Osakesijoittaminen

Uutiset & sijoittaminen

Mikä uutisissa on oleellista sijoittamisen kannalta? Ajatellaan kahta tilannetta:

  1. Uutisissa vilahtaa asia, josta olisin halunnut kuulla, mutta saan tiedon myöhään sattumalta.
  2. Kokonaiskuvan hahmottaminen on vaikeaa. Tarkoittaako yksi ilmoitus näkymien muutoksesta koskee toimialaa vai pelkästää yhtä yritystä.

Ovatko nämä tuttuja tilanteita vai onko jotain muuta, mikä talousuutisissa on oleellista?

Uutisissa on mielestäni tärkeintä, että niitä seuraa laajalti, eli hajautus toteutettava tässä kuten salkussa. Mielellään maahajautus ja sivussa pörssien seuraaminen sekä niiden tapahtumien suhteutus uutisiin. Sitten aimo annos tervettä harkintaa - mitä uutiset tarkoittavat missäkin maassa ja millä aikajänteellä. Ja loppumietintänä, mikä on vaikutus elinpiiriisi, talouteesi ja salkkuusi. Lööppien kannattaa antaa mennä ohi - ellei ole sijoittanut keltaiseen lehdistöön maissa, joissa myydään vielä enimmäkseen paperisia iltapäivälehtiä.

1 tykkäys
  1. Esim. jokainen suomalainen talousuutisia jakava kioski tarjoaa tätä vaihtoehtoa. Eivät he kerro kriittisesti arvioiden mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan, vaan kertoo sinulle mitä eilen tapahtui (kärijstetysti). Jos on olemassa jotain tietoa “josta olisit halunnut kuulla” herää kysymys, miksi odotat siihen jonkun “hyväksyntää”? Jos sinulla on ajatus jostakin tekijästä ja haluat hyötyä tästä tiedosta, älä odota että se on “julkista” vaan toimi. Jos odotat, olet mukana luomassa keskimääräistä tuottoa. Tottakai tässä on myös riskinsä toimia todella pahasti väärin etukäteen, ns. hötkyillä suuntaan tai toiseen.

  2. Kokonaiskuvan hahmottaminen on aina myös subjektiivinen näkemys siitä kokonaiskuvasta. Tarkoitan tällä sitä, että vaikka 500 sijoittajalle annettaisiin 100 uutista, me nähtäisiin todennäköisesti lähemmäs 500 kokonaiskuvaa. Tottakai jos aihe koskettaa yhtä niche-markkinaa, hajonta pienenee. Jos uskot tuntevasi jonkin alan hyvin ja uskallat yleistää jonkun ilmiön koskettamaan koko alaa niin siitä voi toki hyötyä, voit myös ampua itseäsi jalkaan ja pahasti. Esim. hintakilpailu osaajista on varmasti ollut tekijä, jonka joku fiksu ihminen on pystynyt yleistämään koskettamaan koko IT-palvelualaa ajoissa (jälkeenpäin on helppo huudella, että “kyllä mäkin olisin tän osannu arvata!”). Jos jokin asia näkyy kerran yhden yrityksen toiminnassa, en lähtisi asiaa yleistämään, mutta (yllätys yllätys) jos asia yleistyy, sitä voisi alkaa myös yleistämään. Kyse on siitä, tunnetko tekijän riittävän hyvin ja tiedät mitä se todella tarkoittaa.

Talousuutisista on omasta mielestäni hyvä huomioida yleisellä tasolla seuraavia asioita: suurin osa niistä on historiaa ja “myöhäistä tietoa”, joka kuitenkin voi auttaa hahmottaa tulevaisuutta. Todennäköisesti kuitenkin kun olet suorittanut pohdintasi loppuun, ammattilaiset ovat jo toimineet ja tehneet kaksi siirtoa tästä eteenpäin. Tästä huolimatta päivän päätteeksi meistä jokainen rakentaa oman näkemyksen näiden uutisten pohjalta (tai peesaa myöhässä esim. Inderesiä tekemättä itse minkäänlaisia arvioita). Ts. älä odota, että Kauppalehti kertoo jonkun absoluuttisen totuuden asiasta x, jonka jälkeen voisit reagoida asiaan kaikessa rauhassa: olet myöhässä kun Kauppalehden toimittaja on asiaa vielä kirjoittamassa.

Tietomäärä on niin valtava nykypäivänä, että suurin osa siitä on vain kuuluisaa meteliä. Luulen, että myös ammattilaisilla on joskus vaikea hahmottaa sitä “raakaa dataa” tästä metelistä. Koska yhtälailla mitä eriskummallisempaa, historian saatossa kunnioitusta saaneita ja monikansallisia analyysitalojakin on lie kui paljon tarjoamassa omia analyysejaan, joudutaan näistäkin luomaan jos jonkinmoista konsensusta. Niin kauan kun ihminen tekee tätä arviointia ja pohdintaa, myös lopputulema vaihtelee.

Mutta itse kysymykseen, mikä tieto on oleellista sijoittajan kannalta niin kaikki se tieto, joka hyödyntää sun omaa sijoitustoimintaa, omaa salkunhallintaa, niitä yhtiöitä ja markkinoita joihin olet sijoittanut. Turha yrittää luoda koko maailman osakemarkkinoista kokonaiskuvaa, koska pelkästään suomalaisen IT-palvelualan kokonaisuuden hahmottamiseenkin joku tekee päivätyönsä parhaillaan. Mieti, mikä tieto on faktaa ja sitä ns. kovaa dataa ja mikä arvioita, ennusteita, huhuja tms., joilla voi tottakai olla totuusperää, mutta niihin reagointi voi olla vaarallista.

Myönnän itse seuraavani paljolti tätä meteliä, mutta pyrin siitä metelistä löytää joitakin asioita, jotka toistuvat tai esiintyvät useassa eri lähteessä. Kun massat reagoivat johonkin, alkaa tapahtumaan myös liikehdintää kursseissa. Yksittäiset mielipiteet eivät tarkoita käytännössä vielä mitään.

3 tykkäystä

Korostan aina, että on tärkeä tsekata uutisen lähde ja faktat sen takana. Lähteitä kaipailen lukiessani myös eri foorumien “uutisia”.

Ymmärrettävästi sijoittajan pitää seurata uutisia laajasti, mutta silloin ongelmana on huima kohina.
Mikä olisi oleellista tietoa kokonaiskuvan saamiseksi? Voisiko olla, että olisi hyödyllistä nähdä esimerkiksi tuotanto-, tilauskannan- tai myynnin odotuksista yhteenveto? Maailma on täynnä mielipiteitä ja odotuksia, mutta nämä ovat hajallaan tuhansissa uutisissa, joita on vaikea löytää?
Vai olisiko tärkeämpää saada nopea hälytys tärkeistä tapahtumista?

1 tykkäys

Ennusmerkit. Niitä kun löytäisi ja vielä faktapohjalta. :smiley:

1 tykkäys

Mikä voisi olla ennusmerkki?

En odota. Aina ei osu kohdalleen eikä edes joka kerta:

Metsäyhtiö UPM pitää tänään yhtiökokouksensa ja sen vuoksi yhtiön osakkeesta on irtosi 1,30 euron osinko.

:mask:

1 tykkäys

image

3 tykkäystä