Uraketju - Kuuhun työuralla?

Tämän ketjun aloittaminen on pyörinyt mielessäni jonkin aikaa, sillä ihmetyksekseni tätä ei vielä foorumilta löydy. Palkkaketju täältä jo löytyy, mutta omaan makuun ketjussa keskustelu pyörii numeroiden ympärillä, vaikka silloin tällöin joku avaakin tarinaa numeroiden takaa.

Meillä foorumilaisilla on varmasti lähes kaikilla tavoitteena ainakin jossain määrin kasvattaa varallisuutta. Elinkaaritulojen ja varallisuuden kasvattamisessa koulutus- ja uravalinnoilla on valtavan suuri merkitys, mutta omaan makuuni henkilökohtaiseen talouteen keskittyvässä keskustelussa sille ei anneta riittävää painoarvoa. Säästövinkit kiinnostaa ja lähikaupan kahvitarjouksia kyttäillään, vaikka omaa taloustilannetta voisi pitkäaikaisemmin ja tehokkaammin kohentaa yhdellä uraliikulla.

Olen itse aivan työurani alkumetreillä ja omia valintoja tulee pohdittua paljon. @Omavaraisuushaaste kirjoitukset ovat itseäni auttaneet paljon, iso kiitos niistä! Haastankin nyt urallaan edenneitä foorumisteja kertomaan oma tarinanne! Mitä kouluja kävit, missä olet nyt, mistä lähdit liikkeelle, mitä matkan varrella on tapahtunut ja tekisitkö jotain toisin? Sattuiko jossain kohtaa käymään mielettömän hyvä tuuri vai saitko omalla nokkeluudellasi avattua ovet unelmapestiin, josta latu aukesi työelämän huippupositioihin? Mitä hommia tähyilet jatkossa? Mitkä mielestäsi ovat uralla onnistumisen avaimet?

Ketjussa saa ja pitää kysyä jos jokin työuraan liittyvä mietityttää. Foorumin juniorit voivat vaikka kysyä kokeneemmilta miten omassa tilanteessa kannattaisi toimia tavoitteiden saavuttamiseksi.

Laitetaan jatkossakin pelkkään palkkaan liittyvät asiat palkkaketjuun. Ura- ja palkkakehitys kulkevat käsi-kädessä, joten kyllä täällä voi kulloisen palkkansa ilmoittaa tarinoiden ja keskustelun lomassa.

Näillä sanoilla, toivottavasti tässä ketjussa päästään oppimaan toisiltamme!

39 tykkäystä

Kiitos avauksesta, mielenkiintoinen aihe myös itselleni ja olenkin paljon pohtinut tätä urani varrella. Olen itse tällä hetkellä keski-iän kynnyksellä eli matkaa on jo taittunut, mutta vastaavasti sitä on paljon jäljellä :smiley: Voin ehkä tarinoida omaa historiaani joskus ajan kanssa tarkemmin, mutta tässä vaiheessa muutamat nostot omalta työuraltani.

  • Vaihtoon lähteminen opiskeluiden aikana. Tämä melkein avasi aikanaan ovet kansainväliseen uraan vielä ollessani opiskelemassa, mutta näytti myöhemmin kivalta myös CV:ssä opiskeluiden sekä ulkomaan työharjoittelun osalta. Ja varmasti vaikutti tulevaisuuden työpesteihin, mutta erityisesti toi itselleni kokemusta sekä itseluottamusta omaan tekemiseen/pärjäämiseen tilanteessa kuin tilanteessa.
  • Vaihda rohkeasti. Itselläni kävi aikanaan tuuri, että kollegani vinkkasi minulle eräästä tehtävästä, jota en varmasti olisi itse silloin osannut etsiä. Minulla oli n. 5 vuotta töitä opiskeluiden jälkeen takana ja n. 3 vuotta silloisen yrityksen palvelussa, kun hain toista tehtävää, johon minut sitten palkattiinkin. Tämä vaihto on osoittautunut erittäin merkittäväksi urasiirroksi, sillä tämä mahdollisti minulla oppimisen suuren kansainvälisen yrityksen palvelussa ja pääsinkin kasvamaan yrityksen sisällä huikeasti. Myös palkkakehitykseni otti tämän urasiirron vuoksi ison kulmakertoimen ylöspäin.

Vastaavasti mikä harmittaa näin tässä vaiheessa työuraa on, että en ole uraani juurikaan suunnitellut pidemmän päälle. Olen tehnyt omia urasiirtojani lähinnä sen hetkisen tilanteeni mukaan enkä niinkään ajatellut 5-10 vuoden päähän mitä osaamista tästä tehtävästä itselleni karttuu ja mihin se minua vie. Toisaalta olen tällä hetkellä täysin eri henkilö kuin 5-10 vuotta sitten ja myöskin tavoitteeni omalle uralleni ovat muuttuneet paljon. Eli tuo ajattelu olisi itselleni ollut ehkä merkityksetöntä, mutta toisaalta olisi voinut saada itseni ymmärtämään tulevat tavoitteeni aikaisemmin.

Koulutukseltani olen Tuotantotalouden insinööri sekä MBA, mutta jos nyt valitsisin uudelleen niin ottaisin itselleni ammatillisen koulutuksen, jonka kautta lähtisin kasvamaan yrittäjänä. Ja koskaanhan ei ole liian myöhäistä eli on se tällä hetkellä vahvasti harkinnassa; joko aloittaa oma yritystoiminta tai lähteä kehittämään jotakin jo olemassa olevaa. (Eli näistä mahdollisuuksista saa olla yhteydessä :face_with_hand_over_mouth:)

Loppuun vielä nostoksi kysymykseesi “Mitkä mielestäsi ovat uralla onnistumisen avaimet?”

  • Kysy ja kyseenalaista. Yrityselämässä tulet näkemään paljon, kuinka ihmiset olettavat asioita tekemättä asioista syvempiä analyysejä tai niihin perehtymättä, joka johtaa vaan huonoon lopputulokseen. “Miksi?”, “Mihin perustuen?” yms. kysymykset kysymällä saa paljon enemmän tietoa ja oppia, kuin olettamalla. Eli muista aina kysyä. Aikanaan tähänastisen urani parhain esihenkilö sanoi harjoitteluni aikana “Tee mahdollisimman paljon virheitä, sillä opit niistä kaikista parhaiten ja nopeiten”. Virheet jäivät lopulta aika vähiin, mutta antoivat paljon uskoa omaan tekemiseen ja luottoa, ettei virheistä rankaista vaan niistä opitaan yhdessä.
15 tykkäystä

Omalla kohdalla se on helppo kun työura oli selvä jo oikeastaan peruskoulussa :smiley: Kävin sen tuolla Ruotsin puolella, jossa koulujen rahatilanne oli ihan eri tasolla sen aikaiseen (90-luvun alku) Suomeen verrattuna. Konkreettisesti se näkyi niin, että joka luokassa oli pöytätietokone vapaassa käytössä, ja sitähän tuli hyödynnettyä. MS-DOS komentoineen tuli hyvin tutuksi, jotta sai Gorillasit, Ski or Diet, Skyroadsit ja muut pyörimään :slight_smile: Sitten siinä 1994 tai 1995 tuli kouluun T1-nettiyhteys (1,5 Mbit!), joka siihen maailman aikaan oli vähän sama kuin tänä päivänä sinulla olisi jokin tyyliin 12,5 gigabitin netti. Ja vielä sitten siinä 1997 saatiin jotain 15 (paksua) läppäriä per luokka (luokkakoko oli siinä kohtaa n. 10…), myöskin vapaaseen käyttöön. Oli meillä sitten myös ihan koodaustuntejakin kaikille, jossa kielenä oli QBasic.

Lukiossa aloitin, mutta sitten kuulin kaverilta, että tietotekniikkaa voisi myös opiskella ihan oikeasti. Opon kanssa keskustelut ja lennosta ammattiopistoon datanomikoulutukseen 2002, oppimaan lisää serverien asentamisesta koneen kokoamiseen komponenteista ja yllättävän paljon myös koodausta (C, Visual Studio .NET, Delphi, ASP.NET), ja sijoittamista sivuten myös useampi kirjanpidon kurssi kuin myös yritystoiminnan kursseja ihan osana koulutusta. Vaikka datanomeja parjataan, niin kyllä tuo oli minusta erittäin laadukas ja kattava koulutus - ehkä sitten on alueellisia eroja? Mutta oli kuitenkin selvä ettei pelkkä datanomikoulutus riitä itselle :wink:

Tässä välissä sitten tuli käytettyä omia taitoja jo pienimuotoiseen webbikehityksen ihan rahaa vastaan, paikallisille järjestöille ja pienyrityksille. Ihan hyvää käytännön harjoittelua sekin, vaikka palkkio niistä olikin lähinnä kulukorvauksen luokkaa :smiley: Tärkeämpi osuus olikin taitojen hiominen ihan oikeissa projekteissa.

Sitten armeijan jälkeen olikin aika mennä ammattikorkeakouluun 2006, tietotekniikan insinöörin paperit hakemaan taskuun. Siellä oli valinta käytännössä “Nokialle hardwarea” tai “Nokialle mobiilisoftaa” :wink: No ei nyt oikeasti, mutta kyllä se Nokian “leima” oli hyvin selkeästi esillä erikoistumiskoulutuksien teemoissa. Itse valitsin erikoistumiseksi tuon softapuolen, jossa sitten koodailtiin C:llä, MatLabilla, Javalla, PHP:lla, C#:lla ja tehtiin SQL:ää, fyysisisä sähköpiirikytkentöjä ja sulautettuja järjestelmiä AVR-mikropiireille, erityisesti ATmega128 vähemmän yllättäen. Ja luettiin mikropiirien dokumentaatiota päivästä toiseen - hyvää treeniä sijoituspuolella kvartaaliraporttien lukemiseen :wink:

Ja vapaa-ajalla tietysti koodausta niin maan pirusti, erityisesti webbiin :slight_smile: Tässä kohtaa olikin sitten jo paperit taskussa 2010 ja oli aika alkaa tienaamaan tällä.

Eka työpaikka löytyikin sitten kaukaa Etelä-Suomesta, jossa tein 2011 alusta konsulttihommia 5 vuotta ja koulujen teeman mukaisesti jo tässä kohtaa oli kielivalikoima kattava, kun jo ekan position saldona tuli käytettyä Java EE:tä, C#, HTML, CSS, SQL ja Rationalin työkalupakettia. Ja sen lisäksi pääsin vielä toisessa positiossa tekemään valtiolle(kin) hommia, ihan Unix-tasolla! Siinä tuli shell scriptat ja komennot erittäin tutuksi :wink: Ja toisena osuutena oli B2B-viestit käyttäen EDIFACTia, SAPin IDOCeja ja XML:ää. Siinä sivussa tuli myös firmojen tilaus- ja laskutuskäytännöt tutuksi, kun selviteltiin virheitä datassa, jopa Suomen suurimpien yhteydessä.

No aikansa kutakin ja palo tehdä jotain uutta otti vallan, joten ensimmäinen työpaikanvaihto ja vieläpä suuresta konsulttitalosta siihen aikaan vielä startuppina olleeseen nykyiseen (täällä suht suositun oloiseen) pörssiyritykseen. Siellä oli ensimmäinen työtehtävä porukalla koota Ikean toimistopöytiä! Sitten läppärit pöydälle ja töihin :smiley: Tässä pääsi toteuttaan omalla ajalla opiskeltua Pythonia ihan käytännön tasolla. Onnistunut sijoitus aiemmin! Pythonista muodostui yksi omista suosikkikielistä, jopa pitkäaikaisen työkäytön jälkeen. Siinä tehtiin sitten projekteja jopa Saksaa myöten, jossa käytiin useampikin pidempi reissu. Samaan syssyyn alettiin myös kehitellä omia aputyökaluja ja siinä sitten tutkin mikä olisi oiva valinta fronttipuolen työkaluksi. Lopulta valinnaksi muodostui React, joka ei vielä siihen aikaan (~2017) ollut nykyisen kaltainen jättiläinen. Mutta askelmerkit olivat selvät jo silloin, enkä ihmettele sen nykysuosiota :wink:

Sitten iski suuruudenhulluus ja 2017 loppupuolella päätin kokeilla rahkeita yhdessä Suomen varmaan teknisesti kovatasoisimmissa firmoissa. Ja sellainen se olikin! Pääsi oppimaan aivan valtavasti uutta asiaa ihan joka päivä, joka oli melkoinen kultasuoni jatkoa varten. Päätyökaluina AWS, Node ja aiemmin tuttu Python. Siitä se oma innostus Nodeen ja myöhemmin TypeScriptiin sitten lähtikin ja ne ovat edelleenkin omat suosikkikielet, jossa kaikki on sopivassa balanssissa - ei liian byrokraattinen, muttei liian villi länsi, ja samalla tehoakin riittää. Ja töitä, noin isossa kuvassa. Kuitenkin lopulta veri alkoi vetää enemmän fullstackin puoleen, puhtaan bäkkärin sijaan.

Joten ei muuta kuin uusi startup kiikariin 2019! Tällä kertaa pääsikin läträämään veren :drop_of_blood: kanssa. Niin siis kirjaimellisesti. Yrityksen bisnes on verianalyysi ja oma osuus oli kehittää tilausjärjestelmää ja itse analyysityökalua, jota firman tohtorit (myöskin kirjaimellisesti!) sitten käyttivät analyysityössään. Tässä tuli teeman mukaisesti jälleen uusia kieliä (no onneksi ei enää kirjaimellisesti :stuck_out_tongue: ) työkalupakettiin, kun stäkkinä oli Go ja Angular, ennestään tuttujen PHP:n ja Reactin lisäksi. Tärkein oppi oli kuitenkin AWS:n ja Dockerin saralta, jotka molemmat olivat sitten seuraavan työpaikan avainasemassa.

Oikeastaan ainoa syy työpaikan vaihtoon saman vuoden syksynä 2019 oli, että pääsin omaan unelmatyöpaikkaan ja positio vieläpä siinä kaikkein seksikkäimmässä jutussa - käyttöliittymät lentokoneissa! Niitähän on siis niiden, mitkä on teille jo ehkä tuttuja, lisäksi myös paaaaljon muitakin. Tässä tuli sitten reissailtua ympäri maailman :globe_with_meridians: jo työn puolesta, ja Kalifornia tuli tutuksi :sunny: Kun meillä oli käpistelyssä vain “kaikki” järjestelmät, oli työkalupakettikin sen mukainen: Qt QML, JavaScript, Node, AWS, Docker, Jenkins, Linux, TypeScript, Serverless, SQL, SQLite, React, WebSocket, XML, JSON, ja jotain varmaan vielä unohtuukin :smiley: Helppoa kuin heinänteko. Mutta saatiin se sitten valmiiksi ja Red Dot taskuun. Sitten tekemään lisää työkaluja, eikä stäkki siitä ainakaan kovin paljoa pienentynyt ja työt jatkuu edelleen kaiken maailman kriisien jälkeenkin…

No, mitä tästä novellista voi sitten oppia? No, ainakin sanoisin, että ei kannata olla liian jumissa yhdessä tai kahdessa teknologiassa, jos haluaa kokea kaikenlaista uralla :slight_smile: Ja mitä urakehitykseen tulee, niin kyllä se on vinha totuus, että palkka kehittyy parhaiten vaihtamalla työpaikkaa sopivin välein. Ehkä noin 2-3 vuoden välein, kunnes alkaa palkka olla riittävä. Mitä se sitten on, riippuu tietenkin sinusta ja alasta.

18 tykkäystä

Uraa takana hieman alle 10 vuotta, mistä ensimmäiset vuodet olen viettänyt strategiakonsultoinnissa ja jälkimmäiset isossa monikansallisessa korporaatiossa. Tämä vuosi ensimmäinen, jolloin bruttoansiot näillä näkymin ylittävät 200k, joten Suomen palkkatasoon nähden kohtalaisen hyvään asemaan on päästy.

Edesauttavat tekijät, jos haluaa vähäriskisen mutta hyväpalkkaisen korporaatiouran (huom. sisältää inhorealistista organisaatiopolitiikkaa :slight_smile:):

  • Tekninen / kaupallinen koulutus: DI/KTM halutulta ja kilpaillulta alalta
  • Kovapalkkaiseen työhön heti koulusta: esimerkiksi strategiakonsultoinnin palkkataso on aivan eri luokkaa isoihin korporaatioihin verrattuna (useiden tuhansien eurojen ero / kk - jo pari vuotta sitten markkinalla mentiin parhaimmillaan 6.5k peruspalkoissa suoraan koulusta, nykyään lienee 6k+ jo laaja-alainen normi?). Painotankin lupaaville nälkäisille opiskelijoille ml. nykyisen työpaikan harkkarit, että älkää tulko tänne korporaatioon töihin, vaan käykää konsultoimassa ensin, sillä muuten ette korporaatiossa saa rahaa. Tuntuu olevan kaikissa korporaatioissa naurettavan pienet palkankorotusbudjetit ja rajoitukset ylennysten suhteen. Ulkoa tullessa voi kuitenkin pyytää lähes mitä tahansa ja asiat ovat neuvoteltavissa. Juniorina sisällä eteneminen vaatii joko poikkeuksellista firmaa (en osaa vinkata yhtään) tai erittäin hyvää esihenkilöä, jolla on poliittista valtaa runnoa ylennyksiä ja palkankorotuksia ohi rajoitteiden (mahdoton sanoa etukäteen).
  • Exit konsultoinnista tarpeeksi aikaisin: 1-2 ylennystä näyttää, että hommat hoituu ja työnteko ei ole vierasta. Tämän jälkeen exitien laatu ei oman kokemuksen mukaan kauheasti parane ja paikkoja on yleisesti vähemmän (manager-positioita on markkinalla yleensä paljon ja usein, director/VP vähän). Isompi todennäköisyys director tasolle tai sen yli lienee firman sisältä kuin ulkoa professional services -aloilta (tästä voi toki olla eriäviäkin näkemyksiä).
  • Pidä laatutaso yllä: hanskat tuntuvat isolla osalla tipahtavan, kun ympärillä ei ole enää samanlaista kilpailua. Tämä kuitenkin näkyy selkeästi ylöspäin ja rajoittaa ylenemismahdollisuuksia. Älä siis tiputa hanskoja :slight_smile:
  • Toimita niille, joilla on väliä ja jotka antavat tunnustusta työstä: korporaatiossa kannattaa muistaa, että työ ei puhu puolestaan, jos päättäjät eivät tiedä, keneltä työ on tullut. Jos et pääse itse esittämään omaa työtäsi, pidä huolta, että työn alkuperäinen tekijä tiedetään. Jos joku henkilö ei anna krediittiä pyytämästään työstä (vaan esim esittää omanaan ylöspäin) tai ei päätä palkankorotuksistasi tai etenemisestäsi, älä toimita tai älä ainakaan toimita nopeasti. 1-2 viikon lead time -arvio voi olla ok (painota kuinka kiire on) ja yleensä saa tällaiset ei-tärkeät asiat pois pöydältä. Vaarana on, että teet muuten paljon töitä, mutta joku muu etenee puolestasi.
  • Toimita yli odotusten: kun kysytään, onnistuuko jokin asia, vastaa kyllä ja hoida homma kotiin. Tähän sisältyy korkea laatu, nopea toimitusaika (vähintään siihen mitä on luvattu), ei virheitä (+ luvut / faktat eivät heilu), jne. Viimeinen erittäin tärkeä vähänkään isommassa firmassa, jos haluaa uraa rakentaa, mutta tuntuu olevan harvinainen luonnonvara. Älä myöskään lähtökohtaisesti luota muiden lukuihin ja analyyseihin, vaan pyri ainakin ylätasolla varmistumaan oikeellisuudesta ennen kuin käytät lähteenä. Pätee myös osakepoimintaan :wink:
  • Vastaa pomolle ja johtoryhmäläisille aina: jos johto ei kunnioita toimistoaikoja tai jos organisaatiossa on isoja aikaeroja, kannattaa olla mukautuvainen (ainakin tiettyyn rajaan asti). Esim. Teams-viestit kännykällä ovat helppoja tapoja manageerata odotuksia ylöspäin, ilman että koneella tarvitsee istua iltoja tai viikonloppuja. Jos tämä tuntuu ylitsepääsemättömältä, en voi suositella monikansallisia firmoja.

Jos osaa hommansa, toimittaa hyvin, ei ole sinisilmäinen organisaatiopolitiikan suhteen, ei ole idealistinen kellonaikojen suhteen ja manageeraa hyvin ylöspäin, voi isossa firmassa päästä hyviin ansioihin kohtuullisella työmäärällä esim. 40-45h per viikko. Jos ei manageeraa tonttiaan hyvin, voi hyvin joutua painamaan 50-60h per viikko saamatta enempää aikaan, joten on paljon itsestä kiinni, millaiselta uran tekeminen näyttää. Isossa korporaatiossa ei työ tekemällä lopu ja hyvien tekijöiden pöydälle yritetään aina puskea lisää. Omaa aikaa kannattaa siis varjella, ja käyttää siellä, missä siitä on itselle hyötyä (on se sitten eteneminen uralla tai vapaa-aika).

16 tykkäystä

Varmasti ansainnan kannalta noin, mutta konsultointityön uskottavuuden ja laadun kannaltahan järjestyksen pitäisi olla juuri päinvastainen. Aika paljon tullut konsulttien kanssa tehtyä hommia, ja ne aina vähän huvittaa ketkä ovat menneet konsulteiksi suoraan koulun penkiltä. Miten voi olla uskottava konsultti jos ei ole tehnyt itse oikeita töitä toimialalla jota konsultoi😀toki ehkä joku strategiakonsultointi voi olla poikkeus

7 tykkäystä