Yleiselektroniikan ruotsalainen verrokkiyhtiö Lagercrantz Group tiedotti tänään ostaneensa norjalaisen VP Metall AS:n. Lagercrantzin mukaan VP Metall on korkeajännitteisiin sovelluksiin soveltuvien sähköliitinten markkinajohtaja. VP Metallin toiminta näyttää hyvin vakaalta, sillä Orbis-tietokannan mukaan liikevaihto on ollut vuosina 2015-2019 pieniä piikkejä lukuun ottamatta 4 MEUR:n kieppeillä. Niche-toimijana kannattavuus on ollut erinomainen ja sijoitetun pääoman tuotto keskimäärin yli 45 %.
Lagercrantz taas itse on ehkä kaikkein yksinkertaisimpaan muotoon tiivistettynä niche-segmentteihiin ja näiden sisällä johtavissa asemissa olevien yhtiöiden teollinen omistaja. Tämä tekee yritysjärjestelyistä keskeisen osan Lagercrantzin DNA:ta ja niitä yhtiö on toteuttanut vuodesta 2010 lähtien yli 40 kappaletta. Konserni on häärännyt myös Suomessa ja sen myötä Lagercrantzin voisi ainakin jollain tasolla kuvitella käyvän ostokohdekilpaa myös Yleiselektroniikan kanssa. Yhteensä Lagercrantzin portfoliossa on yli 50 yhtiötä. Alla olevat yhtiöt ovat pääosin elektroniikkateollisuuden ja sen eri arvoketjun osien toimijoita. Näin ollen mukana on sekä valmistavia yhtiöitä että tukkukauppaan. Karkeasti noin yritysryppään 50 % liikevaihdosta tulee tukkukaupasta ja 50 % valmistavasta työstä. Viime vuosina konserni on kuitenkin siirtänyt painopistettä asteittain valmistavan työn suuntaan. Tämä on näkynyt myös myyntikatteen kehityksessä.
Kuten Yleiselektroniikka, myös Lagercrantz antaa alla oleville yksiköille täysin itsenäiset ohjakset. Tätä mukaillen operatiivista päätöksentekoa ei ohjata konsernitasolta. Yritysjärjestelyjen kautta ei myöskään pyritä löytämään mittavia operatiivisa synergioita, vaan ostettavan kohteen on oltava jo valmiiksi hyvässä kunnossa sekä taloudelisessa että markkinaposition mielessä. Kasvustrategiassa oma paikkansa on toki myös orgaanisilla onnistumisilla. Taloudellisina tavoitteina on vähintään 15 vuotuinen tuloskasvu sekä yli 25 % oman pääoman tuotto. Vähintäänkin kunnianhimoisia tavoitteita on onnistuttu myös lunastamaan, sillä vuosina 2010-2020 (TTM) operatiivinen tuloskasvu on ollut keskimäärin 22 % ja oikaistu oman pääoman tuotto 23 %. Yritysjärjestelyjen saralla tavoitteena on toteuttaa vuosittain 3-5 järjestelyä. Sanomattakin on selvää, että yllä mainittu operatiivinen kehitys on johtanut myös massiiviseen määrään luotua omistaja-arvoa.