Venäjä, Ukraina ja kuluttajan ja sijoittajan valinnat

Minulla on mitsubisi lämpöpumppu ja on pelannut yhtäjaksoisesti viisitoista vuotta ilman ongelmia. Hyvin lämmittää ja jäähdyttää…

2 tykkäystä

Löytyi Yalen yliopiston lista jossa joka firmalle annetaan jenkkityylinen arvosana A (paras) F (huonoin). Sivun lopussa on koko lista.

Ilppeihin liittyen löytyy mm.

Bosch - C
Mitsubishi Electronics - A
Mitsubishi Motors - F
Hitachi Group - C

Onko tuossa kuitenkin Mitsun keskiarvo C, koska moottoriosasto siellä edelleen jatkaa vaikka elektroniikka poistunut. Voisin kuvitella Boschilla sama. Eli osasta operaatiota on vetäydytty muttei kaikista.

5 tykkäystä

Toshiba? Etsin tuolta Yalen listalta, mutta ei ollut siinä laisinkaan. Paha siis sanoa toimivatko vielä aktiivisesti Venäjällä.

1 tykkäys

Ei se Neste sen puhtaampi ollut kuin muut öljyfirmat: Neste tuo viimeisiä Venäjä-öljyjään

1 tykkäys

Olisiko Neste kuitenkin toiminut oikein? Neste oli ymmärtääkseni optimoinut jalostamonsa URAL-laadulle. Nyt sopimusten on annettu juosta loppuun ja mitään sopimussakkojakaan (en ole perehtynyt olisiko tämmöisiä tullu) olisi ainakin ollut typerää maksaa venäläisille. Enää ei venäjän öljyä tule, mikä on hyvä asia.

8 tykkäystä

En asiaa tunne sen tarkemmin mutta voisiko olla vähän sama tilanne kuin Helenillä kivihiilen osalta

Koska kivihiili ei ollut pakotelistalla, Helen oli Soininvaaran mukaan juridisesti todella heikoilla.
– Sopimuskumppanimme ei ollut venäläinen vaan ”sveitsiläinen” ja sopimukseen oli kirjattu, että sopimusrikkomukset käsitellään ruotsalaisessa tuomioistuimessa, Soininvaara kirjoittaa.

– Varsin yksimielinen juridinen arvio oli, että jos rikomme sopimukset yksipuolisesti, ruotsalainen tuomioistuin määrää meidät maksamaan kivihiililastit, mutta kivihiili jää venäläisille myytäväksi uudestaan. Ei olisi siis erityisen onnistunut sanktio, jos sanktiolla tarkoitetaan jotain sellaista, joka vahingoittaa sanktion kohteena olevaa, eikä hyödytä, Soininvaara jatkaa.

11 tykkäystä

Koko tämä vuosi sieltä nestemäisiä tuotteita vaan tulee eli annetaan rahaa pyssyihin.

1 tykkäys

Sillä vaan ton nostin kun muuan isompi yhtiö osti yhden lastin uralinöljyä 1kk sitten niin lynkattiin huolella. Lupasivat lahjoittaa tuotot sodanvastaiseen hyväntekeväisyyteen. Suomiyhtiö, osin valtio-omisteinen jatkanut kaikessa hiljaisuudessa tähän saakka -hyi hyi! Toivottavasti lahjoittaa myös urals voitot hyväntekeväisyyteen :+1:

2 tykkäystä

Vaan taisi ostaa niiltä spot-markkinoilta kyseinen yhtiö? Jos nämä ovat aiemmin tehtyjä sopimuksia, niin onko tämä vähän eri asia?

3 tykkäystä

Voihan se Neste olla käyttämättä tuota öljyä, halutessaan, mutta eiköhän tuo kuluttajille käyttöön päädy lopulta.

Niinhän tuo on aiempi sopimus, raakaöljyn ostot loppuu kesällä, joitakin litkuja tulee vuoden loppuun.

Sitä mä ihmettelen miksi länsimaat/länsimaiset yritykset pitävät kiinni sopimuksistaan Venäjälle. Eihän Venäjäkään pidä kiinni sopimuksistaan, mikäli niitä ei satu huvittamaan.

4 tykkäystä

Metallica …and justice for all.

All Within My Hands is proud to kick off our annual Month(s) of Giving early this year with a $500,000 donation to WCK – on top of our recent $100,000 grant – with the goal of bringing that number to a total of $1 million over the next two months.

Starting today through May 31, the Metallica store will feature exclusive merchandise for sale, along with some of your favorites, and donate all proceeds to WCK.

5 tykkäystä

Tämä on näitä läntisten “oikeusvaltioiden” kotkotuksia joita on joskus vaikea käsittää.

Naapuri rikkoo esim. Geneven sopimuksia massamurhaamalla siviilejä, ja täällä ollaan huolissaan siitä, että jos ei rahoiteta tuota touhua niin VOIDAAN JOUTUA MAKSAMAAN SOPIMUSSAKKOJA. Voi herranpieksut sentään, kuulostaa pahemmalta kuin mummin tukkapölly tai papan luunappi.

Mitäs jos ei makseta, ei öljyä, ei kivihiiltä eikä sopimussakkojakaan? Ja rikotaan vielä julmuudestaan tunnetun ruotsalaisen käräjäoikeuden vuonna 2030 antamaa tuomiotakin, jossa todetaan, et soosoo olisi pitänyt maksaa Putlerille kaasusta silloin vuonna 2022, kun hän kansanmurhaa yritti.

Venäjä tietää varsin hyvin kuinka se voi sotkea, pelata ja venyttää tätä meidän systeemiämme, kun emme missään tilanteessa pysty joustamaan sen ehdottomasta noudattamisesta.

Geneven sopimuksen mukaan menetät lähes kaikki oikeutesi, jos lähdet sotahommiin siviilipuvussa. Mitäs jos sovittaisiin itänaapurin menettäneen lähes kaikki oikeutensa, ihan noin valtiotasolla, näiden viimeaikaisten temppujensa johdosta?

28 tykkäystä

Aamen! Nyt kun bannissa TB ja Neste, niin miettiä vielä miten Fortumin sähkön korvaisi… Norppasähköllä?

Löytääkö joku perusteluja “huoltovarmuuden” nimissä? Jos jotain perustellaan oikeen telkkarissa niin lisäkysymykset välttääkseen olisi vähän voinut avata :thinking:

14 tykkäystä

Yksittäiselle yritykselle tuollainen olis järjetön temppu, koska lainsäädäntö ja oikeuslaitos toimii sen mukaan mitä on lakiin säädetty, ei sen mukaan mikä riidan toisen osapuolen mielestä tuntuu sopivalta. Tän takia on oleellista että pakotteet ja sitä kautta ulospääsy sopimuksista tulee lainsäätäjän eli valtion kautta. Ja jos yrityksellä on sopimuksia ei-venäläisten firmojen kanssa, niistä lipeäminen venäjä-kortin perusteellakaan on vielä vaikeampaa, ellei saavuteta tilannetta jossa tuo toivomasi Venäjän “lähes kaikkien oikeuksien menettäminen” tapahtuisi kansainvälisesti sopien. Tai EU:ssa päätettäisiin lisätä myös energia pakotelistalle.

Ennakkotapaukset tämmöisissä on pelottavia siksi, että kun se on tehty kerran, on paljon vaikeampi perustella miksei sitä pitäis tehdä toistekin. Meillä on Euroopassakin esimerkkejä siitä, mitä oikeusvaltion periaatteista luistaminen voi tarkoittaa. Itse en haluaisi asua sellaisessa maassa. Ja joo, tiedän, lainausmerkit “oikeusvaltion” ympärillä on ehkä hyvä pitää koska eihän ne suinkaan täydelleen toteudu. Se on vaan valitettavan totta, että esimerkiksi Venäjä tuntuu osaavan erinomaisesti pelata tätä peliään. :frowning_face:

6 tykkäystä

On tämä vaikeaa HeZburgerille. Vuoden ESG-palkinto kuuluu HeZen johtoportaalle. Niin ansiokkaasti ovat pilanneet mainettaan Suomessa.

19 tykkäystä

Hesburgerin ja Fazerin osalta pitäisi kai lähestyä K- ja S-ryhmää, Odaa jne. ja vaatia:

  1. Tilojen hampurilaisravintolat/paistopisteet vuokrausta yrityksille, joilla ei ole Venäjä-toimintaa.
  2. Venäjällä toimivien yritysten tuotteiden merkintää kyltein tahi sijoittamista erillisiin ’häpeä hyllyihin’. Esim. Fazerin koko repertuaari erilleen, kunnes nimenvaihtsneistakin osista on päästy eroon.
  3. Omistajien tulisi vaatia keskusliikkeiltä/kaupoilta sijoitusviestinnässä tietoa, paljonko liikevaihdosta edelleen tulee Venäjällä toimivista yrityksistä.
  4. Analyytikkojen tulisi selvittää ja merkitä tämä raportteihin ja riskianalyyseihin
  5. Inderesin tulisi luetteloida pörssiyhtiöiden Venäjäliiketoiminnan laajuus eri yhtiöissä, koska tämä on selvä riski kuluttajajien käyttäytymisen takia
  6. Hesari ja Kauppalehti voisi päivittäin julkaista listaa näistä Venäjällä toimivista ja siellä kauppaa tekevistä yhtiöistä. Mukaan myös ne, jotka maksavat sinne palkkoja. Listan tunnuksenä voisi olla veriset kädet.
8 tykkäystä

Vähiin käy kohta asemat jossa käydä tankilla tai edes kahvilla:

15 tykkäystä

Ei jumalauta, onneksi kevät saapuu, niin pyöräilykin helpottuu. Ei tuota autoa viitsi missään enää tankata.

21 tykkäystä