Minulla on tarkoitus parantaa salkkuni hajautusta ja ostaa yksi uusi yhtiö salkkuun neljän isohkon suoran osakesijoituksen rinnalle. Varat tähän kerään osin myymällä pikkuisen isointa sijoitustani (sen painoarvo on muutenkin kasvanut liian isoksi) ja lisäksi säästöistä yms. lähteistä. Eli jatkossa olisi viisi isoa suoraa osakesijoitusta salkussa (plus rahastoja hajautuksen vuoksi).
Nyt pohdin sitä, että mitä näillä rahoilla tekisi ennen uuden yhtiön ostamista. Arvioin, että uuden yhtiön löytämiseen menee jonkin verran aikaa, todennäköisesti puhutaan aivan loppuvuodesta / alkuvuodesta. Käteisenä pitäminen on yksinkertaisinta mutta pikkuisen pohdin sitä, että ne rahat ovat pois markkinoilta ja sitä kautta salkkuni riskiprofiili on erilainen kuin mitä se on ollut / tulee olemaan. Käteispaino on nyt paljon isompi kuin ennen ja sitä kautta nousumarkkinassa missaan tuottoja (ja vastaavasti laskumarkkinassa vältän tappioita). Sikäli yksi idea olisi “parkkeerata” rahat johonkin etf:ään odotusajaksi. Vai meneekö liian monimutkaiseksi?
Olisi kiva kuulla, onko teillä ollut vastaavanlaisia tilanteita ja miten olette toimineet. Plus tietysti muutenkin ideat ja kommentit ovat tervetulleita!
Paras neuvoni on käyttää aikaa uuden sijoituskohteen löytämiseen. Se tarkoittaa toimialaan tutustumista, firman historiaan tutustumista, nykyistä arvostusta, spekulaatiota arvostuksesta tulevaisuudessa, tulevaisuuden riskejä yms.
Michael Burry puhui vähän aikaa sitten passiivisen sijoittamisenkuplasta, mutta siihen en enempää ota kantaa. Se taitaa päteä laajemmin USAn markkinoille muutenkin. Tärkeintä on löytää oma sijoitustyyli, sijoittaa sen mukaan, ja pitää pää kylmänä nousussa ja laskussa
Totta, mutta mielestäni on tärkeää itse ymmärtää fundamenttipohjalta omat sijoitukset , enkä väitä ettei @xlat osaisikaan. Näen ongelman siinä, jos lukee netistä yhden analyytikon suositukset, jotka kuulostaa vakuuttavilta ja hyppää suoraan kyytiin. Menee ehkä jo hieman aiheen ohi.
Itse pitäisin käteisenä kunnes löytää hyvän yhtiön, sillä etf:ät ovat melko hitaita nousu ja laskuliikkeissään,niin ei siinä puolessa vuodessa välttämättä paljoa voita. Toki, jos uskoo löytäneen hyvän etf:än jolla tuottaisikin hieman lyhyellä aikavälillä niin mikäs siinä
Joo, uuden yhtiön etsimiseen olen varannut riittävästi aikaa (tarvittaessa niin paljon aikaa kun vain tarvii, sijoittamisessa hötkyily ja kiirehtiminen ovat vaarallisia asioita). Ja jos sopivaa yhtiötä ei löydy niin en toki ala “väkisin” mihinkään sijoittamaan.
Pointti oli vaan se, että pidänkö rahat tilillä vai “pysynkö markkinoilla”, sijoittaen rahat tilapäisesti johonkin etf:ään (S&P500-indeksi tms.), josta sitten lunastaisin varat kun osakeoston aika tulee. Ehkä helpointa on vaan pitää rahat käteisenä…
Salkkuni on jaettu kahtia, toinen puoli neljässä osakkeessa ja toinen puoli rahastoissa ja etf:issä. Nyt ideana on laajentaa tämä osakepuoli viiteen yhtiöön (parempi riskienhallinta) ja toinen puoli säilyy kutakuinkin ennallaan.
Tuotoista kirjoittelinkin tuolla sijoitusfilosofiaketjussa, sijoitan maailmanlaajuisesti ja kymmenen vuoden aikana olen pärjännyt paremmin kuin maailmanindeksi. Mutta historiallinen tuotto ei paljoa kerro tulevasta, saa nähdä, miten jatkossa käy.
Ja sori tuo avausviesti, oli vähän epäselvästi ilmaistu. Eli siis minulla on ihan suunnitelma, millä tavoin aion etsiä uutta yhtiötä. Se puoli on mietitty ja prosessi on samanlainen, kuin aiempienkin yhtiöiden kanssa. Mutta se vie paljon aikaa, puhutaan helposti useista kuukausista.
Käteisen järkevyys riippuu vaihtoehtoisen sijoituskohteen volatiliteetista, likviditeetistä ja betasta. Osakkeiden osto vaatii käteistä, joten yksinkertaisinta on pitää osa varallisuudesta käteisenä. Käteisen arvo ei vaihtele markkinoiden mukana toisin kuin yksittäiset osakkeet ja osakeindeksit laajemmin (beta = 0). Osakeindeksin volatiliteetti, eli arvon vaihtelu on usein pienempi kuin yksittäisten osakkeiden, mutta kannat kummassakin markkinariskiä.
Jos tarvitset rahoja pian, osakesijoitus on riskinen valinta, koska sen arvo vaihtelee lyhyellä aikavälillä. En tiedä sijoituskriteereitäsi, mutta jos haluat esimerkiksi ostaa laskeneita osakkeita, vaihdettavaa varallisuutta ei kannata pitää omaisuusluokassa joka korreloi positiivisesti laskun kanssa. Joutuisit myymään laskeneen ETF-sijoituksen ostaaksesi laskeneita osakkeita. Käteisen hyvä puoli on vakaus.
Suhde on tärkeää. Sijoita vain ne varat, jotka olet (ihan oikeasti) valmis vaikka menettämään. Sedällä perusjakauma (osakkeet-käteinen) on aina ollut 50-50, sitten Nykäsen Matin tavoin 50-60 ja nyt taantuman uhatessa/jyllätessä 50-75.
Tällä ei hurjia tuottoja tehdä, mutta ei ole tarviskaan. Sedälle sijoittaminen on viihdettä ja eläminen on cashillä turvattu.
Masse-setä, FA, turvattua viihdettä jo 3. sukupolvessa
Jos kyseessä olisin minä, niin sijoittaisin johonkin osakkeeseen, ja ottaisin ajoituksesta aiheutuvan - kuitenkin pienen - riskin. Luultavasti vahvaan suurta osinkoa maksavaan osakkeeseen, jonka kurssi todennäköisesti nousee ennen osinkokevättä. Myisin silloin joskus tammi-helmikuussa.
Mutta, nopea analyysi sinusta sijoittajana on, että haluat harkita asiaa pitkään ja ehkä välttää myös riskiä, niin silloin en tätä samaa suosittele. Tekisin silloin näin, jos olisin sinä:
etsisin syksyn mittaan sopivan myyntihetken sille nykyiselle osakkeelle, jota olet vähentämässä
kysyisin meidän TA-experteiltä mielipidettä hyvään myyntihetkeen
pitäisin käteisen tilillä
tutkisin yhtiöt kunnolla ja ostaisin kun päätös tehty (mahdollisesti useammassa erässä)
Kiitoksia hyvistä kommenteista. Myyn vaiheittain jo nyt tätä liian isoon painoon noussutta yhtiötä, kun en tykkää että salkkuni riskitaso on liian korkea. Ja sitä kautta käteistä kertyy koko ajan. Uuden yhtiön valintaan tosiaan on oma prosessinsa ja sitten kun yhtiö on löytynyt niin teen ostot vaiheittain, viimeksi kun tein tätä ostoihin meni vuoden verran. Ehkäpä nyt selvyyden vuoksi pidän nämä rahat ihan käteisenä.
Masse-setä, millaista korkoa saat käteiselle, ja pidätkö niitä monessakin pankissa?
Tällä nova18-tädilla myös 50-50 jako, mutta kaikki pitävät nykyisin lähes rikollisena, ellei ole kasvattamassa varallisuutta osake- ja muilla markkinoilla.
Itse en ole löytänyt juuri inflaatiosuojaa suurempaa korkoa mistään, eli cashin korko pyörii maksimissaan 1% tienoilla. Kiitän mahd. vinkeistä!
Hyvä nova18. Ei sedällä ole mitään sen salaisempaa cash-suojaa. Kahdessa eri pankissa 4 eri tilillä (yksi on valuuttatili USD) ja korko on mitä sanot eli käytännössä nolla. Ei siis kasva, mutta eipä ole riskiäkään
Ja osake-cash jakauma on juuri nyt tuo Nykäsmatin legendaarinen 50-60
Masse-setä, FA, setä sitten tykkää kun nuoret kysyy nöyrästi neuvoja
Ha-haa, Masse-setä. Ryhdynkin Massen opetuslapseksi pitkällä positiolla
Kiitos selvityksestä, näin on rahat ja korot.
Nyt heitän kysymyksen Nordean osioon sekä sedälle, kun en tiedä, mitä tehdä. Ostaako lisää, että pääsisi omilleen ennen myyntiä, vai joko myisi pois pitkän murheenkryynin ja hyväksyisi tappion pystypäin… Koetan pohdiskella osinkotuoton ja tappion korrelaatiota ennen myyntiä.
Maailmallahan on puhetta, että pankkisektorilla menee jo liian huonosti, ja keskuspankeilla ei ole varaa päästää sitä pahempaan liriin. Eli saattaisiko koko sektori alkaa toivuskella. Lähes joka puolella käyrät aika lailla Nordean kaltaisia. Kristallipallokin on lakossa, palkkaneuvottelut menossa.
Masse-setä ei nyt ota kantaa Nordeaan, kun tuli aikanaan myytyä koko Nordea-karja kokonaan pois. Silloin siitä sai lihalle kelpo kilohinnan. Jotenkin vaan tuo vanha hyvä Nallen ja Kasperin johtama pulju on siirtynyt 2.0 versioon eikä sedällä ole oikein mitään visiota siitä, miten sen käy tulevaisuudessa. Unfortunately.
Ja muutenkin. Setähän ei saa antaa sijoitussuosituksia eikä -neuvoja (se on luvanvaraista toimintaa), mutta näkemyksiä, mielipiteitä ja kertomuksia omista tekemisistä senkin edestä
Masse-setä, FA, jorinoissa se inhottava piirre, että niissä on aina piilotettuna pieni totuuden siemen
Kiitos totuuden siemen -muistutuksesta. Pitää ostaa kohta rairuohon siemeniä. Kaikki sesongit sentään osaan ennustaa, jollei säästä, kun se muuttuu yhä oudommaksi, niin ainakin kalenterista.