Waystream - Ruotsalaisia kytkimiä Euroopan valokuituverkkoihin

Avaan ketjun ruotsalaiselle Waystream Holding AB -yhtiölle, joka on muutaman kerran palstalla aiemmin mainittu. Kyseessä on ensimmäinen ketjunavaukseni, joten toivon armoa arvon kanssakeskustelijoilta :slight_smile:

Waystream on Nasdaq Stockholm First Northissa vuonna 2015 listautunut yhtiö, joka kehittää ja myy pääasiassa valokuituverkon kytkimiä ja reitittimiä. Yhtiön markkina-arvo on noin 35 miljoonaa € ja yritysarvo (EV) suunnilleen saman verran. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Lundissa.

Tutustuin yhtiöön alun perin erinäisten podcastien kautta, mutta sittemmin mielenkiinto heräsi uudelleen luettuani Coeus Investin tuoreimman sijoittajakirjeen, jonka mukaan Coeus on yksi ankkurisijoittajista n. 5% osuudella. Kyseisessä kirjeessä on hiukan pidempi ja varsin laadukas tiivistelmä yhtiöstä, joka kannattaa lukea jos yhtiö kiinnostaa. Jätän sen kopioimatta tähän tekijänoikeussyistä :smile:

Mitä Waystream tekee?
Waystream suunnittelee ja valmistaa ohjelmistopohjaisia verkkolaitekytkimiä valokuituverkkoon. Uusia tilauksia syntyy, kun valokuituverkkoa rakennetaan, mutta myös vanhojen verkkojen ylläpitämiseksi. Kytkimet vaihdetaan yleensä 5-10 vuoden välein, mikä luo liikevaihdolle jatkuvuutta.

Asiakkaat
Yhtiön asiakkaita ovat pääasiassa verkkolaitetoimittajat ja ennen kaikkea operaattorit, jotka ovat mukana valokuituverkon rakentamisessa. Noin puolet liikevaihdosta tulee Ruotsista, neljäsosa muualta Pohjoismaista ja loppu noin neljäsosa muualta Euroopasta mikä tarkoittaa lähinnä Saksaa. Vuonna 2022 Telia järjesti kilpailutuksen valokuituverkkojensa kytkimien toimittajasta, jonka voitti Waystream. Kyseisessä ”raamisopimuksessa” ei määritelty tulevien tilausten suuruutta.

Liiketoiminnan ja kurssin kehitys
Liikevaihto ja EBIT (kruunuissa)
2019: 66 ja 10
2020: 86 ja 15
2021: 91 ja 19
2022: 139 ja 26

Kurssi kulki listautumisen jälkeen pitkään vaakasuoraan/hitaasti alaspäin kunnes vuonna 2021 alkanut vahva orgaaninen kasvu johti ruotsalaisten piensijoittajien suosioon ja osakkeen jyrkkään nousuun, jota entuudestaan vauhditti Telian kanssa julkistettu sopimus. Joulukuun huipun jälkeen osake lähti laskuun ja muutama viikko sitten julkaistun 2023 Q1-raportin odotettua heikompi kannattavuus (EBIT 0,04 milj €) johti osakkeen -25% sukellukseen.

On hyvä huomioida, että Waystream ei kulje tutkan olla, ymmärtääkseni yhtiöstä puhutaan ja kirjoitetaan säännöllisin väliajoin erilaisissa ruotsalaisissa sijoitusmedioissa, mutta pienestä koostaan johtuen sillä ei ole takanaan institutionaalisten sijoittajien kiinnostusta.

Yhtiön omat tavoitteet vuosille 2023-2025:

 • Liikevaihdon kasvu 10-15 %/v
 • EBIT% 15-20

Kilpailu
Alalla toimii suuria jättejä kuten Huawei, Alcatel-Lucent ja Cisco, joiden kanssa Waystreamin voi olla hankala kilpailla suurista tilauksista. Waystream on pieni toimija, jonka etuna voi olla räätälöidyt nisch-tuotteet ja fleksiibeli toiminta pienempien tilausten kanssa. Lisäksi geopoliittisten jännitteiden keskellä Waystream voi saada jalansijaa Keski-Euroopassa luotettavana Pohjoismaisena toimijana esimerkiksi Huawein vetäytysessä. Telian kilpailutuksen voittaminen lisää uskottavuutta huomattavasti.

Omistajuus ja sisäpiiriomistus
Toimari Fredrik Lundberg: ~700k€
Hallituksen pj: ~300k€
Kahdella muulla hallituksen jäsenellä isommat ~1,5M€ osakepotit
Muilla sisäpiiriläisillä pienempiä omistuksia.

Hyvä huomioida että toimarilla on aiempi pitkä tausta Telialla.

Sijoituscase

 • Valtavan iso valokuitumarkkina, jossa Waystream on pieni ja ketterä toimija, joka kykenee toimimaan läheisesti operaattoreiden kanssa ja tuottamaan räätälöityjä tuotteita
 • Yhtiön pieni koko jolloin prosentuaalinen kasvaminen on helpompaa
 • Orgaaninen kannattava kasvu järkevällä arvostuksella
 • Geopoliittiset jännitteet ja eritoten kiinalaisten toimijoiden kuten Huawein pakkovetäytyminen Euroopan markkinoilta
 • Telian kanssa solmittu raamisopimus joka voi poikia kassavirtaa ja kohentaa Waystreamin statusta
 • Potentiaalinen yritysostokohde?

Riskit ja kysymysmerkit

 • Liiketoiminnan ruohojuuritasoa on suhteellisen vaikea maallikon ymmärtää ja seurata jos ei työskentele alalla
 • Teknologinen riski
 • Valokuituverkko vs 5G. Onko valokuitu ylipäänsä tulevaisuutta jos internet siirtyy langattomaksi? 5G-mastojen pystyttämiseenkin tarvitaan toki valokuitua mutta Waystream käsittääkseni keskittyy täysin kotitalouksien ja yritysten verkkoihin (FTTH ja FTTB)
 • Pienen yhtiöt riskit ovat aina koholla, koska osake on volatiili ja sisäpiirisuhmurointi on helpompaa verrattuna isoihin yhtiöihin

Linkki yhtiön sivuille: [Start | Waystream]

RedEye seuraa yhtiötä: [Waystream Holding - Redeye]

Yhteenveto
Suhtaudun lähtökohtaisesti melko skeptisesti näihin 2021-2022 raketoineisiin pieniin teknofirmoihin ja lisäksi aloittelijana on hyvin vaikea saada kuvaa kilpailueduista tai tulevaisuuden näkymistä. Lisäksi on huomioitava, että Tukholman First Northiin päätyy kaikenlaisia mikrocap-yhtiöitä, joiden laatu on vaihtelevaa. Päällepäin Waystream kuitenkin vaikuttaa kannattavasti kasvavalta minifirmalta, joka toimii kiinnostavalla alalla. Arvostus on viimeisimmän dipin jälkeen järkevä, mutta pienissä luvuissa on suuri volatiliteetti. Otin pienen seurantaposition viimeisimmän dipin jälkeen, mutta jään vielä toistaiseksi odottelemaan Telia-kauppojen etenemistä.

Mitä ajatuksia yhtiö herättää kanssakeskustelijoissa. Onko joku seurannut yhtiötä tarkemmin? Sana on vapaa :smiley:

32 tykkäystä

Tuo Telia-aiesopimus tekee tästä mielenkiintoisen tutustuttavan kyllä. Tänään päätyi myös RE Top Picks-salkkuun tämä 3% painolla, eli sieltä on odotettavissa hehkutuksen ja taivaanrannan maalailun tuomaa buustia jatkossa. Sitä nähtiin jo tänään kurssissa :sweat_smile:

14 tykkäystä

Näiden viestien perusteella varsinaisen edgen löytäminen kys. puljusta mielestäni hankalaa. Voisiko se olla esim pyrkimys Kiinariippumattomuuteen tai muu?

Pelot 5g:n syömistä kuitumarkkinoista voi unohtaa: Vaikka se signaali päätelaitteen 5g:llä meneekin, se on kuidussa jo 10m - (muutama kilometri) päästä, aivan kuten vanhemmissakin sukupolvissa.

2 tykkäystä

Kiinariippumattomuuden lisäksi Redeye.se mainitsee seuraavan edgen: Due to the anticipated strong growth in the vast European market, competition is expected to be fierce, with major global companies such as Cisco, Alcatel-Lucent, and Huawei (in markets where they can operate) being the primary competitors. However, Waystream’s strategy does not involve directly competing with these industry leaders. Instead, the company sets itself apart as a flexible and customer-oriented supplier that specializes in catering to smaller players (usually tier 2 and tier 3). These smaller operators often have networks that are too small to be prioritized by larger companies like Cisco, and this is where Waystream sees its opportunities for growth.

6 tykkäystä
7 tykkäystä

Mulla ei ole oikein mitään sen isompaa inputtia annettavana tähän ketjuun, mutta sen verran kuitenkin että Coeuksen usko näyttää säilyneen myös pettymyksen aiheuttaneen Q1:n jälkeen. Ovat kasvattaneet omistusosuutensa huhtikuun aikana jo 7,25%:iin.

Mielenkiintoinen pulju tämä kyllä on. Huawein asiakaskanta tultaneen uudelleenjakamaan Euroopassa jollain aikavälillä lähes kokonaan uusiksi, onhan siinä paljon mahdollisuuksia näin pienelle firmalle. Tuntuu kuitenkin mahdottomalta tehtävältä lähteä itse arvioimaan tuleeko uusia Telian kaltaisia diilejä, vai ollaanko tässä sitten kuitenkin liian isossa altaassa liian isojen kalojen kanssa saalistamassa.

https://waystream.com/en/investor-relations/shareholder-structure

5 tykkäystä

Kiitos @Lumino keskusteluketjun avauksesta! Kiitos Coeus & @Arimatti_Alhanko inspiroivasta löydöstä. :slight_smile:

Tällä hetkellä Waystreamin osakekurssi on 46,9 SEK. Löysin Yahoo Financesta P/S ja forward P/E tunnusluvut.

Cisco Ubiquiti Waystream
P/S 3,91 5,95 2,58
P/E (forward) 12,89 18,45 17,21

Mielestäni on huomionarvoista, että P/S näyttäisi olevan merkittävästi alhaisempi kuin Ciscolla ja Ubiquitilla. Forward P/E puolestaan näyttäisi olevan lähellä Ubiquitin vastaavaa, ja jonkin verran korkeampi kuin Ciscolla.

Pitääkin tutkia tätä lisää, kun sopiva hetki löytyy. :slight_smile:

Lähteet:
[1] Yahoo Finance: Cisco
[2] Yahoo Finance: Ubiquiti
[3] Yahoo Finance: Waystream

4 tykkäystä

Waystream julkaisee osavuosikatsauksensa torstaina 13.7 [1].

Osakkeen päätöskurssi oli 7.7.2023 41,9 SEK, ja osakkeiden lukumäärä 8 069 763 [2]. Yhtiön markkina-arvo oli siten 338 MSEK. Mikäli markkina-arvon muuntaa euroiksi EKP:n 7.7.2023 valuuttakurssilla (1 EUR = 11,9075 SEK) [3], niin päädytään lukuun 28,4 M€.

Q1/23 liikevaihto oli 30,4 MSEK [4], mikä on selvästi alle viime vuoden osavuosineljänneksien liikevaihtojen keskiarvon (34,7 MSEK). Mikäli vuoden 2023 kolmen viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto olisi keskimäärin vähintään (138,7 MSEK - 30,4 MSEK) / 3 = 36,1 MSEK, niin yhtiö saavuttaisi viime vuoden liikevaihdon. Toisaalta, mikäli näin ei kävisi, niin liikevaihto laskisi viime vuodesta. Tulevassa osavuosikatsauksessa huomioni kiinnittyykin siihen, paljonko liikevaihtoa yhtiö on onnistunut saamaan aikaiseksi toisella osavuosineljänneksellä.

Aika Liikevaihto
Q1/22 25,3 MSEK
Q2/22 28,9 MSEK
Q3/22 36,6 MSEK
Q4/22 47,9 MSEK
2022 138,7 MSEK

[1] Waystream financial calendar
[2] Waystream Group Nasdaq (nasdaqomxnordic.com)
[3] Valuuttakurssit (suomenpankki.fi)
[4] Finansiella rapporter | Waystream

5 tykkäystä

Kokeilin hieman analysoida kohdeyhtiön (Waystream) osakurssin ja liikevaihdon välistä historiallista suhdetta. Alla on taulukoituna osavuosineljänneksittäin:

 • l: Osavuosineljänneksen liikevaihto (MSEK)
 • x: Liikevaihdon painotettu keskiarvo kahdelta edelliseltä osavuosineljännekseltä (Painotus: 85% edellinen neljännes, 15% sitä edellinen neljännes).
 • y: Osakkeen keskihinta (Volume Weighted Average Price VWAP) osavuosineljänneksellä (SEK).
t l x y
23/Q2 33,03 49,67
23/Q1 30,4 46,21 78,27
22/Q4 47,9 35,45 51,20
22/Q3 36,6 28,36 29,28
22/Q2 28,9 25,21 24,69
22/Q1 25,3 23,91 23,31
21/Q4 24,7 20,41 25,84
21/Q3 19,4 25,35 26,21
21/Q2 26,1 17,94 20,35
21/Q1 21,1 15,16

Kun (x,y) pisteet piirretään koordinaatistoon, niin havaitaan, että ne osuvat melko hyvin lineaariselle trendiviivalle tai sen läheisyyteen.

image

Datalähteet:
[1] Liikevaihto: Delårsrapport januari-mars 2023
[2] Osakekurssi: Historialliset kurssitiedot - Nasdaq

6 tykkäystä

Liikevaihto alas 15%. Tulos miinukselle.
Osaako kukaan sanoa minkälaiset odotukset oli?

1 tykkäys

TIKR:n data sisältää yhden analyytikon eli varmaankin Redeyen ja sen ennustus näytti tältä.

6 tykkäystä

Vuosia telecom-markkinaa seuranneena voin vakuuttaa, että löysiä on tästä markkinasta vaikea löytää. Hieman jopa ihmetyttää tällainen ruotsalaisyhtiö. Marginaalit eivät tunnetusti ole kummoisia ja kansainvälinen kilpailu on kovaa. Tuotekehityksessä edellä pysyminen maksaa maltaita. Lisäksi valokuituverkoissa on isoja ja asemansa vakiinnuttaneita tekijöitä, joita isot asiakkaat suosivat: Cisco, Arista, Huawei, HPE, Nokia, Ciena, Juniper jne.

Olen skeptinen. Ostokohteeksi tällainen voi päätyä, mutta viime vuosina on ostettu lähinnä pieniä yhtiöitä, joilla on ollut uusia teknisiä innovaatioita. Onko Waystream:llä sellaisia?

Olen vanhanaikainen, joten pysyn tällaisista näillä tiedoilla erossa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastaville tämä saattaa olla ihan hyvä valinta.

10 tykkäystä

Mikäli odotuksia voi arvioida eilisen päätöskurssin (41,7 SEK) perusteella, niin ne olivat todennäköisesti hyvin merkittävästi toteumaa korkeampia.

Mallinnuksessani osavuosineljänneksen VWAP osakekurssi (Volume weighted average price) on viime aikoina melko hyvin osunut lineaariselle käyrälle f(x) = 2,15 * x - 24,51, jossa x on kahden viimeisimmän osavuosineljänneksen liikevaihdon painotettu keskiarvo siten, että uusinta osavuosineljännestä painotetaan 85% ja toiseksi uusinta 15%.

Q2/23 liikevaihto oli 24,555 MSEK. Tällöin x = 0,85 * 24,555 + 0,15 * 30,4 = 25,43175. f(25,43175) = 2,15 * 25,43175 - 24,51 = 30,2. Mikäli tulevan (Q3) osavuosineljänneksen VWAP osakekurssi olisi 30,2, niin se osuisi suunnilleen mallinnuksen lineaarisella trendiviivalle. Kuitenkin historiallisesti, kun x on ollut noin 25, niin osavuosineljänneksen VWAP on ollut selvästi trendiviivan alapuolelle. Esimerkiksi osavuosineljänneksellä 22/Q2 (x,y) = (25,21, 24,69) (Katso mallinnuksen taulukko ja kuvaaja).

On hyvä huomata, että mallinnus on suoraviivainen ja yksinkertaistettu, ja perustuu ainoastaan liikevaihtoon ja osakekurssin määräpainotettuun keskiarvoon. Siinä ei oteta esimerkiksi tulevaisuuden näkymiä ollenkaan huomioon.

Aloitin seuraamaan ja tutkimaan osaketta 20.6. En ole kuitenkaan toistaiseksi ostanut osaketta. Mikäli osakekurssi laskisi lähemmäs tasoa 20 SEK, ja mikäli yhtiöltä tulisi tiedotteita mahdollisista sopimuksista Telian kanssa, niin saattaisin analysoida osaketta yksityiskohtaisemmin. Toistaiseksi pysyn vain seurantalinjalla.

9 tykkäystä

Waystream julkaisi Q3 osavuosikatsauksensa eilen 19.10.2023 [linkki]. Yhtiön osakekurssi on nyt noin 20 SEK.

4 tykkäystä

Waystream sai 20 miljoonan kruunun tilauksen Suomen Telenorilta eli DNA:lta. Taitaa olla Waystreamin historian suurimpia yksittäisiä tilauksia.

Telia-kauppoja on sen sijaan syntynyt nihkeästi, mikä näkyy myös osakekurssissa (YTD -43%). Nokiaan rahoja polttaneena on kyllä tullut selväksi, että hinnoitteluvoiman saavuttaminen tällä alalla on melko hankalaa.

3 tykkäystä