Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Eikä ilmatorjuntaohjuksilla ammuta panssaroituja ajoneuvoja…

1 tykkäys

Tuossahan on se ongelma, ettei Venäjän antamilla turvallisuustakuilla ole mitään todellista sisältöä. Venäjähän antoi Ukrainalle turvallisuustakuut jo ydinaseista luopumisen yhteydessä.

22 tykkäystä

Onhan tässä meillä länsimaalaisilla silmien avaamisen paikka, nyt viimeistään. Sama koskee Kiinaa.

Olemme jotenkin itse ajaneet itsemme umpikujaan näillä ns. syrjimisen estolaeilla, joilla sinänsä on hyvät tarkoituspohjat mutta jotka toisaalta luovat käsittämättömiä tilanteita silloin kun vaikkapa venäläinen putinin läheinen miljardööri ostaa saaritontteja laivaväylien vieristä ja rakentaa niihin massiivisia betonilaitureita ja varastoja vailla käytännön (liiketoiminta tai virkistäytyminen) järjevää syytä. Meidän lakimme sanoo että tottakai saavat ostaa ja omistaa siinä missä suomalaisetkin ja kaikki muu olisi syrjintää. Totuus nyt vaan näyttää päivä päivältä enemmän siltä että naapurimme räikeästi hyväksikäyttää näitä meidän itse itsellemme asettamia lakeja omiin vihamielisiin tarkoitusperiinsä. Samaa sarjaa nämä pakolaiset valko-venäjän rajalla.

46 tykkäystä

Nyt, kun Venäjän politiikka on käynyt kaikille selväksi, myös aiemmat pohdinnat siitä, että Venäjällä on intressi ottaa Suomessa haltuunsa strategisia kohteita, on vahvistunut väistämättä realismiksi.

Putin tietää itsekin sen, että on paljastanut nyt maailmanpoliittiset aikeensa. Jatkossa ei siis ole kyse enää kulissien ylläpitämisestä Suomenkaan suuntaan, vaan mennään ihan uuteen vaiheeseen, jossa voidaan vaatia ja uhata. Venäjä on voinut Suomessakin toimia aika vapaasti ja on iso riski, että se on selvittänyt ja ottanut haltuun Suomen puolustuksen taktiset suunnitelmat. Tämä vaikeuttaa varmasti nyt Suomenkin varautumista.

22 tykkäystä

Olisikohan tässä perää…

9 tykkäystä

Kyllä ne varmaan haltuunsa ovat saaneet varusmiehille jaettavan Taistelijan Käsikirjan, lukeneet ja kopioineet puolustusvoimia koskeneet artikkelit, nettisivut, tiedotteet ja Youtubevideot. Varsinaisten luottamuksellisen ja salaisen tiedon saanti on sitten huomattavasti vaikeampaa.

4 tykkäystä

Pistin tämän politiikkanurkkaukseen, mutta kai tämä Euroopan turvallisuustilanteeseenkin liittyy.

Otteita IL:n artikkelista:

Yksi lähteistä kertoo, että huippukokouksessa olisi esillä myös Suomen ja Ruotsin tuleminen Naton kollektiivisen puolustuksen suojaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että keskusteluissa olisi perjantaina esillä maiden mahdollinen jäsenyyspolku puolustusliittoon.

Jos huippukokouksessa on esillä Suomen ja Ruotsin jäsenyyspolku, keskustelussa noussee esille tarve antaa maille turvatakuut jo jäsenyysprosessin ajaksi.

Näin Venäjä ei voisi uhata Suomea ja Ruotsia sotilaallisesti jäsenyysprosessin aikana.

On varsin todennäköistä, että kysymys mahdollisesta nopeutetusta menettelystä (fast track) otettaisiin esille, jolloin viidennen artiklan sitoumusten julistettaisiin olevan voimassa jo ennen kuin Suomesta (ja Ruotsista) on tullut täysjäsen, asiantuntijat kirjoittivat.

117 tykkäystä

Ette voi uskoa kuinka paljon toivoisin, että tämä uutinen pitäisi paikkansa. Tässä on kyse niin suurista asioista, että länsi tarvitsee jokaisen valtion yhteisrintamaan vastustamaan tätä hullua uutta aikaa.

70 tykkäystä

Sotilastrateginen painopiste salaisista tiedoista ja suunnitelmista on aikaa sitten siirtynyt reagointinopeuteen ja tilannekuvan muodostamisen nopeuteen. “Kaikki” tiedot lähtökohtaisesti on helposti saatavilla - kyse on kuka on niiden paras hyödyntäjä. Onneksi tämä on Suomessa hyvin tiedostettu.

edit: tarkennan nyt vielä sen verran että “suuri osa” tiedoista jota kuvittelemme ettei ole A2 keltaisen tiedossa, todennäköisesti ovat, ei “kaikkI”

2 tykkäystä

Alkaa olla aika epätoivoista… Lapset, naiset ja eläkeläiset sotimaan? BBC siteeraa ukrainan armeija twiittiä:

" Ukraine army: We need all recruits, no age restrictions

Ukraine’s Defence Force has just tweeted again, calling for all civilians to join regardless of their age - even if they’re minors, presumably.

The statement, attributed to the Commander of Troops, Yuri Galushkin, reads:

"Today, Ukraine needs everything. All procedures for joining are simplified.

"Bring only your passport and identification number.

“There are no age restrictions.” It tells people if they face problems signing up, they just need to refer to this official tweet."

6 tykkäystä

Menee toimittajalla vaan sekaisin pari eri Javelinia (Javelin S15 ja FGM-148 Javelin), todennäköisesti hätäisen googletuksen seurauksena. Annettakoon anteeksi.

Kun googlettaa “Javelin Missile”, saa ensimmäisenä hittinä eteensä Javelin S15 tiedot. Kyseessä on kohta jo 20 vuotta sitten käytöstä poistunut brittiläinen ilmatorjuntaohjus.

Ukrainalaisilla on käytössään USAn toimittamia Raytheon / Lockheed Martin FGM-148 Javelin panssarintorjuntaohjuksia.

6 tykkäystä

Kertokaahan nyt joku enemmän asioista tietävä - minkälaiset kantamat esimerkiksi moderneissa ohjusjärjestelmissä on?

Putin vetoaa jatkuvasti Naton pettämiin lupauksiin laajentumisesta - ja on huolissaan siitä, jos Ukraina olisi liittynyt Natoon ja Nato olisi asettanut aseitaan sinne.
Olisiko sillä oikeasti mitään muutosta esim. nykyiseen?

Putin kovasti tietysti perustelee, että onko heillä ohjuksia ja vehkeitä vaikka USA/Kanada tai USA/Mexico -rajalla - eli hän olisi ikäänkuin pakotettu toimimaan nyt Ukrainaa vastaan, kun se ei vielä ole Nato-maa.

No, voihan sitä teoreettista hyökkäystä tietenkin puolustaa hyökkäämällä itse viattomien kimppuun.

Ja tietysti mitä tämä Venäjän näkemä Naton idäntymisen uhka (jota se ei aio sallia) tarkoittaa esim. siinä tapauksessa, että Suomi päättäisi liittyä Natoon? :open_mouth:

5 tykkäystä

En tiedä sen tarkemmin, mutta ainakin Venäjä vei helmikuun alussa Kaliningradiin ohjuksia, joiden kantama riittää useimpiin NATO-pääkaupunkeihin.

5 tykkäystä

RT on jo takaisin linjoilla ikävä kyllä. Saisi Anonymous alkaa toteuttaa uhkauksiaan ja lamaannuttamaan Venäjää verkkohyökkäyksillä jos niillä on siihen oikeasti kykyä.

32 tykkäystä

Kysymyshän on tietysti luottamuksesta, mutta Stoltenberg totesi viimeksi joulukuussa (2021), ettei NATOlla ole keskimatkan ohjusjärjestelmiä Euroopassa, eikä suunnitelmia tuoda niitä sinne.

Keskimatkan järjestelmiin kuuluvat ohjukset, joiden kantama on 500 - 3500 km.

Tämä pohjaa 1987 solmittuun INF soppariin (allekirjoittajat Reagan ja Gorbatshov), joka kieltää em. ohjukset Euroopasta

Venäjäähän sopimukset eivät ole niin kiinnostaneet, ja he ottivatkin 2017 käyttöön SSC-8 risteilyohjusjärjestelmän, jolla on useamman tuhannen kilometrin säde.

Vaan mitä teki länsi? No sanoi soosoo, mitäs muutakaan…

20 tykkäystä

Mielestäni varsin huolestuttava twiitti. Siinä vaiheessa, kun siviili tarttuu aseisiin, tai tässä tapauksessa polttopulloon, hänen statuksensa siviilistä muuttuu taistelijaksi → Venäjä varmasti vastaa aggressioon.

Ymmärrän tilanteen toivottomuuden, turhautuneisuuden ja “mitä muuta voimme?”- mentaliteetin, ovathan Ukrainalaiset täysin yksin. Kuitenkin toivon, että siviiliuhreilta vältyttäisiin mahdollisimman laajalti (kuten tietenkin myös muilta uhreilta).

14 tykkäystä

Tämä on mielenkiintoinen pointti.
Vaikka tottakai siviiliuhrien määrä on minimoitava - on toisaalta myös hyvin hyvin suuri osa sotilaista tuolla ‘siviilejä’. Vaikka sodan keskellä tietysti helpommin oikeuttaa esimerkiksi venäläisen sotilaan kuolemisen kuin tässä tapauksessa Ukrainalaisen, on kuitenkin molemmissa leireissä ihmisiä, jotka olisivat missä tahansa muualla - jos vain saisivat päättää.

Erityisen mielenkiintoista tästä tekee se, että eri tietojen mukaan Venäjällä vain hieman yli 10% miehistä käy asepalveluksen - se on käytännössä vain köyhälle väestölle.
Usein näkee puhuttavan, kuinka paljon viattomia uhreja sota kaataa - laskisin itse ison osan myös tässä tapauksessa Venäjän sotilaista tähän ryhmään.

14 tykkäystä

Jos on seurannut PV:n videoita ym (esim. Taistelukenttä) tai ollut mukana toiminnassa tavalla tai toisella, niin kyllä tämä on ollut primääriuhkakuva jo vuosikaudet PV:n vinkkelistä. Ehkä yllättävämpää jollain tavalla tässä on tuo laaja rintamasota, jota jo kuviteltiin nykykonflikteissa harvinaisemmaksi.

Ja vaikka Suomessa onkin pitkä hyssyttelyn ja hyväksynnän historia venäläiselle omistukselle jne, niin uskooko joku oikeasti, että esim. Airiston helmen paseilla, hekoilla ja ilmatilan sululla tuetun verotarkastuksen idean keksi joku verosihteeri Turun verovirastossa?

Se on totta, että tämän jälkeen Putinin on vaikea, ellei mahdoton, enää pelata sopimuksilla, lupauksilla tai takuilla. Pelikirjaan jää enää voima ja vaihtokauppa.

Kuten yllä jo kommentointiin, ei nykysodankäynnissä hirveästi mitään fyysisiä salaisuuksia (suojausten sijainti, taso, koko jne) pystytä pitämään oikein mitenkään. Armeijoiden perustaktiikat ja koulutusmateriaalit ovat kaikkien tiedossa. Taistelutilannetaktiikka ja operaatiot ovat sitten se, missä peli ratkaistaan. Eli kärjistäen, vastustaja kyllä varmasti tietää, mikä normaalioloissa on tietyn strategisen kohteen merkitys ja suojaus. Poikkeusoloissa se tilanne pyritään nopeasti muuttamaan joko merkitystä tai suojausta muokkaamalla, jotta aloitekyky saadaan pidettyä itsellä. Suomen suunniteltu hajautetun taistelun ja itsenäisten taisteluyksiköiden malli antaa tähän kohtuullisen lähtökohdan.

Tämä on osittain myös tietynlaista propagandaa, jolla korostetaan sitä että me emme kansana antaudu.

16 tykkäystä

Kyllähän nämä syyt on kerrottu aika monta kertaa jo:

  • Putin haluaa luoda maailmaan asetelman, jossa autoritääristen valtioiden osuus kasvaa suhteessa (länsimaisiin) demokratiavaltioihin. Putin ei halua paljon pieniä valtioita, vaan 2-4 suurta mahtia jotka kamppailevat maailman herruudesta. Putin on jo vuosia vaikuttanut ympäri maailmaa autoritääristen valtioiden vallan nousuun ja demokratian hajoamiseen.
  • Ukraina on jo vuosia lipunut kohti länsimaista kulttuuria. Putin näkee viholliseksi kaikki demokratiset valtiot. Putin ei halua länsimaisia demokraattisia valtioita rajanaapureiksi, koska kokee ne aidosti sotilaallisena uhkana Venäjälle (erilainen maailmankuva).
  • Ukraina strategisesti tärkeä maa-alue Euroopassa heille tuotannoltaan, sijainniltaan ja historialtaan.
  • Putin koki, että viivyttelemällä asian suhteen enemmän, Ukraina menetetään entistä enemmän “länsimaille”. Nyt oli hänen mielestään aika toimia ennen kuin on liian myöhäistä.

Sitten on enemmän näitä spekulatiivisa asioita mitkä ovat voineet vaikuttaa hyökkäyksen ajankohtaan:

  • Putin ollut vallassa kauan
  • Koronan takia ollut aika isosti eristyksissä jo yli 2 vuotta
    → onko realiteettitaju tosielämään katoamassa / kadonnut ja hän on jo oman propagandansa vanki?
34 tykkäystä
2 tykkäystä