Verotus osakekaupoissa

Mitä tahansa sanaa voi käyttää, mutta voittojen kylkeen tuo kannattaa. Silloin käyttäisin sanoja “verojen optimointi”.

2 tykkäystä

Toki näinkin, jos ei halua nähdä omia punaisia rivejä. Jokainen tyylillään.

Ostat takaisin seuraavana päivänä. Kyllähän se kannattaa jos tosiaan voittoja kyseisenä vuonna kotiuttanut.

10 tykkäystä

Jos en olisi tehnyt vero-optimointeja joutuisin maksamaan kuukauden bruttopalkan verran veroja. Mistään pitkän salkun positiosta en luopunut kokonaan. Mitään tekemistä ei tällä punaisten rivien kanssa.

6 tykkäystä

Jos ei olisi tullut tappioita realisoitua, niin täällä olisi tullut veroja 300k€. Jepjep, turhat myynnit syynä, jälkiviisaana tietenkin.

16 tykkäystä

Jatketaan stooria:

ESMA ei ole vastannut mitään verottajalle, eli verottaja ei luonnollisesti ole ottanut mitään kantaa kysymykseeni.

Itse sain verottajalta pari “ohjetta”:

  1. Kysy asiaa itse ESMA:sta. Sinänsä jännä, luulisi ettei yksittäinen hallintoalamainen neuvottele kansallisesta lainsäädännöstä, kuten verotuksesta, valtion ulkopuolisen toimijan kanssa :smile:

  2. Tilaa verottajalta maksullinen ennakkoratkaisu. Esitä hakemuksessa selvitys siitä miksi ko. markkinapaikat rinnastuvat ETA-alueen säänneltyihin markkinoihin.

En ole tehnyt kumpaakaan.

Sain myös seuraavan tiedon:

Keskusverolautakunnan ratkaisussa käsitellyt markkinapaikat olivat CME, CBOT, NYMEX ja COMEX. Nämä ovat Commodity Futures Trading Commission -viraston sääntelyn ja valvonnan alaisia. Niiden toimintaa sääntelee Commodity Exchange Act. Lisäksi niiden on katsottu vastaavan EU:n komission täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2017/2238 ETA-alueen säänneltyjä markkinoita.

Tilanne siis vaikuttaa todellakin olevan se, ettei EU syystä tai toisesta pidä ainoatakaan itsensä ulkopuolista osakeoptioiden markkinaa riittävän säänneltynä, jotta kotimainen verokarhu voisi voittojen verottamisen lisäksi pitää tappioita vähennyskelpoisina.

Jatkoin asian avaamista verottajan suuntaan seuraavasti:

Alkuperäinen ratkaisu perustuu ilmeisesti kysymykseen commodity optioiden ja futuurien kaupankäynnistä. Näitä valvoo CFTC (Trading Organizations)

Osakeoptioiden kauppapaikkoja tuolta listalta ei luonnollisesti löydy, koska CFTC ei niiden kauppaa valvo. Ja ESMA:n lista on jotakuinkin suora kopio CFTC:n valvomien kauppapaikkojen listasta, joten yllättäen siltä ei löydy ainuttakaan osakeoptioiden kauppapaikkaa… kuuluisaa sanontaa mukaillen, tässä vertaillaan nyt omenoita appelsiineihin.

Osake(/indeksi)optioiden kauppaa valvovat Securities and Exchange Commission (SEC) ja the Financial Industry Regulatory Authority (FINRA).

SECin osakeoptioiden kaupankäyntisäännöt: https://www.sec.gov/rules/sro/pcx/34-49451_a6.pdf

FINRAn osakeoptioiden säätelyopas: Options Exchange Filings | FINRA.org

Mikäli näiden tahojen valvontaa ei katsota riittäväksi, jotta niiden valvoma Yhdysvaltalainen kauppapaikka voitaisiin katsoa rinnasteiseksi säänneltyyn markkinaan, on kyseessä kyllä taas yhdenlainen keppihevonen ja ajanpeluu.

Kiitoksia sinulle jo tässä vaiheessa, toivottavasti saamme jotain järkeä, ja ennen kaikkea selkeyttä, tähän kansainvälisen kaupankäynnin verotukseen.

Loppuun pusit ja halit.

Ikävältä vaikuttaa.

EU ei syystä tai toisesta ole tehnyt listaa osakeoptioiden kauppapaikoista jotka se hyväksyisi riittävän säännellyiksi, ja kotimainen verottaja vetoaa SYVENTÄVÄSSÄ ohjeessaan optioiden verotukseen liittyen listaan kauppapaikoista joilla ei ole mitään tekemistä osakeoptioiden kauppapaikkojen kanssa.

En oikein tiedä pitäisikö tässä itkeä, nauraa vai tehdä jotain aivan muuta. Ehdotuksia?

7 tykkäystä

Onko näissä takaisinhakuprosesseissa järkeä jos osinkoja on tullut muutama hassu satanen? Eli lähinnä siis tiedustelen onko jotain kustannuksia hakea ja toisaalta onko sitten kuinka hankala prosessi? Jos siis joku täällä on tehnyt takaisinhakuja Tanskaan tai Saksaan.

1 tykkäys

Mistä verottaja näkee sen missä pörssissä se optio on ollut kaupankäynnissä?

1 tykkäys

Ei verottajan tarvitse nähdä vaan sinulla on velvollisuus kertoa kaikki tarvittavat tiedot verottajalle.

2 tykkäystä

Itse anoin Tanskan verottajalta takaisin liikaa perittyjä veroja, muistaakseni vuonna 2017. Sieltä on tullut vähintään kahdesti kirje jossa pahoitellaan prosessin hidasta kehitystä. Mitään rahaa ei ole tullut vielä.

6 tykkäystä

Kiitos @Markakorva kun käyt tätä vääntöä verottajan kanssa! Vastaus on kyllä hämmentävä, toivottavasti jotakin selkeyttä saadaan mutta alkaa vähän tuntua synkältä.

Huvitti tuo verottajan heitto että neuvottele itse ESMA:n kanssa. Nytkö yksittäisen kansalaisen pitää sopia omat veroasiansa suoraan EU:n kanssa eikä kotimaan verottajan kanssa :laughing:

8 tykkäystä

Pohdituttanut seuraava, joten viisaat vastatkaa. Teen ostoja paljon (1% välityskulut pienissä kaupoissa) kun ostan osakkeita. No 10-15 vuodessa ostoja syntyy tuhansia ja toki varmasti myyntejäkin. Kuvitellaan, että haluan myydä kaikki osakkeet 15vuoden päästä. Kuka ja miten noin sirpaleisia ostojen hintoja pystyisi verottajalle esittämään, kun on vielä vaihtanut tässä kesken kerran välittäjää. No hankintameno olettama, mutta eikö siinä pidä olla omistanut 10 vuotta osaketta. Miten meneteltäisiin, jos ostoja on tehty koko ajanjakson viikottain?:sweat_smile:

Voit käyttää 20% hankintameno-olettamaa aina ja 40% jos omistus yli 10v.

Sinulla pitää olla jokaiselle osake-erälle joka salkusta löytyy, tieto sen ostohinnasta ja ajankohdasta.

Se on sinun vastuulla pitää sitä yllä.

Jos ei ole, niin otat aika huolella dunkkuun tuolla 20% hankintameno-olettamalla myydessä.

5 tykkäystä

No eiköhän ne hinnat ole ihan oikein esim Nordnetissä? Jos sitä käyttää.

Vai onko sieltä tullut joillekkin vääriä laskelmia?

Tämä tieto on, mutta tämä olisi simppeliä, jos teet isoja kertaostoja, mutta kun pitäisi laskea tuhansia 1kpl osakeostoja 15v ajalta, niin verottajatätikö tämän hoitaa? Ja jos ei, niin riittääkö minun arvio…

Olen tehnyt Nordnetissä pari vuotta ostoja ja sen jälkeen vaihdoin Nordeaan. Ostojen keskiarvot pyyhkiytyvät silloin pois…

Saanet sieltä välittäjältä listauksen kaikista tapahtumista kuluineen. Laita ne pinoon taulukkolaskentaan vaikka vuosittain verotuksen yhteydessä ja pidä tiedosto tallessa. Tulosta paperille, jos et luota digitaalisen median säilyvyyteen. Taulukkolaskentaohjelma hoitaa melkein kaiken puolestasi, kunhan ensin teet siitä sopivan.

Jos tällaiset toimenpiteet kuulostavat liian hankalilta, käytä ammattilaisen apua tai harkitse josko harvemmin ja vähemmän ostoja ja myyntejä olisi oikea ratkaisu.

Sinä hoidat ja verottaja tarkistaa.

2 tykkäystä

:+1: kiitos! Ja tähän harvoin kenenkään sijoitukset kaatuneet​:rofl:

En tiedä miten Nordeassa, mutta ainakin Nordnettiin voi päivittää tiedot hankintaeristä.

Toimenpidemaksu on per osakelaji.

Tällöin Nordnet osaa toimittaa ne verottajalle oikein.

Ehkä Nordealla on vastaava systeemi olemassa.

Tarvii selvitellä. Tosin tarkoitus kasvattaa osinkosalkkua vielä 15-20v, niin tiedä vaikka verotuskin sinä aikana muuttuu…