Venäjä, Ukraina ja kuluttajan ja sijoittajan valinnat

Uutisia ja poliittisia ulottuvuuksia seuraavat ja pohdiskelevat ketjut ymmärrettävästi keskittyvät vähemmän kansalaisten vaikutusmahdollisuuksiin. Ensimmäinenä mieleen tulevat

  • kulutusvalinnat
  • sijoitusvalinnat

Lisäksi jos on aktiivisesti mukana sopivissa seuroissa tai järjestöissä, voi niiden kannanottoihin pyrkiä vaikuttamaan.

Lisäksi toivoisin tähän pohdintaa tilanteen vaikutuksista pörssi- ja muihin yhtiöihin. Aiheeseen liittyviä viestejä on jo näkynyt yksittäisissä yrityskohtaisissa ketjuissa. Kokonaiskuvan muodostaminen on kuitenkin vaikeaa: esimerkiksi S-liike, ja oletan, että myös Kesko (en siis tiedä) tuottavat ja tuovat Venäjältä elintarvikkeita. Voivatko jotkin tuotteet loppua kaupoissa?

Isompi kysymys liittyy Italian pankkeihin. Onko siellä pankkeja vaarassa kaatua tai jo kaatumassa? Tuleeko ketjureaktioita finanssijärjestelmään?

Loppuun julkinen kiitos moraalisesta suoraselkäisyydestä Barona-yhtiön toimitusjohtaja Lasse Määtälle.

19 tykkäystä

Koko päivän olen miettinyt lähinnä, mitä voisin itse tehdä. Kaikki järkevät ehdotukset ovat tervetulleita! Pienet valinnat, boikotit ja ylipäätään tiedostaminen ovat avuksi!

16 tykkäystä

Venäläinen Lukoil omistaa Teboil-huoltoasemaketjun ja myy siellä jalostamaansa venäläistä öljyä. Teboil rahoittaa siis suoraan Venäjän taloutta.

Uskon, että melko pienelläkin organisoitumisella saataisiin aikaan kansanliike, joka voisi ajaa Teboilin konkurssiin. Esim. mainoksia jokaisen huoltoaseman ympärille “älä tue Venäjää, älä tankkaa Teboililla”. Vetoomuksia työntekijöille vaihtaa työnantajaa jne.

Hauska yksityiskohta on, että Teboil pakkosiirrettiin Neuvostoliiton omistukseen sotien jälkeen, koskaaiempi omistaja oli saksalainen.

43 tykkäystä

Minusta varsin pieni uhraus olisi olla menemättä Hartwall-areenan tilaisuuksiin ml. kevään jääkiekon MM-ottelut. Tästä.maasta löytyy varmasti muitakin tapahtumapaikkoja riittävästi.

23 tykkäystä

Teboil on ilmiselvä boikottikohde, mutta Neste hankkii suuren osan öljystään Putinilta. Samoin sähköä ostetaan sieltä, mikä on tuotettu venäläisellä ruskohiilillä. Eli saattaa olla äärimmäisen hankalaa löytää täältä bensaa, mitä ei ole valmistettu venäläisestä öljystä.

Nyt olisi korkea aika tehdä päätös vähintään 5 uudesta ydinvoimalasta. Ja ostetaan sillä välin öljyt Saudeilta. Rosvoja hekin ovat, mutta Putiniin verrattuna pikkurikollisia.

21 tykkäystä

Ainakin St1 ja ABC myyvät polttoaineita, joita EI OLE valmistettu venäläisestä raakaöljystä. Samoin Nesteen tuotteesta My Diesel ei ole mitenkään kytköksissä venäjään.

22 tykkäystä

ABC, St1 ja Shell hankkivat polttoaineensa samasta paikasta. Löydätkö kuitenkaan pitävää varmistusta, että mikään tuon NEOT Groupin jalostamoista ei käytä venäläistä raakaöljyä?

5 tykkäystä

Tuossa on st1:n tietoa asiasta:

“Raaka-aineena käytetään pääosin Pohjanmerellä tuotettuja raakaöljyjä”

Venäläisyysaste on ainakin kaikista pienin.

5 tykkäystä

nyt taisi unohtua uusiutuvan dieselin tarvitseman vedyn tuotanto venäläisestä maakaasusta. Sitä tekee niin UPM kuin Neste.

Edit: UPM:n ja Nesteen uudet biopolttoaineet tehdään fossiilisen maakaasun avulla - mitä enemmän polttoaineita tuotetaan, sitä enemmän fossiilista kuluu | Tekniikka&Talous

4 tykkäystä

Kiina on se, joka tämän liikkeen on Putinille tehnyt mahdolliseksi. Ilman Kiinaa Putin ei olisi tähän rohjennut. Sopimus Kiinan kanssa takaa pärjäämisen pakotteiden aikana. Kuluttaja voi välttää kaikkea Kiinassa valmistettua (hemmetin hankalaa toki!).

DNA ja Telia tarjoavat Ukrainan puhelut ilmaiseksi - hieno liike. Myös Baronalta. Jos kaikkialla yritykset tekevät näitä, pienistä puroista muodostuu iso impakti. Ei riittävä, mutta kaikki pisarat tarpeen.

13 tykkäystä

Venäjän naapurimaassa kun asuu, on tänään sama tunne kuin asuisi kerrostalossa sarjamurhaajan naapurina. Moni mielipide/fakta, jonka aiemmin väitettiin olevan rasismia Venäjää kohtaa, on taas todistettu todeksi.

Teboil boikottiin, siitä lähden itse liikkeelle. Seuraava askel on se, että jokainen Jokereiden sponsori lopettaa rahallisen tukensa välittömästi.

21 tykkäystä

Teboilin osalta seuraan isävainaan linjaa ja käyn Teboililla vain paskalla.

Toinen kohde jonka löysin tänään täältä on Nokian Renkaat. Heillähän tehdas Venäjällä josta 70% menee Venäjän ulkopuolelle. Aiemmin päivällä Renkaiden sivulla luki vielä että ovat suurin kuluttajatuotteiden viejä Venäjältä. Nyt näyttää että tätä juttua ei enää haluta hehkuttaa.

21 tykkäystä

Kuinkahan sidoksissa Neste lopulta on Venäjään? :thinking:
Koitin jotain tietoja etsiä niin ei oikeen löytynyt kuin HS:n teksti

"SUOMALAISISTA suuryhtiöistä Venäjä-pakotteet voivat iskeä myös öljynjalostaja Nesteeseen.

Kaksi kolmasosaa Nesteen käyttämästä öljystä tulee Reutersin mukaan Venäjältä.

Jos pakotteet kohdistuvat venäläiseen raakaöljyyn ja öljytuotteisiin, sillä on vaikutusta maailmanlaajuiseen öljymarkkinaan. Tässä vaiheessa vaikutuksia on vaikea määritellä. Jos venäläistä öljyä ei olisi saatavilla, Neste ostaisi raakaöljynsä muilta markkinoilta"

Biopohjaiset ovat isoin osa nesteen bisnestä eivätkä linkity Venäjään. N. 70% bensasta jalostetaan venäläisestä öljystä, mutta ei ole mitään ongelmaa laskea tätä tasolle 0-10% mikäli saatavuudessa olisi ongelmaa. Eettisistä syistä en tätä tekisi, koska vaikutus olisi Suomen valtiolle suurempi kuin Venäjälle joka myy jalostamatonta tuotetta.

Oman auton tankkiin abc:n e85 etanolibensaa.
En ole tarkemmin tutkinut mistä se tulee mutta toivon että olisi mahdollisimman kotimaista. Täytyy hieman perehtyä aiheeseen.

Nyt suomen tulisi alkaa innovoimaan kotimaisia puolustusjärjestelmiä ukrainan sodan tuoman tiedon pohjalta. Kaikki osaaminen mitä löytyy kannattaa ottaa käyttöön. Vaikka puolustusvoimat voisi tilata sellaisen kauko-ohjatun ponssen millä lähtee ohjusta ja it:tulta. :thinking:

Ja tankkiin nesteytettyä biokaasua jota vaikka neste voisi alkaa tuottaamaan valion ja maatilojen yhteistyöllä.

2 tykkäystä

No niin, jos tähän boikotointiin halutaan lähteä, niin mikäli asuntonne tai työpaikkanne lämpeää mahdollisesti kaukolämmöllä, ja jos sitä tuotetaan venäjältä tuodulla kivihiilellä tai venäjältä tuodulla hakkeella, näin esimerkiksi.

Olkaa hyvät ja sulkekaa lämmitys.
Ja hakeutukaa kotimaisenlla energialla lämmittettyihin tiloihin.

10 tykkäystä

Siirrän tänne parempaan paikkaan:

3 tykkäystä

Vaikeaksihan se elämä menee jos aikoo välttää Venäjältä tuotuja teollisuuden raaka-aineita. Paljonko esimerkiksi metsäteollisuudelle tulee puuta Venäjältä? Petrokemian tuotteet ovat öljynjalostuksen sivutuotteita, joita käytetään mm. muovien ja lääkkeiden valmistuksessa.

Lisäksi Venäjä on maailman suurimpia ammonium nitrate toimittajia ja se on oleellinen osa koko maailman ruokatuotantoa lannoituksen kautta. Todella vaikeaksi menee yrittää välttää hyödykkeitä, joissa jokin sen osa tulee Venäjältä.

En yritä millään tavalla puolustella, kunhan nostin tämänkin asian esille. Jätän itsekin mm. Teboililla tankkaukset tästä lähtien väliin.

14 tykkäystä

Moni taho on jo irtautunut tai irtautumassa yhteistyöstä venäläisten tahojen kanssa. Sijoittaja voi esimerkiksi yhtiökokouksessa esittää vaatimuksen geopoliittisen riskin pienentämisestä vaihtamalla raaka-aineen toimittajaa.

Nyt pitää olla luova ja rohkea, ja alkaa keksiä toimenpiteitä jotka suoraan vaikuttavat rahavirtoihin Venäjälle.

9 tykkäystä