Viiniin sijoittaminen

Onko foorumilla viiniin sijoittaneita? Ja nimenomaan puhtaasti sijoitusmielessä. Eli ei siis keräilyä, ikäännyttämistä ja myöhempää nauttimista varten. Törmäsin Nordnetissä artikkeliin vinkeistä viinisijoittamiseen, mutta artikkelissa ei kerrottu, että mistä näitä fyysisiä viinejä tai tekstissa mainittuja viinifutuureja voi hankkia. Tiedän itse vain pari viinifirmaa pörssissä (esim. viime vuonna listautunut Viva Wine Group AB), mutta jos täällä on enemmän aiheeseen perehtyneitä sijoittajia, niin olisi mukava jos jakaisitte kaiken tietonne :blush: Arvoviinihän varmaan sietää hyvin inflaatiota ja taantumaa ja mitä näitä nyt on, joten tässä voisi olla oiva vaihtoehtoinen sijoituskohde?

“Kohtuullinen tuotto-odotus vuosikertaviinille on 10-15 prosenttia vuodessa, 50-100 prosenttia koko elinkaaren ajalta. Huippuviinien arvo voi moninkertaistua.” Kuulostaa minusta todellakin ihan kohtuulliselta.

13 tykkäystä

Mielenkiintoinen avaus! Olen ollut “alalla” toistakymmentä vuotta ja viinit ja niiden logistiikka tulleet tutuiksi, mutta en ole koskaan ostanut viinejä itselle sijoitusmielessä. Ensimmäisenä mieleen, että millaiset jälleenmyyntimahdollisuudet ovat ja kuinka todentaa oikeanlaiset säilytysolosuhteet. Tässä tuntuu että helposti tulee useita välikäsiä matkalle mikäli pullot ostaa suoraan tilalta ja kuljettaa johonkin säilytykseen. Odotan innolla mikäli foorumilta löytyy joku jolla kokemusta viineillä veivaamisesta. :smiley:

6 tykkäystä

Jos artikkelissa mainittu pitää paikkansa, eli “todellinen viinisijoittaja ei nauti omistuksiaan, hän ei välttämättä edes koskaan näe omistamiaan pulloja. Viiniin kannattaa sijoittaa kahdella tapaa: joko ostamalla viinifutuureja (en primeu) tai hankkimalla viiniä ulkomaisista huutokaupoista. Kun viini on ostettu, se annetaan ammattitaitoisen viininvälittäjän varastoitavaksi ja huolehdittavaksi. Sijoitusta pidetään 5-10 vuotta, jopa pitempään.”

Kuulostaa helpolta, mutta kuulostaa myös siltä, että ei selviä ihan samoilla kuluilla kuin osakekaupassa. Mutta myös tuo tuotto-odotus on osakemarkkinoita korkeampi. Täytyisi siis tietää todelliset kulut jotta voisi edes alkaa harkitsemaan.

Itselleni tämä viinifutuuri kuulostaa myös mielenkiintoiselta: En primeur - Wikipedia

Edit: Googlettamalla “buy en primeur” löytyy ihan älyttömästi tietoa aiheesta.

5 tykkäystä

Hyvä avaus! Jonkin asteisena viiniharrastajana olen useasti pohtinut viiniin sijoittamista. Jos/kun minulla on aikaa perehtyä viineihin vielä syvemmin niin tämä voisi olla ihan potentiaalinen kohde. Viinit vaativat nähdäkseni hyvin syvää perehtyneisyyttä tai muuten olet liikkeellä käytännössä lottotaktiikalla.

Plussia viineihin sijoittamisessa olisivat nähdäkseni ainakin nämä:

  • Täysin ulkomuistista (ei siis varmaa faktaa huom!) muistelisin, että viinit olivat jollain vuosikymmenellä jopa kaikkein parhaiten tuottanut omaisuusluokka.
  • Kuten @Toomas_Rahula mainitsi, oikeaan kohteeseen osuessa vuosituotto voi olla erinomainen.
  • Alhainen korrelaatio osakemarkkinaan: käsittääkseni viinin korrelaatio osakemarkkinaan on suhteellisen maltillinen (toki joitakin poikkeuksia on jos isoimpien ostajamaiden talous ottaa todella kovaa osumaa).
  • Myynti ei ole nopeaa ja helppoa, joten holdaaminen on myös psykologisesti helpompaa vs. osakkeet.
  • Viinin kulutus kasvaa käsittääkseni globaalisti samalla kun elintaso nousee, mutta arvostetuimpien viinien tuontantomäärät kasvavat hitaasti tai ei ollenkaan. Tämä voi tarjota hyvää tuottoa.
  • En tiedä onko näitä tarjolla suomalaisille, mutta myös viinirahastoja on nykyään olemassa, joten jos luottoa löytyy rahaston hoitajaan niin sijoittaminen on helppoa (nämä taitavat tosin olla pääosin sellaisia, joissa pääoma on lukitty 5-10 vuotta ja kulut ovat korkeita).

Viinisijoittamisessa minua on kuitenkin mietityttänyt pari asiaa:

  • Käsittääkseni kiinalainen uusrikas raha on tullut markkinalle isosti. Tämä on johtanut siihen, että monet keräilyviinit ovat (ainakin olleet) törkeän ylihintaisia.

  • Jos pullon ostaa jälkimarkkinalta, väärennöksiä on käsittääkseni liikkeellä todella paljon (varsinkin juuri koska näillä on ollut helppoa huijata kiinalaisia uusrikkaita)

  • Hyvä viinibrändi ei riitä, pitää myös osua niihin kaikkein timanttisimpiin vuosikertoihin, ja jokainen vuosi on erilainen. Vaikka ostat viinin “en primeur”, ei ole mitään takeita että kyseessä olisi juuri tällainen huippuvuosikerta - ja vaikka osuisit hyvään vuosikertaan voi jokin tuleva vuosi olla vieläkin parempi - ja tämän vaikutus muihin vuosikertoihin on arvaamaton.

  • Arvostetun viinivälittäjän käyttäminen on lähes pakollista, mutta tarkoittaa käsittääkseni myös korkeita kuluja.

  • Ilmastonmuutos voi vaikuttaa viineihin todella arvaamattomasti. Esimerkiksi juuri klassisimmat viinialueet Italiassa ja Ranskassa ovat jo joinain vuosina kärsineet merkittäviä tuhoja. Samalla kohoavat lämpötilat vaikuttavat rypäleiden makuun, sokeripitoisuuteen ym. jolloin arvostetunkin viinin makuprofiili voi muuttua pysyvästi. Tämä on ehkä jopa isoin syy miksi olen välttänyt sijoituksia, sillä en yksinkertaisesti osaa nähdä, miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan ns. arvoviinien laatuun, määrään ja hintaan (tai siihen missä ne tulevaisuuden arvoalueet ovat). Toki ilmastonmuutos voi vähentää viinin saatavuutta eli se voi myös vaikuttaa hintaa nostavasti.

  • Fyysisen varastoinnin riski on merkittävä: vaikka viinisi säilytettäisiin laadukkaalla välittäjällä (tai omassa kellarissasi), voi tapahtua arvaamattomia asioita jotka voivat pahimmillaan tehdä sijoituksen arvottomaksi (varkaus, pullojen rikkoutuminen, säilytyslämpötilan heittely sähkökatkon seurauksena tms.) - toki vakuutukset varmasti kattavat osan tällaisista tapauksista.

6 tykkäystä

Viinin hintanousu perstuu monesti sen vanhenemiseen. Eli viini pitäisi ostaa ja säilyttää joitakin vuosia, sitten myydä. Säilytystilaa pitäisi siis olla. Viinihuutokauppoja järjestää ainakin Bukowski ja Stockholms Auktionsverk. Siellä näkee minkälaista tavaraa kaupataan.
Bukowskis

3 tykkäystä

Onkos tietoa miten verotus menee kun myy viinejä ulkomaille yksityishenkilönä huutokaupan kautta? Onko edes laillista?

“Yksityishenkilö voi myydä oman perheensä käytössä olleita tavanomaisia tavaroita verovapaasti, jos myynnistä saadut voitot ovat yhteensä enintään 5 000 euroa vuodessa.”

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot/ansiotulot/kirpputorimyynti/

Tässä pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on alkoholituote, jota yksityishenkilöllä ei lähtökohtaisesti ole Suomessa oikeutta myydä. Käsittääkseni nämä tehdään selvyyden vuoksi aika usein niin, että tuotteet pidetään välittäjän kellarissa jossain muualla kuin Suomessa ja myydään suoraan sieltä - jolloin lakia ei rikota.

En kuitenkaan ole tästä aivan 100% varma - asiaa sivutaan esim. tässä Nordnetin blogitekstissä mutta ei kovin seikkaperäisesti: Viinisijoittajan 11 sääntöä | Nordnet

Eli omaan käyttöön ostettuja mutta käyttämättä jääneitä viinejä ei saa myydä eteenpäin, esim. 10 vuoden kuluttua?

Tämä ei käsittääkseni ole mahdollista jos sen haluaa myydä Suomessa (mutta tosiaan en ole 100% varma). Jos roudaisi ulkomaille huutokauppaan tms. niin silloin ongelmaa tuskin olisi.

Lisäksi sijoitusviineissä säilytysolosuhteet korostuvat, ja harvoin saa isoilla summilla kaupaksi yksittäisiä pulloja (pitäisi olla käsittääkseni kokonaisia laatikoita). En tiedä jos pitäisi pulloja kotona, että voisiko säilytysolosuhteita todistaa riittävästi jne.

2 tykkäystä

Noniin viinin ystävät :grapes::grapes::grapes::wine_glass::wine_glass::wine_glass:Sijoituskästin vieraana Peter Seligson :wine_glass:

8 tykkäystä