VLA2001 (koronarokote, joka ei menestynyt enää saturoituneilla markkinoilla)
VLA1601 (Zika-virusrokote)
Sijoituscasena yhtiö kiinnostaa itseäni kuitenkin eniten sen toiminta borrelioosirokotteen kanssa. Asian tiimoilta vuonna 2020 lääkeyhtiö Pfizerin kanssa solmittiin yhteistyösopimus VLA15-rokotteen kehittämisestä ja lisäksi yhtiö on Valnevan merkittävä osakkeenomistaja sijoitettuaan kesällä 2022 95M€ saaden tuolloin 8,1% omistusosuuden osakkeista. Rokoteohjelma on tällä hetkellä vaiheen 3 kliinisissä tutkimuksissa (VALOR). Onnistuessaan se olisi merkittävä tapahtuma. Myyntilupaa tällaisessa skenaariossa haettaisiin vuonna 2026. Tällä hetkellä borrelioosiin (joka on siis Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama infektio) ei ole rokotteita markkinoilla, toisin kuin virusperäiseen puutiaisaivokuumeeseen. Moderna ja Biontechin mRNA-tekniikkaa käyttävät borreliarokotteet ovat vielä varhaisessa tutkimusvaiheessa.
Viime aikoina osake on ollut volatiilin tuntuinen, ja olisikin mielenkiintoista kuulla, onko foorumilaisilla ollut yhtiö seurannassa?
Tama borrelioosirokotteen tilanne on tosiaan mielenkiintoinen.
LYMErix-rokote sai myyntiluvan FDA:lta borrelioosiin vuonna 1998. Faasin III tulokset olivat positiiviset toisellakin rokotteella, mutta valmistaja ei paatynyt hakemaan myyntilupaa. LYMErix vedettiin markkinoilta valmistajan toimesta vain neljan vuoden jalkeen. Valmistaja huomasi myynnin laskeneen alhaisen kysynnan vuoksi, joka osin sai vauhtia julkisuuteen nousseista perustelluista ja vahemman perustelluista haittavaikutuksista. Tama johti tuolloin myos oikeudellisiin kiistoihin. Olen kasityksessa, ettei vahvaa nayttoa tallaisten haittojen ja rokotteen valille lopulta todettu.
Nyt yli 20 vuotta myohemmin ongelmaa lahestytaan ei-elavalla rekombinanttirokotteella, joka kolmosfaasissa ja tutkitaan Suomessakin. Mielenkiintoa rokotetta kohtaan on ollut. Rokotteen toiminta on muuten erittain mielenkiintoinen - kun rokotevasteen kehittanytta henkiloa puree punkki, vasta-aine kulkeutuu punkkiin ja neutralisoi sen sisaltavan ja tartuntaa aiheuttavan borreliabakteerin.
Avoimia kysymyksia on tasta huolimatta edelleen. Koska pitkaikaista nayttoa immuunivasteesta ei ole edes LYMErixin osalta, ei tiedeta, kuinka pitkan aikaa rokote mahdollisesti suojaisi tartunnalta. Nykyista rokotetta tutkittiin kolmen pistoksen sarjalla ja muistaakseni vahvistusannos annettiin vuoden kuluttua. Vaikka liikentoimintamielessa tiheasti toistuvat boosterannokset voivatkin olla hyvasta, kaikki eivat sellaisia valttamatta toivo. Rokote kattaa kuusi Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa yleista serotyyppia, mutta ei valttamatta muuntuvan borreliabakteerin mahdollisia tulevia, muuntuneita kantoja. Lisaksi kilpailevia, uudempia mRNA-tekniikalla tehtyja rokotteita voi tulla myohemmin myos ihmistutkimuksiin.
LYMErixin tarina osoittaa, etta jopa tehokkaaksi ja turvalliseksi osoitettu rokote voi myohemmin kaatua erinaisista syista. Ehka maailma on nyt valmiimpi borreliarokotteelle kuin viela 20 vuotta sitten? Onnistuessaan pitkaikaisen tehon osoittava turvallinen rokote olisi kylla kaupallinen menestys, kuten esim. HPV-rokotteen, Shingrix-rokotteen ja vaikkapa COVID-19 rokotteen kohdalla on havaittu.