Sijoitusfoorumi

Vuosi 2018 pakettiin ja uutta putkeen

#1

Vuosi on lyhyt tarkasteluväli, mutta teen silti lyhyen päiväkirjamerkinnän kuluneesta “tilikaudesta”. Onpa sitten tällainenkin tallessa, jos tekee mieli joskus katsoa menneisyyteen. Saa tätä ketjua tietysti muutkin käyttää, jos haluaa vetää omaa vuottaan yhteen, tuuletella hyviä suorituksia tai kirota huonoja. :smiley:

Aluksi muutama yksittäinen osakepoiminta, hyvä ja huono. Vuoteen lähdettäessä ylipainotin Nokiaa selvästi (30% salkusta), ja tuo osoittautuikin varsin hyväksi liikkeeksi, kun helmikuussa markkinan pessimismi alkoi purkautua. Sittemmin Nokian paino salkussa laski ihan normaalitasolle, ja vähän q3-raportin jälkeen lähtivät kokonaan salkusta. Negarin tullessa siirtyisin mahdollisesti takaisin ostopuolelle.
Toinen ylipainotus oli Danske Bank, pankkia koskevan kohun velloessa. Tässä aliarvioin selvästi fundamenttien jarrutusvaikutuksen, momentumin merkityksen ja yliarvioin itseni lyhyellä aikavälillä, ja otinkin komeat turskat kurssin syöksyessä yhä syvemmälle. Onneksi ostot tein kuitenkin muutamassa erässä, enkä kerralla ensimmäisellä ostohinnalla (170DKK). Dansket saivat lähteä salkun vuosisiivouksen yhteydessä.
Kolmas ja vuoden viimeinen ylipainotus oli Harvia, jonka ostot tein kahdessa erässä lokakuun aikana. Näitä keventelin marraskuun lopussa kurssin korjattua, mutta edelleen osa on salkussa, ja nykyisillä hintatasoilla olen ehdottomasti ennemmin osto- kuin myyntipuolella.

Salkun tuotto vuoden alusta oli 5,66%, mikä itsessään on jo ihan ok lukema, mutta varsinkin indeksiin verrattuna tuotto oli jopa erinomainen.

Katseet vuoteen 2019

Jatkan ensi vuoteen samoilla teeseillä kuin lähdin tähänkin. Perusteollisuutta ja muuta syklisempää ei ole kiire kauhoa salkkuun, vaikka kieltämättä arvostukset näyttävät monen yhtiön kohdalla huomattavasti järkevämmiltä kuin vuosi sitten. Näistä metsäyhtiöt kiinnostavat ehkä eniten, mutta ei ihan näiltä tasoilta vielä. Salkku on siis tavallaan viritetty vähän puolustuskannalle hankkimalla pääosin sellaisia yhtiöitä, joiden oma kehitys ei ole niin vahvasti sidoksissa maailmantalouden kehitykseen vaan ennemminkin yhtiön sisäisiin asioihin. Aivan kaikki valinnat eivät kuitenkaan tällaisia ole, vaan esimerkiksi Nokian Renkaat on alttiimpi yleisen taloustilanteen kehitykselle. Hinta on kuitenkin ollut sellainen, että sillä voi mielestäni näin laadukasta liiketoimintaa omistaa. Citycon, vuoden viimeinen osto, taas tuntuu halvalta, ja aivan kaikki tietävät kyllä kivijalan alennustilan - se lienee hinnoiteltu jo vähintäänkin tehokkaasti. Tässä on optiona myös Katzmanin ostotarjous, mihin itse todennäköisesti tarttuisin, jos se tuolta +1,80€ tasoilta tehtäisiin. Tässä vielä koko salkun sisältö vuoteen lähdettäessä:

Salkun ulkopuolelta tarkkailussa ovat mm. metsäyhtiöt, Nokia, Tokmanni ja Rovio. Myös kaikkia omistamiani yhtiöitä olen valmis lisäämään hintojen laskiessa edelleen.

Oikein hyvää ja tuottoisaa uutta vuotta 2019 kaikille palstalaisille ja Inderesin toimistolle.

7 Likes
#2

Onnittelut! Poiminnalla voi siis fiksu edelleenkin pärjätä. Setä meni taas Mr. Indexin kyydissä aika lailla +/- nollaa, joten ei sedän leirissä hurrata. Toki setä ei liene yksin tässä turskakasassa.

2 Likes
#3

Hyvät uudet vuodet kaikille foorumilaisille!

Ps. Mukava huomata, että ketjun aloittajan valinnoista löytyy salkusta samoja lappuja kuin itsellä, pl. Citycon ja Renkaat. :+1:

3 Likes
#4

Vuosi 2018 oli henkilökohtaisella tasolla paras ikinä. Ensimmäistä kertaa salkun generoimat tuotot ylittivät selvästi ansiotulot vuositasolla. Jihaa!

Iso kiitos kuuluu Mikaelille, jonka ymmärrettävät ja selkeät raportit sekä videot saivat vuosi sitten ymmärtämään, että Nokiaan kannattaa panostaa alle neljän euron hintalapulla. Nokiasta tulikin vuosi sitten salkun runko - ja myös sen ainoa sisältö.

Nokia oli myös ainoa salkussa pysynyt yritys. Ja tulee pysymään vielä vuosia.
Siellä on vieraillut myös mm. Norwegian Shuttle, Volkswagen, Realty Income Corporation, Bittium, Verkkokauppa yms. Joiden hetkellisistä rotkoista olen yrittänyt hyötyä spekulatiivisesti.
Suurimmat pomput on kuitenkin tuonut Nokian long-johdannaiset, joilla olen ottanut swingejä Nokian nousujalkoihin teknistä analyysiä hyväksi käyttäen.

Nyt markkinan laskun myötä olen ryhtynyt harkitsemaan kestävämpää hajautusta Nokian rinnalle.
Qt:tä tulikin jo hankittua hieman (3 prosenttia salkun arvosta), mutta indeksin loppuvuoden rotkoontumisen myötä alan nyt myös säästää nordnetin kuluttomaan Superiin, joka jäljittelee OMXH25 indeksiä. Siellä on lukuisia houkuttelevan hintaiseksi laskeneita Suomi-osakkeita Nokian lisäksi.
Aloituspanokseksi laitoin 4% salkun arvosta vuoden viimeisenä pörssipäivänä Suomi-superiin ja jatkossa sinne menee noin 0.2% salkkuosuutta vastaava sijoitus kuukausittain.

Nokiaa en halua myydä näillä hinnoilla ja lähivuosien näkymillä, joten hajautus tulee olemaan tuskastuttavan hidasta. Vuoden 2019 päätteeksi hajautus lienee jo luokkaa 6% Suomi-indeksi / 3% Qt / 91% Nokia :smiley:

Näillä nyt kuitenkin mennään. Olen valmis myymään Nokioitani, vain jos tunnistan paremmin ja varmemmin tuottavan kohteen lähivuosille.
Ehkä olen enemmän kotonani keskittäjänä kuin hajauttajana.

Töitähän tämän eteen on joutunut melko järkyttävästi tekemään, mutta kun tavoitteena on markkinan keskituoton päihittäminen / indeksin voittaminen, se tulee aika paljon varmemmin sopivalla aktiivisuudella kuin makaamalla salkkunsa päällä.

4 Likes
#5

Muutamia mielenkiintoisia poimintoja alkuvuodelle, saa ja pitää olla kanssani eri mieltä. Yritän hieman “arvosijoittajan” näkökulmasta perustella, vaikka eivät ole mitään klassisia Grahamilaisia arvosijoituksia… enemminkin Mungerin tyyppisiä “moderneja arvosijoituksia”:

  • Verkkokauppa.com pyörii 4-4,5e välissä. Oletettavasti vuoden tärkein kvartaali Q4 (mm. black friday sekä joulukuun kauppa) on KOTEK-markkinoilla mennyt kohtuullisen hyvin, minkä vuoksi verkkis palannee odotettuun ja ennustettuun kasvuun. Ts. odotettavissa on “ehjä kvartaali”. Joulukuussa Gigantin verkkokaupan myynti kasvoi 20%, Powerillakin 3%. Black Friday -myynnit kasvoivat Gigantilla ja Powerilla luokkaa 25-30% edellisvuodesta (Paljonko on selitettävissä, että Black Friday oli tänä vuonna muuttunutkin viikon kestoiseksi?) --> Kuten @Sauli_Vilen avasi taannoisessa raportissaan sekä erinäisissä videoissa asiaa, “saa tulevan kasvun nyt kaupan päälle”. ts. nykyarvostus on perusteltavissa jo nykyisellä liiketoiminnalla. --> Tästä muodostuukin Mungerilainen turvamarginaali ja ehdottomasti kokeilunarvoinen case pitkään salkkuun --> Ostaisin ilman muuta 4,5e tai sen alapuolelta. (Oma kh. nyt 5,1e., salkun isoin sijoitus yhdessä Remedyn kanssa).

  • Fellow Finance dyykkasi huolella alas vuoden lopulla. Ilmeisesti kohtalaisen pienellä vaihdolla, eli pitkälti pienisjoittajien veromyynneillä (“listautumisjytky” jäi saamatta, joten hätäpäissään exit). Vuoden viimeisenä kaupankäyntipäivänä/-päivinä joku ottikin 6,5e tasoilta näkemystä noin 60-70k kpl edestä. --> Indereksen analyysin perusteella bear-skenaariossa (6,5e) hyväksyttävä arvostustaso on perusteltavissa Suomen liiketoiminnan sekä Lataamon liiketoiminnalla. Suomen liiketoiminta on tiettävästi kehittynyt odotusten mukaisesti Q3 / Q4. --> Mungerilaista turvamarginaalia sisältyy tähän ostamalla < 6,5e tasolta, ts. “kansainvälistymisen saa hyvin pitkälti kaupan päälle”. --> Parhaillaan tätä on tarjottu jo 5,9e tasolta eli noin 10% alle Bear-skenaarion. Liiketoiminnan kehittyminen mahdollisessa talouden taantumassa on vielä epäselvää, joten riskiäkin riittää. Omassa salkussa tätä pieni koe-erä 6,3€ hinnalla.

  • Rapalan strategian eteneminen on kysymysmerkki, joskin ensimmäiset positiiviset merkit saatiin H1/2018 aikana. Lisäksi H1/2019 on odotettavissa parannusta rahoitustilanteessa. --> Indereksen analyysin perusteella käypä arvo on nykyisellä huonolla liikevoittomarginaalilla (8-9%) jo luokkaa 3,3 - 4,6eur, kuitenkin 10-11% liikevoittomarginaalin ollessa realistinen strategian jalkautumisen onnistuessa. Plussaa defensiivisestä liiketoiminnasta, jota ajaa vahva kulutuskysyntä sekä tunnettu brändi. --> Nähdäkseni Mungerilaista turvamarginaalia saa ostamalla < 3,3e hinnalla, jolloin “strategiamuutoksen mahdolliset hedelmät saa kaupan päälle”. Tällä hetkellä lappua on tarjottu jossain 2,85e - 2,9e hinnoissa, eli noin 10% alle käyvän arvon haarukan alarajan 3,3e… tällöin markkinat vahvasti olettavat, että strategiamuutos ei etene. Omassa salkussa 10% painolla, kh 3,5€.

  • Remedy, suosikkikeissi, hinnoitellaan edelleen <7e tasolla. Inderekseltä @Mikael_Rautanen on hyvin avannut yhdessä @Atte_Riikola kanssa mistä turvamarginaali tämän casen kohdalla muodostuu (=kehityskustannukset tulevat läpi ennen pelin tuottoja, ja jo nykyisessä tilanteessa päästään lähelle nollatulosta). Lisäksi arvostuskertoimissa on merkittävää nousuvaraa onnistuttaessa edes kohtuullisesti. Joulukuussa saimme vielä hyvää tilannepäivitystä uuden strategian etenemisestä: CF -pelin (tod. näk. CF HD) yksinpelimoodi on tehty aikataulussa tai jopa etuajassa, ja jatkoa Smilegaten kanssa on vähintään kahdeksi vuodeksi eteenpäin (CF2-projekti). Lisäksi “Controlista tullaan tekemään laadukas peli ja se tulee valmistumaan aikataulussa 2019” TJ:n sanoin. --> Nykyinen 6,6e arvostus edellyttää hieman yli 1 milj. kappaleen myyntiä (noin 1,1-1,2milj. kpl?). Verrattuna edelliseen heikot arvosanat saaneeseen suoritukseen (QB noin 0,7milj kpl myyty) on nyt uutena mukana myös Sony Playstation -alusta, jolla on kaikista suurin käyttäjäkunta. 1 milj. pelikopiota myyty voisi heikot arviot saavalla pelillä jakaantua esim. PS4: 0,5milj. / XBOX: 0,3milj / PC: 0,3milj, jota itse pitäisi melko helposti saavutettavissa. --> Eräänlaista Mungerilaista turvamarginaalia muodostuu siis osakkeen nykyhinnan muodostaman pelimyynti-oletuksen (1milj. kpl) sekä selvästi laajentuneen kohdeyleison (Nyt myös PS4 myös mukana) välillä. Oman salkun isoin sijoitus yhdessä verkkiksen kanssa, noin 20% painolla. Kh 6,65€.

Tässäpä mietteitä alkuvuoteen

1 Like
#6

Noista olen harkinnut Verkkistä ja Remedyä salkkuun.
Fellowista en ymmärrä mitään (enkä aio ottaa selvää) ja Rapala on ikiaikaisena uistinvalmistajana vähän out omista kiinnostuksen kohteistani.

Ei tästä ole kovin kauaa kun Verkkiksen tavoitehinta oli Inderesillä kympin.
Kai se johonkin perustui sekin.
Miksi Mr Market on näin massiivisesti eri mieltä käyvästä hinnasta?
Mr Markkina ei kuitenkaan ole tyhmä. Se on yleensä viisaampi kuin yksittäinen sijoittaja.

Oletteko pureskeleet tuota? Miksi Verkkiksen käypä arvo markkinoilla on 4 euroa, eikä kymppiä?

1 Like
#7

Hyvä kysymys. Oma mielipide on, että Mr Market on sen verran hysteerinen tyyppi että yleisen pessimismin vallitessa hän unohtaa huolellisen analyysityön tuottaman näkemyksen kokonaan, varsinkin pienyhtiöiden kohdalla. Hra Market toimii siis tunteella, ei järjellä.

Verkkiksen osalta myös ylikorostunut amazonin pelko. Toivon että tämä alkava vuosi hieman palauttaisi tuosta amazon pelosta.

Toisaalta verkkiksestä voisi saada pelilapun kun ostaa aina minkä tahansa amazon-uutisen jälkeen ja odottaa seuraavaan osariin myyntiä… :joy:

Edit: myös indereksen tavoitteet olivat ylioptimistisia aikaisemmin

1 Like
#8

Taas lainaus jostain tunnetusta sijoitusoppaasta, jota setä ei ole lukenut: “Meillä on fundamentit ja sentimentit, joista ensin mainittu on järki ja jälkimmäinen tunteet. Jos fundapohja on kova, osake ei mene ihan pohjille ja lopulta se sieltä nousee. Mutta: sentimentti tekee kiusallista, välillä isoakin, turbulenssia pitkin matkaa ja siinä sitä karvalakin pinnaa sitten koetellaan - niin myyntipaniikissa kuin ostovimmassa”.

Helppoa tämä rahanteko, kun sen oikein oivaltaa::slight_smile:

1 Like
#9

Ajattelin vähän tähän ketjuun avautua. Nyt kun alkaa Q4 tuloskausi olevan lopussa ja monet sijoittajat ovat jälleen iloisia tulevista jokakeväisistä tilisiirroista niin miten porukalla meni 2018 tilinpäätöstiedotteet omassa salkussa?

Itsellä meni suht hyvin. Salkun kahdeksasta* yhtiöstä kuudella oli voitaisiinko sanoa jopa erinomainen vuosi. Parhaimman korren taisi vetää Admicom ja Talenom. Titaniumin vuosi oli kans erinomainen. Sitten loput kaksi yhtiötä; Vincit julkaisi vähän pehmeämmän Q4 raportin ja viime vuosi oli kaikinpuolin tietynlaisessa murrosvaiheessa. Toisella yhtiöllä Efectellä oli kokonaisuudessaan odotuksia heikompi vuosi. Molemmat kuitenkin mukavasti salkussa ja tämä vuosi tulee olemaan mielenkiintoinen, molempien osalta.

Nyt semmoinen tunne että vaikea taas löytää markkinoilta ostettavaa. Vähän tullut salkkua pengottua eikä siellä niinikään myytävääkään ole ollut. Luulen, että lähiviikot tulevat olemaan taas vähän hiljaisempia vauhdikkaan tuloskauden jälkeen. Ei ole tällä hetkellä mitään hyvää keissiäkään juuri nyt tähtäimessä. Joten, ei muuta kun iisisti vaan, joskus on hiljaisempaa menoa ja silloin voi olla hyvä tilaisuus keskittyä johonkin muuhun.

*Tällä hetkellä 9 yhtiötä salkussa Wärtsilän oston jälkeen. Tuli sitä ostettua pieni siivu tulosjulkistuksen jälkeen.

Ps. Kyllä vuoteen 2018 turskia mahtui, mutta avasin nyt enemmän niitä yhtiötä, mitä salkusta löytyi tulosjulkistusaikana.

2 Likes
#10

On näköjään tullut tällaiseen keskusteluun postattua salkun kehitys 1.1 2018 - 31.12 2018.

Kvartaalin verran ollaan kohta loikattu taas eteenperin. Salkun arvon kasvu on jatkunut
edelleen +119% -> +152% kun ankkuripisteenä käytetään samaa viime vuoden alkua.

Pari viime kuukautta on salkkuhistoriaan nähden olleet varsin vähäliikkeisiä.
Tyyntä myrskyn edellä?

4 Likes
#11

Ei sulla sattuisi olemaan tota salkkua julkistettuna Sharevillessä?

#12

Ihan mielenkiinnosta kysyn mitä kaikkea laskette tuottoon sisään? Tarkoitan sitä että sisällytättekö tuottoihin maksettuja osinkoja ja toisaalta, kun olette ostaneet ja myyneet niin onko tuottoihin leivottu sisään kaupankäyntikulut ja verokarhun vaikutus.

1 Like
#13

Nämä ongelmat ratkeaa, kun avataan 1.1.2020 “osakesäästötili” kisa eli jokainen laittaa sen 50.000e sisään eikä ota mitään ulos (eli myyntivoitot ja osingot jätetään tilille sisään) ja katsotaan %-kasvu vuoden lopussa. Jollain repuuseilla tuohon %-kasvuun joutuu sitten laittamaan sen kuuluisan miinus-merkin ::slight_smile:

Masse, FA, ilmeinen 31.12. 2020 voitonmerkin haltija, +60%?

1 Like
#14

Eipä ole tullut ryhdyttyä sharevilleilemään. Kuvakaappaus on suoraan salkkuraportista.
Tällä hetkellä salkussa on käteistä ~35%, Nokia (~55%), Qt (~3%), Kamux(~3%) ja Suomi superia (~3%). Notkopaikoista pilkittyinä.

Matkantekoa on toisinaan röykyttäneet myös viputuotteet, joita aika-ajoin salkusta löytyy, kun ”pelipaikkaa” on kohdalle tullut.

#15

Mulla oli vähän voitolla Nokialla ja talenomilla ja qtlla mm. Nostaen, mutta finanssisektorilta tuli kyllä miinusta jonkin verran. Salkkua oikeastaan kasvatin viimevuoden (aloin sijoittamaan firman varoja) Pitkin vuotta ja joulukuussa selvästi netto ostajana, kun dipattiin. Samoin siltronic verotti. Alkuvuodesta ehdinkin muutamat hyvät veivit tekemään nythän taas kurssit olleet laskussa. Käteisenä lähes 50% kaikista varoista.