Vaisala - Havainto- ja mittausteknologian laatuyhtiö

Pauli on tehnyt uuden yhtiöraportin tuoreen tiedotteen myötä. :gem:

Vaisalan Q1:n tulos on osoittautumassa aikaisempiakin odotuksia heikommaksi pääasiassa väliaikaisten tekijöiden
seurauksena. Väliaikaisilla haasteilla ei ole isossa kuvassa merkittävää vaikutusta sijoitustarinaan, mutta osingon
irtoaminen ja vahvahko osakekurssi yhdessä pienten ennusteleikkausten kanssa painavat tuotto-odotuksen
riittämättömäksi. Laskemme suosituksen tasolle vähennä (aik. lisää) ja tavoitehinnan 37 euroon (aik. 40).


EDIT:

Tässä olisi vielä kommentit:

6 tykkäystä

@Pauli_Lohi on antanut ennakkokommentin perjantaiseen Q1-osavuosikatsaukseen liittyen. :slight_smile:

Vaisala raportoi Q1-osavuosikatsauksensa perjantaina 3.5. noin klo 9. Yhtiön aikaisemmin julkistamien ennakkotietojen perusteella Q1:n liikevaihto jäi matalaksi mm. lakkojen ja ERP-järjestelmän käyttöönoton vuoksi, minkä johdosta myös tulos on todennäköisesti jäänyt matalalle tasolle.

2 tykkäystä

Ja tässä olisi vielä kommentit itse Q1-tuloksesta Paulin tapaan. :slight_smile:

Vaisala raportoi Q1-osavuosikatsauksen tänään aamulla. Yhtiö oli jo aiemmin tiedottanut liikevaihdon jäävän matalaksi johtuen mm. lakkojen ja ERP-järjestelmän aiheuttamista tuotannollisista häiriöistä. Q1:n kannattavuus osoittautui ennustettamme korkeammaksi, mutta oli linjassa konsensuksen kanssa. Kulukuri ja sisäisen tehokkuuden parantuminen tukevat yhtiön antaman koko vuoden 2024 tulosohjeistuksen toteutumisen todennäköisyyttä.

3 tykkäystä

Tässä olisi vielä Paulilta yhtiöraportti. :slight_smile: :gem:

Q1-osavuosikatsaus osoitti Vaisalan pystyvän tehostamaan toimintaansa merkittävästi ja siten ylläpitämään hyvää tulostasoa myös heikommassa markkinasuhdanteessa. Koko vuotta koskevan tulosvaroituksen uhka on mielestämme hälventynyt ja tuloskasvun katkeaminen näyttää epätodennäköiseltä, vaikka suhdanne pysyisi vielä H2:lla pehmeähkönä.

Rapsasta lainattua:

Vuoden 2024 tuloskasvu jo itsessään riittää mielestämme perustelemaan osakkeelle noin 8 %:n nousuvaran, olettaen että osakkeen käypä arvostuskerroin olisi 17x. Tämän tason arvostus edellyttää hyvän pitkän aikavälin kasvunäkymän ylläpitämistä. Uskomme pitkän aikavälin kasvuajurien edelleen tukevan Vaisalan kasvua ja teollisen markkinan piristyvän vuosien 2025-26 aikana.

image

3 tykkäystä
14 tykkäystä

Tässä olisi vielä Paulin positiiviset kommentit Vaisalan tilausnäkymistä. :slight_smile:

5 tykkäystä

Nyt olisi kaikille luettavaa sillä Pauli on tehnyt uuden laajan raportin ja tuttuun tapaan tämäkin laaja rapsa on kaikkien luettavissa.

Korkeatasoisia sään, ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisuja kehittävän Vaisalan tulos on kehittynyt vakaasti viimeisen vuoden aikana, vaikka markkinaympäristö on ollut haastava. Strategiset muutokset ovat parantaneet Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen kannattavuutta, joten yhtiöllä on nyt kaksi tuloskasvukykyistä liiketoiminta-aluetta. Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen ennätysvahva tilauskanta tuo näkyvyyttä kasvuun, mutta Teollisten mittausten puolella odotetaan vielä teollisuuden investointisyklin piristymistä. Tuotto-odotus on nykyisellä arvostustasolla sekä hieman nousseilla tulosennusteillamme riittävä lisää-suositukseen (ennallaan) ja 43 euron tavoitehintaan (aik. 39). Olemme tänään julkaisseet yhtiöstä päivitetyn laajan raportin, joka on luettavissa Inderes.fi:ssä.

Asiaa riittää:

15 tykkäystä

Tässä lyhyesti Vaisalasta, ei mitään ihmeellisempää. :slight_smile:

Vuoden 2024 osakekohtaisella tulosennusteella mitattuna Vaisalan P/E-luku on noin 24,5. Arvostus on melko korkea, mutta toisaalta se huomioi yhtiön liiketoiminnan laadukkuuden ja odotetun kannattavuuden kohenemisen. Tämän hetken ennusteet eivät toisaalta tue arvostustasojen kohoamista jatkossa.

4 tykkäystä

Vaisala toimittaa BMW:n uusiin autoihin reaaliaikaista ilmanlaatudataa

Tällainen pieni poiminta, vaikka ei suoraan vaikuttane tulokseen merkittävästi: Itse näen positiivisena, että autoteollisuus lisää Vaisalan säädatan hyödyntämistä. Se vahvistaa Vaisalan asemaa kyseisessä asiakaskunnassa. Tulevaisuudessa, kun itseajavat autot todennäköisesti yleistyvät, voisi säädatan tarjoaminen autoteollisuudelle olla suurikin bisnes.

11 tykkäystä

Tässä olisi Paulin ennakkokommentit, kun Vaisala rapsaa Q2-katsauksensa torstaina.

Pauli kommentoi katsausta torstaina 25.7. livenä klo 8.55 alkaen. :slight_smile:

4 tykkäystä

EDIT: tämähän oli ronskisti yli odotusten!


Vaisala Oyj puolivuosikatsaus tammi–kesäkuu 2024

Q2 tilaukset ja liikevaihto kasvoivat voimakkaasti, liiketulos kaksinkertaistui

Tämä tiedote on tiivistelmä Vaisalan tammi–kesäkuun 2024 puolivuosikatsauksesta. Raportti kokonaisuudessaan on tämän tiedotteen liitteenä pdf-tiedostona. Raportti on myös saatavilla yhtiön verkkosivuilla osoitteessa Sijoittajat | Vaisala.

Toinen neljännes 2024 lyhyesti

Saadut tilaukset 147,2 (129,3) miljoonaa euroa, kasvua 14 %
Tilauskanta kauden lopussa 196,9 (167,4) miljoonaa euroa, kasvua 18 %
Liikevaihto 148,4 (130,8) miljoonaa euroa, kasvua 13 %
Liiketulos (EBIT) 23,7 (11,9) miljoonaa euroa, 15,9 (9,1) % liikevaihdosta
Osakekohtainen tulos 0,49 (0,22) euroa
Liiketoiminnan rahavirta 7,7 (8,8) miljoonaa euroa
Tammi–kesäkuu 2024 lyhyesti

Saadut tilaukset 270,5 (261,3) miljoonaa euroa, kasvua 4 %
Liikevaihto 260,5 (262,6) miljoonaa euroa, laskua 1 %
Liiketulos (EBIT) 30,8 (25,2) miljoonaa euroa, 11,8 (9,6) % liikevaihdosta
Osakekohtainen tulos 0,64 (0,49) euroa
Liiketoiminnan rahavirta 24,8 (35,7) miljoonaa euroa
Taloudellinen ohjeistus 2024 – ennusteiden vaihteluvälejä täsmennetty

Vaisala arvioi vuoden 2024 liikevaihdon olevan 540–570 miljoonaa euroa ja liiketuloksen (EBIT) 68–78 miljoonaa euroa.

Aikaisemmin Vaisala arvioi vuoden 2024 liikevaihdon olevan 530–570 miljoonaa euroa ja liiketuloksen (EBIT) 63–78 miljoonaa euroa.

Markkinanäkymät 2024

Teollisten instrumenttien markkina ja terveysteknologiamarkkina hidastuivat merkittävästi vuoden 2023 toisella neljänneksellä ja pysyivät alemmalla tasolla vuoden loppuun. Markkinat olivat vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla samalla tasolla ja niiden odotetaan alkavan parantua vuoden 2024 toisella puoliskolla. Sähkövoima ja energia -markkinan ja nestemittausmarkkinan odotetaan kasvavan.

Vakiintuneempien sääjärjestelmien markkinoiden, kuten meteorologia, lento- ja tieliikenne, odotetaan olevan vakaat. Uusiutuvan energian markkinan odotetaan kasvavan.

Avainluvut

Toimitusjohtaja Kai Öistämö

“Vaisalan toinen neljännes oli vahva molemmilla liiketoiminta-alueilla hitaan alkuvuoden jälkeen. Jatkoimme strategiamme toteuttamista parantaen edelleen kannattavuutta perinteisessä säänmittausliiketoiminnassa sekä kasvattaen edelleen jatkuvaa tilausmyyntiämme ja palvelumyyntiämme. Q2 saadut tilauksemme kasvoivat 14 % edelliseen vuoteen verrattuna ja liikevaihtomme kasvoi 13 %. Neljänneksen loputtua tilauskantamme oli uudella 197 miljoonan euron ennätystasolla. Lisäksi Q2 liiketuloksemme yli kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattu heijastaen vahvaa liikevaihdon kasvua, bruttokateprosentin paranemista ja onnistunutta kustannustietoisuutta.

Haasteellisten viimeisten 12 kuukauden jälkeen Teollisten mittausten liiketoiminta-alue kasvoi jälleen. Q2 saadut tilaukset kasvoivat 8 % ja liikevaihto 7 %. Terveysteknologia-markkinalla saadut tilaukset olivat edellisen vuoden tasolla, kun taas kaikilla muilla markkinoilla saadut tilaukset kasvoivat. Liikevaihdon kasvu jatkui erittäin vahvana sähkövoima ja energia -markkinalla. Liiketoiminta-alueen palvelumyynti kasvoi erittäin voimakkaasti, mikä oli seurausta aiempien vuosien myynnistä ja sen myötä kasvaneesta laitekannasta. Bruttokateprosentti ja liiketulos palautuivat hyvälle tasolle, liiketulosmarginaali ylitti jälleen 20 %.

Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueelle Q2 oli erittäin vahva kaikilta osin. Sekä saadut tilaukset että liikevaihto kasvoivat 18 %. Saadut tilaukset kasvoivat erityisesti lentoliikennemarkkinalla ja meteorologiamarkkinalla, ja liikevaihto kasvoi kaikilla markkinoilla. Aikaisempien neljännesten aikana saadut isot tilaukset vauhdittivat liikevaihdon kasvua ja korkeaa projektimyyntiä neljänneksellä. Jatkuvan tilausmyynnin kasvu oli edelleen erittäin vahva 16 %. Liiketulos yli kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna ja oli 12,2 % liikevaihdosta.

Kesäkuussa uusi Chief Digital and Information Officerimme Girish Agarwal aloitti Vaisalassa. Girish tuo Vaisalaan ainutlaatuisen yhdistelmän asiantuntemusta tekoälystä, IT:stä että digitalisaatiosta, jotka ovat tulevaisuuden menestyksemme avainosa-alueita. Hänen edeltäjänsä, kehitysjohtaja Olli Nastamo, jää eläkkeelle pitkän ja menestyksekkään uran jälkeen. Haluan kiittää Ollia erinomaisesta työstä sekä toivottaa Girishin lämpimästi tervetulleeksi tiimiimme.

Katsoessamme eteenpäin, on näkemyksemme vuodesta 2024 ennallaan, mutta vakaan ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen olemme kaventaneet koko vuotta koskevien liikevaihto- ja liiketulosennusteidemme vaihteluvälejä. Arvioimme liiketoimintaympäristön epävarmuuden jatkuvan ja meidän täytyy rytmittää investointejamme sen mukaisesti. Odotamme kuitenkin markkinan paranevan ja ennakoimme edelleen, että toisen vuosipuoliskon suorituksemme tulee olemaan ensimmäistä vuosipuoliskoa vahvempi. Arvioimme nyt vuoden 2024 liikevaihtomme olevan 540–570 miljoonaa euroa ja liiketuloksemme 68–78 miljoonaa euroa.”

18 tykkäystä

Muistutus tännekin, että Pauli käy parhaillaan tulosta läpi livessä:

Liven voi katsella myös tallenteena myöhemmin! :blush:

10 tykkäystä

Paulikin on ollut reippaana yötöissä ja siksi saimmekin jo nyt Vaisalasta tuoreen yhtiöraportin. :slight_smile: :gem:

Toinen kvartaali sujui laaja-alaisesti odotuksia vahvemmissa merkeissä. Odotuksia parempi tilauskasvu molemmilla liiketoiminta-alueilla ja kohonneet marginaalit ennakoivat kysyntähaasteiden asteittaista hälvenemistä ja parantuvaa tuloskasvua lähivuosille. Teollisen asiakaskunnan aktiivisuus on yhä osittain vaisua, mutta suotuisa kehitys H2:lla voisi arviomme mukaan jopa mahdollistaa nykyistä ohjeistusta vahvemman tuloskehityksen.

Rapsasta lainattua:

image

13 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan nostot Vaisalan Q2:sta ja tuloksesta. :slight_smile:

Evlin analyytikko Atte Jortikka toteaa pankin aamukatsauksessa, että Vaisalan toinen vuosineljännes oli Evlin odotuksia huomattavasti vahvempi kautta linjan.

Jortikan arvion mukaan Vaisalan liikevoitto tuplaantui vuodentakaisesta etenkin vahvan myyntikatteen sekä jatkuneen kulukurin myötä.

Evli odottaa Vaisalan osakekohtaisen tuloksen nousevan tänä vuonna 1,61 euroon viime vuoden 1,35 eurosta. Evlin ennusteella yhtiön P/E-kertoimeksi tulee 28x, mikä on hieman alhaisempi kuin muutaman viime vuoden kyseiset arvostuskertoimet.

Alaotsikot:

  1. Roima tulosparannus
  2. Ohjeistus ennallaan
5 tykkäystä

Aika usein analyytikoiden pieleen nostetut suositukset nostetaan tikunvarteen (kuten saakin tehdä), mutta luonnollisesti onnistumiset ovat omissa ajatuksissamme ja puheissamme täysin sijoittajien omaa ansiota.

Tässä Paulin ostosuositus osui aivan nappiin. Jäin kylläkin itse rannalle odottamaan vielä parempia ostohintoja, mutta ensi kerralla sitten uusi yritys. :smiley:

44 tykkäystä

Vaisalan sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen strateginen kasvualue jatkuva tilausmyynti jatkoi kasvuaan Q2:lla. Viime vuoden kasvu oli alkuvuonna vielä nopeampaa. Jatkuva tilausmyynti tuli mukaan raportteihin vasta viime vuonna, kun Vaisala tiedotti viime vuoden huhtikuussa raportoivansa jatkossa jatkuvan tilausmyynnin omana eränään ja julkaisi samalla vuoden 2022 vertailuluvut.

Taulukossa sää- ja ympäristöliiketoiminnan jatkuva tilausmyynti.

milj. € 2024 2023 Muutos 2022 Muutos
Q1 9,4 8,2 15 % 6,4 27 %
Q2 8,6 7,4 16 % 6,2 19 %
H1 18,0 15,6 15 % 12,6 23 %
Q3 7,8 7,3 7 %
Q4 9,1 8,5 7 %
F.Y 32,5 28,4 14 %

Tuoreessa laajassa raportissa (s. 17) Pauli Lohi kirjoittaa tämän osalta, että on haastavaa arvioida kuinka paljon liikevaihdon kasvu liittyy AerisWeatherin ostoon ja paljonko muihin toimenpiteisiin, kuten Xweatherin lanseeraamiseen ja myynnin skaalautuvuuden vahvistamiseen organisaatiota kehittämällä.

Alkuvuosi 2023 oli jatkuvassa tilausmyynnissä vahvaa kaksinumeroista kasvua, mutta loppuvuonna kasvu jostain syystä hidastui. Saa nähdä tuleeko tänäkin vuonna loppuvuosi olemaan hiljaisempaa kasvun aikaa. AerisWeatherin osalta on ostotiedotteessa kerrottu yhtiön saavuttaneen aiempina vuosina vahvan kaksinumeroisen kasvun.

Xweatherin kannattavuus
Q2:sen audiocastissa saatiin lisää tietoa Xweather-tilausliiketoiminnan kannattavuudesta, kun Dansken analyytikko Waltteri Rossi kysyi kannattavuudesta (tallenne 46:30 eteenpäin). Kai Öistämön mukaan vielä ollaan tappiolla, mutta kannattavuuden käännettä odotellaan."

“It still in the negative numbers, and we still have a line of sight on when it will become profitable.”

Xweather-liiketoimintaan on arvatenkin investoitu paljon viime vuosien aikana ja sekin on rasittanut kannattavuutta. Uutta sisältöä on lisätty melko nopeaan tahtiin. Xweatherin lanseerauksen yhteydessä loppuvuonna 2022 esiteltiin Wx Horizon -tiesääennusteet, säädataa visualisoiva MapsGL -kartta-alusta ja hyperlokaali ilmanlaatuennuste.

Viime vuoden aikana Xweatherin valikoimaan lisättiin itsepalveluna tilattavat, kuukausiveloitteiset datasetit ja kartta-APIt salamoinnin, merenkulun, uusiutuvan energian, tiesään ja ilmanlaadun seurantaan. Alkuvuodesta tuli käyttöön uuden Xweather Insight -alusta säästä riippuvaisille asiakkaille.

Xweatherin markkinointi
DaaS ja SaaS -palvelujen markkinointi on jäänyt luultavasti vähemmälle huomiolle. Tähän viittasi marraskuussa 2022 Inderesin haastattelussa Xweatherin liiketoiminta-alueen johtaja Samuli Hänninen. Hän sanoi haastelun lopussa, että vuoden 2023 aikana voidaan aloittaa panostamaan enemmän Xweatherin myyntiin ja markkinointiin.

Vaisala otti avukseen myös digitaaliseen myyntiin ja markkinointiin keskittyneen konsultointiyritys Columbia Roadin. Yhteistyöstä kerrottu laajasti nettisivuilla.

Columbia Roadin mukaan yhteistyö kesti 2 vuotta ja muodostui kolmesta osa-alueesta.

Toisessa vaiheessa valittiin USA:n markkinoille myyntiin kolme ratkaisua, jotka olivat Wx Horizon, Wx Beacon ja RoadAI.

Tämä konsulttifirman käyttö näin isossa mittakaavassa on varmaankin lisännyt merkittävästi kuluja Tuorein lisäys Xweatherin markkinointiin on eilen julkaistu markkinointivideo. B2B-videomarkkinointiin erikoistunut Acumen Media julkaisi Vaisalan kanssa toteutetun 6 minuutin markkinointivideon. https://acumenstories.com/ai-weather-vaisala-xweather-decision-making/

Tässä Acumenin sivuilta esittely:

“Acumen Media is an international content production agency with offices in London, New York, Frankfurt, Berlin, Dubai, and San Diego. We travel the world interviewing key decision makers across industries in areas such as Sustainability, Social Impact, Digital Transformation and Technological Innovation. Originally established in 2014, Acumen have utilised the power of visual storytelling to craft meaningful short films and documentaries with a focus on themes of innovation, world change and sustainability. Harnessing their talented workforce, Acumen have created award-winning B2B films that resonate with audiences worldwide.”

Videolla oli muutama tiedonjyvä:

  • Xweather-palveluita esittelemäässä innovaatiojohtaja Scott Mackaro ja teknologiajohtaja Lee Huffman.

  • Huffman mainitsee sää- ja valtamerentutkimuslaitoksen raportin, jonka mukaan USA:ssa koettiin vuonna 2022 18 äärimmäistä sääilmiötä, joista jokainen aiheutti vähintään miljardin dollarin vahingot. Yhteensä äärisääilmiöt aiheuttivat 165 miljardin vahingot.

  • Mackaro kertoo videolla Xweather-asiakkaita olevan tällä hetkellä yli 1 500. “Vaisala Xweather has over fifteen-hundred businesses that trust us globally” Sama lukema löytyy myös Xweatherin nettisivuilta.

  • Mackaro mainitsee asiakkaista BMW:n, Hyundain, USA:n asevoimat ja ilmailuhallinnon.

  • Asiakkaista on saatu kommentoimaan tuoteomistaja Christian Jeschke Boschin Connected Mobility Solutions -toimialalta. Hän mainitsee Vaisalan olevan yksi heidän datapalvelujen tarjoajista.
    “We are using different data sources, one is Vaisala road weather.”

Tyylikäs video, mutta asiakkaiden kokemuksia olisi voinut esitellä enemmän. USA:n markkinoita ajatellen, olisi ollut hyvä saada kommentit joltain tunnetulta amerikkalaiselta yhtiöasiakkaalta, vaikka U.S. Armed Forces mainittiinkin.

Tiesääpalvelut
Vaisalan edustajat näyttävät kiertävän aktiivisesti autoalan messuja. Xweatherin tiesääpalvelujen päällikkö Lasse Lumiahon linkedinistä huomasin, että hän on aktiivisesti mukana messuilla. Kesäkuussa oli vuorossa AutoTech 2024 messut Detroitissa. Nyt osallistuu San Diegossa käynnissä olevaan Automated Road Transportation symposiumiin (ARTS24).

Kolme päivää keskusteluja, mutta ohjelman mukaan tiesääpalvelut eivät ole keskusteluissa esillä isommin. Plenary Agenda.pdf

Pari vuotta sitten Lumiaho esitteli tiesääpalveluja ja kommentoi esityksensä lopussa (18 min), että autoteollisuudessa ei kovin hyvin tunneta, millaisia datapalveluita Xweatherin avulla voitaisiin tarjota. Aikaa kuluu markkinointiin ja asiakkaiden perehdytykseen. https://youtu.be/H7oG4zxMzX8 Tuo osaltaan selittää aktiivista osallistumista autoteollisuuden erilaisille messuille.

Tekniikan maailma julkaisi heinäkuussa jutun tiesääpalveluista, jossa haastateltiin tuotepäällikkö Lasse Lumiahoa. Juttu on maksumuurin takana. Tekniikan Maailma - Tiesää kertoo pääseekö laturille
¨
Jutussa on hän kertoo sähköautojen lisänneen tiesäädatan käyttöä, koska toimintamatkaennustetta voi tarkentaa huomattavasti reaaliaikaisella säätiedolla. Palvelun rajapinnasta on tehty jo kymmeniä miljardeja kyselyjä.

Sähköautoiluun liittyen Vaisalan lehdistötiedotteessa arvioitiin sähköauton menettävän 20–40 prosenttia valmistajan ennustamasta kantamasta, kun ilman lämpötila on erittäin kylmä tai kuuma. Kylmä sää yhdistettynä lumiseen tiehen ja koviin tuuliin, voi pudottaa kantamaa jopa 75 prosenttia.

23 tykkäystä

Pari uutista tuulivoimasta.

Espanjassa on käynnistymässä merituuliresurssien kartoitus Biskajanlahdella. Tarkempi sijainti on Artminza Baskimaalla. Teknisen suunnittelun konsulttiyhtiö Soluten julkaiseman uutisen mukaan mittauksiin on valittu WindCube 200s. Laiteasennuksista, alustan suunnittelusta ja valmistuksesta, kenttäoperaatioista ja lidarin huollosta vastaa Solute. Hankkeen kestosta ei uutisessa mainittu mitään.
(LIDAR measurement campaign in Armintza (Basque Country) | SOLUTE)

Azerbaidzanissa kaavaillaan tuulivoimatuotannon lisäystä. Käynnissä on projekti, jossa kartoitetaan tuulivoiman potentiaalia Kaspianmeren alueella. Käytössä on kaksi Vaisalan tuulilidaria. (Azerbaijan starts measurement of wind potential at sea | Report News Agency 02.08.2024)

Vaisalan paikallinen jakelija Maybo LLC kouluttanut Azerbaidžanin energiaministeriön alaisuudessa toimivan uusiutuvien energian viraston henkilöstöä käyttämään lidar-laitteita
(‘Maybo’ LLC conducted theoretical and practical training on studying LiDAR devices by Finnish company ‘Vaisala’ | Maybo Azerbaijan)

Azerbaidzanissa olisi merkittävää tuulivoimapotentiaalia tulevaisuudessa. Pari vuotta sitten Maailmanpankki arvioi nopean kasvun skenaariossa Azerbaidzanin merituulivoimatuotannon kasvavan vuoteen 2040 mennessä 7 GW:n tasolle ja matalassa skenaariossa 1,5 GW:n tasolle.
(World Bank tiedote: Offshore Wind Roadmap for Azerbaijan ja raportti (pdf).

Intia on määrittänyt Gujaratin ja Tamil Nandun rannikkoalueilta kahdeksan mahdollista aluetta merituulivoiman tuotantoon. Intian hallituksen tavoitteissa on kasvattaa tuotantoa merkittävästi.

Intian merituulistrategian tavoitteena on huutokaupata tuulivoimaoikeuksia 37 GW:n edestä vuoteen 2030 mennessä. Käytössä on neljä erilaista huutokauppamallia. Suurin kokonaisuus (22 GW) olisi tarjolla avoimien ovien huutokauppamallissa, joka käynnistyisi suunnitelmissa vuonna 2025.

Ainakin Gujaratin osavaltiossa on jo tehty lidar-mittauksia ja tuulidataa on kerätty 2 vuoden ajalta.

“National Institute of Wind Energy (NIWE) has installed a LiDAR off Gujarat Coast in 2018 and collected 2 years wind data which is also available on NIWE website."(Evalution of Wind energy in India.pdf, s. 10)

Indian Wind Power Magazinen tuoreimmassa numerossa (June-July 2024, s.18-22) on Vaisalan Davy Theophilen kirjoittama artikkeli lidarien käytöstä Intiassa. (Leveraging Lidar to Harness India’s Offshore Wind Potential. How Lidar Can Propel Offshore Wind Forward.)
Linkki lehteen: Indian Wind Power Magazine | June - July 2024

Tuulimittauksia voi tehdä meteorologiseen mastoon asennetuilla kuppimittareilla, mutta merituulivoimahankkeissa niiden kustannukset tulevat korkeiksi ja mastojen pystytys on vaikeaa. Theophilen mukaan tärkein etu tulee kustannuksissa, sillä lidar-laitteet tulevat Intiassakin edullisemmiksi kuin met-mastojen pystytys. Lidar-laitteet mahdollistavat alhaisemmat alkukustannukset, joustavan käyttöönoton ja pienemmät käyttökustannukset. Lidar ei tarvitse perustusten rakentamista eikä sähkökaapelointia, mikä parantaa tuulivoimaprojektien taloudellista kannattavuutta.

Vaikka merituulivoiman tuotanto kasvaisi merkittävästi, on tuulilidareiden valmistajia Vaisalan lisäksi monia muitakin. Suurimpia kilpailijoita on mm. ZephIR, Movelaser, John Wood Group, Lockheed Martin ja ZX Lidars. Vaisalan vahvuutena pitäisi olla kestävyys avomeriolosuhteissa, joissa WindCube-lidar voidaan kiinnittää poijuun ja tehdä mittauksia avomerialueilla. Intiassa ehkä käytetään myös kelluvia merituulivoimaloita syvemmillä merialueilla, joilla tuulen nopeus on suurempi ja olosuhteet vaikeammat.

Toisaalta tuulivoimalan rakentamisen jälkeenkin kannattaisi optimoida tuulturbiinin tuotantoa. Esimerkiksi Vaisalan vuosikertomuksen 2022 (s. 22) mukaan ENGIE lisäsi vuotuista energian tuotantoa keskimäärin 3 % niissä tuuliturbiineissa, joissa käytettiin turbiiniin kiinnitettävää WindCube Nacelle lidar-laitetta.

12 tykkäystä

Säätutkien osalta pieni huomio. Vaisala toimitti Vanuatulle ensimmäisen säätutkan, jonka käyttöönottoa juhlistettiin heinäkuussa. Säätutka on osa Green Climate Fundin rahoittamaa 5-vuotista projektia, jossa tavoitteena on luoda Vanuatulle tehokas sään seuranta- ja varoitusjärjestelmä.

Syklonit ovat aiheuttaneet suurta tuhoa Vanuatulla. Pääministeri korosti avajaisissa säätutkan tärkeyttä varoitusjärjestelmässä sekä sään pitkän aikavälin trendien seurannassa.
Weather Radar System a significant milestone for climate change and disaster response in Vanuatu - Aug 07, 2024

Tyynellämerellä toimivan alueellisen ympäristöjärjestö SPREP:n sivuilta löytyy c-kaistan säätutkan tarjouspyyntöasiakirjat. Vanuatulla ei ole aiempaa säätutkaa, joka taitaa osaltaan selittää säätutkan 3 miljoonan hintaa.

Lähde: Award of Contract.pdf

Lentosääjärjestelmien osalta on myös uutisointia. Abujan lentoasemalle on suunniteltu pitkään toista kiitotietä. Nyt projektissa näyttää olevan uutta eloa.

Viime viikolla uutisoitiin Nigerian ilmailuministeri Keyamon vierailusta Vantaalla ja Wienissä. Suomen vierailun aikana on tutustuttu Helsinki-Vantaan lentosäälaitteisiin ja havaintojärjestelmiin sekä Vaisalan tuotteisiin.

Vaisalan lisäksi ryhmä vieraili itävaltalaisen Frequentis AG:n toimipisteellä. Uutisessa ei mainittu mitään sopimuksista, joten tehdastarkastukset voisivat olla osa sopimusta edeltävää vaihetta? Varmaankin myös nykyisellä kiitotiellä käytössä olevat lentosääjärjestelmät olisivat päivityksen tarpeessa.

19 tykkäystä

Mikä taantuma ja missä? Vaisalalle 14 lentokentän sääjärjestelmätilaus Indonesiasta:

17 tykkäystä

Tässä olisi vielä Pauli Lohen kommentit. :slight_smile:

Vaisala tiedotti jo kolmannesta suuresta Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen toimituskokonaisuudesta vuoden sisällä. Vahvistunut tilauskanta tukee yhtiön kasvunäkymiä seuraaville 3 vuodelle. Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen kannattavuuden vahvistuminen korostaa kasvun hyötyjä osakkeenomistajalle.

10 tykkäystä