USA:n presidentinvaalit 2024

Senaatissa tilanne näyttää demokraateille itse asiassa erittäin hyvältä. McConnelin kelvottomana pitämänä Pennsylvanian republikaaniehdokas Mehmet Oz jatkaa kompurointiaan vaalikamppailussaan epäonnisin mainoskampanjoiden kautta ja näyttää entistä todennäköisimmältä että demokraatit voittavat tuon tähän asti republikaanien pitämän senaatin paikan. Tässä skenaariossa Georgian demokraattisenaattori Warnockilla on jopa “lupa” hävitä erittäin tiukalta näyttävä vaali Herschel Walkeria vastaan. Sivumennen mainiten: tämä NFL-tähti on kyllä politiikan lumiukko, ja ainakin itsestäni näyttää todella oudolta että nauttii pelkällä jalkapallon peluulla ja Trumpin imartelulla näin suurta kannatusta.

Jopa aiemmin suositun Wisconsinin republikaanisenaattori Ron Johnsonin tilanne on muuttunut viikko viikolta tukalammaksi gallupeissa. Johnsonilla oli erityinen rooli viime vuoden tammikuun 6. kongressin tapahtumissa: väitetysti hänen oli määrä ojentaa Pencelle “vaihtoehtoinen” valitsijamiespöytäkirja, jonka perusteella presidentinvaalien tulos olisi voitu jättää vahvistamatta. Valitettavasti mellakka katkaisi hyvän suunnitelman ja kongressin istunnon ennen kuin tämä ehdittiin toteuttaa.

Edit: Sellainenkin toisinto vuodelta 2020 on hyvinkin mahdollinen, että Georgian senaatinvaalissa ei saada tulosta vielä ensimmäisellä kierroksella, jolloin valinta siirtyy toiselle kierrokselle tammikuun alkuun. Mikäli senaatin enemmistö olisi jälleen kiinni tuosta vaalista, saa tämä valtavan valtakunnan laajuisen huomion ja siis myös vaalirahoittajien huomion, kuten kävi myös 2020 vaaleissa.

13 tykkäystä

Bidenin tämän presidenttikauden toistaiseksi kovin hyökkäys Trumpismia ja sen takana piilevää MAGAa, puolifasistista aatetta, vastaan. Amerikkalaisia muistutetaan huomiota herättävästi siitä, että äänestämisellä on edelleen väliä.

Nythän näyttää siltä, että pääliero asettuu toistamiseen ehdolle minä päivänä hyvänsä ja hänet pitää kaataa vaaleissa toistamiseen. Uhattuna on demokratian peruskivet, tasa-arvo ja oikeusvaltioperiaatteet. Presidentinvaaleihin on vielä aikaa, mutta Trumpin villitessä äänekkäitä ääriaineksia on syytä toimia ajoissa.

11 tykkäystä

Sillä välin toisaalla… Trump lataa toistaiseksi kovimman puolustuksensa. Kuunnelkaa äänien kanssa. Radiojuontaja on selvästi tunteiden vallassa näistä paljastuksista. :rofl:

Korkeimman oikeuden tuomarin Clarence Thomasin vaimo on ollut aiemmin tiedettyä aktiivisempi trumpin vallankaappausyrityksessä.

Sanoisin, että tämä Trumpin viimeisin skandaali, sekä korkeimman oikeuden tuomiot satavat suoraan demokraattien laariin todella vahvasti. On erittäin mielenkiintoista, pystyvätkö demokraatit pitämään edustajainhuoneen ja senaatin hallussaan tai jopa vahvistamaan senaatin veitsenterävää johtoasemaansa.

Lopuksi, Biden on ollut vähän kuin lämmin maito kaikille. MAGA porukka on tehnyt hänestä suurta vihollista, joka on yllättäen noussut demokraateilla meemiksi. Biden on saanut väriä, tunnetta ja nostetta, hänestä on tullut Dark Brandon.

6 tykkäystä

25 päivää välivaaleihin, ja jännäksi menee! Katsaus kiinnostavimpiin taistelupareihin:

Pennsylvaniassa aivohalvauksesta toipuva demokraattien John Fetterman näyttäisi onnistuneen stabiloineen riittävän etumatkan kilpailevaan republikaanilääkäriin Mehmet Oziin. Tästä siis todennäköisesti tulee demokraateille yksi paikka lisää, koska nykyisin kyseinen senaattorinjakkara kuuluu republikaaneille.

Tyypillisesti hyvin tasainen Nevada on nyt kääntynyt myös hyvin arvaamattoman tasaiseksi - galluppien ennustaessa käytännössä aivan tasapeliä senaatin vaalissa. Tässä on aineksia siis republikaaneilla saada napattua yksi paikka demokraateilta kukistamalla istuva senaattori Catherine Cortez Masto.

Kenties kuumin ja kiihkein kamppailu käydään Georgiassa, jossa demokraattien istuvalla senaattorilla Raphael Warnockilla saattaa olla hiuksenhieno etumatka tässä perinteisessä republikaanisessa etelävaltiossa. Lokaa heitellään kaksin käsin molemmin puolin, ja viimeisimmäksi julkisuuden valokeilaan on asetettu väitteet Walkerin tyttöystävälleen rahoittamasta abortista 10 vuoden takaa. Tällainen pragmaattinen suhde aborttiin on perinteisesti ollut republikaaniehdokkaalle sovittamaton synti, mutta toisaalta monet politiikan lainalaisuudet ovat muuttuneet voimakkaasti viime vuosina. Saapa nähdä.

Wisconsinin vahva mies, republikaanisenaattori Ron Johnson on ennakkosuosikki säilyttämään paikkansa, mutta eipä tämäkään vaali taputeltu ole.

Senaatin osalta siis näyttää lievästi suosiolliselta demokraateille, mutta kaukana varmasta enemmistöstä. 50-50-paikkajaon säilyminen on hyvin mahdollista myös nyt.

Kampanjat käyvät nyt kiivaina, demokraattien työntäen kahta teemaa: aborttioikeutta ja Trumpia jokaiseen tuuttiin, johon vain mahdollista. Kongressin tutkintakomitea on kerännyt mittavan aineiston ja todistelun loppiaisen tapahtumista. Komitean rooli on lähennellyt poliittista tribunaalia, mutta se on nyt pitänyt viimeisen julkisen kuulemisensa, jossa käytiin läpi summaus siitä, mikä oli Trumpin rooli 6.1.21 tapahtumissa - kuin syyttäjän loppupuheenvuoro, ja nyt kuvaannollisesti “jury’s out” ja vaalitulosta odotellaan.

Republikaanit puolestaan ovat yrittäneet puhua taloudesta ja average Joen palkkakuitista ja “raivoavasta” inflaatiosta. Molempia teemoja on nykyinen polarisoitunut mediatila aivan tupaten täynnä ilman näitä kampanjoitakin. Kongressin edustajainhuoneen osalta tilanne on pysynyt yllättävän muuttumattomana, vaikka Biden on hieman onnistunut kasvattamaan kannatustaan viime kuukausina. Republikaanien lievä voitto alahuoneessa näyttää todennäköiseltä.

Täytyy pian alkaa viritellä kisastudiota valmiiksi, jotta saa seurata tätä jännitysnäytelmää livenä :grin: .

21 tykkäystä

Ei kyllä millään voi päättyä demokraattien voittoon Bidenin öljysählinkien jälkeen:

Mistä päättelit, että hermostuin?

Nimittelyni voisit jättää uhmassasi väliin, sillä se ei ole foorumin sääntöjen mukaista. Voit luottaa siihen, että en aio nimitellä sinua, vaikka pari asiaa mieleen tulikin.

En aio myöskään liputtaa viestiäsi, vaikka se mielestäni olisi aiheellista. Keskityt viestissäsi minuun, et presidentinvaaleihin, Donald Trumpiin tai Joe Bideniin.

Käsittelen kaikkia näkemiäni epäkohtia tasapuolisesti joka ketjussa, enkä tunnusta mitään ideologiaa. Se helpottaa elämää kummasti. Voin nimittää maailmalla vaikuttavia idiootteja idiooteiksi tai pellejä pelleiksi. Kanssakeskustelijoita kunnioitan loppuun asti. Sinun kohdallasi raja tosin ylittyi sen suhteen.

Donald Trump:a koskevat kommenttini on aina perusteltu, mutta sinua ei taida kiinnostaa siitä keskusteleminen?

Joe Bidenin, tai “seniili-Joe:n”, aikana USA:n politiikkaan on palannut järki. Se on luojan lykky, sillä tässä maailmantilanteessa Suomen asema voisi olla täysin erilainen, jos edellinen pelle olisi vielä USA:n johdossa.

32 tykkäystä

Minä odottelemassa @Kale-possu’n seuraavia vaalianalyysejä

Pablo Escobar GIFs | Tenor

47 tykkäystä

Sry, en seuraa politiikkaa, mutta oli pakko, kun teillä on tällainen ketju pystyssä

7 tykkäystä

Ljkankaan mainion viestin jatkoksi pienet päivitykset tämänhetkisestä data-analyysistä ja vedonlyöjien mietteistä. Demokraattien läpi kesän voimistunut nousu jatkui aina tuonne syyskuun alkupuolelle asti. Fivethirtyeightin simulaatioissa on nyt viime viikkoina näkynyt pientä liukumaa Republikaanien suuntaan. Senaatissa Demokraattien kontrolli oli heillä suurimmillaan jo 70%, nyt pudonnut 65 prosenttiin. Edustajainhuoneessa Republikaanit olivat alimmillaan 67%, nyt noussut taas yli 70 prosentin.

Vedonlyöjien kertoimissa muutokset ovat selvästi suurempia Republikaanien suuntaan. Aiemmin oli puhetta, että kohde jossa veikataan, kumpi saa senaatin paikoista enemmistön, on hankalasti hahmotettava, koska sen muotoilussa Demokraateilla on tällä hetkellä vain 48 paikkaa, vaikka käytännössä kaikki laskevat senaatin kaksi sitoutumatonta demokraateiksi. Löysin kuitenkin toisen kohteen, josta vedonlyöjien senaattimietteet käyvät selviksi: Kuinka monta paikkaa Republikaanit saavat? Selvä peli, >50 paikkaa tuo heille kontrollin. Tämän kohteen perusteella vedonlyöjät pitävät senaatin kontrollia nyt ihan kolikonheittona, 50-50.

Näiden arvioiden ei tarvitse olla niin kaukana toisistaan kuin päällisin puolin näyttää. 538 simuloi vaaleja kaikella tämänhetkisellä datalla, vedonlyöjät yrittävät arvioida myös trendiä tästä vaalipäivään. Mediassa narratiivi pitää aina pelkistää, ja nyt se on ”Republican rebound”. Vedonlyöjät vaikuttavat haistelevan uutisoinnin voimistavan trendiä. Tiedämmehän Suomenkin vaaleista, että viimeisten viikkojen gallupnousu yleensä ruokkii lisää nousua, kun kampanja saa positiivista buustia ja ihmiset tykkäävät hypätä kelkkaan.

538:n perustaja Nate Silver kuitenkin kyseenalaisti toissapäivänä, toimiiko tämä logiikka välivaaleissa:

Silverin teesi on, että välivaaleissa trendit kääntyvät hitaasti loppuviikkoinakin. Kokonaisasetelma on valtaosalle äänestäjiä aivan liian kompleksinen seurattavaksi, ja yleensä päätös oman osavaltion ehdokkaista kypsyy hiljalleen viimeisten kuukausien aikana. Silver näyttää mielenkiintoista googlausdataa sanalle ”polls”:

Vasemmalta lukien kolme ensimmäistä piikkiä ovat presidentinvaalivuosia. Niiden puolivälissä on aina tuskin havaittava pikkunystyrä, välivaalit. Valtava piikki on vuoden 2016 vaalit. Sen jälkeen välivaalien piikki jäi edelleen pieneksi, vaikka Trump oli presidenttinä. Viimeinen iso piikki on 2020 vaalit. Ihmiset eivät siis ole kovin kiinnostuneita välivaalien galluptrendeistä.

Tämän pohjalta voisi veikata, että Demokraatit pääsevät ainakin jonkinlaisesta etulyöntiasemasta vaalipäivän senaattikisaan. Voitto siitä Republikaaneille saisi Bidenin ja Demokraatit näyttämään heikoilta, kun oikein mitään ei saisi enää läpi ilman Republikaaneja. Republikaanit voisivat todeta, että tämä oli kansanäänestys Bidenin talouspolitiikasta. Aktiivisesti ehdokasasetteluissa häärinyt Trump voisi julistautua vaalien kuninkaantekijäksi, saaden ilmaa omiin kampanjapurjeisiinsa.

Jos taas Demokraatit vie senaatin, se on Republikaaneille selvä epäonnistuminen, joka jälleen henkilöityy Trumpiin. Republikaanit joutuisivat miettimään, onko MAGA-suuntaus tästedeskin häviävä kortti? Mitä tekisi Fox Corporationia kontrolloiva Rupert Murdoch? Tässä häviöskenaariossa DeSantisille olisi pelkästään eduksi, että hän on keskittynyt vain Floridan kuvernöörikamppailuun.

24 tykkäystä

Yhdysvaltojen välivaaleissa on alkanut näkymään uusi suuntaus, jossa MAGA ehdokkaat avoimesti sanoavat, että hyväksyvät vain sellaisen tuloksen, jossa voittavat. Tässä ei ole kyse pelkästään yksittäisistä höyrypäistä. Esimerkiksi Arizonassa on Republikaaneilla hyvin vahva ehdokas, Kari Lake. Entinen uutisankkuri on valovoimainen, karismaattinen ja taitava kommunikoija, eikä mene TV:n edessä solmuun. Muutama lainaus alla:

Hyväksytään vain MAGA ehdokkaan voitto.

Kari Lake went on CNN on Sunday and acknowledged an ugly truth about Trumpism — it only accepts elections insofar as Trumpers win them.

Jos itse ei voiteta, yritetään vääntää valta väkisin itselle, kuten Trump.

But the most telling moment came a bit later, when Lake wouldn’t even commit to accepting the results of her own election.
“I’m gonna win the election and I will accept that result,“ said Lake repeatedly, the implication being she won’t accept a loss.

Koska MAGA ehdokkaita kuitenkin joskus voittaa ja pääsee läpi, mitä sitten, kun MAGA kuvernööri ei sertifioi oman osavaltionsa ääniä vastapuolelle?

But just below the hazy filters she uses for her cable hits is deep adherence to the lie that Trump had the 2020 election stolen from him. She’s even said that had she been governor in 2020, she would’ve refused to certify Biden’s victory.

Tästä seuraa hyvin mahdollisesti seuraava skenaario tulevissa presidentinvaaleissa:

  1. Joissakin vaa’ankieliosavaltioissa - kuten Arizonassa - voi olla Republikaaninen hallinto, mutta demokraattien presidenttiehdokas voittaa enemmistön presidnetinvaaleissa. Niin kävi 2020.
  2. Mikäli tällöin osavaltion kuvernöörinä on MAGA-uskollinen henkilö, hän ei ehkä suostu sertifioimaan osavaltion ääniä voittajalle, vaan joko kieltäytyä sertifioimasta tulosta tai heittää villejä salaliittoteorioita ja siten yrittää luoda ilmapiirin, että tulos olisi manipuloitu.
  3. Toista tämä kolme-neljä kertaa.

Tuloksena on Yhdysvalloissa perustuslaillinen kriisi ja mahdollisesti kaksi presidenttiehdokasta, joista kumpikin väittää voittaneensa vaalit. Kuten vuonna 2020, mutta kaksi vuotta sitten Trump ei saanut osavaltioiden kuvernöörejä taakseen, ei onnistunut painostamaan Mike Penceä ja oikeusministeri ei totellut Trumpin hulluimpia komentoja.

“The people of Arizona will never support and vote for a coward like Katie Hobbs,” she added, even though polls show the race basically tied.

Seuratkaa tarkoin Arizonan kuvernöörinvaaleja. Se tulee näyttämään esimerkin, jollainen tilanne tulee toistumaan eri paikoissa useaan kertaan. On täysin mahdollista, että vuonna 2024 presidentinvaaleissa Yhdysvallat tulee näkemään ennätysmäärän poliittista väkivaltaa ja fasismin nousua.

9 tykkäystä

Jotenkin vaikea nähdä, että tällä(kään) asialla olisi kauheasti vaikutusta Trumpin jatkoon. Perinteisellä logiikalla presidentinvaalin häviämisen pitäisi olla vielä paljon isompi kolaus poliitikon arvovaltaan, ja Trump selvisi siitä - sekä sen jälkeen vielä 6.1.2021 tapahtumista - omiensa joukossa lähes naarmuitta. Jos MAGA-ehdokkaat häviävät, syynä on 1) demokraattien huijaus 2) äänestyskonehuijaus 3) postiäänihuijaus 4) laittomat maahanmuuttajat 5) Kiina 6) Hugo Chavez 7) Mitch McConnell 8) kuka tahansa muu. Syylliset löydetään kyllä kulkematta Mar-a-Lagon kautta. Jos niin pitkälle päästään että tappio menisi republikaanien omaan piikkiin, syyt löydettäisiin ehdokkaista.

Trump vie käytännössä kaikissa republikaanien esivaalia mittaavassa mielipidetiedustelussa suoran enemmistön. Hän on mielipidetiedusteluissa ollut johdonmukaisesti Bidenia suositumpi keskeisissä vaa’ankieliosavaltioissa. Edellisellä kerralla Trumpin haastaminen esivaalissa vei Ted Cruzin puolueessa sivuraiteelle, mikä varmasti painaa DeSantisin vaakakupissa nostaen ehdolle lähtemisen kynnystä. Trumpin sivuuttaminen vaatisi, että hän itse päättäisi olla lähtemättä ehdolle. Tämän vaihtoehdon todennäköisyyttä taas pienentää

  • Bidenin heikko suosio ja Demokraatteja kalvava vaihtoehtoisten ehdokkaiden puute
  • Taloustilanne
  • MAGA-ehdokkaiden todennäköinen nousu kuvernöörien ja osavaltiosihteerien tehtäviin, mikä helpottaa vaalituloksen kiistämistä ja kumoamista kuten @Karibu tuossa edellä kirjoitti ja sen lisäksi mahdollistaa hienovaraisemmankin tuloksiin vaikuttamisen esimerkiksi vaalien käytännön järjestelyjen kautta. (nähdäkseni nimenomaan näiden osavaltiovaalien tulos, ei koko maan senaatti, on keskeinen Trumpin ehdokkuudelle - hän ei halua hävitä toistamiseen ja turvaverkko löytyy täältä)

Tätä taustaa vasten olen ihmetellyt vedonlyöntikertoimia, jotka sinnikkäästi arvioivat DeSantisin 2024 presidenttiyden todennäköisyyden lähes Trumpin tasolle. Onko @Kale-possu ja muut ketjun lukijat löytäneet tähän logiikkaa?

8 tykkäystä

Trumpilla alkaa ikä painaa. Hänellä on paljon vihollisia valtionhallinnossa ja republikaanisen puolueen sisällä. Kaikkea outoa voi sattua että hänet saadaan sivuraiteelle. DNC kusetti Bernie Sandersia ja avitti hämäräperäisesti Hilaryn ehdokkaaksi 2016. Epstein itsemurhattiin, koska tiesi liikaa. Noitten kahden ääripään väliin jää paljon vaihtoehtoja miten Trump voidaan torpata eikä se salamurhakaan ole pois laskuista. Pari Kenedyä meni 60 ja 70 luvulla. En yhtään ihmettelisi vaikka Trumpin hallusta löydetyt salaiset dokumentit olisi sujautettu sinne etukäteen. Politiikka USAssa on todella likaista.

1 tykkäys

Vaalitunnelma alkaa olla jo pelipaikoillakin sähäkkänä ilmassa. Mm. Georgiassa ennakkoäänestys on jo alkanut - ja ennätysvilkkaana. Tämä on aika mielenkiintoista, sillä jo neljä vuotta sitten ja siitä eteenpäinkin eräänlaisena mustien kansalaisoikeuksien esitaistelijana tunnettu Stacey Abrams on järjestönsä kanssa tehnyt valtavasti töitä vähemmistöjen alhaisen äänestysaktiivisuuden kohottamiseksi. Menneinä vuosikymmeninä Georgia on ollut melko vahva republikaanilinnake, ja moni onkin kokenut äänestämisen aika turhaksi.

Abramsin työ on edennyt tasaisesti, ja ensimmäisiä orastavia hedelmiä nähtiin jo vuonna 2018 kuvernöörinvaalissa, jolloin Abrams oli lähellä tehdä jymy-yllätyksen ja voittaa vaalin. Pitkään jatkuneen ääntenlaskennan ja oikeustaistelujen jälkeen republikaanien torjuntavoitto kuitenkin piti: Brian Kemp (r) voitti ääniosuuksin 50,2%-48,8%. Tappio oli Abramsille henkilökohtaisesti raskas, eikä hän koskaan myöntänyt vaalitappiotaan, vaan pysyi kannassaan, että vaalit toteutettiin epäoikeudenmukaisesti - seikka, josta republikaanit jaksavat valtakunnallisesti muistuttaa aina kun vaalituloksien tunnustaminen nousee missään puheeksi.

2018 yleinen arvio oli, että Abrams oli lähellä tehdä ihmettä oman jalkatyönsä avulla, mutta tulos tulkittiin valtaosiltaan yksittäistapaukseksi ja hänen henkilökohtaisen kampanjansa onnistumiseksi. Vasta kun vuoden 2020 vaaleissa nähtiin, että osavaltion vaalit olivat erittäin kilpailullisia - jopa demokraateille suosiollisia (demokraatit voittivat lopulta niin presidentinvaalin kuin molemmat senaattorinvaalit) - alettiin yleisemmin puhua Georgiasta uutena vaa’ankieliosavaltiona. Ja todellakin: myös 2022 vaalien osalta valtakunnallinen huomio on todella voimakkaasti Georgiassa, jonka vaalittulos saattaa antaa suunnan koko liittovaltion politiikalle.

12 tykkäystä

Ennakkoäänestyksen vilkkaus ennakoi hyvää tulosta demokraateille. Demokraatit ovat lähes kaksi kertaa todennäköisempiä äänestämään ennakkoon kuin republikaanit, jotka taas äänestävät vaalipäivänä enemmän. Hauskasti, ennakkoäänet sitten lasketaan vaalipäivänä annettujen äänien jälkeen ja kuten viimeisessä presidentinvaaleissa hyvin huomattiin, vaalipäivänä annettujen äänien laskennan valmistuessa republikaanit ovat useimmiten johdossa vaa’ankieliosavaltioissa, mutta ennakkoäänet laskettuna voitto usein kääntyi demokraateille. Näin kävi viimeksi mm. Arizonassa, Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Georgiassa.

Tämä tekikin sitten vaalipäivän draamaa, kun Trump vaati, että ääntenlasku on keskeytettävä useissa vaa’ankieliosavaltioissa ennen kuin kaikki äänet on laskettu. Yllättävästi hän oli ko. osavaltioissa johdossa sillä hetkellä. Tämä tulee varmasti toistumaan niissä paikoissa, joissa on vahvaa MAGA kannatusta ja tulemme varmasti näkemään ennätysmäärän häirintää vaalityöntekijöistä kohtaan.

Erityisesti pitäkää silmällä Arizonan, Pennsylvanian, Michiganin, Georgian, Nevadan ja Wisconsinin osavaltioita. Nämä olivat avainasemassa 2020 presidentinvaaleissa ja senaattoreiden vaaleissa.
kuva

7 tykkäystä

Toivottavasti osaavat tällä kertaa järjestää nuo ennakko- ja postiäänestykset sun muut viritykset niin ettei ole taas syytä kurnuttaa kuinka ääntenlaskenta on epäluotettava. Ja siis joo, paljon on roskaa liikenteessä tästäkin aiheesta, mutta vaalit pitäisi järjestää niin ettei ole tilaa moiselle roskalle koska koko operaatio kestää päivänvalon kaikissa tilanteissa. Edellisellä kerralla oli paljon sellaistakin jonka perusteella vähintään pitäisi antaa kenkää peppuun vaaliduuneista ja elinikäinen kielto vaalien pyörittämiseen.

1 tykkäys

Itse näen tilanteen pitkälti päinvastoin. Sellaisia vaaleja ei voi järjestää joista ei pahantahtoinen toimija voisi esittää väitteitä vilpistä oikeilla kuvakulmilla ja osatotuuksilla. “Mikä oli tuo kirjekuori joka vilahti Kevinin repussa”. “Ääntenlaskukone vaihtaa ääniä” jne jne. Varsinkin kun jokaisessa osavaltiossa on omat käytäntönsä ja lakinsa siitä miten vaalit järjestetään.

Edellisissä presidentin vaaleissa ei faktuaalisesti löytynyt normaalista poikkeavia määriä huijausyrityksiä. Väitteitä sitäkin enemmän, mutta ei todisteita näiden väitteiden tueksi. Sen sijaan asetelmaa on yritetty kääntää päinvastoin niin että vaaliviranomaisten pitäisi pystyä todistamaan että jotain salaliittohöyrypään esittämää huijausta ei ole tapahtunut. Ja olemattoman todistaminen olemattomaksi on tunnetusti vaikeaa.

Kun tätä epäluotettavuutta on useamman vuoden ajan toitotettu, vaalivirkailijoita uhkailtu fyysisesti ja haukuttu maanrakoon republikaanien propagandassa jota esim Foxilta saa seurata päivittäin niin kuinka monella pätevällä ja puolueettomalla vaaliviranomaislla on motivaatiota jatkaa noin epäkiitollisessa tehtävässä? Johan useampi republikaani on Trumpin tyyliin julistanut hyväksyvänsä vaalien tulokset siinä tapauksessa että hän itse voittaa vaalit.

Nyt kun suuri määrä kokeneita vaalivirkailijoita on edellä mainituista syistä lopettanut tehtävissään on aivan varmaa että siellä on kaikenlaisia QAnonisteja ja muista hörhöjä pyrkinyt vastaaviin tehtäviin. Itse ennustan että edelliset presidentinvaalit olivat vasta esimakua siitä kaaoksesta joka nähdään muutaman viikon päästä kun demokratiaa murentavien republikaanien tukena on ainakin jonkinlainen joukko virallisia vaalivirkailijoita.

12 tykkäystä

Sentimentti viestissä on, että Republikaanit on “the ultimate evil”. Suomessa tämä on tyypillinen tapa ajatella, koska kuvamme USA:n politiikasta on jo varhain muodostettu HS:n ja YLE:n filtterin läpi ja he peesailevat pitkälti Demokraatteihin kallellaan olevaa mediaa.
En halua lähteä väittämään vastamaan tästä vaaliasiasta. Ihminen ketä on mielipiteiltään jomman kumman syvässä päädyssä ei tyypillisesti ole liikkeellä avoimella mielellä.

Haastan kuitenkin USA:n poliitiikan seuraajia nousemaan pois poterostaan. Vanha totuus Yhdysvaltojen politiikasta on, että pitää katsoa molempien uutiset eli vaikka MSNBC ja FOX jonka jälkeen voi arvata totuuden olevan jossain siinä välissä. Toinen vaihtoehto on seurata, vaikka Hill kanavaa, joka on kohtuullisen sentristinen. Pelkkä MSNBC :n seuraaminen johtaa tuohon Republikaanit = Natseja ajatteluun. Ongelma on hyvin ymmärrettyä Yhdysvalloissa. Alla olevasta kuvasta näkyy millaisella spinillä uutiset mistäkin tuutista tarjotaan. En ole yllättänyt, että talousmediat, esim. Bloomberg, löytyvät keskeltä. Heidän lukijakuntaansa keskimäärin kiinnostaa politiikka niiltä osin kuin se vaikuttaa rahan tekemiseen. Tällöin liian suuri bias oikealle tai vasemmalle johtaa sijoitusvirheisiin ja rahan menettämiseen.

Esimerkkinä vuoden 2021 ehkä sekopäisin vasemmisto spin. LA Timesin kolumnissa musta republikaani saatiin valkoisen ylivallan kannattajaksi. Vastaavaa sopaa tulee sitten Tucker Carlsonin suusta Putinin liittyen. Alla molemat jutut fake news jutut.

9 tykkäystä

Rapakon takaista mediaa seuratessa kannattaa muistaa poliittisen biaksen lisäksi yleinen kommunikointitapa. Ei siis liity mediaan, vaan yleiseen kulttuuriin, eli asioita korostetaan ja liioitellaan hirveästi meidän näkökulmasta, sillä suomalainen viestintätapa on hyvin korutonta ja neutraalia.

Eli ei yhdysvaltalaiset hypi riemusta siitä huolimatta, että sieltä tulleessa sähköpostissa saattaa lukea, että: “I’m thrilled and super excited to hear more from you”. Samalla tavalla uutisissa ja varsinkin poliitikkojen puheissa viljellään aika kovia sanankäänteitä ja julistuksia, mutta ei niitä ole tarkoituskaan ottaa kirjaimellisesti. Ei vain osu sikäläiseen valtavirtakulttuuriin, että sanottaisiin senaattorista, että: “Se nyt oli vähän erikoinen ratkaisu”, vaan: “Tämä on älyttömintä, mitä olen ikinä nähnyt ja tulee johtamaan ennennäkemättömään katastrofiin!!”

6 tykkäystä

Ylitulkitset nyt vähän. Republikaaneilla on monia maltillisia edustajia joiden kanssa olen useista asioista samaa mieltä. Vastaavasti demokraateilta löytyy täyttä kuraa myös omasta puolueesta. En viitannut kuitenkaan republikaanien pahuuteen, vaan siihen kohtuullisen suureen osaan puolueesta joka on aktiivisesti useamman vuoden ajan pyrkinyt murentamaan kansalaisten luottamusta vapaisiin ja rehellisiin vaaleihin.

Nyt kun tuota myyräntyötä on tehty vuosikaudet on siirrytty seuraavaan vaiheeseen jossa kauhistellaan galluppeja joiden mukaan kansalaisten usko rehellisiin vaaleihin on laskenut (ja käytetään sitä argumenttina että vaalit eivät tule olemaan rehelliset koska kansalaiset eivät siihen usko). No onhan se luottamus laskenut kun itse ensin levitetty useampi vuosi perättömiä väitteitä vaalien epärehellisyydestä.

Haastan kuitenkin USA:n poliitiikan seuraajia nousemaan pois poterostaan. Vanha totuus Yhdysvaltojen politiikasta on, että pitää katsoa molempien uutiset eli vaikka MSNBC ja FOX jonka jälkeen voi arvata totuuden olevan jossain siinä välissä.

Tämä “totuus” on vähän kuin että pitää seurata länsimaisia ja venäläläisiä uutisia Ukrainan tapahtumista ja totuus on jossain siinä välissä. Siinä vaiheessa kun toinen osapuoli totaalisesti hylkää totuuden käsitteen voidaan nämä vanhat viisaudet unohtaa. Edellisissä vaaleissa ei oikeuden mukaan löytynyt mitään merkittäviä merkkejä petoksista niin totuus ei ole siinä puolessa välissä kun Trump ja kannattajansa väittävät että vaalit olivat varastetut. Eivät olleet, eivät edes puoliksi.

Ps. luettelemasi mediat ja niiden sijoittuminen vasemmisto oikeisto akselilla on ihan tuttua.

8 tykkäystä

Veikkaan, että tähän on syynä ennen kaikkea Yhdysvaltojen politiikan vastenmielinen kahtiajako.

Käytännössä on vain kaksi olennaista kysymystä:

  • kannattaako ehdokas vapaata aborttioikeutta?
  • kannattaako ehdokas aselainsäädännön rajoittamista?

Nämä kysymykset määrittävät puoluekannan, eikä millekään olennaiselle jää hirveästi tilaa. Republikaanit eivät tykkää aborteista ja tykkäävät aseista, mikä ei oikein sovellu monen suomalaisen mielenmaisemaan. Tästä syystä moni suomalainen on lähtökohtaisesti demokraattien kannattaja.

Donald Trumpin aikana ilmiö on vain voimistunut, kun republikaanit ovat puolueena hyödyntäneet MAGA-liikkeen nousun.

5 tykkäystä