Osakesijoittaminen

VPN yrityksiä sijoituskohteena

Nyt kun monikin ympäri maailman tekee töitä kotoa käsin ja ehkäpä vielä käyttäen VPN:ä. Mitä voisi olla pörsseistä löytyviä VPN yrityksiä, jotka tarjoavat niitä yrityksille? Ei siis yksityiskäyttöön tarkoitettuja VPN:ä.

Ensimmäisenä mieleen tulee Palo Alto Networks, jonka painopiste on tosin enemmän kyberturvallisuudessa kuin VPN-yhteyksissä. Eiköhän suurin osa yrityksistä ole lasketellut kurssien yleisliikkeen mukana.

1 tykkäys

Isossa kuvassa kannattaa myös miettiä onko VPN itsessään hyvä bisnes. Enemmän ja enemmän siirrytään pilvipalveluihin (Salesforce, Microsoft, Google, Hubspot, Slack, Atlassian…) joihin ei VPN virityksiä tarvita.

Cisco taitaa tarjota kaikkea tietoliikenteeseen liittyvää, myös VPN:iä. Henk.koht en näe puhtaita VPN-yrityksiä houkuttelivina

Samaa mieltä Mustin kanssa, mieluummin noita isoja jotka tekevät muutakin. Eli Palo Alto Networks, Cisco, Check Point, Fortinet, …

Sijoituskohteita jos haet, niin näkökulmaa kannattaa muuttaa. Perinteinen VPN-palvelu tarjoaa yhteyden yrityksen sisäverkkoon, mutta suurin osa jo siirtämässä palveluitaan vahvasti pilveen, jolloin yhteydellä ei niinkään merkitystä vaan identiteetillä ja sen turvaamisella. Microsoft ja Google pelissä vahvasti mukana, samoin Saleforcea kannattaa seurata. Jos puhutaan perinteisestä verkon tietoturvasta ja VPN palveluista, niin suosittelen tutustumaan Palo Altoon tai suomalaiseeen Nixuun

Esimerkiksi j2 Global (JCOM) omistaa suht merkittävän tuoteportfolion VPN-bisneksissä ja on laajentanut portfoliota yritysostoilla etenkin viime vuonna. Tämä kuitenkin on suht pieni osa kokonaisuudesta, joten tuskin ihan sitä mitä olet hakemassa

Nixu ei kait VPN-palveluja varsinaisesti rakenna, vaan konsultointia ja tietoturvavalvomopalveluita. Verkon tietoturvakonsultointia yms toki.

Tarkoitus oli todeta, että VPN on tänä päivänä yritysmaailmassa vain yksi palvelu muiden tietoturva- ja tietoliikennepalveluiden joukossa, joten siihen ei mielestäni ole syytä erityisemmin keskittyä. Toimiva VPN yhteys vaatii myös toimivan tietoliikenneyhteyden, joten tieototurvayhtiöiden lisäksi seurantaan kannattaa ottaa myös tietoliikenneoperaattorit (Elisa ja Telia vahvistaneet viime vuosina merkittävästi IT-palveluvalikoimaansa)

1 tykkäys

Vanha ketju mutta vastaan silti:

Pystyykö nuo VPN-palveluiden tarjoajat erottumaan toisistaan aidosti mitenkään, kun periaatteessahan kaikki VPN-palvelut on ominaisuuksiltaan hyvin lähelle toistensa kaltaisia? Ite oon aina mieltänyt ton koko toimialan sellaiseksi “IT-alan kahvilaliiketoiminnaksi”, jossa markkinoille tuleminen on uusille toimijoille suhteellisen helppoa ja kaikki alalla toimijat tarjoavat likimain samaa tuotetta asiakkaille.

Riippuu huomattavasti siitä, onko kyseessä kuluttajille vai yrityskäyttöön suunnattu tuote. Kuluttajien kannalta tekniset ominaisuudet ovat usein hyvin samankaltaisia, minkä vuoksi yritykset pystyvät huomattavasti erottautumaan yksityisyyteen liittyvissä seikoissa (esim. lokien käyttö, VPN-yrityksen sijainti yms.) sekä tuetuissa maissa. Yrityspuolelta en osaa kommentoida.