Boreo - Teollinen omistaja ja sarjayhdistelijä

En tiedä ehtiikö enää mukaan, mutta laitetaan silti:

  • Minkälainen asema Boreon liiketoiminnoilla on jakeluketjuissa hinnoitteluvoiman näkökulmasta?
  • Kuinka paljon orgaanisen kasvun potentiaalia olemassaolevilla liiketoiminnoilla on?
  • Sijoitetun pääoman tuotot eivät ole olleet uuden strategian mukaisilla tavoitetasoilla. Viime kvartaaleina trendi on ollut pikemminkin alas kuin ylöspäin. Myös Ruotsissa näkyy toimivan useita sarjayhdistelijöitä korkeammilla pääoman tuotoilla. Millä sapluunalla Boreon pääomantuotot saadaan nousuun?
  • Onko markkina muuttunut jollakin tavoin viime kuukausina potentiaalisten yritysostokohteiden osalta?
  • Kuinka todennäköisenä pidätte sitä että Boreo laajentaa kokonaan uusille liiketoiminta-alueille?
5 tykkäystä

Erittäin informatiivinen roast Verneri! -Haastatteluvideot ehdoton Inderesin vahvuus.

Tj Kari vakuuttaa tällä videolla: rehellisesti sekä kauniit että kipeät kulmat avaten, kuten aina. Paras tuo “kyllä näillä pääoman tuottotasoilla itse sijoitan”, ja niinhän Kari on tehnytkin, alusta lukien.

Hieno video jokaisen Boreo sijoittajan silmille:

29 tykkäystä

Boreon ruotsalainen “isoveli” Lagercranz toimitusjohtajan esittelemänä Redyeyen seminaarissa.
Selkeä tj:n läpileikkaus avaa yhtiön toimintamallin sijoittajille. Erinomainen benchmark kaikille Boreo-sijoittajille, näyttää 20 minuutissa monet yhtäläisyydet Boreon toimintamalliin.

6 tykkäystä

Suunnatusta annista pari ajatusta:

Juuri hiljattain suunnatun antinsa ratkaissut pörssiyhtiö Raute on hyvä esimerkki negatiivisessa mielessä: omistaja-arvoa ei synny kun suunnattu anti tehdään silloin kun osakekurssi on alhainen.

Tunnen Rauten sijoittajana hyvin, ja tietysti sillä oli iso bisnesten maantieteellinen muutos takana. Siitä johtunee, että muuta mahdollisuutta ei näköjään ollut kuin hankkia pääomaa omistaja-arvon kannalta huonoimpaan mahdolliseen hetkeen.
Raute Oyj:n hallitus on päättänyt suunnatun annin toteuttamisesta ennalta saatujen merkintäsitoumusten mukaisesti - Raute
Mutta pörssikurssista näkee, kuten oli etukäteen arvattavissa, että riemunkiljahduksia anti ei sijoittajien keskuudessa synnytä (pl. suunnatun annin ryhmä) eikä osakekurssi saanut vitamiinia. Suunnattuun antiin osallistuneet ovat tietysti tyytyväisiä, mutta vanhat omistajat ottivat rajusti kuokkaan, ja kestää mielestäni kyllä vuosia ennen kuin uusi strategia näkyy kurssissa.

Rauten anti on siten tärkeä esimerkki markkinoilta Boreolle miten ei kannata edetä. Raute on maailmanluokan tekijä omassa niche-markkinassaan, mutta vuosien 2016-2021 supersykliä lukuunottamatta osakkeenomistajat eivät ole päässeet siitä nauttimaan kun operatiivisen osaamisen lisäksi yhtiössä ei ole ollut finanssimarkkinoiden logiikan tuntemusta.

On hyvin tunnettu tosiasia että suunnattua antia ei koskaa pidä tehdä kun osakekurssi on alhainen. Oppikirjaesimerkki tietysti Teledyne:
http://csinvesting.org/wp-content/uploads/2015/05/Dr.-Singleton-and-Teledyne-A-Study-of-an-Excellent-Capital-Allocator.pdf

Boreon mielestäni parempi ensin:

  • vahvistaa tuloskuntoa strategian mukaisesti
  • vahvistaa yhtiötä pienillä add-on ratkaisuilla
  • platform vahvistukset fuusion kautta, tai Preaton yksityisestä salkusta

Vasta kun yhtiö vahvempi ja markkinatilanne suotuisampi suunnattu anti siten että Preaton osuus säilyy hieman yli 50 %:ssa.

6 tykkäystä

Itse en seuraa Boreota mutta sattui silmään Australialaisen tubettajan Andrew Brownin videot joista kaksi uusinta käsittelee Boreota. Ensimmäinen videoista on Kari Nergin ja Aku Rumpusen haastattelu.

8 tykkäystä

Näyttää olevan kokonainen soittolista sarjayhdistelijöistä

2 tykkäystä

SEB 24/4/2023 - Boreo estimate:
“We estimate EUR 39.1m in sales and EUR 1.6m in operational EBIT for Q1. We make only minor estimate revisions and maintain our fair value range of EUR 39-46.”

https://research.sebgroup.com/corporate/reports/120082


Verrokkiryhmästä Momentum Group:

" Momentum Group Q1 2023: A strong quarter to start the financial year

2023-04-27

Continued high levels of customer activity, favourable demand and acquisitions all led to an increase in revenue of 26 per cent in the first quarter compared to the previous year, including 10 per cent attributable to comparable units. Growth combined with good cost control led to increased margins and an increase in EBITA of 36 per cent compared with the first quarter of the preceding year.


Verrokkiryhmästä Indutrade Q1/2023 raportoi vakaasta kysynnästä ja, mikä tärkeintä, näkee myös toimitusketjun ongelmissa helpotusta:

https://www.indutrade.com/investors--media/press-releases/press-release/?id=2119398

6 tykkäystä

Tässä olisi Petrin ennakkokommentit, kun Boreo julkaisee Q1-raporttinsa perjantaina. :slight_smile:

Odotamme konsernin liikevaihdon ja operatiivisen tuloksen kasvaneen vertailukaudesta etenkin hankittujen liiketoimintojen tuomaa epäorgaanista kasvua peilaten. Boreo ei ohjeistuskäytäntönsä mukaisesti anna taloudellista ohjeistusta, minkä takia raportin yhteydessä huomiomme kohteena onkin tilannekatsaus eri liiketoimintojen kysyntänäkymiin ja Raskaan Kaluston kannattavuusparannuksen kehitykseen.

7 tykkäystä

Edit: Omasta mielestä näytti hyvältä Boreon luvut. Joku fiksumpi osaa ehkä upottaa tiedotteen paremmin.

Yllä linkki.

11 tykkäystä

Jälleen todella vahva näyttö sarjayhdistelijämallin kovuudesta. Vahvistaa sitä näkemystä mikä tuli Q1 osalta aiemmin Ruotsin verrokkiyhtiöistä: heikko yleinen taloussuhdanne ei estä millään tavalla sarjayhdistelijöiden etenemistä strategiassaan. Kun Boreon orgaaninen kasvu tässä markkinassa hämmästyttävän hieno 42% (hankittujen toimintojen kasvun rinnalla), ja osakkeen arvostus on valahtanut tasolle 10 x käyttökate, niin voisin kuvitella että pikkuhiljaa osakemarkkinat alkavat uudelleen hinnoitella Boreota.
Joka tapauksessa loistotulos Boreolta:


Vahva tuloskasvu

Tammi-maaliskuu 2023

  • Liikevaihto kasvoi 29 % 41,0 milj. euroon (2022: 31,7).
  • Operatiivinen liikevoitto kasvoi 81 % 2,1 milj. euroon (5,1 % liikevaihdosta, 2022: 1,2).
  • Liikevoitto kasvoi 149 % ja oli 1,4 milj. euroa (2022: 0,6).
24 tykkäystä

Petri ja toimitusjohtaja Kari Nerg juttelivat mm. Q1:stä ja näkymistä. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Q1’23
01:21 Raskas kalusto -liiketoiminta-alue
04:00 Yritysosto - Lamox
05:56 Käyttöpääoman tuotto
08:27 Vastuullisuus
11:20 Näkymät

6 tykkäystä

Tämä käyttöpääoman tuotto oli erinomainen lisä raporttiin:

Nerokkaan yksinkertainen tunnusluku Boreon kaltaisille bisneksille. Mahdollisimman hyvää tulosta mahdollisimman tehokkaalla käyttöpääoman hallinnalla.

Se päivä kun koko konserni alkaa olla siellä viiden- kuudenkympin prosentin kantturoilla niin ollaan tehty monta laadukasta hankintaa (tietenkin pitäen mielessä, että liikaa ei edellenkään pidä maksaa) matkan varrella ja nykybisneksetkin tekee entistä enemmän rahaa uudelleen allokoitavaksi. Voi Boreosta maksettavat kertoimetkin olla eri tasolla.

Benchmarkkausta voi harrastaa hyvin tuonkin tunnusluvun suhteen Ruotsin verrokkeihin, kun käytännössä koko “Bergman & Beving -perhe” julkaisee jotain käyttöpääoman tuottoa kuvaavaa lukua raporteissaan:

  • Addtech
  • Lagercrantz
  • Momentum Group
  • Bergman & Beving
  • Addlife
  • Alligo

Kaikilta löytyy P/WC, EBITA/WC tai vastaava rapsoista.

21 tykkäystä

Voisi olettaa että silloin on juuri parhaat ajat kun hyvää liiketoimintaa myydään halvalla.

6 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Boreosta, siinä on lainattu toimitusjohtaja Kari Nergiä ja Petri Geetä. Inderesin materiaaleja tarkemmin lukeneille jutussa ei hirveästi pitäisi olla uutta.

”Hankittujen yhtiöiden taloudellinen profiili edesauttaa konsernin kehittymistä kohti tavoitettamme luoda yhtiö, joka operoi korkealla kannattavuudella ja pääoman tuottotasolla. Nämä yritysostot lisäävät myös konsernin tasaista ja ennustettavaa tulos- ja kassavirtapohjaa”, toimitusjohtaja kertoo.

2 tykkäystä

Ei oltu vissiin tätä vielä tänne linkattu.

Kysynnästä: Kari kommentoi että erittäin hyvien vuosien jälkeen (21-22) kysyntä on pehmenemään päin. Kysyntä on silti tälle vuodelle vahvaa ja luottavaisin mielin tälle vuodelle. Myynnin kasvu tuli 50/50 splittina orgaanisesti ja epäorgaanisesti joka oli minusta todella positiivista.

Kannattavuudesta: tälle kvartaalille hieman tietyjen bisnesten kausiluontoisuuden vuoksi ei tuloutunut joitain kauppoja mutta sitten yleisesti kannattavuus oli odotuksia parempi muissa liiketoiminta yksiköissä. Operating profitin kasvu tuli taas noin 70% epäorgaanisesti.

Kassavirroista: ensi kvartaalilla tuloutuu Sany exitistä tulleet rahat joka näkyy kertaluontoisena positiivisena vaikutuksena.

Tulevaisuudesta: Prosesseja hiotaan jatkuvasti paremmiksi ja sustainibility kaikessa mielessä. Tämä vuosi ei tule olemaan kovimman kasvun vuosi mutta pääoman tuottoa yritetään jatkuvasti parantaa ja oletetaan että paranee vuoden mittaan. Johdon sanoin We are only getting started

Omia ajatuksia: Äärettömän tasaisestihan Boreo on operating profittia ja net sales on kasvattanut ja tätä vauhtia jos kasvu jatkuu niin omistajana on hyvä olla. Pe 15 taso tämän vuoden tuloksella on mielestäni kohtuullinen jos ei hurjaa kasvua tälle vuodelle tule. Toki on muistettava ettei se pe luku ole paras mittari yrityskauppoja tekevälle yritykselle. Tämän firman markkina arvohan on se 100m tällä hetkellä ja vaihtaa tänä vuonna 170-180m että liikevaihdossa mitattuna ei ole kovin pahan hintainen mutta ebit kertoimilla edelleen päälle 11. Tärkeintä itselle on että m&a pystytään edelleen pyörittämään tehokkaasti ja arvostuskertoimet mielellään pidetään siellä 4 kertaa käyttökate tasolla niin se luo kyllä pitkällä aikavälillä omistaja-arvoa.

Olen itse töissä samankaltaisessa yrityksessä m&a tiimissä jossa ostamme pieniä yrityksiä ja kasvatamme niitä ja ainakin KPI mitä ovat tuoneet nyt viestintään ovat mielestäni niitä oikeita ja todella luotettava johto.

20 tykkäystä

Tässä olisi Nordean raportti Boreosta. :slight_smile:

Boreo reported Q1 adjusted EBIT excluding PPA of EUR 2.1m, slightly ahead of our expectation and Refinitiv consensus. The outlook has remained stable and the company does not expect any material weakening in demand. The SANY exit in Finland and Sweden should support Q2 cash flow by some EUR 2m, which bodes well for the M&A pipeline and higher return on capital. We make only minor underlying estimate revisions and expect more bolt-on acquisitions later this year. Based on underlying operations and M&A value-creation opportunities, we derive a slightly higher fair value range of EUR 44-53 (43-51) per Boreo share. Marketing material commissioned by Boreo.

7 tykkäystä

Petri on tehnyt uuden rapsan Boreosta. :slight_smile:

Boreon alkuvuoden kehitys oli suurelta osin odotetun kaltaista, kun operatiiviset luvut kehittyivät lähestulkoon odotuksiemme mukaisesti Q1:llä. Teimmekin raportin jälkeen rajallisia ennustemuutoksia operatiivisiin ennusteisiimme ja pääasiallinen ennusteiden ajuri oli hieman nousseet rahoituskustannuksien ennusteemme.

Rapsasta lainattu:
Boreon alkuvuoden kehitys oli suurelta osin odotetun kaltaista, kun operatiiviset luvut kehittyivät lähestulkoon odotuksiemme mukaisesti Q1:llä. Teimmekin raportin jälkeen rajallisia ennustemuutoksia operatiivisiin ennusteisiimme ja pääasiallinen ennusteiden ajuri oli hieman nousseet rahoituskustannuksien ennusteemme.

https://www.inderes.fi/fi/odotetulla-kehityskaarella

Siitten vielä aamarikommentti Boreosta. :slight_smile:

5 tykkäystä

Johdon liiketoimet 9.5.2023 klo 17: - ostot aina positiivinen signaali markkinalle.

4 tykkäystä

On kyllä kiva signaali. :slight_smile:

Elektroniikka-liiketoiminta-alueen ja Kehittämisen-strategiasta vastaava johtaja Tomi Sundberg on ostanut
200 kappaletta osakkeita hintaan 40 euroa

Omistanut jo aikaisemmin 5 528 osaketta. (30.4.2023)

2 tykkäystä

Hei foorumi, kun sarjayhdistelijälle hakee valuaatiota on vaikea sisällyttää yrityskaupat ja tulevan dilutoinnin uusista osakkeista tulevaisuuden ennusteisiin.

Muodostin itse tosiaan tässä töiden jälkeen pikaisen valuaatio analyysin johon sisällytin tulevaisuuden yrityskauppoja. Voitte ladata analyysini vapaasti ja muutella odotuksia, tämä sopii kaikenlaisten sarjayhdistelijöiden analysointiin.

Minun analyysissä voi olla joku numero väärin, tein tämän tosiaan duunin jälkeen kun koko päivän valmiiksi jo hakannut exceliä joten älkää tähän liikaa painoarvoa antako päätöksenteossa. En myöskään ole juuri osakeanalyytikko työkseni vaikka yrityksiä analysoinkin.

Oletukset:
Org. growth 3% 2029 asti
M&A growth aprox. 8% vuodessa 2029 asti
Päästään noin 8% tavoitteltuun kannattavuuteen 2029 mennessä
20M uusi hybridi laina seuraavan parin vuoden kuluessa
200k uutta osaketta seuraavien vuosien aikana
Rahoituskulut kasvaa noin 10% vuodessa
WACC 20%

Oletukset ovat härkämäisiä mutta en kuitenkaan juuri mitään synergioita tai skaala etuja laskenut kuluihin ja kasvu on alle boreon tavoitteiden.

Saadaan tosiaan tästä hyvää valuaatio haarukkaa, unlevered on laskenun wacc avulla ja levered pelkän cost of equityn diskonttaamalla. Sanoisin tästä haarukaksi 46-56€ jos olisin osakeanalyytikko haha.

Tästä dowload:
Boreo_DCF_ANALYSIS.xlsx (55,0 Kt)

20 tykkäystä