Osakesijoittaminen

Verotus osakekaupoissa

Olen aloittelija osakesijoittajana. Olenkohan ymmärtänyt tämän asian oikein. Jos minulla on esim. Vuoden lopussa luovutusvoittoja 1000€, luovutustappioita 0€ ja myyn 1000€ tappiolla olevat osakkeet pois ja ostan ne heti takaisin. Onko luovutusvoitot nyt nollilla ja vero niistä 0?

2 tykkäystä

Periaatteessa kyllä, mutta asia on kiistanalainen ja voidaan tulkita veronkierroksi jos ostat osakkeet liian aikaisin takaisin vain välttääksesi verojen maksun. Asiaa kannattaa tutkia. Pörssisäätiön artikkeli vuodelta 2010:

http://www.porssisaatio.fi/blog/2010/04/29/verottaja-hyvaksyy-edestakaiset-osakekaupat/

Verottajan ohje:

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48973/luovutustappioiden_vahentamine/

1 tykkäys

Viimeisin tulkinta oli edullisempi. Hyvät linkit👍

2 tykkäystä

Siistiä että foorumille saadaan myös aloittelevia :grin: tervetuloa! Toivottavasti laskukausikaan ei karkota!

4 tykkäystä

Voiko kaikki siis ollakkin toisin kuin ennen

Niin. Kalliilla hankittujen osakkeiden myynnillä notkon pohjalta ja sitten vähän myöhemmin takaisinostolla saa kyllä kuluvalle vuodelle myyntitappiota, mutta samalla salkku ihan saman verran pulskistuu ja verot maksetaan sitten myöhemmin vastaavista myyntivoitoista. Eli parhaillaankin Jyrkin esittämä veivaus on veronmaksun myöhäistämistä. Masse ei suosittele. Karhu ottaa lopulta aina omansa:)

2 tykkäystä

Vaikka Masse ei tuossa veroveivausta suosittele, niin kysyn vero-optimoinnin näkökulmasta. :wink:
Henkilö Alwar (nimi muutettu) suoritti muutamia myyntejä ennen viimeaikojen lasketteluja. Näistä Alwarille on tulossa nyt myyntivoittojen johdosta veroseuraamuksia. Alwar ei malttanut odotella alaennusmyyntejä ja sortui ostelemaan muutamia lappuja, jotka nyt ovat hitusen lasketelleet.
Mitähän Alwarin kannattaisi tehdä nyt?

  • Unohtaa “otimoinnit”, maksaa kiltisti verot voitoista ja ostella laskuista lisää ajatuksella, että kyllä ne hankitut sieltä joskus palautuvat vihreäksi
  • Jos laskettelu jatkuu, niin myydä (ja ostaa samat määrät takaisin) loppu vuoden aikana laskeneita lappuja pois maksimissaan sen verran, että lopputulemmana myyntivoittojen ja -tappioiden välillä on ±0.
  • Aloittaa niin maan perusteellinen “optimointi” ja myydä pitkin loppu vuotta laskevia lappuja pois hankkien kuitenkin samat määrät takaisin. Tässä saattaisi jopa päästä siihen tilanteeseen, että vuoden vaihteessa on vino pino halvalla ostettuja osakkeita ja siirrettäviä pääomatappioita tuleville vuosille.

0 äänestäjää

1 tykkäys

Minulla on pääoman tappioita 450eur, joissa viimeinen vähennysvuosi on 2019. Olen tänä vuonna myynyt voitolla rahastoja 259eur edestä. Kumpi alla olevista vaihtoehdoista on oikein?

A) 450eur-259eur= 191eur eli voin vielä 191eur summalla myydä voitolla tänä vuonna ilman veroseuraamuksia

B) 450eur-259eur x 0,3%= 372,30 EUR eli voin vielä myydä 372,30eur verokertymän edestä voitolla tänä vuonna ilman veroseuraamuksia

Olen reilun vuoden harrastanut sijoittamista ja kokeneempien apu olisi tarpeen. Kiitokset jo näin etukäteen!

A on oikein

1 tykkäys

25.11 kello 11 alkaen saadaan inderesTV:seen verojuristi vastaamaan ajankohtaisiin kysymyksiin liittyen sijoittajan verotukseen. Tänne voi laittaa jo kysymyksiä ennakkoon, mutta otetaan myös liven aikana kysymyksiä vastaan. Tilaisuuden hostaa meillä @IdaIlkko : https://www.inderes.fi/fi/videot/sijoittajan-verotus-2020-mika-muuttuu-verojuristi-vastaa-25112019-1100-alkaen

3 tykkäystä

Onhan se masse kuitenkin niin, että jos siirtää veron maksua, saa parhaille osakkeille korkoa korolle.

Vinkki. 2 tai useampi arvo-osuustiliä. Tällöin niitä hyviä osakkeita voi olla toisessa salkussa jos haluaa treidaa niitä, jos sellaiseen on aikaa tai näkemystä.

Nopea kyssäri sedältä. Vastaus varmaan löytyisi verottajan sivuilta, mutta ei jaksa. Foorumi on sitä paitsi nopeampi :slight_smile:

Eli: Kun verovuonna kertyneet luovutustappiot vähennetään ensin luovutusvoitoista (?) ja sitten, jos tappioita edelleen, kertyneistä brutto-osinkotuloista (?), niin tuleeko osingoista maksetut ennakkoverot artistille takaisin verotuksen valmistuttua (jos esim. lopputilanne on ± nolla, kun tappiot on yhtä kuin voitot plus brutto-osingot yhteensä)?
Sama tietty, jos saldo jää miinukselle. Jos verottaja siis (toivottavasti) palauttaa näin turhaan maksetut osinkoennakot artistille takaisin, niin saako sille korkoa??

Nopeat besservisserit asialle :slight_smile:

Masse-setä, FA, verokikat sedän ainoa heikkous …

1 tykkäys

Foorumi, perskules. Missä vastaus ???

Masse-setä, FA, veronpalautukset ilman korkoa kansan huijaamista?

1 tykkäys

Masse, yritin vilkaista Veron sivuilta apua tähän kysymykseesi, ei löytynyt. Löysin tällaisen artikkelin https://www.talouselama.fi/uutiset/sijoittaja-huomasithan-taman-luovutustappiot-voi-vahentaa-osingoista/b2b224ab-cf93-3f0f-9e4b-ec657acc8acb, jonka perusteella uskaltaisin väittää, että jos olet maksanut osingoista ennakkoveroa ennen tappioiden syntymistä, niin ylimääräisten verojen pitäisi tulla takaisin normaalisti veronpalautuksen hengessä :slight_smile: Tuossa artikkelissa on myös ihan konkreettinen esimerkki, käsittääkseni tässä tapauksessa 2017 julkaistu artikkeli ei sisällä vanhentunutta tietoa.

1 tykkäys

Hyvä artikkeli, muttei vastannut suoraan sedän kyssäriin. Siis rautalangasta: Johhannes-niminen nuori sijoittajanalku (nimi muutettu :slight_smile: ) tekee verovuonna luovutustappioita yht. 5000 erkkiä, luovutusvoittoja 3000 erkkiä ja saa brutto-osinkotuloja yht. 1000 erkkiä. Jos Masse-sedän laskelma ja sen laskutapa yllä pitää paikkansa, niin Johannes tekee verovuonna tappiota 1000 erkkiä eli häneltä on osingoista pidätetty ennakkona turhaan 25.5%. Eli saako Johhannes nyt tämän 255 erkkiään verottajalta takaisin - jopa pienen koron kera?

Masse-setä, FA, nyt bessereitlä vastinetta ja sassiin :smiling_face_with_three_hearts:

1 tykkäys

Aa, kysyit ennakonpidätyksestä, my bad. Wikipediasta löytyi tieto, että ennakonpidätyksen virhe (ylipäätään) palautetaan joko veronpalautuksena tai jäännösverolla. Koska osingot lukeutuvat sellaiseen tuloluokkaan, josta tehdään ennakonpidätys, niin voisi olettaa, että homma toimii osinkojen kanssa samalla tavalla kuin esim. palkan kanssa. Joku verotuksesta paremmin tietävä voi kommentoida pitääkö tämä paikkansa, mutta niin kauan kuin tästä eriävää tietoa ei ole, niin väittäisin, että Johhannes saa 255 erkkiä verottajalta takaisin, 0,5% koron kera :slight_smile:

4 tykkäystä

Kiitos, luotettava kappalainen! Pidetään tätä jumalall… (eikun Johanneksen) totuutena ellei kukaan sitä tällä foorumilla kumoa!!

Massen ja Johanneksen uskoa vahvistavat kannanotot myös suotavia :slight_smile:

Masse-setä, FA, foorumi on paras

4 tykkäystä

Olettaen, että Johhanneksella ei ole muita tuloja verovuonna, eikä esimerkiksi erääntyviä veroja tai verovelkaa, veronpalautus on 255 euroa. Ansiotulot ennakonpidätyksineen voivat muuttaa tilannetta. Veronpalautus palautuskorkoineen maksetaan aikaisintaan seuraavan vuoden heinäkuussa.

Koska julkisesti noteeratun yhtiön osingosta on veronalaista 85 prosenttia, 1000 euron osingosta on pääomatuloa 850 euroa. Johhanneksen tappio verotuksessa on siten 1150 euroa (3000e + 850e - 5000e) 1000 euron sijaan. Mahdolliset pääomatuloista tehtävät vähennykset lisäävät tappion määrää.

Tässä vielä kaavio vähennysjärjestyksestä: https://www.vero.fi/contentassets/e4637ee334124af6ab57fdfc7fe8fd68/taulukko-ansio--ja-paaomatulojen-verotuksen-toimittamisesta.pdf

4 tykkäystä

Kiitos tarkennuksesta tappion osalta! Mutta Johhannes saa siis verottajalta takaisin 255 erkkiä ja vielä 0.5% koron kera! :slight_smile: Tää on muuten enemmän kuin tavallinen käyttötilin pankkikorko, joten kannattaa kerätä osinkoja ja olla tyytyväinen, kun verottaja lainaa rahasi 0.5% korolla vähän yli vuodeksi :joy: :muscle: :joy:

Oli muuten 111:llä aika raaka vähennysjärjestyskaavio! Siinä kaikki ihan selvää, paitsi, jos Johhanneksella on noita porotalouteen kuuluvia pääomavähennyksiä :rofl: Siinä kohtaa setä ainakin nostaa tassut pystyyn luovutksen merkiksi :slight_smile:

Masse-setä, FA, kiitos foorumi, kiitos :heart_eyes:

2 tykkäystä

Miten suosittelisitte optimoimaan verotusta kun kurssit tippuu? Vuoden lopussa vasta vai tasaisesti vuoden aikana?

Oletetaan että on 3k voittoja realisoitu alkuvuodesta ja nyt ETF:ffät ja suorat ostot alkaa tippumaan punaisen puolelle. Alkaako tasaisesti vaikka 5-10% tappion välein myymään ja ostamaan heti takaisin vai odottaako rauhassa vuoden loppuun ja kikkailee sitten vasta jos osakkeita on vielä tappiolla?