Vapaaherrat/rouvat - Kokemuksia?

Osaatko kertoa mitkä kaikki EU-maat kuuluvat näihin jotka eivät peri luovutusvoittoveroa?

Loydat viime huhtikuulta informatiivisen postaukseni ja linkit asiasta. Kopioidaan nyt tahan linkin takaa:
A number of European countries do not levy capital gains taxes on the sale of long-held shares. These include Belgium, the Czech Republic, Luxembourg, Slovakia, Slovenia, Switzerland, and Turkey.

11 tykkäystä

Aina kannattaa ottaa laskukone käteen ja vertailla - edes karkealla tasolla - mitä mikäkin tarkoittaa, omassa tilanteessaan. Suomessakin voi suht. pienillä veroilla selvitä, jos varat esim. sijoitusvakuutuksessa tai muussa järjestelyssä, josta hiljalleen valuttaa itselleen käyttörahaa (verotushan suhteessa tuottoon, nostot osin aina pääomaa).

Muuttaminen toisaalle ylipäänsä voi toki painaa vaakakupissa paljon, jolloin pelkkä veroetuus ei varmaankaan se pääasiallinen syy, vaikka selvitettävä asia sekin.

Omalta kohdalta ajateltuna, parilla miljoonalla en lähtisi vielä minnekään (ei maksa vaivaa, eikä ainakaan vielä niin hinku pysyvämmin jonnekin, ja tietyt asiat pitävät Suomessa), kymmenillä miljoonilla esim. Monaco varmasti alkaisi kiinnostaa. YMMV.

Eikö oikeat miljardöörit elä velalla? Eli eivät oteta rahaa ulos sijoitusyhtiöstään vaan velkaa sitä vastaan.

Jos joutuu kovasti miettimään, missä asuu vapaaherraillessa, ei se minun korvaan kuulosta kovin vapaalta. Vapaus on sitä, että voi halutessaan asua vaikka Suomessa.
Itsekin olen vanhemmiten miettinyt, ettei olisi pakko viettää kaikkia loskakuukausia Suomessa ja varmasti jossain vaiheessa teemme toimenpiteitä asian suhteen. Verotuksen koukerot ei kuitenkaan ole ensimmäinen määräävä tekijä kohdetta valitessa. Sen verran vapautta täytyy olla takataskussa.

45 tykkäystä

Vähän samansuuntaisia ajatuksia. Lisäksi vapautta on myös tieto siitä, että on hoitanut omat veroasiat pilkulleen oikein eikä mitään yllätyksiä verottajan tulkinnoista laukeaisi silmille.

Kokonaisuus toimii ihan hyvin vaikka pitää verotuksen Suomessa, esimerkiksi nostamalla omasta osakeyhtiöstä 14keur/vuosi palkkatuloa + nettovarallisuuden puitteissa kevyesti verotetut osingot. Ei tarvitse kikkailla.

7 tykkäystä

Jep. Tai laittaa salkun kuoreen niin että sen sisällä saa korkoa korolle ja nostaa ulos vain mitä omaan käyttöön tarvitsee.

2 tykkäystä

Ikävä kyllä vapaaherruuden kylkiäisenä voi tulla rasitteena sukutila tms. Vuosisataisen perinteen nurkkaan nakkaaminen myymällä olisi ainakin omalla kohdalla äärimmäisen vaikeaa. Suorastaan mahdotonta.

Räntäloskan suhteen ei täällä Kainuussa ole ongelmia. Valkoista kiinteää sontaa se on joka metri. Nuorempana ihmettelin etelän aurinkoon talveksi pakenevia… en enää. Kauheaa tämä täyspäiväinen tappelu lunta vastaan on.

Oma vapaaherruus on saanut kuluvana talvena jonkinlaisen kolhun nimenomaan lumen vuoksi. Kohtuuttoman paljon menee aikaa moisen ongelman tiimoilta. Entisaikojen 80 cm on vaihtunut viime talvien 120 cm syvyyksiin. Talviverkkoilu on nykyisin mahdottomuus lumen/ jään päällä olevan veden vuoksi. No jääpähän aikaa leipomiseen.

10 tykkäystä

Nämä on kyllä hirveitä perintöjä. Joku sen kuitenkin joskus myy tai pirstaloituu tai ei saa perillisiä ollenkaan.

2 tykkäystä

Kyse vahvasti sanan “vapaa” määrityksestä, jokaisella varmasti omansa, kirjaimellisesti vapaana asumaan missä hyvänsä ja tekemään vuodet ympäriinsä mitä mieleen juolahtaa ainakin minulle tarkoittaisi kymmenissä miljoonissa olevaa omaisuutta (ja siihen liittyvää sijoitustuottoa). Vähemmälläkin voi jo esim. jäädä pois palkkatöistä yms., mutta nyt varojen “puutteessa” on vähemmän vapaa.

Lisätään tähän nyt vielä se, että reppureissauksesta lähtien vapautta on monenlaista, yllä tarkoitan sitä kuinka raha/varallisuus juuri minulle näyttäytyy, ajatusmaailmani ei myöskään kanna miljardööriosastolle, esim. oma henkilökunta olisi aikamoinen haaste.

2 tykkäystä

No, vapaan määritelmäähän voi tuolla logiikalla venyttää loputtomiin. Oletko oikeasti vapaaherra jos sinulla ei ole varaa yksityisjettiin vaan joudut matkustamaan lentoyhtiöiden aikataulujen mukaan?

11 tykkäystä

Kuten edella jo asiaan viitattiinkin, Suomessa on tuo ilmasto-ongelma, harva siella nyt valttamatta haluaa koko vuotta olla. Vaikka verotus on mukavammassa maassa, voi Suomessa silti viettaa halutessaan jopa puolet vuodesta eli olla vaikka kesamokilla. Ei hassumpi kombo.

5 tykkäystä

Ei se aina ihan oma valinta ole. Ainakin teoriassa pääsyyn ”rajoitetusti verovelvolliseksi” vaaditaan muutto pysyvästi pois Suomesta. Asuin vuosia ulkomailla, mutta verottaja ei koskaan tuota hyväksynyt koska minulla oli omistusasunto Suomessa eli maksoin pääomatuloista verot Suomeen ja ansiotuloista verot asuinmaahan.

edit. laitetaan tähän samaan viestiin eli asuin viimeisellä ulkomaan jaksolla 6 vuotta ulkomailla, ei riittänyt verottajalle koska omistusasunto Suomessa eli kiinteät siteet Suomeen

Tuossa tapauksessa menee kolme kalenterivuotta ennen kuin pääsee eroon Suomen verottajasta.

Ei se niin mene, pitää osoittaa ettei ole siteitä Suomeen.
Ehkä joku kesämökki voisi mennä vielä, mutta sekin tapauskohtaista.

Itse asunut +15-v Suomesta pois, en omistanut Suomessa mitään, mutta muuttovuosi +3-v olin vielä verovelvollinen Suomeen, ja piti täytellä veroilmoituksia.

2 tykkäystä

Relevantti kommentti. Ja jos vaikka koko ikänsä Suomessa asuneena kuvittelee että Suomen verottaja on reilu, rationaalinen ja järkevä… Todellisuudessa todistustaakka on sinulla. Ja useimpien maiden verottajat (ml Suomen) pyrkivät verottamaan ja tulkitsemaan verosopimusta omasta näkökulmastaan (omaksi parhaakseen).

Palkkatulojen osalta yleensä vielä suhteellisen helppoa ja suoraviivaista, mutta jos alkaa olla omistuksia, pääomatuloja ja osinkotuloja eri maista, niin menee heti hankalammaksi. Lopputuloksena voi olla joka iso tappelu ja byrokratia tai osittainen tuplaverotus maiden välisistä verosopimuksista huolimatta. Itse otin lopulta EY:n setvimään omaa verotustani Suomeen ja Jenkkeihin. Lopputulos ei välttämättä ollut omalta kannaltani optimaalinen, mutta tarpeeksi hyvä. Kustannuksia tuli useampia tuhansia euroja (mikä oli saamaani lopputulokseen ja palveluun EY:ltä varsin kohtuullista). Harmittaa vaan että tähän piti lähteä ylipäänsä.

Kejun aiheeseen palatakseni. Kyllä ihan aiheellista miettiä verotusta ja veroseuraamuksia vapaaherrailupaikan valinnassa. Eli kuinka paljon kytköksiä pakosti haluaa jättää Suomeen, ja mikä on mahdollisen kohdemaan verotus.

PS. Pablot alla ja vastaavat eivät tiedä mistä puhuvat. Ja sama pätee kaikkiin jotka siteeraavat 3:n vuoden sääntöjä ja kuinka helppoa ja suoraviivaista homma on.

8 tykkäystä

Menee nimenomaan niin, että tuo kolme vuotta oletuksena. Itse voi hakemalla nopeuttaa, jos niitä siteitä Suomeen ei jää. Jos olet jättänyt hakematta, niin oma valinta. Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa.

3 tykkäystä

Siitähän tässä pitkälti on kyse, että mikä on se taso joka riittää/johon tyytyy. Joku tarvitsee vapautensa rahoittamiseen useamman miljoonan vuodessa, toiselle taas riittää auto jolla pääsee talvea pakoon Suomesta kuten esimerkiksi @Sahti.

Yhdistävä tekijä kuitenkin lienee se, että kummankaan ei tarvitse tehdä töitä tai nostaa yhteiskunnan tukia, jota nyt kuitenkin pitäisin jo jonkinasteisena vapaaherran määritelmänä.

8 tykkäystä

Anteeksi vähän offtopic, mutta tämä on kyllä yksi suomalaisimmista ajatuksista mitä olen ikinä elämässäni internetistä lukenut.

Vapauden käsite ja kokemus todella vaihtelee hyvin suuresti ihmisten välillä. Toki tällä foorumilla jo lähtökohtaisesti vapauden määrittely rahan kautta on vähän surullista, mutta toki ymmärrettävää kontekstin huomioiden.

18 tykkäystä

“Vapaus on valtaa tai oikeutta toimia, puhua ja muuttua haluamallaan tavalla ilman esteitä tai rajoituksia. Vapaus yhdistetään usein vapauteen ja autonomiaan “omien lakien antamisen” merkityksessä. Eräässä määritelmässä jokin on “vapaata”, jos se voi muuttua eikä sitä ole rajoitettu nykyisessä tilassaan.”

Freedom - Wikipedia

Varokaa nyt veroparatiiseja vertaillessanne ettei vain käy niin että lennätte vapautta tavoitellessanne häkistä toiseen :slightly_smiling_face:

5 tykkäystä