavissa oleva kassavirta, jonka Terravest erinomaisena yhtiönä ilmoittaa itse raportoinnissaan), mikä rajoittaa M&A-aktiviteettia jatkossa. Ja kun käytännössä kaikki kasvu tulee olemaan kiinni yritysostoista ja pääoman allokoinnista, niin tuo velkataakka voi alkaa muodostua isoksikin ongelmaksi. Siispä en ole positiota ottanut, vaikka firma pysyttelee seurannassa.

Lopuksi vielä linkki laajempaan esittelyyn yhtiöstä, jota hyödynsin tätä viestiä kirjoittaessa (vahva lukusuositus): TerraVest Industries (TSX: TVK) - Deep Dive Research Report

15 tykkäystä

Jos puhutaan firmasta joka ei oikein enää kiinnosta ketään niin ehdottomasti The Middleby Corporation (MIDD). Ostelee sarjana yhtiöitä keskittyen ammattikeittiöiden laitteisiin ym. Kasvanut vuosikymmenestä toiseen suht tasaisesti

8 tykkäystä

Tässä on (kiitos @Eemeli_Oikarainen !) sarjayhdistelijöiden verrokkitaulukkoa. Taulukosta näkee nopealla vilkaisulla kourallisen sarjayhdistelijöitä, niiden markkina- ja yritysarvon, arvostuksen lempimittarillani eli P/E-luvulla sekä tietysti sijoitetun pääoman tuoton eli ROICin. Käsittääkseni nuo perustuu konsensusennusteisiin, pitää varmistaa Eemeliltä vielä. Momentumin kohdalla ei ollut ROICia, joten viskaisin oman arvioni lähivuosille. :smiley:

Tämän voisi @Sijoittaja-alokas jopa lisätä aloitusviestiin? Toki taulukkoa joutuu päivittämään välillä. :frowning:

Sarjayhdistelijöiden perusidea on tietysti allokoida vanhoista omistuksista kassavirtaa uusiin yritysostoihin omistaja-arvoa luoden (eli tuotto yritysostosta yrittää sijoittajien pääoman tuottovaateen. Kansankielisesti: jos yritysoston tuotto jää indeksituoton tasolle, ei se luo arvoa sijoittajille jotka saa saman tuoton sijoittamalla turvallisesti indeksiin).

Mutta ne voivat myös allokoida rahavirtaa portfolion sisällä yrityksiin, joiden orgaaniset kasvunäkymät ovat lupaavimpia. Mitä isompi ja hajautuneempi portfolio, sitä useampia mahdollisuuksia investoida myös orgaaniseen kasvuun oletettavasti on.

Pohjoismaiset sarjayhdistelijät palvelevat meidän pohjoismaista teollisuutta, ja pohjoismainen teollisuussektori on itseasiassa yllättävän vibrantti. Pohjoismaiset taloudet ovat vakaita, demokraattisia ja monella sektorilla hyvin kilpailukykyisiä. Näiden kautta saa mahdollisesti hyvinkin tuottavan altistuksen tälle mehevälle markkinalle.


Omasta salkusta tuosta porukasta löytyy Boreota, Momentumia ja Christian Berneriä. Momentum on jo valmiiksi kannattava (EBITA % >10, ROIC >15 %) siinä missä Boreolla paljon töitä tehtävänä kannattavuustavoitteeseen pääsemiseen (ROCE >15 %), samoin Christian Bernerillä (EBITA alle 5 %, tavoite 9 %).

Boreo oli ROASTissa maaliskuussa, kannattaa katsoa.

15 tykkäystä

Lisäsin. Hieno taulukko! :sunglasses:

Ylläpidon porukka saa vapaasti muokata aloitusviestiäni. :slight_smile:

5 tykkäystä

Näppärä taulukko, kiitos! Mutta onkohan se enää aivan ajantasalla? Esim. Relaisin markkina-arvo ja p/e ovat selvästi alhaisemmat kuin inderesin omassa taulukossa.

Omasta salkusta löytyy Boreo, Relais, Embracer, Christian Berner. Bufab on ollut seurannassa mutta ostonappia ei ole vielä painettu. Sarjayhdistelijöissä kiehtoo pitkäaikaisen omistamisen idea, jossa yhtiö sijoittaa aktiivisesti pääomia ja itse voi olla passiivinen.

6 tykkäystä

SDI Groupia Englannista ei ole tainnut kukaan tänne poustata niin laitan tiedoksi. Twitterissä tullut vastaan, en ole tarkemmin tutustunut mutta pintavilkaisulla luvut ja suorittaminen näyttävät vahvalta. Tässä muutamia matskuja firmaan jos haluaa tutustua.

8 tykkäystä

Nonniin. :smiley:

Continued high levels of customer activity, favourable demand and acquisitions all led to an increase in revenue of 26 per cent in the first quarter compared to the previous year, including 10 per cent attributable to comparable units. Growth combined with good cost control led to increased margins and an increase in EBITA of 36 per cent compared with the first quarter of the preceding year.

First quarter 2023

  • Revenue increased by 26 per cent to SEK 502 million (399), of which 10 per cent was for comparable units.
  • Operating profit rose by 49 per cent to SEK 55 million (37), corresponding to an operating margin of 11.0 per cent (9.3).
  • EBITA increased by 36 per cent to SEK 60 million (44), corresponding to an EBITA margin of 12.0 per cent (11.0).
  • Profit for the quarter increased by 50 per cent to SEK 42 million (28), corresponding to earnings per share of SEK 0.85 (0.55).
  • The return on working capital (EBITA/WC) was 62 per cent (62).
  • The equity/assets ratio was 43 per cent (50) at the end of the period.
  • As of 31 March, the number of repurchased Class B shares totalled 1,259,624.
  • Acquisition of Hydmos Industriteknik, which has a lead-ing position in advanced hydraulic and gas systems for use in high-pressure applications.
  • Acquisition of LocTech, a comprehensive supplier of seals for rotating and static applications.
  • Acquisition of Agera, a supplier-independent reseller of components and services to industrial customers.
15 tykkäystä
CHRISTIAN BERNER TECH TRADE

Published 4/27/2023 | 12:00 PM

Interim report Q1

The first quarter of the year saw strong growth and increased earnings. The year started on a high level with strong development in both business areas, Technology & Distribution and Energy & Environment. The trend in earnings and growth reflects good order intake in a market that is growing locally despite geopolitical and market causes for concern globally. The Group’s offerings address key societal challenges in their respective markets.

First quarter 2023
• Order intake amounted to SEK 237.8 (215.0) million, an increase of 10.6 per cent.
• Net revenue for the first quarter was SEK 238.3 (181.3) million, an increase of 31.4 per cent, of which organic growth amounts to 31.3 percentage points.
• EBITA was SEK 14.3 (6.2) million, an increase of 132.6 per cent. The EBITA margin amounted to 6.0 (3.4) per cent.
• Earnings per share before and after dilution were SEK 0.47 (0.17).
• Cash flow from operating activities was SEK 14.7 (3.2) million. Total cash flow for the period was SEK 6.1 (-3.9) million.

Significant events during the reporting period
• The financing agreement with the Group’s main bank was renewed during the quarter.
• Managing director of subsidiary Bullerbekämparen, Katarina Munter, took office on 1 January.
• During the quarter, extensive work was carried out to implement a new ERP system, with five of the Group’s companies estimated to go live during the second quarter.

Significant events after the end of the reporting period
• There were no significant events after the end of the reporting period.

MESSAGE FROM THE CEO
We are beginning to see the results of our work
The first quarter got off to a strong start for the Group. Good order intake in the autumn were translated into revenue, and earnings are moving in the right direction. We still have more to do, but it is gratifying to see the results starting to come. Our business operates at the heart of major societal challenges in energy, infrastructure, water, sewage, and general industry, which provides an ability to decrease vulnerability during times of external fluctuation.

The Group’s business model provides a great opportunity for a healthy return and we are working to get back to this position after the years affected by the pandemic and disruptions to logistics. The reorganisation at the end of the fourth quarter has reduced internal administration, while enabling better transparency. The increased focus on decentralisation unleashes the strength within our ambitious and knowledgeable employees. The disruptions to logistics have begun to ease and we are starting to work our way back to more efficient working capital management again. Our aim is to reestablish a more efficient, fast-moving organisation while maintaining a high level of service to our customers.

Higher revenue…
Revenue in the quarter increased by 31 per cent compared to the previous year. However, the order intake increased by only 11 per cent, but the level as a whole is acceptable and partly reflects strong comparative figures. In addition, the order intake was somewhat affected by the fact that one of our largest subsidiaries was preparing for a change of ERP system at the end of the quarter, which had a temporary effect on their order intake. We are already beginning to see the energy that is being freed up by having more efficient and modern business support and look forward to being able to achieve even more leverage during the year.

… and higher profits
EBITA in the quarter more than doubled and the margin increased to 6 per cent. We are pleased with the increase, but the financial margin target we have set is higher and we still have more to do. We are continuing our work to establish a higher and more consistent level of earnings than we have achieved so far.
It is gratifying that both business areas show a strong trend in both growth and margin. At Group level, the quarter was somewhat affected by some minor one-off effects, including writing off older systems that is retired in connection with ERP system changes.

During the quarter, we also extended our existing financing. Together with our focus on increasing the Group’s own cash conversion and our new organisation that more easily enables the integration of new acquisitions, we look forward to being able to continue our acquisition strategy.

9 tykkäystä

Käänne etenee lupaavasti ja ripeästi. En tiedä onko yhtiön 9 % ebita-marginaali helppo maali (siihen ei olla päästy koskaan), mutta ainakin sinne päin edetään.

6 tykkäystä

Kyllä, ihan hyvältä näyttää. :blush:

Löysitkö muuten Christian Berneristä sijoitusanalyysiä vai teitkö kaiken osaketutkimuksen omana työnä?

Laittamassasi sarjayhdistelijät -taulukossa oli arvostuskertoimia/ennusteita tälle ja ensi vuodelle. Tiedätkö, mistä ne on otettu?

6 tykkäystä

Mennäänköhän tulosperusteisesti nykyhinnoilla kympin pintaan taialle vuoden loppuun mennessä? Jonkinlaista kausiluontoisuutta tuntuu bisneksessä olevan, kun Q2 ja 3 olleet perinteisesti aika kovia

3 tykkäystä

Ainakin ABG:llä on jotain analyysiä, löytyy täältä ABG Sundal Collier - Equity research

:slight_smile:

6 tykkäystä

Kiitos Verneri, tämä oli hyödyllinen linkki. Uusin rapsa ei vielä auennut minun koneella, mutta tutustuin aiempiin rapsoihin.

Firma ylitti ABG:n odotukset kirkkaasti.
Ennen raporttia analyytikon antama fair value osakkeelle oli 30-40 SEK.

Ebita marginaali on kohentunut 2-3% edellisillä kvartaaleilla. Mielenkiintoista seurata, kantaako vastaavanlainen parannus loppuvuonnakin.

EDIT 28.4.2023

Tässä ABG:n päivitetty ennustetaulukko Q1 pohjalta, osakkeen hinnan ollessa 24.60 SEK.

4 tykkäystä

Tiedote alkaa.

https://lifco.se/investors/financial-reports/interim-report-january-march-2023/

Lifco on edelleen aivan käsittämättössä kunnossa. Liikevaihdon kasvu Q1:llä 18 %, orgaanista 8 %. EBITA kasvoi 31 %, koska miksikäs ei. ROCE huitelee 23 prosentin tasoja.

Yli 30:n P/E on hurja hinta maksaa firmasta, jonka bisnesmalli ei varsinaisesti huuda vahvoja, skaalautuvia kilpailuetuja. Mutta pikkuhiljaa alkaa tulla sama fiilis tästä kuin kotihärmänne Goforesta: jossain vaiheessa on vain todettava, että ei näin laadukkaita firmoja vain tule hinnoitella samaan tapaan kuin muita kuolevaisia, vaikka periaatteessa ajatus hirvittääkin.

Tiedote päättyy. Lifco: ei (vieläkään) salkussa.

11 tykkäystä