Vaisala - Havainto- ja mittausteknologian laatuyhtiö

Teollisten mittausten puolella valtaosa liikevaihdosta tulee itse tuotteiden myynnistä (huollon osuus ~10 %) ja liikevaihto on siten epäjatkuvaa (joskin hyvin hajautunutta). Sää- ja ympäristöpuolella on huoltopalveluiden lisäksi noin 25-30 MEUR vuodessa jatkuvaluonteista digitaalista säädatapalveluliikevaihtoa, mutta tällaisen skaalautuvan jatkuvan liikevaihdon osuus koko yhtiön liikevaihdosta on vain ~5 %.

Meidän tuorein analyysi Vaisalasta on luettavissa täältä. Kaikenkaikkiaan hieno Q1-tulos ja en yllättyisi valtavasti, vaikka tänäkin vuonna nähtäisiin ohjeistusnosto.

5 tykkäystä

Vaisala on kyllä mielestäni erittäin mielenkiintoinen yhtiö, vaikka foorumilla erittäin(=liian) vähän keskustelua herättääkin.

Tässähän kun on nähdäkseni lähes kaikki hyvän pitkän aikavälin sijoituksen ominaisuudet olemassa: globaali markkinajohtajuus, vahva teknologinen etumatka, pulska kassa ja korkea pääoman tuotto, kasvua tukevat globaalit megatrendit jne.

Ainoa ”ongelmahan” tässä on mielestäni lähes aina ollut vain osakkeen hinta. Omistan tätä pienesti vuosien takaan ja pitkään olen jo odottanut hyvää paikkaa lähteä kyytiin isommalla painolla. Sopivaa paikkaa ei ole vain kohdalleni koskaan osunut (koronadippi tuli missattua).

Olenkin ihan aidosti harkinnut, että lähden tähän tarinaan reilummalla positiolla mukaan korkeasta arvostuksesta huolimatta. Jos yhtiö jatkaa tällä vahvalla suorittamisella ilman tulospettymyksiä eikä yleisessä maailmantaloudessa tapahdu mitään katastrofeja, voi olla ettei ”parempia” ostopaikkoja oikein koskaan siunaannu.

Nyt tosin itse näen, että todennäköinen talouden taantuma saattaisi tähän osakkeeseen vielä hetkellisesti isommin iskeä lähivuosina. Yhtiön asiakkaistahan tulee suuri osa julkiselta puolelta. Kysyisinkin, että miten @Pauli_Lohi näkee ns. yhtiön taantumakestävyyden? Nythän nähdäkseni ennusteissa ei ole vielä ennakoitu, että tilausmäärät ottaisivat sen suurempaa hittiä maailmantalouden mahdollisen heikkenemisen johdosta? Jos mietitään nyt tulevaa 2-3 vuotta. Tämä vuosihan Vaisalalle on todennäköisesti erittäin vahva, mutta käsittääkseni näkyvyys pidemmälle on tämän yhtiön kanssa aina aika sumuinen.

14 tykkäystä

Olen samaa mieltä kanssasi, että kyseessä on uniikki ja vahvoilla pitkän aikavälin fundamenteilla varustettu yhtiö, joka ansaitsisi enemmänkin huomiota piensijoittajakentässä.

Vaisala ei ole lähtökohtaisesti erityisen syklinen yhtiö (kuten esim. konepajat), mutta ei myöskään immuuni taantumille. Vuoden 2009 finanssikriisissa liikevaihto laski -4 %, euro-kriisissä 2013 -7 % ja koronakriisissä -6 %. Näistä kahdella ensimmäisellä kerralla myös kannattavuusmarginaalit kärsivät selvästi, sillä finanssikriisissä liikevoitto laski kolmannekseen ja eurokriisissäkin lähes puolittui. Koronakriisissä kannattavuus pysyi hyvällä tasolla, mihin osittain vaikutti korkeakatteisen Teollisten mittausten liikevaihdon hyvä kehitys ja kulutason lasku, kun esimerkiksi matkustaminen ja kaikenlainen messutoiminta meni pannaan.

Tällä hetkellä yhtiön vahva vire syntyy ennen kaikkea Teollisten mittausten puolelta, jossa minun nähdäkseni valmistavan teollisuuden vahva vire on tukenut investointihalukkuutta. Lisäksi Vaisala on onnistunut ainakin toistaiseksi luovimaan komponenttipulassa kilpailijoita paremmin ja pystynyt toimittamaan paremmin kuin muut. Vaikka uskon, että erilaisten korkean teknologian mittalaitteiden kysyntä valmistavassa teollisuudessa tulee pitkällä aikavälillä kasvamaan (3-5 %/v), niin tämä kehitys ei kuitenkaan etene tasaisesti vaan vaihtelee. Vaisalan liiketulos syntyy pääasiassa laitemyynnistä, joten tulostaso tulee myös tulevaisuudessa ajoittain heilumaan. Maailmantalouden taantuma todennäköisesti hillitsee Vaisalan tuloskasvua lähivuosina - eikä lyhytaikainen tuloslaskukaan olisi mikään mahdottomuus. Samalla esimerkiksi kiihtyvät investoinnit uusiutuvaan energiaan voisivat puolestaan toimia positiivisena ajurina ja parantaa yhtiön taantumakestävyyttä.

Vaisala on viimeisten neljän kvartaalin aikana onnistunut kasvamaan poikkeuksellisen hyvällä keskimäärin 21 %:n vauhdilla. Pitkällä aikavälillä yhtiön kasvu on kuitenkin ollut “vain” 5 % keskimäärin (2011-21), mihin mahtuu myös yritysostoja mukaan. Kuluvan vuoden osalta tilanne näyttää vielä hyvältä, mutta uskon että kasvu hidastuu loppuvuotta kohden. Toimintaympäristön epävarmuudet (mm. Kiinan sulkutoimet, valmistavan teollisuuden aktiviteetin hiipuminen, komponenttipula) ovat syinä miksi emme ole uskaltaneet antaa positiivista suositusta, vaikka ohjeistusnoston mahdollisuus onkin olemassa vuoden 2022 liikevoiton osalta.

19 tykkäystä

Toukokuun alussa järjestettiin Teknologia22 -messut. Keskiviikkona 4.5 keynote-puheenvuoron piti Vaisalan hallituksen puheenjohtaja Ville Voipio, josta kirjoittelin aiemmin ketjuun.

Tässä vielä tallenne Ville Voipion esityksestä, jos joltain on jäänyt katsomatta.

Mielestäni Voipion esitys oli mielenkiintoinen katsaus Vaisalan teknologisiin innovaatioihin. Ennen kaikkea tiiviissä paketissa eri osa-alueet ja mielenkiintoista asiaa esimerkiksi Boschin osalta
Esityksen kesto on 55 minuuttia, joten kirjoittelin tähän viestin loppuun lyhyen yhteenvedon esityksen sisällöstä, jos kesällä ei ole aikaa katsoa. Hakasulkeissa omia kommentteja.

Linkki tallenteeseen (Vimeo): Teknologia_xplanar - Ville Voipio

Tutkimuksesta tekoälyyn - vihreän siirtymän huipputeknologia

2 - 20 min: Vaisalan historiaa ja yhtiöesittelyä

-Ajatuskoe: Vuonna 1936 Leijonan luolassa :lion: 45-vuotias valtion Meteorologisen Keskuslaitoksen havainto-osaston johtaja ja startup-yrittäjä Vilho Väisälä :scientist: esittelemässä pääomasijoittajille uutta liikeideaansa.

Ongelmana sään tutkiminen , jolla päästäisiin kiinni sään tutkimiseen, etsimään matalapaineen keskukset, rintamat ja arvioimaan lähiajan sään kehitystä. Ratkaisuna Väisälän kehittämä elektroninen laite, radiosondi :artificial_satellite:, joka lähetetään ilmakehään ja sen data siirretään radioaalloilla maahan :signal_strength:.
Paino 430 grammaa ja hinta 20 dollaria kappaleelta. Tarvitaan rahaa laajenemiseen ja teollisen mittakaavan tuotantoon siirtymiseen. Väisälän arvion mukaan 1940-luvulla tullaan näitä myymään kymmeniä tuhansia. Sijoittaisitko?

  • Todellisuus: Vilho Väisälä otti 100 000 markan lainan, palkkasi neljä työntekijää ja perusti tehtaan.

[…Muuten sivuhuomiona, tämä oli ihan mielenkiintoinen ajatuskoe. Startup-yhtiö Vaisala ei siis ollut pääomasijoittajien rahoittama. Vaikka norjalainen Vilhelm Bjerknes (1862-1951) oli esittellyt jo 1920-luvulla keskileveysasteiden matalapaineiden rintamamallin, joutui Väisälä rahoittamaan yrityksensä alkuun pankkilainalla. Ehkä tähän vaikutti myös se, että meteorologinen tutkimus oli alkuvaiheessa. Vasta Chicagon yliopiston tutkijaryhmän ja suomalaisen Erik Palménin (1898-1985) julkaisujen myötä yläilmakehän virtausten tutkimus otti isomman edistysaskeleen 1940-luvulla.

Tätä kehitystä lyhyesti kuvaa esimerkiksi Petteri Taalas teoksessaan Ilmastonmuutos säätieteilijän silmin (Tammi 2021). Taalaksen mukaan Palmén teki uranuurtavaa ilmakehän dynamiikan teorioiden tutkimusta hyödyntäen radioluotaimia. Hänen simulaatioitaan tukivat Vilho Väisälän kehittämät uudet havaintomenetelmät ja erityisesti kyky mitata ilmakehän lämpötilaa, painetta, kosteutta ja tuulia radioluotaimien avulla…]


20 min kohdalla esityksessä päästään itse aiheeseen eli vihreään siirtymään ja siinä käytettäviin Vaisalan teknologisiin innovaatioihin Esimerkkeinä Voipio mainitsee esimerkiksi:

  • Sähköautojen litiumakkujen valmistustilojen kosteusmittaukset ns. Ultrakuivan tilan mittaaminen.
  • Datakeskusten lämpötilan hallinta ja energian kulutuksen optimointi.
  • Sähköverkkojen muuntajien mittaukset.
  • Kaukolämpöyhtiöille tehtävät hyperlokaalit sääennusteet ja säämallit.

26 - 31 min: Biokaasu. Prosessin optimoinnin kannalta tärkeä tietää mädätyksen tilanne ja metaanin pääsy ilmakehään.

31 - 34 min: Tuulivoiman mittaaminen. Tuulilidareilla mitataan yksittäisten fotonien taajuussiirtymää. Tuulivoiman optimointi on aiempaa tärkeämpää, kun homma ei toimi pelkästään subventioilla.

34 - 40 min: Tiesää. Tärkeä mm. talvikunnossapidon kannalta. Tulevaisuudessa tärkeä autonomisessa ajamisessa.

41 min: Vaisala ja liikkumisen tulevaisuus.

  • Autonomisen ajamisen tasolla 4 siirrytään kysymykseen, kenellä on vastuu kolarissa. Eurooppalaiset autonvalmistajat katsovat tällä hetkellä, että vastuu on autonvalmistajalla.
  • Tämän takia autonvalmistajat haluavat rajoittaa autopilotin toimintaa ääriolosuhteissa. Kilpailueduksi nousee myös se, kuinka hyvin auton järjestelmä pystyy ennustamaan säätä ja toimimaan myös huonommassa ajokelissä.

43 min: Vaisalan yhteistyö Boschin kanssa

  • Boschin visio: Auto on mittalaite tutkineen ja kameroineen. Esimerkiksi ajonvakautusjärjestelmä kertoo tien pinnan kitkasta ja auton pyyhkijöiden toiminta kertoo olosuhteista.
  • Bosch: Connected map services - ecosystem. Multiple OEMs in negotiation. Access to cross OEM vehicle data to reach critical mass.
  • Ideana on se, että autonvalmistajat pääsisivät jotenkin yhteisymmärrykseen datan jakamisesta. Dataa jakamalla saataisiin valtava määrä informaatiota tienpinnan tilasta. Ilman tätä informaation jakamista autonomista autoilua ei tule tapahtumaan, koska riskit uhkaavat jäädä liian suuriksi.
  • Tulevaisuudessa mittaaminen olisi siis ihan yhtä lailla tuhansien autojen verkko, josta yritetään saada jotain mittaustuloksia irti.

Esityksessä näkyvä kuvaus Vaisalan ja Boschin yhteistyöstä.


[…Tätä datan jakamisen tärkeyttä ei tietysti edellytä vain tiesäätiedot, vaan datan jakamista edellyttää myös moni muu tekijä. Esimerkki Foleyn vuonna 2018 julkaistun listauksen mukaan.


Tässä datan jakamisessa markkinajohtajia ovat Foleyn mukaan älypuhelimen autoon yhdistävä Car Connectivity Consortium (CCC), äänitietoa keräävä Data Time Metrics ja kartta- ja sijaintipalveluyhtiö HERE Technologies…]


45 min: Air Mobility

48 - 50 min: Vaisalan tulevaisuus
1 . Kestävä kehitys strategian ytimessä. Tiede on strategian ytimessä.
2 . Vaisalan oma perustutkimus ja oma mittausteknologiat ovat täysin välttämättömiä.
Koko vertikaali fyysisestä maailmasta antureista bitteihin asti on tärkeä erityisesti teknologioiden optimoinnin kannalta tärkeää. Vaisalassa nojataan digitaalisiin palveluihin, mutta ei kuitenkaan unohdeta kaiken ytimessä olevaa fyysisen maailman mittaamista.
3 . Vihreä siirtymä ei onnistu ilman innovaatioita ja kannattavaa liiketoimintaa.

50 - 55 min: Q&A-osio

-Vaisalan tuotekehityksen aikajänteestä. Tuotekehitysprojekti voi kestää karkeasti vuosia ja digitaalisella puolella jotain tehdään kuukausissa. Vaisalassa on tietyt perusteknologiat, joita yritetään soveltaa eri sovelluksiin. Ei siis aina kehitetä uutta teknologiaa, vaan yritetään rakentaa perusteknologian päälle uutta digitaalista puolta päälle.

-Kysyttiin mm. autojen datavirroista ja Vaisalan oikeuksista käyttää sitä.
Voipion mukaan datapelissä tullaan näkemään vielä aika monta erää. Ollaan vielä jossain määrin pilotointivaiheessa, jossa otetaan ensiaskeleita.

-Säädata on Vaisalan, mutta datan omistajuus tulee muotoutumaan tulevaisuudessa. Dataa ei oikeastaan omisteta vaan on vain erilaisia oikeuksia dataan. Jollakin on oikeus tuhota, lukea, muokata tai kerätä dataa. Voipion mukaan puhuminen datan omistajuudesta on liian karkealla tasolla eikä silloin ymmärretä mihin omistajuus on menossa.

-Vaisala ja satelliittimittaukset.
Voipion mukaan Vaisala ei ole toistaiseksi ollut mukana satelliittimittauksissa. Voipio totesi, että ole poissuljettua ettei Vaisala menisi pidemmällä aikavälillä satelliittimittauksiin mukaan. On kiinni siitä, mistä löytyy sovellukset Vaisalan teknologioille ja mitä teknologioita yhtiöllä on.

18 tykkäystä

Vaisalan ja Boschin yhteistyöstä kertoo myös tämä Vaisalan autoteollisuuden toiminnasta vastaavan johtajan Petri Marjavan esitys. Tämä oli Baden-Württembergin Automotive Suppliers Day 2021:n osana pidetty esitelmä.

Heti esityksen perään on Boschin edustajan esitys. (Benjamin Schön). On tuossa kolmen tunnin tallenteessa myös muuta kiinnostavaa juttua autoteollisuudesta.

6 tykkäystä

Erään Vaisalan alihankkijan osalta on tapahtunut kesäkuun lopussa muutoksia.

Kyseessä on Enics, jonka Vaisala palkitsi vuonna 2019 Vaisala Supplier Awards -palkinnolla.
Viisi alihankkijaa palkittiin silloin ja Enics palkittiin vastuullisuus-kategoriassa.
Tuolloin Vaisala kertoi tiedotteessa Enicsin toimittavan Vaisalalle komponenttilevyjä, joita käytetään Vaisalan mittalaitteissa. Tämän lisäksi Enics on toimittanut Vaisalalle kokoonpanoja.

Enicsin omistaja on Ahlström Capital, joka omisti tämän sivun tietojen mukaan 31.12.2021 100 % yhtiöstä. Ahlström Capital Companies Ahlström Capital on ollut yli 15 vuoden ajan Enicsin ankkuriomistajana.

22.kesäkuuta Enics tiedotti yhdistyvänsä tanskalaisen GPV:n kanssa. GPV:n omistaja on tanskalainen pörssiyhtiö Schouw & Co A/S, joka on listattu Kööpenhaminan pörssiin. Näyttää siis elektroniikan sopimusvalmistajien toimialalla konsolidoituminen jatkuvan ja yhtiöt kasvavat aiempaa suuremmiksi.

Tiedotteen mukaan suurin osa sekä Enicsin että GPV:n asiakkaista on teollisuussektorilla. Talotekniikka, automaatio, energia, CleanTech, MedTech ovat molemmille yhtiöille tärkeitä asiakassegmenttejä.

Tähän löytyy myös yhtymäkohtia myös Incapiin. Analyytikko Joonas Korkiakoski kirjoitti Incap-ketjussa jo tammikuussa mielenkiintoisia huomioita. Linkitän sen tähän vielä kiinnostuneille.

Enicsin osalta ihan mielenkiintoinen keskustelu löytyy myös viime marraskuulta. Tässä Enicsin toimitusjohtaja Elke Eckstein kommentoi komponenttipulaa ja yhtiön tulevaisuuden näkymiä. https://www.youtube.com/watch?v=gF-9zOvMKNY

3 tykkäystä

Vaisala julkistaa Q2-raportin ensi viikon perjantaina 22.7.

Viime vuonna Vaisala tarkensi leveää ohjeistustaan näihin aikoihin, 10 päivää ennen Q2-raportin julkaisua. Nyt Vaisalan antama ohjeistushaarukka on yhtä leveä kuin viime vuonna. Liikevaihtohaarukka on 30 miljoonaa ja liiketuloshaarukka on 15 miljoonaa euroa.

Kesäkuussa Q&A-osiossa analyytikko Pauli Lohi totesi, että ohjeistuksen ylittäminen on todennäköisempi skenaario kuin ohjeistuksen alittaminen, vaikka toimintaympäristössä on huomattavia riskejä.

Jos noita mahdollisia skenaarioita pohdiskelee, niin vahvan ensimmäisen neljänneksen jälkeen odotukset ovat nousussa. Toisaalta yleisesti näkymät eivät ole kovin hyvät ja taantuma näyttää mahdolliselta. Esimerkiksi Saksassa ostopäällikköindeksi laski kesäkuussa pistelukuun 52,4 (toukokuu 55,0) ja Italiassa ostopäällikköindeksi laski 51,6 pisteeseen (toukokuu 53,7).

Vaisalan positiivista skenaariota tukee hieman tilauskanta, joka näyttää ihan hyvältä. Q1-raportissa todettiinkin, että Vaisalan tilauskanta saavutti kaikkien aikojen korkeimman tason ensimmäisen neljänneksen lopussa.

Vaisalan tilauskanta on normaaliin tapaan lyhyt, joten siitä näkyvyyttä ei saada paljoakaan.
Nyt tilauskannan pituus Q1’22 lopussa oli 1,4x neljänneksen liikevaihto.


.
Tällä hetkellä tilauskannasta noin 80 prosenttia tulee sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueelta. Teollisten mittausten tilauskanta (35,1 milj. euroa) oli 0,6 -kertainen teollisten mittausten Q1:sen liikevaihtoon verrattuna.
Sää- ja ympäristöpuolen tilauskanta oli 133,4 milj. euroa, joka oli yli 2,0x liiketoiminta-alueen ensimmäisen neljänneksen liikevaihto.

Jos vertailupohjaa haluaa hakea aiempien vuosien ohjeistuksista, tässä taulukossa on Vaisalan neljän edellisvuoden tulosohjeistukset.

Ohjeistuksen
muutos
Raportin
julkaisu
Liikevaihto-
ohjeistus
Liiketulos-
ohjeistus
Ohjeistus-
haarukka
2018 330–350 35–45 20M, 10M
Q1’ 2018 25.04.2018
Q2’18 20.07.2018
Q3’18 04.10.2018 23.10.2018 340–360 30–36 20 M, 6M
Q4’18 12.02.2019
Toteutunut 349 39
2019 12.02.2019 380–400 25–35 20 M, 10M
Q1’19 24.04.2019
Q2’19 19.07.2019
Q3’19 24.10.2019
Q4’19 11.12.2019 12.02.2020 395–405 36–42 10 M, 6M
Toteutunut 403,6 41,1
2020 12.02.2020 400–425 38–48 25 M, 10M
Q1’20 21.04.2020 28.04.2020 370–405 34–46 35 M, 12M
Q2’20 21.07.2020
Q3’20 21.10.2020 27.10.2020 370–390 40–48 20 M, 8M
Q4’20 19.02.2021
Toteutunut 379,5 44,8
2021 19.02.2021 370–400 30–45 30 M, 15M
Q1’21 29.04.2021
Q2’21 13.07.2021 23.07.2021 400–420 40–50 20 M, 10M
Q3’21 19.10.2021 28.10.2021 425–440 48–58 15 M, 10M
Q4’21 18.02.2022
Toteutunut 437,9 50,1
2022 18.02.2022 465–495 55–70 30 M, 15M
Q1’22 29.04.2022

Neljän edellisvuoden aikana Vaisala on antanut vuoden viimeisen ohjeistuksen kolme kertaa lokakuussa ja kerran joulukuussa.

Loppuvuoden liikevaihtohaarukka on vaihdellut 10-20 miljoonan euron välillä. Vuonna 2018 liikevaihto osui haarukan keskelle, 2019 liikevaihto nousi lähelle haarukan ylälaitaa, 2020 liikevaihto osui haarukan keskelle ja v. 2021 liikevaihto osui lähelle haarukan ylälaitaa.

Vuosi Ohjeistus
pvm
ala-
raja
ylä-
raja
Toteutunut
2018 04.10.2018 340 360 349
2019 11.12.2019 395 405 403,6
2020 21.10.2020 370 390 379,5
2021 19.10.2021 425 440 437,9

Liiketuloshaarukka on tarkentunut vuoden loppua kohden 6–10 miljoonaan euroon. Vuonna 2018 liiketulos meni lokakuussa annetun haarukan ylälaidasta läpi. Vuonna 2019 liiketulos nousi hyvin lähelle joulukuussa annetun liiketuloshaarukan ylälaitaa. Vuonna 2020 liiketulos jäi lokakuussa annetun haarukan keskivälille ja vuonna 2021 liiketulos jäi lokakuussa annetun haarukan alalaidan lähelle.

Vaisala liiketuloksen ohjeistushaarukka

Tämä kuvastaa sitä, että vuoden 2021 viimeinen neljännes (Q4’21) oli aika pehmeä.
Ehkä tämän vuoden vahvaa ensimmäistä neljännestä selittää osin myös tilausten ajoittuminen?
Toisaalta dollari on vahvistunut euroa vastaan, joten sillä pitäisi olla positiivinen vaikutus tulokseen?

EBIT (M€) Q1 Q2 Q3 Q4 FY
2018 5,7 4,7 14,5 13,9 38,9
2019 0,0 7,2 16,3 17,7 41,1
2020 5,2 7,9 19,5 12,2 44,8
2021 8,1 10,9 19,2 11,9 50,1
2022 17,5

Toki yhden neljänneksen sijasta täytyy katsoa yhtiön pidempää kehitystä, mutta tämä tällaisena ennakkopohdisteluna. :thinking: Viimeistään ensi viikon perjantaina tiedämme taas hieman enemmän.

17 tykkäystä

Päivitystä ketjuun.

Viime viikolla (14.7.) ilmestyi analyytikko Pauli Lohelta kommenttia Vaisalasta. Tässä tarkastelussa ovat Vaisalan kysyntä, kilpailuedut, arvostus sekä toimintaympäristön riskit.

Tänään ilmestyi myös Vaisala-analyytikon Q2 ennakkokommentti.

https://www.inderes.fi/fi/uutiset/vaisala-q2-perjantaina-jatkuuko-lentokeli


Tänään myös Evli julkaisi oman ennakkonsa.

Evlin ennakossa mainitaan joidenkin toimitusketjun häiriöiden voivan vaikuttaa katteisiin. Toistaiseksi liikevaihdon kasvu ja myyntimix on kompensoinut spot-komponenttien vaikutusta kannattavuuteen ja Q1:sen EBIT oli yllättävän korkea

Evlin mukaan epävarmuus piilee bruttokatteen kehityksessä, joka puolestaan ​riippuu spot-komponenteista. Evli viittaa Vaisalan johdon kommentteihin, joissa mainittiin spot-komponenttien ostojen olevan yhä vaikeampaa. “However, the company’s management pointed out that it’s increasingly difficult to purchase spot components.”

Tässä kai viittataan Q1’22 audiocastin kommenttiin, jossa CEO sanoi komponenttien osalta jotenkin näin.

(23:20)
“The spot market, obviously the longer this lasts, more difficult is to act on it. The market is getting smaller as situation continues.”

Tämän osalta CEO totesi myös audiocastissa (ajassa 28:00 → ), että Vaisalassa seurataan toimitusketjun tilannetta päivittäin ja jatkuvasti tehdään muutoksia aktiivisesti. Vaisalan neljä keinoa vastata komponenttien saatavuuteen ovat:

(28:55)
“Its both directing the demand, its changing the components, acting on the shortages by negotiating
with the vendors and fourthly the spot markets purchases.”


Tässä vielä pientä vertailua Evlin ja Inderesin ennakoiden pohjalta. Ei tietoa OP:n ja Carnegien ennusteista, mutta luultavasti ne ovat myös mukana Infrontin konsensuksessa?
Joka tapauksessa liikevaihdon osalta analyytikoiden ennusteet näyttävät olevan lähellä toisiaan ja liikevoiton osalta enemmän eroa.

Vaisala Q2’22 E Konsensus Ylin- -Alin
Liikevaihto Konsensus 118 Ylin 121
Inderes 121
Evli 118,1
Alin 117
Liikevoitto Konsensus 14,7 Ylin 17,0
Inderes 15,3
Evli 12,5
Alin 12,5
EPS (raportoitu) Konsensus 0,32 Ylin 0,36
Inderes 0,34
Evli 0,26
Alin 0,26
Liikevaihdon kasvu-% Konsensus 7,8 % Ylin 10,5 %
Inderes 10,2 %
Evli 7,9 %
Alin 6,8 %
4 tykkäystä

Vaisalalta vahva Q2 raportti laskeneesta liikevoittomarginaalista huolimatta. https://www.vaisala.com/sites/default/files/documents/Vaisala%20Half%20Year%20Financial%20Report%20Q2%202022%20FI.pdf

Vaisala Oyj puolivuosikatsaus tammi–kesäkuu 2022

Vahva kysyntä ja toimitusvarmuus jatkuivat

Toinen neljännes 2022 lyhyesti

  • Saadut tilaukset 131,9 (120,1) miljoonaa euroa, kasvua 10 %
  • Tilauskanta kauden lopussa 182,9 (165,3) miljoonaa euroa, kasvua 11 %
  • Liikevaihto 120,5 (109,5) miljoonaa euroa, kasvua 10 %
  • Liiketulos (EBIT) 10,3 (10,9) miljoonaa euroa, 8,6 (10,0) % liikevaihdosta
  • Osakekohtainen tulos 0,18 (0,25) euroa
  • Liiketoiminnan rahavirta -9,8 (11,1) miljoonaa euroa

Poiminta raportista:

”Bruttokatemarginaalimme säilyi yli 55 %:ssa, vaikka spottimarkkinoilta tehdyillä komponenttiostoilla oli siihen kolmen prosenttiyksikön negatiivinen vaikutus. Olen erittäin tyytyväinen, että pystyimme kompensoimaan lisäkustannusten vaikutuksen hinnoittelulla ja kannattavammalla myyntimiksillä. Jatkoimme suunnitelmiemme mukaisia panostuksia IT-järjestelmien uusimiseen, myyntiin ja markkinointiin sekä tutkimukseen ja kehitykseen kasvun varmistamiseksi, ja näiden seurauksena kiinteät kulut kasvoivat. Siten toisen neljänneksen liiketulosmarginaali laski edellisestä vuodesta.

Strategiamme toteuttaminen eteni suunnitellusti. Lippulaivamarkkinamme suoriutuivat vakaasti ja kasvumarkkinat, kuten life science ja uusiutuvat energia, jatkoivat erinomaista kasvuaan. Uusilla markkinoilla tilauspohjainen ohjelmistoliiketoiminta kasvoi hyvin alkuvuonna tekemämme AerisWeather-yritysoston tukemana.”

4 tykkäystä

Liikevaihto meni yli Factsetin kolmen analyytikon konsensuksesta, joka odotti liikevaihdon kasvaneen 119,9 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos 0,18 euroa jäi odotuksista selvästi, kun Factsetin konsensusennuste oli 0,34 euroa.

Jos spottimarkkinoiden komponenttiostojen vaikutusta katsoo liiketoiminta-alueittain.
Nyt näköjään spottimarkkinoiden ostojen negatiivinen vaikutus oli nyt samalla tasolla kuin Q4’21:lla. Silloin Q4:lla Vaisalan bruttokate laski 53,3 (55,8) %. Erityisesti negatiivinen vaikutus osui teollisiin mittauksiin -3,4, kun sääpuolen negatiivinen vaikutus bruttokatteeseen oli -2,6.

Nyt Q2’22:lla bruttokate säilyi 55,3 (55,3). Teollisten mittausten bruttokate laski -0,5 ja sääpuolen bruttokate laski -0,8. Raportin mukaan hinnoittelulla ja kannattavammalla myyntimixillä pystyttiin kompensoimaan lisäkustannusten vaikutus. Kuitenkin sääpuolen bruttokate selvästi heikentynyt vuoden takaiseen verrattuna. Teollisissa mittauksissa bruttokate lähes ennallaan.

Spottimarkkinoiden komponenttiostojen negatiivinen vaikutus bruttokatteeseen:

Teolliset mittaukset Brutto-
kate
Sää- ja ympäristö Brutto-
kate
Q2’22 3 %-yksikön vaikutus 63,2
(63,7)
lähes 3 %-yksikön vaikutus 48,8
(49,6)
Q1’22 alle 1 %-yksikön vaikutus 64,3
(63,5)
alle 1 %-yksikön vaikutus 49,7
(48,1)
Q4’21 4 %-yksikön vaikutus 59,9
(63,3)
2 %-yksikön vaikutus 48,9
(51,5)
Q3’21 noin 2 %-yksikön vaikutus 64,4
(64,2)
kate laski myyntimixin muutoksesta 52,9
(53,8)

Tilauskanta kasvoi jälleen erityisesti teollisten mittausten osalta.
Teollisten mittausten tilauskanta oli 37,2 (26,0) miljoonaa euroa ja kasvoi 43 % edelliseen vuoteen verrattuna. Tilauskannasta 32,8 (23,1) miljoonaa euroa on aikataulutettu toimitettavaksi vuonna 2022.
Eli teollisten mittausten tilauskanta on lähes 0,7x toisen neljänneksen liikevaihtoon verrattuna (Q1’22: 0,6x)

Sää- ja ympäristön tilauskanta oli 145,6 (139,4) miljoonaa euroa ja kasvoi 4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Tilauskannasta 92,1 (73,1) miljoonaa euroa on aikataulutettu toimitettavaksi vuonna 2022.

Sää- ja ympäristön tilauskanta on 2,2x toisen neljänneksen liikevaihtoon verrattuna (Q1’22: 2,0x). Sääpuolella onkin jo kohtalaisen hyvä näkyvyys vuoden loppuun.

liikevaihto 2021: H1: 117,6 + H2: 139,3 = FY: 256,9
liikevaihto 2022: H1: 131,6 + aikataulutetut tilaukset 92,1 = 223,7

7 tykkäystä

Minulla jäi Q2-raportin jäljiltä vähän vaisu fiilis Vaisalasta sijoituskohteena juuri tässä hetkessä. Osake ei juuri reagoinut, vaikka kannattavuus jäi odotuksista. Kasvu oli toki Teollisten mittausten puolella yhä vahvaa, mutta pelkään, että talouden hidastuminen ja haastavat vertailuluvut tulevat hidastamaan kasvua syksyllä. Myös verrokkien arvostuskertoimissa on ollut laskua, joten Vaisalan arvostuksen kokonaiskuva vaikuttaa aiempaa haastavammalta.

Teimme @Emma_Kuusinen kanssa eilen videon Vaisalasta, jonka pääsee katsomaan täältä. Itse analyysiraportti löytyy täältä.

12 tykkäystä

Vaisalan lakiasianjohtaja myynyt yhtiön osakkeita 11 000 kpl.

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b415d385728c5f7e5486e287f29c0e5f8&lang=fi

Tuon lisäksi Vaisalan osakkeella on eilen ja tänään tehty kaksi muutakin isompaa kauppaa.
Kaupankäyntitilastoon linkkiä: share_export (12).csv (16,5 Kt)

Pvm Määrä Ostaja - Myyjä
11.8.2022, 14:45 11 000 kpl POH - POH
11.8.2022, 13:08 20 000 kpl NRD - NRD
12.8.2022, 10:08 10 000 kpl NRD - NRD
3 tykkäystä

Viime viikolla julkaistiin uutta videota Vaisalasta ja kuultiin analyytikko Pauli Lohen ajatuksia yhtiöstä englanniksi. Näyttää puuttuvan ketjusta, joten lisään tänne.

Analyst Pauli Lohi summarizes Vaisala’s business model, strategy and R&D investments. He also comments on risks, long-term drivers and valuation.

Video content:
00:00 Introduction
00:18 Operating on two planets
01:03 History
02:10 Vaisala in numbers
03:21 Business model and segments
05:05 R&D
07:41 How does Vaisala impact our everyday lives
09:49 Competitors
11:29 All over the globe
12:12 Investor’s point of view
13:15 Main drivers
15:45 Short and long term risks
18:43 Valuation

7 tykkäystä

Vaisalan Wx Horizon -tiesääpalveluun liittyen yksi havainto

Tiesääpalveluun näyttää olevan tulossa uutta yhteistyötä Sensera Systems Partnersin kanssa. Viime viikolla Sensera Systems julkaisi lehdistötiedotteen, jossa kerrottiin yhteistyöstä Vaisalan kanssa. Vaisalan sivulta en löytänyt tietoa tästä yhteistyöstä, mutta ehkä heiltäkin on jotain tietoa tulossa.

Lehdistötiedote päivätty 23. elokuuta 2022

Sensera Systems on aurinkoenergialla toimivien kameroiden markkinajohtaja. Tiedotteen mukaan Vaisalan Wx Horizon -tiesääpalveluun tulee mukaan Senseran kamerat ja iSiteCloud-ohjelmistoalusta integroidaan Vaisalan palveluun, jolloin saadaan reaaliaikaista kuvaa tien kunnosta.

https://cdn-eofpf.nitrocdn.com/FceYjNOJcaDdQgTYXTqBQOTjnSIpzjLe/assets/static/optimized/rev-f93f0a9/wp-content/uploads/2022/08/Vaisala-Package-300x256.png

Tiedotteessa Vaisalan Pohjois-Amerikan sääratkaisuista ja palveluista vastaava Jason Weinberger kehuu SiteCloudin ja Senseran kameroiden joustavuutta, jonka ansiosta ne voidaan helposti liittää Horizon-palveluun. Kamerat voidaan myös ottaa käyttöön minuuteissa ilman erityistä koulutusta.


Paria huomiota uudesta yhteistyökumppanista

Sensera Systems Partners yhdysvaltalainen yhtiö, joka on perustettu seitsemän vuotta sitten. Pääpaikkana on Golden, Colorado.

Sensera Systems suunnittelee ja valmistaa tuotteita erityisesti reaaliaikaiseen työmaaseurantaan.
Yhtiön päätuotteet ovat aurinkoenergialla toimivia langattomia kameroita ja ohjelmistoja visuaaliseen valvontaan. → About Sensera Systems: Construction Site Camera Leader

Viime vuonna yhtiön perustaja ja nykyinen strategiajohtaja David Gaw esitteli lyhyesti yhtiön ja sen tarjooman The Clue Insights -podcastissa.
https://podcasts.apple.com/us/podcast/episode-8-david-gaw-ceo-founder-at-sensera-systems/id1526109912?i=1000498009970

Löytyy myös youtubesta:

3 tykkäystä

Vaisalan Meriteollisuus -liiketoiminnasta ei ole ketjussa paljoa puhuttu. Laajentuminen merenkulkuun on Vaisalan uusimman vuosikertomuksen mukaan edennyt hyvin.

Vaisala vuosikertomus 2021 s. 95:
“Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alue menestyi erinomaisesti uusiutuvan energian markkinalla ja laajentuminen uusille markkinoille kuten merenkulkuun, autoteollisuuteen ja kaupunkiympäristöön eteni hyvin.”

Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen laitteet ja ohjelmistot-liiketoimintalinjan sivuilta löytyy oma Maritime-osionsa. Maritime sisältää mm. säävalvontajärjestelmiä satamien sään ja päästöjen seurantaan ja rannikon sään havainnointiin. Aluksille mittareita merisään seurantaan sekä helikopterikannen valvontaan.

Yksi hyvä tuoteosio ovat olleet Vaisalan BeaconTM -sääasemat, jotka näyttävät olevan yleistymässä satamien paikallissään tarkkailussa.

Yksi tulevaisuuden kasvualue voivat olla laivojen tuulienergian mittauslaitteet. Vaikka tuulienergian hyödyntäminen on siis vasta alkuvaiheessa, voisi Leospheren kehittämille WindCube -lidarlaitteille olla tulevaisuudessa kysyntää merenkulussa.

Tuulienergian hyödyntäminen kauppamerenkulussa tulee kasvamaan, kun laivaliikenteen aiheuttamia päästöjä vähennetään. Tuulienergiaa voitaisiin hyödyntää laivaliikenteessä propulsiovoimana tai sähköenergiana. Kehitteilllä on erilaisia pehmeitä ja jäykkiä siipipurjeita, leijapurjeita, roottoripurjeita sekä erilaisia tuuliturbiineita. Näissä tuulilidareita voisi käyttää tuulesta saatavan työntövoiman optimointiin.

Tuulienergian hyödyntäminen on vielä hyvin alkuvaiheessa. Varustamot ovat kokeilleet esimerkiksi roottoripurjeita. Esimerkiksi Viking Line kokeili roottoripurjetta Viking Grace-aluksella. Huhtikuussa 2021 Viking Line kertoi kuitenkin luopuvansa roottoripurjeen käytöstä, koska säästöt jäivät pieniksi. Taloussanomat 28.04.2021 - Viking Line luopuu Grace-aluksen tornista, jonka piti kutistaa polttoainelaskua

Tuulienergiaan liittyen tuulivoimajärjestö International Windship Association (IWSA) julkaisi eilen kiinnostavan haastattelun. IWSA:n pääsihteeri Gavin Allwrightin vieraina olivat Vaisalan meriteollisuusliiketoiminnan johtaja Mikko Nikkanen ja Timo Kerola.

[Tallenteen kesto 47 min. Alussa 20 minuutin esitys ja loppuosa keskustelua ja Q&A]

Sisältöä:

[4-5 min] Lyhyt esittely Vaisalan meriteollisuusliiketoiminnasta, joka jakaantuu kolmeen alueeseen:
1 ) Ports and coastal monitoring (satamien turvallisuus ja tehokkuus)
2) Offshore (esimerkiksi tuulivoimaloiden asennusalukset (WTIV) tarvitsevat tarkkoja säätietoja)
3) Ship instrumentation (sisältää mm. tuuliavuisteista työntövoimaa käyttävät alukset)

[6-9 min]: Vaisalan tuulimittarien kehitys

  • ensimmäinen tuulianturi WA11 esiteltiin 1973. Seuraavat anturit olivat WA12 (1981) ja WA15 (1987)
  • 1999 julkaistiin ensimmäinen ultraäänen etenemiseen perustuva tuulianturi WS425.
  • 2010 esiteltiin WMT700 ultraäänituulimittari, jota on tähän mennessä myyty jo yli 100 maahan.
  • Ultraäänimittarit käytössä monilla eri sektoreilla mm. ilmailu, tuulivoima, merenkulku

[8-9 min] WINDCAP® -ultraäänituulianturin WMT700 toimintaperiaate
Tuulianturi sisältää 3 ultraäänimuunninta, jotka muodostavat kolmion. Tuulen nopeuden mittaus perustuu äänisignaalin lentoaikaan yhdestä muuntimesta toiseen.

[10 min]: WXT530 -sarjaan saatavilla monta säälähetintä samaan sarjaan.
-BAROCAP® -anturi paineen mittaamiseen
-HUMICAP® R2 -anturi kosteuden ja lämpötilan mittaamiseen
-WINDCAP® - ultraäänituulianturi
-RAINCAP® -anturi mittaamaan sateen voimakkuutta, kestoa ja kumuloituvaa sademäärää

[12 min]: Leospheren WindCube-laitteissa tarjolla kolme vaihtoehtoa:

  • WindCube Nacelle lidar-laite mittaa tuulta vaakasuoraan jopa 700 metrin etäisyydelle saakka
  • WindCube Offshore on pystysuora lidar, joka soveltuu vaativiin kohteisiin avomerelle
  • WindCube Scan - Luotauksella 3D-mallit 3 km, 6 km, 10 km asti

[28 min]: Vaisalan huoltomahdollisuudet? Toimintaa on 100 maassa joko omissa palvelukeskuksissa tai valtuutettujen jakelijoiden kautta saatavana asiakastukena.
[32 min]: Tarvitaan ehkä useampia antureita eri puolille alusta ja lisää tuulen kaukomittausta. Markkina on vielä alkuvaiheessa ja on tehtävä vielä paljon innovointia.

10 tykkäystä

Vaisala julkaisi tänään lehdistötiedotteen uudesta ilmanlaatupalvelusta (Air Quality Forecast).

Ilmanlaatupalvelu tarjoaa hyperlokaaleja ennusteita ilmanlaadun hallintaan kaupungeissa ja mahdollistaa ilmansaasteiden leviämismallinnuksen ja tuntiennusteet.

Ilmanlaadun mittauksessa on käytössä Vaisalan viime vuonna markkinoille tuoma uusi AQT530-ilmanlaatuanturi, joka tunnistaa merkittävimmät ilmansaasteet reaaliajassa.
Anturi mittaa saastekaasut (typenoksidit NO2 ja NO, otsoni O3 ja häkä CO) sekä pienhiukkaset PM2.5 (hiukkaset < 2.5 µm) ja hengitettävät hiukkaset PM10 (hiukkaset < 10 µm).
AQT530 voidaan kytkeä myös Beacon-sääasemaan ja Wx Beacon -käyttöliittymään.
Vaisala tuo markkinoille korkealaatuisen ilmanlaatuanturin parantamaan elämänlaatua, turvallisuutta, tehokkuutta ja kestävää kehitystä | Vaisala

Vaisalan ilmanlaatuprojekteja ja hankkeita

7 tykkäystä

Ensi viikolla Pariisissa järjestetään Meteorological Technology World Expo, missä myös Vaisala paikan päällä mukana :slight_smile: Jos joku foorumilainen sattuu olemaan paikan päällä, niin siellä on hyvä mahdollisuus tehdä Lynchimäistä tutkimusta :wink:

Tai vastaavasti jos foorumilaisia kiinnostaa tutustua Vaisalan kilpailijoihin/mahdollisiin yritysostoihin, niin tuosta linkistä pääsee ihmettelemään expoon osallistuvia firmoja:
https://www.meteorologicaltechnologyworldexpo.com/en/exhibitor-list.php

Eiköhän niistä muutama löydy myös pörssistä :smirk:

4 tykkäystä

Vähän koostetta Vaisalan uutisista viime viikoilta.

Xweather
Vaisala tiedotti syyskuun lopulla lehdistötiedotteella lanseeraavansa sää- ja ilmastodataa tarjoavat Xweather-palvelut.

Ketjusta näyttää puuttuvan Inderesin analyytikon kommentit 29.9. Xweatherista. Kommentin mukaan laajan data- ja palveluportfolion brändääminen yhden Xweather-tuotenimen alle tulee tukee myyntityötä ja liiketoiminnan kasvua keskipitkällä aikavälillä.

Eilen Vaisala julkaisi lyhyen koosteen Xweatherin julkaisutilaisuudesta, joka oli syyskuun lopulla San Franciscossa. Videolla esiintyy Xweatherin tiimiä ja kuullaan myös muiden kommentteja.

Tuossa Xweather tiimistä on ainakin teknologiajohtaja Storck tullut Vaisalaan jo 3TIER-yhtiön yrityskaupan myötä 2013. Xweatherin innovaatiopuolen johtaja Mackaro on LindkedInin mukaan hiljattain siirtynyt Accuweather Inc:sta takaisin Vaisalaan.
Head of Insights & Innovation, Vaisala Xweather

Meteorological Technology World Expo
Vaisala julkisti tiistaina Pariisissa uuden parannellun version WindCube® tuulilidarien -sarjaan. Kuten kuvasta näkyy on ainakin WindCuben skannauspää muuttunut hieman verrattuna aiempaan versioon.

Vaisalan tiedote: Vaisala redefines wind measurement with enhanced WindCube Scan suite to optimize operations and mitigate hazardous conditions in any environment | Vaisala

Tähän otin vertailuksi aiemmasta WindCuben esitteestä vertailuksi muutamia tietoja. Esimerkiksi:

  • Mittausalue: aiemman esitteen mukaan 400S-mallin mittausalue oli enintään 15 kilometriä. Nyt uusi päivitetty malli tarjoaa tiedotteen mukaan tarkan mittauksen 18,9 kilometrin etäisyydelle.
  • Käyttölämpötila: Aiemmassa WindCuben esitteessä käyttölämpötila-alueeksi on merkitty
    -30°C – +45°C. Nyt tiedotteen mukaan -40°C – +55°C.

5 tykkäystä

Vaisalalta positiivinen tulosvaroitus sekä liikevaihdon, että tuloksen osalta. Tilauskertymä runsas. :sunny:Sisäpiiritieto: Vaisala nostaa liikevaihtoennustettaan ja liiketulosennustettaan vuodelle 2022 ja julkaisee vuoden 2022 kolmannen neljänneksen alustavat tilaus-, liikevaihto- ja liiketulosluvut | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

10 tykkäystä

Joni ja Pauli ovat kirjoittaneet uuden raportin Vaisalasta. :slight_smile:

Vaisalan liiketoiminta sujui vahvasti Q3:lla, minkä johdosta yhtiö nosti maltillisesti ohjeistustaan koko vuoden liikevaihdon ja liikevoiton osalta. Kysyntä yhtiön tuotteille on kehittynyt paremmin kuin olemme odottaneet, mutta ennustamme kasvun vielä hidastuvan merkittävästi tulevana vuonna mm. makronäkymän heikentymisestä sekä vahvoista vertailuluvuista johtuen.

https://www.inderes.fi/fi/kasvu-ei-nayta-hyytymisen-merkkeja

4 tykkäystä