Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Jos nykyinen hallinto kaatuu lähiaikoina, niin tuo lahjoitus tuskin on ongelma

15 tykkäystä

Zelensky puhuu 50 miljoonasta, Niinistö 15 miljoonasta… On se englannin kieli vaikeeta :slight_smile: .

22 tykkäystä

" I informed him of the almost 15 million EUR aid Finland provides to Ukraine." - Niinistö
" Grateful to :finland: for allocating $50 million aid." - Zelenskyi

Missasinko jotain, vai menikö fifty ja fifteen jommallakummalla sekaisin?

Anyway, hienoa, että autetaan sillä, millä voidaan. :heart:

e. @Janne pohti ensin :slight_smile:

15 tykkäystä

https://twitter.com/2ndtrader/status/1497134158702858240?s=21

5 tykkäystä

Noh…suuria ja suuria. Hieman yli 24 tuntia on mennyt ja ne ovat 10 km Kiovasta, ilman edes “shock and awe” vaihetta. Venäjä on käyttänyt tähän asti korkeintaan 30-60t sotilasta ja pari sataa tšetšeeniä (ne ovat Itä-Ukrainassa), iso osa kapasiteetista on siis käyttämättä. Todennäköisesti niin sanottu probing - vaihe…

2 tykkäystä

Linkkasin kahvihuoneeseen uutisen, jossa kerrotaan, että Leijonien mestaruusviirit ja jäädytetyt pelipaidat siirretään pysyvästi Nokia-areenalle Tampereelle, josta tulee Leijonien kotiareena. Syynä on lännen pakotelistoille lisäämät kolme Putinin lähipiirin oligarkkia, jotka omistavat Hartwall areenana tunnetun, ja Leijonien nykyisen kotiareenan, Helsingin areenan.

Venäjän vaikutusvalta Suomessa on lisääntynyt koko 2000-luvun. Uutiset ovat kertoneet sotilastukikohtien vierestä hankituista taloista ja tonteista sekä bunkkerimaiseen tyyliin rakennetuista ylimitoitetuista huviloista helikopterikenttineen. Yhtenä nyanssina vaikkapa jonkun vastikään foorumille linkittämä tieto Venäläisten yhtäkkisestä yli-innosta ampumarataharjoitteluun Suomessa.

Venäläiset oligarkit ovat Suomessa monessa mukana ja raha puhuu. Tämä on tiedostettu, mutta sitä ei olla pidetty merkittävänä uhkana. Mielestäni osana Euroopan turvallisuustilanteen muutosta venäläisten lonkeroita maassamme olisi syytä selvittää ja mm. strategisten kohteiden suojelua tiukentaa entisestään.

Kirjoitin tänään omalle kansanedustajalleni kirjeen (sähköpostin) koskien tätä asiaa. Ja kyllä, kansanedustajat avustajineen myös vastaavat tällaisiin asiallisiin huolenaiheisiin. Pari edustajaa on lähettänyt vielä joulukortinkin perään vuosien varrella. :slight_smile:

Näen vähän vaivaa, sillä itseäni Venäjä huolettaa nyt monta kertaa enemmän, kuin koskaan aiemmin. Ja olin elossa ja tiedostava nuori mies kylmän sodan kuumimpina hetkinäkin. En oikeastaan tiedä, miksi kerron yhteydenotostani tänne. Ehkä se on jonkinlainen suositus kaikille kansalaisaktiivisuuteen, jos kyllästyy pelkkään Inderes-foorumilla valittamiseen ja kokee vaikutusmahdollisuutensa olevan mitätön.

103 tykkäystä

Itse asiassa tuolla ajaa panssareita:

Pysäytetäänkö ne ja onko torjuntaa niin eiköhän se pian ratkea. Sinänsä tuo läpiajo ei haittaa, jos eivät tulita siviilejä.

Nyt ollaan jo lähellä:

6 tykkäystä

Joo samaa mieltä tästä.

Minusta tuntuu, että Putin on tässä aika “all in” heti alkuun ja pelottelee kostolla ja ydinaseen käytöllä, mikäli häntä yritetään estää. Tuo on mielestäni aika heikko asema, jos heti alkuu jo pitää korostaa kostoa ja pelotella. Teoriassahan Putin voisi toistaa tämän saman sitten Suomen sekä Ruotsin kanssa. Missä vaiheessa tulisi se tilanne, että näiden uhkauksien todellisuutta tultaisiin testaamaan? Ydinaseen käyttäminen tuskin veisi Putinin tavoitteisiin. Nyt testataan lännen hermoja ja pelokkuutta. Mikäli Ukraina vain kestäisi nämä ensimmäiset viikot ja protestit Venjällä kasvaisivat niin silloin voidaan päästä hyvään tilanteeseen.

6 tykkäystä

Eikä ilmatorjuntaohjuksilla ammuta panssaroituja ajoneuvoja…

1 tykkäys

Tuossahan on se ongelma, ettei Venäjän antamilla turvallisuustakuilla ole mitään todellista sisältöä. Venäjähän antoi Ukrainalle turvallisuustakuut jo ydinaseista luopumisen yhteydessä.

22 tykkäystä

Onhan tässä meillä länsimaalaisilla silmien avaamisen paikka, nyt viimeistään. Sama koskee Kiinaa.

Olemme jotenkin itse ajaneet itsemme umpikujaan näillä ns. syrjimisen estolaeilla, joilla sinänsä on hyvät tarkoituspohjat mutta jotka toisaalta luovat käsittämättömiä tilanteita silloin kun vaikkapa venäläinen putinin läheinen miljardööri ostaa saaritontteja laivaväylien vieristä ja rakentaa niihin massiivisia betonilaitureita ja varastoja vailla käytännön (liiketoiminta tai virkistäytyminen) järjevää syytä. Meidän lakimme sanoo että tottakai saavat ostaa ja omistaa siinä missä suomalaisetkin ja kaikki muu olisi syrjintää. Totuus nyt vaan näyttää päivä päivältä enemmän siltä että naapurimme räikeästi hyväksikäyttää näitä meidän itse itsellemme asettamia lakeja omiin vihamielisiin tarkoitusperiinsä. Samaa sarjaa nämä pakolaiset valko-venäjän rajalla.

46 tykkäystä

Nyt, kun Venäjän politiikka on käynyt kaikille selväksi, myös aiemmat pohdinnat siitä, että Venäjällä on intressi ottaa Suomessa haltuunsa strategisia kohteita, on vahvistunut väistämättä realismiksi.

Putin tietää itsekin sen, että on paljastanut nyt maailmanpoliittiset aikeensa. Jatkossa ei siis ole kyse enää kulissien ylläpitämisestä Suomenkaan suuntaan, vaan mennään ihan uuteen vaiheeseen, jossa voidaan vaatia ja uhata. Venäjä on voinut Suomessakin toimia aika vapaasti ja on iso riski, että se on selvittänyt ja ottanut haltuun Suomen puolustuksen taktiset suunnitelmat. Tämä vaikeuttaa varmasti nyt Suomenkin varautumista.

22 tykkäystä

Olisikohan tässä perää…

9 tykkäystä

Kyllä ne varmaan haltuunsa ovat saaneet varusmiehille jaettavan Taistelijan Käsikirjan, lukeneet ja kopioineet puolustusvoimia koskeneet artikkelit, nettisivut, tiedotteet ja Youtubevideot. Varsinaisten luottamuksellisen ja salaisen tiedon saanti on sitten huomattavasti vaikeampaa.

4 tykkäystä

Pistin tämän politiikkanurkkaukseen, mutta kai tämä Euroopan turvallisuustilanteeseenkin liittyy.

Otteita IL:n artikkelista:

Yksi lähteistä kertoo, että huippukokouksessa olisi esillä myös Suomen ja Ruotsin tuleminen Naton kollektiivisen puolustuksen suojaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että keskusteluissa olisi perjantaina esillä maiden mahdollinen jäsenyyspolku puolustusliittoon.

Jos huippukokouksessa on esillä Suomen ja Ruotsin jäsenyyspolku, keskustelussa noussee esille tarve antaa maille turvatakuut jo jäsenyysprosessin ajaksi.

Näin Venäjä ei voisi uhata Suomea ja Ruotsia sotilaallisesti jäsenyysprosessin aikana.

On varsin todennäköistä, että kysymys mahdollisesta nopeutetusta menettelystä (fast track) otettaisiin esille, jolloin viidennen artiklan sitoumusten julistettaisiin olevan voimassa jo ennen kuin Suomesta (ja Ruotsista) on tullut täysjäsen, asiantuntijat kirjoittivat.

117 tykkäystä

Ette voi uskoa kuinka paljon toivoisin, että tämä uutinen pitäisi paikkansa. Tässä on kyse niin suurista asioista, että länsi tarvitsee jokaisen valtion yhteisrintamaan vastustamaan tätä hullua uutta aikaa.

70 tykkäystä

Sotilastrateginen painopiste salaisista tiedoista ja suunnitelmista on aikaa sitten siirtynyt reagointinopeuteen ja tilannekuvan muodostamisen nopeuteen. “Kaikki” tiedot lähtökohtaisesti on helposti saatavilla - kyse on kuka on niiden paras hyödyntäjä. Onneksi tämä on Suomessa hyvin tiedostettu.

edit: tarkennan nyt vielä sen verran että “suuri osa” tiedoista jota kuvittelemme ettei ole A2 keltaisen tiedossa, todennäköisesti ovat, ei “kaikkI”

2 tykkäystä

Alkaa olla aika epätoivoista… Lapset, naiset ja eläkeläiset sotimaan? BBC siteeraa ukrainan armeija twiittiä:

" Ukraine army: We need all recruits, no age restrictions

Ukraine’s Defence Force has just tweeted again, calling for all civilians to join regardless of their age - even if they’re minors, presumably.

The statement, attributed to the Commander of Troops, Yuri Galushkin, reads:

"Today, Ukraine needs everything. All procedures for joining are simplified.

"Bring only your passport and identification number.

“There are no age restrictions.” It tells people if they face problems signing up, they just need to refer to this official tweet."

6 tykkäystä

Menee toimittajalla vaan sekaisin pari eri Javelinia (Javelin S15 ja FGM-148 Javelin), todennäköisesti hätäisen googletuksen seurauksena. Annettakoon anteeksi.

Kun googlettaa “Javelin Missile”, saa ensimmäisenä hittinä eteensä Javelin S15 tiedot. Kyseessä on kohta jo 20 vuotta sitten käytöstä poistunut brittiläinen ilmatorjuntaohjus.

Ukrainalaisilla on käytössään USAn toimittamia Raytheon / Lockheed Martin FGM-148 Javelin panssarintorjuntaohjuksia.

6 tykkäystä